Vânzările de mașini electrice în România au crescut cu 41% în noiembrie

de Tiberiu Safta
Marti, 19.12.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit unei noi analize realizate de publicația Profit.ro, vânzările de mașini electrice în România au crescut cu 41% în luna noiembrie. În același timp, vânzările de mașini cu motoare termice au avut o ușoară scădere.

În luna noiembrie, piața auto națională a avut o creștere marginală, de numai 0.4% față de aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, cea mai mare creștere a vânzărilor din penultima lună din acest an a fost reprezentată de mașinile electrice. Astfel, în noiembrie au fost vândute 1195 de mașini electrice noi în România, ceea ce înseamnă o creștere de 41.3% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analizei realizate de Profit.ro.

Asta înseamnă că ponderea mașinilor electrice a ajuns să fie de 10.7%. În același timp, s-au vândut mai multe mașini cu motoare termice, însă vânzările lor au scăzut comparativ cu anul trecut. În ultima lună din toamnă au fost vândute 6687 de mașini cu motoare pe benzină (-2.1%) și 1303 mașini cu motoare diesel (-1.2%).

Mașinile electrificate, care includ cele pur electrice și hibride PHEV, au fost vândute în 3004 unități în noiembrie, ceea ce înseamnă o creștere de 1% față de luna octombrie și o pondere de 27.3% din totalul vânzărilor de mașini noi din România.

Pe parcursul ultimelor 11 luni, au fost înmatriculate 82.968 de mașini noi cu motoare pe benzină, ceea ce înseamnă o pondere de 63%.

În această perioadă au fost vândute 31.754 de mașini electrificate (electrice și hibride PHEV), dintre care 14.040 sunt complet electrice. La final, în perioada ianuarie-noiembrie au fost vândute 16.880 de mașini cu motoare diesel.

Cea mai bine vândută mașină electrică la noi în țară este Dacia Spring, cu 6365 de exemplare vândute de la începutul anului. Modelul de oraș este urmat de Tesla Model Y cu 1905 exemplare vândute și Tesla Model 3 cu 893 de bucăți comercializate.

via Profit

Comentarii (9)

  • Dizăl Rulz Forevăr
    Csfncsf...
    3 13
  • @papagal electric
    Așa se termină veselia pe banii statului. :))))))))))
    7 4
  • Dizăl Rulz Forevăr
    Da? Explică-ne cum, Einstein.
    4 8
  • @papagal electric
    cu titlu și poză, bulă. :)))))))
    3 6
  • Să vezi creștere spectaculoasă la anul!
    5 0
  • Dizăl Rulz Forevăr
    PMC sau Seriff sau care cocalar ești... Te exciți degeaba :))
    5 5
  • Pare ca e plin de clienți la gara de nord, e subțire votacul multiplu.
    3 0
  • Comenzile pentru electrice sunt în scădere în Europa și SUA, se va vedea în primele luni din 2024, mai ales că se vor reduce bonusurile, ce se afișează acum reprezintă comenzi din ultimele luni, astea sunt datele, chiar dacă unii nu vor sa vadă.
    7 8
  • @dan_grc
    Și ce te gâdilă pe tine, te afectează la vechitura ta?
    9 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru