VIDEO: BMW prezintă o vopsea care își poate schimba culoarea

de Tiberiu Safta
Joi, 06.01.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În cadrul evenimentului CES din Las Vegas, BMW a prezentat, cu ajutorul unui model iX, o vopsea specială care își poate schimba culoarea la simpla atingere a unui buton.

BMW a prezentat în cadrul evenimentului CES din Las Vegas o tehnologie inovatoare care îi permite șoferului să schimbe culoarea mașinii printr-o simplă apăsare de buton. Cu toate că mai mulți producători de automobile, printre care și BMW, au anunțat că nu vor participa fizic la ediția din acest an a evenimentului, pe rețelele de socializare a apărut un clip video care demonstrează noua tehnologie.

În materialul video se poate vedea cum vopseaua albă de pe un BMW iX se schimbă, treptat, într-o nuanță gri. 

Noua tehnologie prezentată de BMW se numește iX Flow și permite schimbarea culorii vopselei prin apăsarea unui buton de către șofer. Noul concept de schimbare a culorii se bazează pe tehnologia E Ink, care este folosită și la tabletele de tipul e-book, cum ar fi Amazon Kindle, spre exemplu.

Pentru a se putea realiza acest proces de schimbare a culorilor, BMW a colantat un exemplar iX cu un material care conține milioane de microcapsule de E Ink.

Fiecare capsulă conține pigmenți albi, încărcați negativ și pigmenți negri, încărcați pozitiv. Cu ajutorul unui câmp electric, pigmenții albi sau negri colectează lumina de pe suprafața microcapsulelor, ceea ce duce la schimbarea culorii.

BMW spune că unul dintre avantajele lui iX Flow este acela de a facilita încălzirea sau răcirea habitaclului în funcție de condițiile meteo. Astfel, culoarea albă ajută la o răcire mai ușoară în timpul verii, în timp ce vopseaua neagră poate să ușureze procesul de încălzire al mașinii în timpul iernii.

Nu se știe dacă această tehnologie va face parte din dotarea modelelor de serie în viitorul apropiat sau dacă aceasta a fost dezvoltată doar pentru un asemenea eveniment. De multe ori, constructorii de automobile dezvăluie tehnologii noi și avansate în cadrul CES, iar unele dintre acestea ajung chiar să fie disponibile și pe mașinile de serie.

Așa cum am spus, BMW nu a participat fizic la ediția din acest an a CES din cauza situației pandemiei de COVID-19.

Chiar și așa, constructorul bavarez a lansat, virtual, cea mai puternică versiune a SUV-ului electric iX, numită M60.

via Motor1

Comentarii (10)

  • Deci BMW nu a prezentat o vopsea ci un autocolant. Of, of Automarket..... :(
    11 1
  • Păcat că n-are un buton să schimbe FORMA hardughiei bavareze.
    Ceva mai serios: mă-ntreb ce culoare ar avea trecută-n talon ?!
    18 1
  • Clique
    Altă porcărie să-ți scoată bani doldora din buzunar.. și la care pun botul bovinele bipete cu bani.,
    10 2
  • @kirotractor, cum aveau Daciile 1300 ălea, pe timpul lui ceașcă, galben/negru :))
    Se zice că aia a fost o comanda a chinezilor, contractul prevedea să fie jumătate galbene, jumătate negre. Iar ei așa le-au vopsit...
    5 1
  • bmw sunt spargatori de greva?
    1 1
  • Haralamb Zincat
    Culoarea asta alba-neagra se va potrivi de minune cu îndeletnicirile posesorilor hartişti, fini cunoscători ai gângâvelii manuelistice...
    9 0
  • @ds vezi negre galbene erau pt america . China nu are nici o treaba cu gelben sau negru ... e rosu tot ...
    2 2
  • @ss, după aproape patruj de ani cine mai știe. Povestea a intrat în folclor și aia e. De fapt erau taxiuri pentru Columbia, refuzate din cine știe ce motive.
    1 0
  • Getaway car perfect
    1 1
  • @Kirotractor
    pe talon ar trebui să scrie în dreptul culorii:
    "ce culoare vrea muşchii şoferului"
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru