Volvo introduce primele maşini autonome pe drumurile publice: 100 de automobile se vor conduce singure în Suedia

de Bogdan Mirică
Vineri, 20.02.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo este tot mai aproape de maşina autonomă de serie. Producătorul suedez va introduce pe străzile din Gotheborg 100 de maşini experiment, capabile să se conducă singure.

Sfârşitul acestui deceniu ne va găsi într-o cursă nebună către primul automobil autonom de serie. Volvo se pare că a luat un start mai bun decât ceilalţi rivali, fiind gata să introducă primele maşini autonome pe străzile din jurul oraşului Gotheborg, locul de naştere al brandului suedez.

Proiectul pilot se numeşte Drive Me şi presupune 100 de maşini autonome gata să fie conduse de oameni obişnuiţi pe anumite drumuri din Gotheborg. Cobai va fi Volvo XC90, echipat cu un sistem de conducere autonomă viabil pentru producţia de serie.

Acesta utilizează scanner cu laser, patru radare, o cameră trifocală, două radare care activează la distanţe mai mari şi 12 senzori ultrasonici. Nu vor lipsi conexiunea 4G la internet, GPS-ul, o hartă digitală 3D şi o cameră montată în parbriz, care citeşte semnele de circulaţie şi curbele.

În comunicatul de presă care însoţeşte şi primul film oficial demonstrativ, Volvo susţine că pilotul automat care preia toate funcţiile şoferului a fost creat în aşa fel încât să funcţioneze chiar dacă o anumită componentă a fost afectată.

În situaţii de urgenţă există o frână de rezervă, care poate opri vehiculul. De asemenea, atunci când traseul predefinit se termină, şoferul este aşteptat să preia controlul. Dacă acesta nu acţionează, Volvo poate asista maşina până într-un loc sigur, unde poate opri.

Toate avantajele noului sistem autonom sunt detaliate într-un film oficial.

Comentarii (7)

  • ma mir,stiam ca toate inovatiile apar in nemtia,ei fac masini de la care copiaza si restul,saracii nemti.
    13 6
  • Lol Mihai!! asa cred fanii in special cei cu un singur neuron! :)))) Am ocazia sa mers si sa conduc diferite masini insa ce pot spune in nici una nu am avut acel feeling de siguranta, de confort ca intr-un Volvo in special xc90 si xc60! E altceva ..si S class e foate confortabil insa vb de alta clasa!
    14 6
  • Norbert
    Domnilor aici este vorba de o recama mascata la XC90 modelul nou. Masina autonoma spune ca apare deabea in 2017.......
    3 19
  • Aceasta stire sper sa ajunga si in birourile bosilor din Detroit!
    5 1
  • @Norbert

    ce chestie....mesajul tau a disparut instant.
    8 5
  • @Norbert
    Pe un alt site am citit și o explicație plauzibila legata de cum va fi văzut noul XC90 în România: http://www.autolatest.ro/editorial-auto/noul-volvo-xc90-2015-va-avea-o-viata-grea-pe-piata-din-romania
    Cât despre reclamă, dacă Volvo și-ar face reclamă jumătate din cât își fac reclamă germanii, ar vinde de 10 ori mai mult!
    5 2
  • Chinezu'
    @ edi80: Respect!

    @ Norbert : Nu le trebuie reclama mascata!
    Au vandut toate cele 1927 de bucati in editie limitata in cateva zile , fara teste si fara sa poata fi atinse - pe incredere!! Si nu a fost teapa!
    Masinile autonome vor circula cand le va fi permis: doar nu crezi ca azi un copil de 10 ani vine la reprezentanta cu un troler cu bani si cumpara o masina autonoma o seteaza si pleaca cu ea pe drumuri publice!!! Nu ca n-ar face fata masina fie ea Volvo sau Google car, dar nu exista legislatie care sa prevada circulatia autovehicolelor autonome!

    Volvo va lansa autovehicolul autonom cand legilatiile tarilor vor fi clare in acest sens, iar 'oamenii vor fi pregatiti'.

    Exact ca la autoturismele electrice, Volvo ne spune: stim sa le facem, suntem pregatiti, le-am testat in laborator, pe drumuri reale si le dam drumul cand e cazul, exact ca si in cu Volvo C30 electric! Aici toata stima pentru Tesla, pacat ca nu are nimic cu numele aromanului nostru Tesla ( din Croatia , cetatean iugoslav, de etnie aroman)!

    Va doresc drumuri bune!
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru