Volvo sugerează că încărcarea wireless a mașinilor electrice nu este o soluție viabilă: "Durează 10 secunde să pui cablul de încărcare"

de Daniel Popescu, Foto: Volvo
Marti, 31.03.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo sugerează că încărcarea wireless a mașinilor elecrice nu reprezintă o soluție viabilă, în contextul în care "durează doar 10 secunde să pui cablul la încărcat".

Constructorii auto caută în prezent diverse soluții moderne pentru îmbunătățirea opțiunilor de încărcare pentru mașinile electrice, iar una dintre variante este dezvoltarea încărcării wireless, fără necesitatea unui cablu clasic pentru încărcare.

Astfel de soluții încep să apară pentru uz casnic, însă cea mai avansată tehnologie este disponibilă în Coreea de Sud sub forma unor paduri de încărcare wireless integrate în șosea. Tehnologia este folosită ca experiment pentru încărcarea bateriilor unor autobuze electrice în timp ce acestea rulează pe șosea.

Chiar dacă perspectivele de îmbunătățire pentru astfel de tehnologii sunt majore, oficialii Volvo consideră că acestea nu aduc atât de multe avantaje. "Dacă ai un spațiu pentru încărcare, atunci ai nevoie de 10 secunde pentru a conecta cablul de încărcare", explică Håkan Samuelsson, CEO-ul celor de la Volvo.

Unul dintre dezavantajele încărcării wireless este că viteza de încărcare este mai mică decât în cazul utilizării clasice a cablului.

Volvo a prezentat în toamna anului trecut XC40 Recharge (foto), primul său model electric, și își propune ca în 2025 jumătate dintre vânzări să fie realizate de mașini electrice.

Ulterior, suedezii își propun ca la un moment dat să rămână în gamă doar cu modele electrice.

Tehnologia de încărcare wireless pentru mașini electrice este împrumutată din industria telefoanelor mobile, în contextul în care aproape toate smartphone-urile de top beneficiază în prezent de o astfel de opțiune.

Via Autocar

Comentarii (11)

  • Clique
    Wow... ce descoperire.. sunt curios cât le-a trebuit să-și dea seama că nu este viabilă.
    6 3
  • Volvo au facut o afirmatie din care inteleg urmatoarea: incarcarea wireless "nexam" in viitorul apropiat. Nu au facut o descoperire, au pus in tema clientii (si la ce sa se/sa nu se astepte) in privinta solutiilor de incarcare a modelelor electrice/plug-in de la Volvo.

    Simplu.
    0 2
  • @Volvo
    Nici telefoanele mobile nu aveau nevoie, si uite ca lumea vrea wireless
    3 0
  • fan skoda
    Ce scuza au la lipsa spatiului de incarcare prin inductie a telefonului mobil ?
    0 3
  • Volvo isi cere scuze pentru lipsa de informare a orbetilor prezenti pe forum si va transmite respectuos ca pe modelul XC40 optiunea de incarcare wireless a telefonului are un cost de 220Eu. Aici este inclus si spatiul(!) de incarcare.

    Cu drag, fanel
    0 0
  • Ba sa-mi fie cu iertare, dar tehnologia de incarcare wireless este viitorul evident in ceea ce priveste electrificarea. Daca cei de la Volvo cred ca incarcarea wireless odata pusa la punct nu va avea castig de cauza in fata cablului si nu va fi ceruta de clienti inseamna ca nu stiu pe ce lume traiesc sau in ce lume au pasit. Mai ales ca incarcarea wireless nu presupune renuntarea la cabluri , ambele metode pot supravietui impreuna pe acelasi dispozitiv si o vor face mult timp de acum incolo. Daca au intrat in hora asta , producatorii trebuie sa joace pana la capat si sa realizeze ca trebuie sa evolueze non stop in privinta tehnologiilor care vor trebui implementate . Una este sa te opresti si sa te cablezi pentru un timp pt. a reincarca si alta e sa comuti pe mod incarcare, sa tragi masina pe banda speciala de incarcare prin inductie de pe Autostrada ( banda pe care probabil se circula la viteze mici dar totusi se circula) si apoi sa dai talpa cand crezi ca bateria e incarcata sufiecient . Aaa..si banda de incarcare sa fie eventual alimentata de energia degajata de circulatia auto de pe celelalte benzi de viteza ..eeii..cum ar fi ? Nimic iesit din comun probabil in 50 ani. Asta e viitorul ! Din fericire ..eu nu-l mai prind ( sau cel putin nu de la volan). Hai ca o iau dreacu razna daca mai stau mult p-acasa ..!
    2 0
  • fan skoda
    La marcile premium pe toate modele noi este standard incarcarea wireless a telefonului. La marcile de volum este optional si chiar standard pe masinile noi cu echipare de top sau echipate bine. De exemplu: Noua Skoda Octavia in echiparea Style are standard incarcare wireless a telefonului. Si Octavia in echiparea Ambition are standard.

    Volvo este premium. Ar fi trebuit sa aibe standard.
    1 3
  • Saracului cu Skoda ii trebuie tichie de margaritar. Wireless standard e mai important decat sistemul standard de siguranta "nu iti pui centura masina pleaca infranata".

    Am inteles.
    2 0
  • Edikkk
    Adevărul este că părea un moft încarcarea wireless, dar acum tot ce este de calitate înseamnă încărcare wireless

    Telefoanele au şi se pot încarca între ele (în caz că un telefon este la 70% şi altul care primeşte este la 10%)
    - şi merge foarte bine, destul de rapid, chiar uimitor

    Ceasurile şi brăţările smart se pot încarca wireless

    Pe lângă pad wireless mai există

    Bateria wireless

    Stand telefon auto care încarcă wireless

    care sunt foarte utile, facile, rapide şi îţi protejează mufa usb C şi deci telefonul.

    Pentru maşini problema este că încarcarea wireless trebuie să fie făcută de un element care să se apropie mult de maşină la 1-2 cm şi că cablurile de rapidă au şi conductă de apă pentru răcire
    dar sunt ingineri rezolvă ei.
    2 0
  • Ciprian
    O baga p-asta cu cele 10 secunde, dar toate cablurile(sau adaptoare) pe care le cari dupa tine si ocupa spatiu?
    Cred ca un standard wireless ar ajuta f mult. Dar na...
    0 1
  • Edikkk
    Păi la staţii de încărcare, nu îţi trebuie cablul tău decât dacă eventual ai mufe japoneze, dacă ai css standard

    doar scoţi cablul, dai cu cardul etc, şi îl introduci în maşină
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru