Volvo va introduce o nouă măsură de siguranță: mașina va încetini și parca singură dacă detectează că șoferul este sub influența alcoolului

de Daniel Popescu
Joi, 21.03.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile Volvo vor încetini și parca singure în cazul în care o serie de camere video instalate în interior detectează că șoferul conduce sub influența alcoolului.

Volvo a anunțat că va introduce noi măsuri de siguranță pentru modelele pe care le va dezvolta pe noua platforma SPA2 începând din prima parte a anilor 2020.

Astfel, aceste modele vor fi echipate cu camere video în interior pentru a monitoriza în permanență activitățile șoferului la volan și pentru a identifica situațiile în care acesta a consumat băuturi alcoolice. Sistemul nu va detecta în mod direct faptul că șoferul a consumat alcool, ci va trage o astfel de concluzie pe baza comportamentului pe care îl are acesta la volan.

În cazul în care, pentru perioade lungi de timp,  șoferul nu virează deloc, are ochii închiși, nu se uită la drum, virează brusc în direcții diferite sau are timpi de reacție foarte lenti, mașina va încetini treptat și se va parca singură.

Detaliile despre numărul camerelor video și poziționarea acestora în interior vor fi făcute publice mai aproape de lansarea oficială pe primele modele.

Volvo susține că intenționează să introducă un astfel de sistem ca parte a planului ambițios de a reduce numărul de accidente fatale.

De altfel, constructorul suedez menționează că 30% dintre accidentele mortale din Statele Unite sunt produse din cauza unui șofer care a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Un astfel de sistem are însă potențialul de a genera numeroase controverse cu privire la intimitatea persoanelor în propria mașină, motiv pentru care oficialii Volvo au oferit mai multe detalii. "Volvo vrea să colecteze date doar din ambiția de a face mașinile mai sigure și va colecta doar date necesare pentru funcționarea acestui sistem. Camerele nu vor înregistra video, iar datele nu vor fi obținute fără acordul șoferului", au declarat oficialii Volvo pentru publicația The Verge.

Tot în această săptămână, Volvo a prezentat Care Key, un sistem care va permite oricărui proprietar să seteze o anumită viteza maximă cu care va putea merge mașina. Teoretic, sistemul va fi util în special pentru șoferii care vor să împrumute mașina unui prieten, însă poate fi implementat inclusiv pentru ca  proprietarul mașinii să nu fie tentat să depășească o anumită viteză.

Interesant este că Volvo a inițiat deja negocieri cu o serie de companii de asigurări pentru ca șoferii să primească reduceri la asigurările de tip RCA în cazul în care își setează o anumită limită de viteză, întrucât în acest caz riscurile de producere a accidentelor vor fi mai mici. Noul sistem va fi disponibil standard pe toate modelele Volvo începând din 2021.

Anunțul vine la scurt timp după ce Volvo a confirmat că va limita viteza maximă la 180 km/h pentru toate modelele noi pe care le va lansa după anul 2020.

Via Volvo, The Verge

Comentarii (4)

  • Sa vedem, te lasa sa te urci la volan, sa incepi sa bei in timp ce conduci si daca incepi sa te balangani ca te-am imbatat, masina te va trage pe dreapta. Oare o va face la timp ca sa previna accidentul? Ma cam indoiesc. Mai bine ar inventa ceva care sa nu te lase sa pornesti motorul daca te urci baut. Nu stiu, sa masoare cumva alcoolul din aerul respirat de sofer ca poate poarta manusi si nu-i poti masura alcoolul prin senzorul din volan
    3 1
  • "sistemul va fi util în special pentru șoferii care vor să împrumute mașina unui prieten"

    copii proprietarului de Volvo nu sunt si prietenii acestuia, sunt doar...copii

    buahaha...ras malefic
    1 0
  • Ar fi buna o optiune care te scuipa in fata daca iti arunci chistoacele pe geam...
    4 0
  • Eduard Antoniu
    Da, deci e functia de avertizare a conducatorului auto inconstant, de la Continental Automotive.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru