Drivetest Opel Insignia Sports Tourer (2008-2013)

Opel Insignia Sports Tourer (2008-2013) zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 15.03.2012
Confortourer

De ce e nevoie pentru a lega o prietenie de durată? În cazul unei maşini, de foarte mulţi kilometri. Cu ocazia ediţiei de anul acesta a Salonului Auto de la Geneva, am reuşit să punem bazele unei prietenii solide cu unul dintre cele mai chipeşe break-uri ale momentului. Este vorba despre Insignia Sports Tourer, maşina croită în Russelsheim de Opel. După 5000 de kilometri străbătuţi prin Europa şi prin România, am reuşit închegăm o legătură strânsă, care trece dincolo de plusurile şi minusurile ce urmează să le înşirăm mai jos. Intră, aşadar, în scenă Opel Insignia Sports Tourer Turbo 4x4.

Opel Insignia Sports Tourer (2008-2013)

  • Pret de pornire 32.695 €
  • Pret model testat 40.645 €
  • Taxa auto 624 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Ne-am folosit de un propulsor care depăşeşte puţin pretenţiile unui familist cuminte şi se apropie mai mult de cele ale unui şofer cu apetit pentru demaraje în trombă sau recorduri de viteză.

Este vorba despre motorul Ecotec de 2.0 litri şi 220 de cai putere, un agregat cu patru cilindri, responsabil pentru impulsionarea unei maşini ce cântăreşte peste 1600 de kilograme. Cu un cuplu de 350 de Nm, demn mai degrabă de un diesel sănătos decât de o benzină de familie, Insignia ST punctează extrem de bine la impresia artistică între 2000 şi 4000 de rotaţii. Aici momentul motor este maxim şi dinamizează foarte bine break-ul. Resursele sunt generoase şi Insignia nu gâfâie nici măcar atunci când este încărcată la capacitate maximă.

Cei 220 de cai sunt transmişi ambelor punţi cu ajutorul unei cutii automate cu şase rapoarte. Alternarea treptelor se face liniar, pe nesimţite, confortul fiind pe primul plan. Există însă şi un mod Sport, care ascute simţurile şi ajută cutia să fie mai sensibilă la apăsarea pedalei de acceleraţie.

După o oarecare acomodare, vă obişnuiţi însă cu întârzierea cutiei în modul Confort şi ştiţi exact cum să apăsaţi pedala pentru o retrogradare puternică. Aşa că modul Sport devine doar un moft pentru excese de adrenalină pe şosele sinuoase.

Consum

Consumul este un subiect tabu. Recunosc că la prima întâlnire cu motorul de 2.0 litri turbo m-am speriat puţin de lăcomia lui. Cei patru cilindri se recomandau ca a fi extrem de gurmanzi. După ce ajungi să parcurgi însă câteva mii de kilometri îţi schimbi puţin viziunea.

Am rulat cu viteze de maxim 160 de km/h pe autostrăzile din afara ţării, însă am avut şi porţiuni lungi de trafic intens, unde nu am sărit de 100 km/h. Per total, la întoarcerea în ţară, computerul de bord indica 11.4 litri/100 de km.

În oraş însă, situaţia se schimbă radical. Motorului Ecotec de 220 de cai i-ar trebui neapărat un sistem start-stop. S-ar mai diminua astfel media de 17 litri/100 de km obţinută în oraş, cu mult peste ceea ce anunţă producătorul (13.6 litri/100 km).

Dacă în Bucureşti am putut vedea cum acul indicatorului de carburant scade chiar sub ochii noştri, la drum lung am bifat chiar şi 600 de kilometri cu un plin.

Performanţe

O maşină de familie care poate să îţi trimită capul în tetieră la accelerare? Sună bine. Bagajul de resurse are acest dar. Cu toate acestea, sistemul de tracţiune integrală şi faptul că vorbim despre un break atârnă greu, la propriu, în ecuaţie.

Chiar şi aşa, acceleraţia de la 0 la 100 de km/h se face în 8.1 secunde, o valoare bună, însă nu suficientă pentru a putea bate duetul grupului VAG: Volkswagen Passat Variant şi Seat Exeo ST. Insignia Sports Tourer trebuie să se mulţumească doar cu o victorie în faţa lui Mondeo Wagon.

Modelul german recuperează însă la capitolul viteză maximă, cei 234 km/h fiind mai mult decât ce oferă rivalii. Noi nu am ajuns până acolo, ci ne-am apropiat de 210 km/h, o valoare la care Insignia ST păstrează în continuare o senzaţie de siguranţă.

Interior

Despre interiorul Insigniei au curs râuri de cerneală, s-au înşirat sute de comentarii. Noi nu o să scotem în evidenţă decât câteva aspecte.

Într-adevăr planşa de bord este încărcată de multe butoane. Într-adevăr comenzile sistemului de navigaţie sunt împărţite inutile pe planşa de bord şi consola centrală.

Când te aşezi însă în scaunele sport ergonomice şi te dai jos perfect funcţional după 1000 de kilometri uiţi de cele câteva butoane înghesuite, pe care le foloseşti oricum foarte rar. Fără îndoială scaunele sunt un opţional pe care orice client de Opel ar trebui să şi-l cumpere.

Spaţiul interior este generos, chiar şi pe locurile din spate. În plus, inginerii germani au studiat iarăşi tot felul de sticle, sticluţe, pahare şi termosuri pentru a presăra prin habitaclu o sumedenie de spaţii de depozitare. Mai puţin unul pentru telefonul mobil. Încape însă foarte bine şi în suportul de pahare al consolei centrale.

Portbagajul înghite până la 540 de litri, suficient pentru o familie numeroasă. Încărcarea este favorizată de gura de acces extrem de generoasă. În termeni generali, interiorul Insigniei inspiră aceeaşi senzaţie chiar şi la trei ani de la lansare: modern, robust, calitativ.

Preţ de achiziţie

De la început trebuie să înţelegeţi că ceea ce vă oferim în meniul de astăzi este o specialitate pe care doar puţini şi-o vor putea permite. Pe lângă preţul de achiziţie, care sare de 30.000 de euro, trebuie să luaţi în calcul şi consumul.

Pentru cei care sunt pregătiţi să scotocească deja prin bugetul familiei, trebuie să le spunem că versiunea testată de noi, Insignia ST Sport 2.0 Turbo pleacă de la 32.695 de euro cu TVA. La această sumă se mai adaugă câteva opţionale de bun simţ, dar şi o tracţiune integrală, care mai scoate din buzunar 2345 de euro. După o adunare simplă a tuturor opţionalelor, exemplarul testat de noi ajunge la 40.645 de euro.

Raportându-ne la concurenţă, vedem că echiparea de vârf a Insigniei ST este mai ieftină decât cea a lui Volkswagen Passat 2.0 TSI Higline, însă este mai scumpă decât un Ford Mondeo Wagon ceva mai cuminte, de 203 cai cu echipare Titanium.

Siguranţă

Aşa cum am mai anunţat şi in testele trecute, Opel îşi desăvârşeşte munca printr-un sistem de iluminare complex, botezat AFL, care ajută la prevenirea accidentelor. Noi l-am folosit din plin pe autostrăzile de afară. Am lăsat practic AFL-ul să alterneze faza lungă şi scurtă în funcţie de ceilalţi participanţi la trafic.

Bineînţeles, pentru situaţii neprevăzute, Insignia Sports Tourer nu renunţă la banalele sisteme de siguranţă: airbaguri frontale, laterale şi cortină, precum şi cele mai cunoscute sisteme de siguranţă ABS şi ESP.

Ţinută de drum

Costă mult, dar face toţi banii. Este vorba despre sistemul de tracţiune integrală. Deşi îţi scoate din buzunar peste 2000 de euro, este bine să îl ai. Te lipeşte efectiv de asfalt şi face dintr-un break mare şi greoi o maşină extrem de agilă pe viraje, ce ţine cu dinţii de trasa ideală. Aderenţa se pierde extrem de greu şi, în rarele situaţii când se întâmplă asta, sistemul ESP intervine brutal, ca o palmă moralizatoare peste ceafă, pentru a te aduce cu picioarele pe pământ.

În modul Sport simţurile se ascut, după cum am mai zis: suspensia se rigidizează, transmisia se grăbeşte să retrogradeze şi, cel mai important, direcţia capătă mai multă precizie.

Modul Tour al şasiului Flexride nu este tocmai recomandat pe porţiuni de drum virajat. Ruliul este destul de mare şi dă o senzaţie de nesiguranţă. Comportamentul se schimbă însă radical şi ruliul aproape că dispare ca iepurele în jobenul unui magician atunci când cuplaţi modul Sport.

Vizibilitate

Aşa cum am mai spus-o şi în testele trecute, Insignia ar fi punctat slab la capitolul vizibilitate dacă nu ar fi existat pachetul de lumini AFL (Adaptive Forward Lightning). Oglinzile laterale sunt înguste, ascuţite şi subdimensionate, în raport cu dimensiunile maşinii, iar montanţii posteriori mult prea mari. Tributuri plătite designerilor probabil.

În aceste condiţii, parcarea poate deveni ceva mai dificilă daca nu sunteţi ajutat de caţiva ani de experientă sau de un pachet de senzori de parcare. 

Tehnologie

În loc să înşiruim o listă lungă, cu elemente ca sistemul audio Infinity, climatizarea automată pe două zone, conexiunile pentru USB şi iPod, senzorii de parcare, lumină şi ploaie, vom prefera să ne concentrăm atenţia asupra unui gadget extrem de util. Navigaţia. A fost de departe cel mai bun prieten pe cei 5000 de kilometri. Rezumând puţin funcţiile vă spunem doar că

- vă informează din timp despre un blocaj în trafic, calculează timpul pe care l-aţi pierde bară la bară şi vă indică o rută ocolitoare

- întrerupe melodia preferată stocată pe CD sau USB pentru a da legătura unui scurt buletin informativ din trafic, acolo unde radiourile emit aşa ceva

- se oferă să caute cele mai apropiate benzinării atunci când martorul luminos al carburantului se aprinde în bord.

Au fost şi momente în care sora noastră tehnologizată a fost depăşită sau nu a văzut anumite şosele, însă navigaţia este unul din gadget-urile care îşi merită banii. Ca de altfel şi scaunele încălzite, gata să încingă bine spatele şi posteriorul la scurt timp după ce le-ai pornit.

Design

Pune Insignia lângă rivalii săi din segmentul mediu. O să vezi că poate doar Accord-ul, Citroen C5 şi Mazda6 pot să se bată cu neamţul din Russelsheim la capitolul design exterior. Am mai spus-o şi o voi spune în continuare: Opel nu a greşit cu absolut nimic la capitolul design. Insignia Sports Tourer este o maşină atrăgătoare, poate chiar mai atrăgătoare decât sedanul.

Este una din puţinele maşini care te fac să le savurezi cu privirea ori de câte ori cobori dimineaţa în parcare. Chiar şi la 3 ani de la lansare, gâdilă retina cu LED-urile şi designul său sculptural.

De-a lungul expediţiei noastre până la Geneva, şi eu şi Ciprian, fotograful nostru, am căzut de acord că Insignia s-a plantat perfect în orice cadru, fiind parcă desenată pentru a poza oriunde.

Nu ne-a placut

  • Consumul mare
  • Proiectarea lunetei şi a oglinzilor

Ultimele teste

Comentarii (20)

  • marius
    sport tourer 4x4
    pana la urma este sau NU 4x4 ?
    In descriere este 4x4 iar in tabel NU.
    7 2
  • zarnesteanu
    Bine scris review-ul
    Bravo Opel! O masina putin peste nivelul romanului de rand, dar care isi merita toti banii acolo unde posibilitatile financiare exista.
    12 15
  • Decebal
    Opel incepe sa calce pe urmele Renault: masini care iti iau ochii prin design dar slabe pe partea tehnica. Orice ati spune consumul modelului este unul mult prea slab pentru ce ofera concurenta, iar performantele dinamice sunt inferioare. O sa argumentati ca la o masina de tipul acesta conteaza mai mult confortul dar toti marii competitori din segment ofera acelasi nivel de confort daca nu superior. Singurul atu ramane designul, pentru ca pe partea tehnica posesorii acestui model de plang de mama focului pe forumul monomarca.
    10 14
  • daniel
    daca la consum are o stea, cum iese media de 4,2??
    14 3
  • Stilata
    Eu am ezitat mult pana sa-mi iau Accordul, in special intre Insignia si Mazda 6. Insa acum pot sa spun ca daca as fi ales Insignia (Sport Tourer caci sedanul nu-mi place) nu as fi regretat deloc. Bineinteles, motorul diesel, nu Papa Tot asta de aici. Va spun sincer ca in realitate parca arata si mai bine. Singurul lucru care m-a dat inapoi a fost consumul (chiar si la diesel este putin mai mare decat la concurenta) si oglinzile laterale care mi-au parut mici. In rest masina e superba.
    7 3
  • marius
    eroare
    ati gresit tabelul. si motorul este pe benzina, iar testul l-ati facut cu diesel.
    3 6
  • Gresit
    Defapt, tocmai m-am uitat pe tabelele de la Opel Romania , si masina cu 220 CP si 350 NM apare ca si masina pe benzina, si Sport si porneste de la 32 695 de euro
    5 1
  • Ei au gresit in review spunand ca este diesel , pe cand greseau doar daca spuneau ca este "CDTI" , ceea ce in titlu nu au zis
    3 2
  • Saabofobia, un trend ?!
    Insignia, cu toate variantele ei, nici nu trebuia să existe! S-a materializat doar din cauza ambiţiei suverane a Guşterilor Moţaţi de a subtiliza şi perverti eforturile suedezilor…Atuurile platformei, motorizării, designului şi tracţiunii integrale de pe “Insignia” se reliefează din plin la 9-5, aceste elemente fundamentale definindu-l de fapt! Haideţi să judecăm drept: când a scos vreodată Opel o asemenea limuzină stilată? Când SAAB uimea lumea cu 9000 şi versiunea de top numită CD, o limuzină care depăşea în supleţe, agilitate şi dotări avansate chiar şi ‘triada” germană, Opel nu putea emite pretenţii decât cel mult cu Senator tunat de Irmscher, restul modelelor, în frunte cu Ascona, fiind numai bune de cărat cartofi.
    În ceea ce priveşte calificativele maşinii testate, în locul lui Bogdan nu m-aş aventura să uzez de termeni elogioşi faţă de acest eşec ilustru şi prost copiat, presupus din burtă a fi o realizare deosebită a lui Opel, fiindcă, de pildă, cu exact acelaşi tip de motor şi transmisie, tot în regim 4x4, 9-5 propune o medie de consum de cel mult 9.7 L/100 km, başca viteza maximă şi greutatea totală mai mari ale suedezei! Opel a încercat să pluseze prin “ergonomie” aero şi abundenţă de butoane în stil SAAB, dar stau pe dâmb şi mă întreb tâmp: cine pe cine a vrut să plagieze - Buick Regal pe Opel Insignia sau invers?...
    6 15
  • Sergiu Vochin
    Comparatie
    As vrea sa vad si eu unde are concurenta performante dinamice mai bune ?
    INSIGNIA : 2.0 TURBO 220 CP Acceleratie 0-100 km/h 7.6 s
    Viteza maxima km/h 242
    Model dotat cu Start/stop - consum urban 11.9 , extraurban 6.0

    LAGUNA : 2.0 L (1998 cc) 16-valve Turbo I4; 205 bhp (150 kW); top speed: 232 km/h (144 mph); 0–100 km/h; 7.8 s; 2008–

    PASSAT : Sedan 2.0 TSI 200 cp Comfortline Acceleratie 0-100 km/h (s) 7.6, Viteza maxima (km/h) 235 Consum urban 11.0
    Consum extraurban 6.1

    MONDEO : 2.0 L ECOBOOST 240 CP TITANIUM (2012) Acceleratie - 7.3 , Viteza maxima 250 km/h Consum urban 10.4 Extra urban 6
    Cu start/stop
    2.0 L ECOBOOST 203 cp TITANIUM Acceleratie 7.6
    Viteza maxima 238 Consum urban 10.4 ,Extraurban 6

    MAZDA,TOYOTA SI CITROEN si PEUGEOT nu au motoare de 2.0 l apropiate de cele de mai sus.

    Acum vin si repet intrebarea : Care sunt masinile care au peformante dinamice superioare Insigniei ?

    Insignia din test are cutie automata ,plus 0.2 secunde si este si break plus 0.1-0.2 secunde plus bagaje si 2 pasageri e foarte bine un 8 secunde pana la suta si consumul cu asemenea greutate e aproape decent pentru puterea ei . Cu noul sistem start/stop va scadea sesizabil si totusi va garantez ca orice masinai de peste 200 de cai pe benzina va consuma in bucuresti peste 14 . Nu suport vorbele in vant fara argumente adica aberatiile si detin o insignia 2.0 turbo 220 cp manuala .Nu e Dumnezeu pe pamant insa este o masina fantastica pentru ceea ca imi doresc eu de la o masina .
    17 5
  • @Sergiu Vochin
    Care sunt masinile care au performante dinamice superioare Insigniei?! Este ca si cum ai zice: glontul acesta este foarte precis, maximum distrugator si croit din metal de buna calitate...Dar despre pistolul care l-a tras de ce nu sufli un cuvant?...
    2 13
  • @sergiu
    Nu-ti bate capul cu romanii. Ei vor benzina turbo, 200+ cp si consum de diesel.
    17 5
  • Sergiu Vochin
    @SaabCuantic - nu vreau sa incepem o polemica fara rost. Asa cum ai zis fiecare ai dreptul la un cuget liber iar parerea mea este ca desi simpatizez foarte mult marca saab ,tu exagerezi mult iar gm are tot dreptul din lume sa foloseasca acele componente sau tehnologii pe care le-au dezvoltat in colaborare cu saab sau le-au dezvoltat separat si le-a impumutat si celor de la saab.Pentru ca daca spui ca g.m. au ingropat saab inseamna ca ei le-au comandat ce piese sa foloseasca si tehnologii( de provenienta g.m.)si ce design sa abordeze si la ce preturi. De asemenea daca spui ca saab si-a dezvoltat singura tehnologiile inseamna ca si-au facut-o cu mana lor de au ajuns in situatia asta fara sa le impuna nimeni nimic. Oricum nu inteleg ce vrei sa obtii cu aceasta atitudine ? Mie concernul g.m. mi se pare printre cele mai ok dupa piata ,mult mai ok decat vag care face hocus pocus cu foarte multe platforme si suruburi in ideea economiei de costuri ,sigur, dar indetitatea de marca a seat de exemplu are mult de suferit .si exemplele pot continua. Insa repet e doar parerea mea.
    @Andi - asa este dar cine nu a condus un model de 200 de cai (nu o spun "de sus" sau "de cunoscator") nu stie pe pielea lui avantajele si dezavantajele unui astfel de motor mai ales la o masina de peste 1600 kg.
    14 1
  • @Sergiu Vochin
    Stai liniştit, nu va izbucni nici un conflict între noi! De ce crezi că exagerez? Nu înţelegi ce vreau?...Adevărul, atâta vreau! Ţi se pare o nimica toată, un moft, o...exagerare? Noul 9-5 a apărut conceptual înaintea Insigniei, deci, logic, ia zi-mi cine derivă din cine! Da, gm şi-a vârât coada otrăvită, preferând să promoveze modelul german până într-acolo încât să ajungă să fie declarat maşina europeană a anului 2009! Deci, dpdv al strategiei de marketing, americanii n-au vrut să folosească aceeaşi unitate de măsură! Ţi se pare o atitudine justă şi demnă din partea hiperconcernului din Detroit? Pentru ce zici că-l apreciezi?? Dacă tu ai avea doi copii, ai prefera să-l marginalizezi pe acela mai deştept numai ca să-i salvezi blazonul celuilalt? Respect alegerea ta personală pentru Insignia, dar nu uita că oamenii care au lucrat din greu la formele care te fascinează provin mai de la nord de Russelsheim, iar acum trec prin momente foarte delicate doar fiindcă aşa a avut chef fostul proprietar satrapic, care continuă să le dăuneze! Nu luăm în calcul familia de motoare Ecotec, idee tehnică revendicată iniţial de inginerii SAAB acum 25 de ani. Nu tot ce parvine pe filiera GM Europe este pus direct pe maşinile Opel sau SAAB, ci fiecare şi le adaptează specificului constructiv, doar cunoşti acest aspect! Cât timp să mai repet aceste truisme? Fii onest cu tine însuţi în faţa oglinzii propriei tale conştiinţe şi astfel nu vei întâmpina probleme de orgoliu. Nu te gândi la SAAB ca la o entitate falimentară; ştiai că subsidiara Parts AB se va implica în acest an în...raliuri, în acest sens pregătind patru modele sportive 9-3? Aşa se poartă de obicei o firmă presupusă a fi deja cu un picior în groapă? Să fie vorba cumva de tărie de caracter?...
    1 9
  • @Sergiu Vochin
    Si GM nu face hocus- pocus cu platformele? Mie americanii astia ahtiati dupa profit si atat nu imi inspira pic de incredere .Macar VAG sunt competenti pe partea tehnica, pe cand Opel a cam ramas o marca ce asambleaza si cam atat. Legat de Insignia, sunt pasager saptamanal in masina sefului- varianta de echipare Cosmo, si pot spune ca nu ma da pe spate masina ca materiale. Cel mai enervant lucru e ca dupa 1,5 ani de cand o are deja materialele incep sa imbatraneasa urat si sa scartie ca intr-un Renault.
    5 8
  • @@Sergiu Vochin
    Ia sa te convingi daca mai traiesti aceeasi senzatie si in 9-5...Dar sa incerci mai intai prima generatie :)
    0 10
  • OUTBAck
    absolut fenomenala masinuta. e cumulte clase peste passat ca si stil si motorul asta o transforma intr-o mica racheta . opel face niste masini superbe pentru clasa din care fac parte . priviti doar nou opc astra . no adversar vizual deocamdata si sa vedem cum sta si tehnic.
    11 3
  • @OUTBAck
    E pe dracu peste Passat. In Europa Passatul s-a vandut in cantitati aproape duble fata de Insignia dar vin tot felul de fani Opel cu idei tampite. Apropo, cum va impacati cu ideea ca o masina care costa 24.000 euro o vinde un dealer Opel cu 19.000. "Calitate", nu?
    3 9
  • @@OUTBAck
    care e logica ta ? jaguar xf nu este mai buna decat dacia logan pentru ca dacia s-a vandut de 3 ori mai mult decat xf-ul deci dacia este o superscula pe langa xf. tu te auzi ce spui ? a vorbit cineva de vanzari ? este vorba de masina propriu-zisa iar aici passat este extrem de demodat si batranesc pelanga majoritatea concurentilor din clasa daramite pe langa singura masina din clasa ce a iesit Masina anului !
    La passat este vorba de multi batranei simpatici care refuza ideea de nou si sunt multumiti sa cumpere aceeasi masina cu alte faruri si stopuri pentru ca nu dau doi bani pe evolutie si aspect .ii intereseaza sa ramana consecventi pe aceeasi ciorba reincalzita . Daca tot ai un 25 de mii de euro de ce sa ii irosesti pe o masina la fel de comuna ca loganul ? exista si o insignia si un c 5 si un mondeo si un mazda 6 si multe altele mai interesante si satisfacatoare. Cat despre ultima ta fraza : esti penibil tinere . Adica nu e bine ca reusesti sa iei o masina de 24.000 cu 20% reducere ? V-au prostit rau astia de la vag cand tie ti se pare ca un passat de 20 de mii sa il iei cu 30 de mii inseamna calitate .=)))esti funny rau
    11 0
  • detin o insignia 2 turbo 4x4 pe benzina sunt din cluj..e berlina nu break manuala...deci merge de rupe asfaltu cu seria 5,serria 3,si etc multe alte modele diesel si benzina nu am ce discuta..si consumul e in functie de cum mergi..ca la orice masina...mergi tare consuma...mergi frumos in cluj am 14 pe bord cu jante pe 18
    ..si cand aveam jante pe 20 era 15,5..si acuma..daca vrei masina pe benzina turb0..nu te mai gandesti la consum..ca no sa scoti 6,5l/100 ca si cu loganu
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru