PREVIEW Raliul Japoniei: Loeb poate cuceri al şaptelea titlu mondial

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 08.09.2010
Sebastien Loeb poate cuceri în acest weekend în Japonia al şaptelea titlu mondial consecutiv în Campionatul Mondial de Raliuri.

Japonia este gazda ultimei etape din actualul sezon al WRC care va avea loc în afara continentului european şi are o importanţă semnificativă în lupta pentru titlul mondial.

Peisajele de pădure în care vor avea loc cele mai multe probe speciale îi pot aduce lui Sebastien Loeb un nou titlu mondial, în cazul în care francezul va câştiga etapă, iar rivalii săi nu vor obţine rezultate pozitive. Iată principalele repere pe care trebuie să le aveţi în vedere în perspectiva Raliului Japoniei din acest weekend:

 

DATE GENERALE

Japonia revine în calendarul competiţional al WRC după o absenţă de un an, provocată de sistemul rotaţional al etapelor. La fel ca şi în ultimii ani, raliul se va desfăşura pe Hokkaido, cea mai nordică dintre cele patru insule care formează Japonia.

Principalul parc de service este poziţionat în Sapporo, al cincilea oraş ca mărime din Japonia, însă "perla coroanei" este reprezentată de stadionul de fotbal Sapporo Dome, care are o capacitate de 43.000 de locuri şi care va găzdui câte o superspeciala în fiecare zi a competiţional.

Traseul pe care îl vor parcurge piloţii se afla preponderent în zone de pădure, astfel că peisajul este apreciat de cei mai mulţi dintre competitori.

Drumurile forestiere sunt de regulă de mare viteză şi beneficiază de numeroase ondulaţii, iar stabilitatea stratului de pietriş este precară, motiv pentru care Raliul Japoniei nu este tocmai unul uşor, în special pentru cei mai puţin experimentaţi. În plus, ploile preconizate în regiune ar putea avea un impact major asupra performanţelor şi rezultatelor pe care le vor obţine piloţii.

Iată traseul pe care îl vor parcurge piloţii pe parcursul Raliului Japoniei (foto credit: FIA.com)

japan-map

LUPTA PENTRU VICTORIE  SI TITLUL MONDIAL

Capul de afiş al Raliului Japoniei este Sebastien Loeb, care are oportunitatea de a deveni primul sportiv din motorsport care câştiga şapte titluri mondiale consecutiv. Dominaţia francezului în Campionatul Mondial de Raliuri a început în 2004 şi poate continua şi în acest sezon, pentru a-şi îndeplini obiectivul el având însă nevoie şi de rezultatele rivalilor.

Loeb va deveni campion mondial în acest weekend dacă câştigă Raliul Japoniei, iar Sebastien Ogier, Jari Matti Latvala, Petter Solberg şi Dani Sordo nu termină mai sus de locul şapte.

Pilotul echipei Citroen WRC va trebui să facă însă faţă asaltului lui Mikko Hirvonen, care a câştigat ultimele două ediţii ale Raliului Japoniei şi şi-a propus acelaşi lucru şi pentru acest an.

PROGRAM

Întrucât diferenţa de fus orar dintre Japonia şi România este de şase ore, etapa programată în acest weekend în WRC va avea loc preponderent la primele ore ale dimineţii, conform fusului orar al României. Ziua de joi programează primele două superspeciale ale raliului, urmate de alte opt probe speciale pe parcursul zilei de vineri. Sâmbătă vor avea loc alte opt probe speciale, iar raliul se va încheia duminica.

În total, Raliul Japoniei programează 26 de probe speciale, dintre care opt vor avea loc pe stadionul Sapporo Dome pe un traseu cu o lungime de 1.57 km.

Comentarii (1)

  • un tip modest care bate de 7 ani tot ce misca in wrc.... un adevarat campion!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru