PREVIEW Raliul Spaniei: Prima etapă pe macadam şi asfalt după 14 ani

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 20.10.2010
Raliul Spaniei din acest sezon marchează prima etapă de WRC desfăşurată pe macadam şi asfalt după o pauză de 14 ani.

Ediţia 2010 a Campionatului Mondial de Raliuri se apropie cu paşi mari de final, Spania urmând să găzduiască în acest weekend penultima etapă din acest sezon.

În condiţiile în care Sebastien Loeb şi-a asigurat deja cel de-al şaptelea titlu mondial consecutiv, iar Citroen a devenit din nou campioană la constructori, întreaga atenţie a fanilor se îndreaptă spre provocările aduse de configuraţia traseului.

Acesta a fost modifcat parţial faţă de anii precedenţi, Raliul Spaniei urmând să se desfăşoare atât pe macadam, cât şi pe asfalt, ceea ce va crea dificultăţi pentru piloţi şi, în acelaşi timp, spectacol pentru fani.

DATE GENERALE

Pentru a sărbători cea de-a 20-a ediţie a Raliului Spaniei, organizatorii au decis să profite la maxim de noul regulament care permite alternarea probelor pe macadam cu cele pe asfalt pentru a reconfigura traseul. Astfel, Raliul Spaniei va fi prima etapă de WRC care se desfăşoară în condiţii mixte după o pauză de 14 ani, precedenta situaţie de acest gen fiind înregistrată în Raliul Sanremo din 1996.

VINERI - MACADAM

Prima zi de competiţie se va desfăşura în principal pe macadam, însă nu va lipsi nici asfaltul. Prima probă specială este cea mai complexă, întrucât are în componenţă trei secţiuni pe macadam şi două pe asfalt.

Acest lucru va reprezenta o provocare în special pentru pneuri, Pirelli furnizând pneuri speciale pentru macadam pentru această zi.

SÂMBĂTA ŞI DUMINICA - ASFALT

Ultimele două zile ale competiţiei se vor desfăşura integral pe asfalt, însă acest lucru nu va uşura foarte mult misiunea piloţilor. Chiar dacă suprafaţa de rulare este preponderent nivelată, asfaltul este abraziv şi alunecos, iar unele viraje pot fi "tăiate", ceea ce va duce la aruncarea pe traseul de bază a pietrelor de pe marginea drumului.

PARCUL DE SERVICE

Pentru ediţia din acest an, parcul de service a fost amplasat pe coasta Costa Daurada în staţiunea de vacanţa Salou, în sud-vestul oraşului Barcelona.

VA REUŞI SORDO PRIMA VICTORIE ÎN WRC ÎN FAŢA PROPRIILOR SUPORTERI?

După ce Sebastien Loeb a câştigat al şaptelea titlu mondial chiar în oraşul său natal, coechipierul său Dani Sordo spera să obţină în acest weekend prima victorie din carieră în WRC în fata propriilor suporteri. Chiar dacă şi-a trecut în palmares 74 de raliuri, spaniolul nu a reuşit încă să câştige nicio etapă în cea mai importantă competiţie de raliuri, însă Loeb a sugerat în această săptămână că îl va sprijini în obţinerea unui succes.

Sordo se află însă şi sub presiunea incertitudinilor pentru sezonul viitor, în condiţiile în care Sebastien Ogier a fost promovat la echipa de uzină a constructorului Citroen, alternativele sale în acest moment fiind limitate.

PROGRAM

Raliul Spaniei se va desfăşura în weekendul 21-24 octombrie, startul fiind program joi seară la ora locală 20:00 cu tradiţionalul Shakedown. Prima zi de competiţie propriu-zisă este vineri, când vor avea loc primele 6 probe speciale, urmate sâmbătă de alte 6. Duminică este cea mai scurtă zi a raliului, fiind compusă din numai 4 probe speciale, însă printre acestea se numără şi cea mai lungă a weekendului, în lungime de 42 km. În schimb, ultima probă specială are numai 4 km. În total, piloţii vor parcurge 355.3 km în cadrul celor 16 probe speciale ale raliului.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru