Sebastien Ogier a câştigat Raliul Portugaliei

de Daniel Popescu
Luni, 15.04.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastien Ogier a obţinut victoria în Raliul Portugaliei în ciuda unei uşoare răceli şi a unei defecţiuni la ambreiaj, ajutat însă şi de abandonurile suferite de Mads Ostberg şi Dani Sordo.

Esential 3 victorii a obtinut Ogier in primele patru etape din sezonul 2013 al WRC
54 de puncte este avansul lui Ogier in clasamentul general in fata lui Mikko Hirvonen, ocupantul locului doi
14 este numarul de puncte care separa Volkswagen si Citroen in clasamentul constructorilor
Raliul Portugaliei a evidenţiat încă o dată că Sebastien Ogier este marele favorit la titlul mondial în acest sezon de WRC. Chiar dacă în primele două zile s-a resimţit după o răceală puternică suferită cu o săptămână în urmă, pilotul echipei Volkswagen a câştigat la pas unul dintre cele mai dificile raliuri din calendarul competiţional.

Misiunea sa nu a fost însă una atât de simplă precum pare la prima vedere. Pe parcursul zilei inaugurale de vineri, francezul a fost singurul care a concurat cu pneuri soft şi a fost nevoit să lupte de la egal la egal cu Mads Ostberg, însă pilotul M-Sport a abandonat în PS 3 după ce nu a înţeles o notiţă a copilotului şi s-a rostogolit.

Abandonul norvegianului l-a propulsat în lupta pentru victorie pe Dani Sordo, însă pilotul Citroen Racing a abandonat la rândul său în PS7, prima a zilei de sâmbătă.

Ogier părea să aibă de îndeplinit o simplă formalitate pentru a-şi adjuca victoria, însă a avut mari emoţii după o defecţiune la ambreiaj în debutul zilei de duminică.

Inginerii Volkswagen au reuşit însă să o remedieze, iar Ogier a câştigat raliul şi cele trei puncte acordate pentru învingătorul din Power Stage.

Este un rezultat perfect, dar a fost un raliu foarte complicat. Nici măcar nu am ştiut dacă voi concura din cauza răcelii, iar echipa a făcut o treabă grozavă când a remediat micile probleme. Am crezut că raliul s-a terminat din cauza problemei la ambreiaj, dar şi-a revenit. A fost un miracol.

Sebastien Ogier
Pilot Volkswagen
Mikko Hirvonen şi Jari Matti Latvala nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, însă cei doi au luptat pentru ultimele două locuri pe podium după abandonurile succesive înregistrate de Ostberg. Latvala părea aproape să-şi asigure locul doi, însă o defecţiune la ambreiaj similară cu cea a lui Ogier l-a forţat să piardă timp preţios, astfel că fostul său coechipier de la Ford l-a depăşit.

M-Sport şi-a adjudecat locurile patru şi cinci prin Evgeny Novikov şi Nasser Al-Attiyah, în timp ce Andreas Mikkelsen a debutat cu un loc şase la volanul celui de-al treilea Volkswagen Polo R WRC. Revenit pe traseu în a doua zi, Ostberg a progresat până pe locul opt, în spatele lui Martin Prokop şi în faţa lui Khalid Al Qassimi.

KUBICA A IMPRESIONAT LA DEBUTUL ÎN WRC2

Robert Kubica a debutat în Campionatul Mondial de Raliuri la clasa WRC2 şi a ocupat locul doi în prima zi înainte de a fi nevoit să se retragă după ce a rămas fără pneuri. El şi-a deteriorat trei cauciucuri în prima zi, însă a avut la dispoziţie o singură roata de rezervă. Polonezul a revenit pe traseu sâmbătă, însă a avut din nou probleme după o defecţiune la schimbătorul hidraulic, fiind nevoit să schimbe treptele cu mâna dreaptă, încă nerefăcuta după accidentul din 2011.

În cele din urmă el s-a retras din competiţie.

RALIUL PORTUGALIEI - REZUMAT VIDEO

RALIUL PORTUGALIEI - CLASAMENT FINAL

 1.  Sebastien Ogier     VW                 4h07m38.7s
 2.  Mikko Hirvonen      Citroen               + 58.2s
 3.  Jari-Matti Latvala  VW                  + 4m04.5s
 4.  Evgeny Novikov      M-Sport Ford        + 5m27.7s
 5.  Nasser Al-Attiyah   M-Sport Ford        + 7m43.5s
 6.  Andreas Mikkelsen   VW                  + 9m39.8s
 7.  Martin Prokop       Czech Ford         + 15m04.2s
 8.  Mads Ostberg        M-Sport Ford       + 15m43.6s
 9.  Khalid Al Qassimi   Citroen            + 15m56.9s
10.  Esapekka Lappi      Skoda              + 16m21.0s

Other WRC finishers:

12.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s
16.  Thierry Neuville    M-Sport Ford       + 55m03.3s

Leading power stage results:

Pos Driver Team/Car Time/Gap
 1.  Sebastien Ogier     Volkswagen           32m39.7s
 2.  Mads Ostberg        M-Sport Ford           + 3.3s
 3.  Jari-Matti Latvala  Volkswagen             + 4.9s
 4.  Mikko Hirvonen      Citroen                + 8.9s
 5.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru