Fanii solicită schimbări majore pentru ca Formula 1 să nu mai fie plictisitoare

de Daniel Popescu
Joi, 02.07.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Fanii solicită motoare mai puternice şi mai zgomotoase, reintroducerea realimentărilor cu carburant şi concurenţă între producătorii de pneuri pentru ca Formula 1 să nu mai fie percepută drept plictisitoare şi scumpă.

Esential 80% dintre fani solicita o concurenta directa intre producatorii de pneuri
60% dintre fani considera ca pilotii ar trebui sa realimenteze monoposturile cu carburant in timpul curselor
Asociaţia Piloţilor din Formula 1 (GPDA) a publicat miercuri seară rezultatele unui amplu sondaj de opinie derulat împreună cu publicaţia Motorsport pentru a afla cerinţele fanilor pentru îmbunătăţirea Formulei 1.

Rezultatele confirmă faptul că Formula 1 traversează o perioadă dificilă din punct de vedere al atracţiei pentru fani, întrucât aceştia percep în prezent competiţia drept scumpă, tehnologică şi plictisitoare. Fanii au propus şi câteva schimbări radicale pentru ca Marile Premii să fie mai spectaculoase, iar acestea se referă de fapt la reintroducerea unor elemente de regulament care au existat şi în trecut.

Astfel, fanii consideră că Formula 1 are nevoie de concurenţă între furnizorii de pneuri (80%), motoare mai puternice (73%) şi cu un sunet mai bun (72%), reintroducerea realimentărilor cu carburant (60%) şi introducerea unui buget maxim anual (54%).

Cerinţele fanilor, ingorate de echipe şi Ecclestone

Formula 1 a luat în calcul reintroducerea realimentărilor cu carburant pentru sezonul 2017, însă propunerea a fost ulterior respinsă din motive de costuri şi de securitate.

În plus, FIA caută un furnizor unic de pneuri pentru perioada 2017-2019, astfel că apariţia unei concurente în viitorul apropiat este minimă.

De asemenea, Formula 1 va păstra actualele specificaţii ale motoarelor până în 2020. 

Profilul fanilor Formulei 1

Peste 217.000 de fani au răspuns la sondajul iniţiat de GPDA, iar vârsta medie a acestora este de 37 de ani. Datele arată că 20% dintre cei care au răspuns la sondaj au fost prezenţi la o cursă de Formula 1 în ultimii 5 ani, iar cea mai urmărită competiţie în afară de Marele Circ este Campionatul Mondial de Anduranţă.

De asemenea, 90% dintre fani urmăresc cursele pe posturile de televizine, însă 45% apelează şi la streaminguri pe internet. Site-urile de internet au devenit principala sursă de informaţie pentru fani, întrucât sunt urmărite de 55% dintre acestea, spre deosebire de cei 50% care preferă televiziunea clasică.

Descarcă rezultatele complete ale sondajului

Comentarii (9)

  • Nicio problema - daca Ecclestone si ceata lui de pitigoi ignora cerintele consumatorului de F1 (adica baiatul ala care plateste o groaza de lire sterline / euro pentru un weekend de F1), or sa ramana fara audienta in tribune si la TV. Si sa vedem atunci cat de interesati vor fi sa faca schimbari de regulamente iar, pentru a aduce din nou oamenii in tribune.
    15 1
  • Ha,ha,ha...
    Nu au nici o treaba cu ce spune sau cere "prostimea" atata timp cat banii curg din plin pentru ei!Suntem "doar" platitori,nu conteaza ce vrem sa vedem ?!
    10 1
  • Apropo de Bernie: sa ma ierte Dumnezeu dar ma intreb uneori cum de-a putut fi impuscat J.Kennedy iar Bernie inca mai e in viata? Ce rau a facut presedintele ala Americii si ce sfintenii produce Ecclestone asta in F1?
    10 1
  • Rezolvarea este foarte simpa si fara dureri de cap: 2-3 curse fara spectatori in tribune si o audienta scazuta la TV si sa vedeti apoi schimbari.
    12 2
  • @iulianimi, da ar fi o solutie..... dar cine sa o aplice? Daca faci asta in Europa risti sa pierzi cursa asta(adica sa o scoata sclerozatu din calendar), daca vrei sa faci asta in Bahrain.... poti sa vrei ca pe aia oricum nu ii intereseaza cati sunt in tribune...... Din pacate solutii reale nu prea sunt, reale si implementabile de catre fani...... din pacate pe mosorog nu il intereseaza ce gandesc ecchipele darmite o ceata de fani "pricajiti". Parrerea mea este ca unica schimbare valabila in momentul asta este schimbarea mosorogului sclerozat si pensionarea lui! Nu cred ca ar fi prea complicat sa faci F1 mai atractiva, lasi echipele sa se joace si sa "triseze" aerodinamic(una dintre conditii ar fi sa faca in asa fel masinile incat turbulentele sa fie minime), lasi limita de carburant si scoti tampenia aia cu debitul maxim/h(nici un motor nu poate merge la 15.000 rpm din cauza asta) si voala......, ah, da si pui jante mari pe masini si nu mai implici cauciucurile in lupta pentru victorie(eventual pastrezi obligativitatea de a folosii doua compozitii) sau le implici prin concurenta......
    5 0
  • Vasile
    37 de ani varsta medie a unui fan F1? Wow! Ma asteptam sa fie mai mica, nu stiu de ce.
    Poate de aceea Bernie considera ca publicul sau tinta e format in mare parte din oameni cu bani pentru ca de obicei acestia sunt mai in varsta si s-ar putea sa aiba dreptate deoarece in varsta medie de 37 de ani intra si altele mai mari decat aceasta.
    Ma gandesc ca ar fi bine pentru F1 sa aiba mai mult public tanar care sa scada varsta medie. De obicei tinerii sunt atrasi de motoare puternice, zgomot, fum si condus la limita pe circuit. Cei mai in varsta sunt mai interesati de siguranta, consum, fiabilitate.
    Formula 1 este si ea o marfa ca oricare alta. Si la fel ca orice marfa conteaza publicul caruia vrei sa i-o vinzi.
    3 3
  • Adrian
    Dacă boicotul fanilor s-ar extinde la toate cursele, în special cele din Europa, America de Nord, Australia și Japonia atunci ar avea câștig de cauză în lupta lor pentru schimbarea actualului regulament !
    4 1
  • Adrian
    @Vasile
    De ce ți se pare mare vârsta medie de 37 de ani?
    Calculează care este media de vârstă dacă spectatorii sunt cuprinși între vârsta de 10 ani și 65 de ani?
    5 2
  • Păi decât depășiri de-astea false și atâta tehnologie în F1, plus echipe mici care nu reușesc să respire... mai bine să scoată cursele din Europa. Să se ducă în America, poate la ăia prinde ce a ajuns Formula 1, ținând cont că americanii se bucură pentru niște mașini care fug în oval. Dar stai, pe americani oricum îi interesează foarte puțin de F1. Ceva entuziasm e prin Asia, China, Japonia, pe acolo. Abu Dhabi și Bahrain sunt pentru baștani.
    Așa că tot la mâna Europei este Formula 1. Dacă Europa respinge, clar se vor lua măsuri. Credeți că le convine echipelor să scoată pe rând Italia, Spania, Anglia etc.? Germania deja e adio, Franța la fel. Se duce și Italia, probabil. Hai și cu Spania. Spa e în dubiu. Ungaria nici aia nu e treaba pe roz. Dacă Red Bull nu mai câștigă e posibil să pice și Austria. Cine rămâne? Monaco - pt baștani.
    Cred că fanii ar trebui să aibă mai multă influență asupra competiției, altfel dacă vrea Bernie să fie F1 doar pentru bogați, atunci s-o țină acolo și să nu mai ceară bani televiziunilor. Oricum fără Germania, Italia, Spania și alte curse importante, drepturile TV vor scădea drastic. Doar nu e nebun Sky să plătească pentru cursa de la Monza la fel de mult ca pt aia din Mexic... Sau poate că e, cine știe.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru