Hamilton încheie sezonul 2018 al Formulei 1 cu o victorie în Abu Dhabi! Vettel și Verstappen au completat podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 25.11.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a câștigat fără emoții ultima cursă de Formula 1 din Abu Dhabi, în care Nico Hulkenberg s-a răsturnat cu monopostul Renault, iar ploaia și-a făcut o apariție surpriză. Podiumul a fost completat de Sebastian Vettel și Max Verstappen.

Abu Dhabi a găzduit duminică ultima cursă de Formula 1 a sezonului, care a oferit numeroase momente palpitante în prima parte înainte ca plutonul fruntaș să se îndrepte spre rezultate previzibile în a doua jumătate. 

Startul a fost lipsit de adrenalină în plutonul fruntaș, în contextul în care Lewis Hamilton și-a păstrat fără emoții prima poziție în fața lui Valtteri Bottas, Sebastian Vettel și Kimi Raikkonen.

La rândul său, Daniel Ricciardo a fost depășit de Charles Leclerc, care a urcat astfel pe locul 5, în timp ce Max Verstappen a ratat startul și a coborât de pe 6 pe 10.

În turul 2, Nico Hulkenberg și Romain Grosjean au fost implicați într-un duel în urma căruia cei doi s-au acroșat. Monopostul Renault a fost propulsat în aer, s-a rostogolit de câteva ori, s-a lovit de parapeții de pe margine și a rămas cu susul în jos. Hulkenberg a raportat un mic incendiu, însă comisarii au ajuns rapid la monopost, au stins flăcările și au îndreptat monopostul. Germanul a ieșit ulterior singur din monopost fără niciun fel de răni vizibile.

Întreruptă prin Safety Car, cursa a fost reluată în turul 5, iar Esteban Ocon și Verstappen au oferit câteva dueluri spectaculoase pentru locul 8 în cadrul cărora au schimbat de mai multe ori pozițiile înainte de pilotul Red Bull să câștige lupta.

Două tururi mai târziu, Raikkonen a abandonat pe linia dreaptă în urma unor defecțiuni tehnice la unitatea de propulsie, astfel că nu a ajuns la linia de sosire în ultima sa cursă pentru Ferrari înainte de transferul la Sauber.

Hamilton și Leclerc au profitat de Safety Car-ul Virtual pentru a intra la boxe pentru a schimba hypersoft-urile cu supersoft-uri, iar campionul mondial a revenit pe locul 5 și a încercat să-l depășească pe Verstappen, care ajunsese pe locul 4 în spatele lui Bottas, Vettel și Ricciardo.

Piloții de top au intrat însă treptat la boxe pentru pneuri supersoft, iar ordinea s-a restabilit în cele din urmă în componența Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen și Ricciardo.

Aproape de jumătatea cursei și-au făcut apariția câțiva stropi de ploaie, un eveniment mai puțin obișnuit în Abu Dhabi, însă piloții nu au avut nevoie de cauciucuri intermediare pentru a continua.

Cu un monopost vizibil mai lent, Bottas nu a reușit însă să-și păstreze locul doi și a fost depășit succesiv de Vettel, Verstappen și Ricciardo, cel mai aprig duel fiind cel cu pilotul olandez. Ulterior, finlandezul a intrat la boxe pentru un set proaspăt de pneuri ultrasoft și a rămas pe locul cinci datorită unui avans consistent.

În rest, ultimele tururi nu au adus niciun eveniment important în plutonul fruntaș, astfel ca Hamilton a trecut primul linia de sosire în fața lui Vettel și Verstappen, în timp ce Ricciardo a încheiat pe locul 4 în fața lui Bottas și Carlos Sainz.

Charles Leclerc a obținut locul 7 la ultima cursă pentru Sauber înainte de transferul la Ferrari, în timp ce Sergio Perez, Romain Grosjean și Kevin Magnussen au completat topul primilor 10 piloți. 

Aflat la ultima prezență în Formula 1, Fernando Alonso a făcut o cursă anonimă la volanul monopostului McLaren și a încheiat la granița punctelor, pe locul 11. 

Abu Dhabi - Rezultate Cursă:

Comentarii (30)

  • Final de sezon cu o cursa frumoasa.Sa vina sezonul 2019 :)
    10 7
  • Am avut cam de toate: depasiri, care mai mult sau mai putin l-au implicat pe Verstappen, masini rasturnate, ploaie in desert, si nu in ultimul rand "gogosi" de la 3 campioni mondiali.
    Sper ca sezonul urmator RBR sa aiba o masina mai fiabila si un motor mai aproape de Mercedes si Ferrari dpdv al puterii, sper ca Renault sa ridice stacheta si de ce nu, poate McLaren si Williams sa-si aduca aminte ca sunt unele din cele mai galonate echipe.
    Pleaca un pilot, un campion, dar din spate vin altii mai tineri si poate la fel de talentati. Sunt curios cum o sa se descurce Leclerc la Ferrari, ca de altfel si cum vor evolua Norris si Russell.
    Vacanta placuta!
    15 4
  • PS L-am uitat pe Will Smith, care apasa pe toate butoanele si a incercat orice i s-a oferit sa incerce in materie de F1. Se bucura mai mult ca fiu-sau. :)
    7 4
  • Tot ce pot sa spun este ca WE ARE LIVING IN A HAMILTON ERA
    16 23
  • S-a retras cel mai bun pilot de pe grila, din actuala generatie, si unul dintre cei mai buni din istorie. A strans peste 50 de puncte cu cea mai slaba masina din competitie. Si azi a demonstrat inca o data ca e cel mai bun, l-a tinut pe Leclerc la distanta 25 de tururi. 25 de tururi Leclerc nici nu s-a apropiat, desi Sauberul e o masina mult mai rapida decat McLaren.
    Ce poti sa mai spui de acest pilot? GRACIAS FERNANDO!

    M-am uitat la cateva curse la Telekom anul asta. Baietii aia chiar stiu lucruri interesante, dar frate, mai intai invatati sa vorbiti corect inainte sa apareti la televizor. Sunt multe balbaieli de parca nu sunt in stare sa lege o fraza corect. Si traducerile lor... pai aia e traducere? Mai bine taci din gura, ca n-aud ce spus pilotul pentru ca un individ spune niste prostii. Aia nu e traducere. Cine nu stie engleza, aia e, sanatate.

    Asistam la ERA MERCEDES. Daca ati uitat, in 2016 Nico Rosberg l-a batut pe Hamilton si fara sa aiba in spate toata echipa, cum a avut Hamilton in 2007. Si daca mai statea, cine stie cate titluri mai lua... sau poate nu lua.
    Masina Mercedes este superioara. Echipa Mercedes este superioara. Si punct. Pilotul nu conteaza. Pune-l pe Ocon si iese campion. Pune-l pe Bottas si iese campion. Pune-l pe Alonso si o sa vedem dominatie. La Vettel si Verstappen nu sunt sigur, pentru ca astia o cam baga in carduri sau in adversari, glumesc :))

    Si inca un lucru, credeam in Leclerc, dar dupa cursa de azi... L-a tinut Alonso in spate 25 de tururi. Alonso cu cea mai lenta masina de pe circuit si cu pneuri uzate. Leclerc are o masina mai rapida si pneuri proaspete si nici macar nu se apropie. Pai daca erau amandoi in aceeasi echipa, ii dadea spaniolul 1 sec pe tur. Nu stiu cum o sa lupte Leclerc cu Vettel, dar clar nu asa. In ritmul asta, o sa fie un nr 2 veritabil ca Bottas.

    Apropo Automarket, credeam ca pregatiti un material special despre cariera lui Alonso, sa invete ceva si astia care beau energizante si cred ca Verstappen e Senna. Nu e ca si cum s-a retras Massa sau mai stiu eu cine. E totusi un dublu campion mondial, cu o cariera fantastica si un pilot fantastic. Sunt o gramada de scris despre Alonso...
    27 28
  • Aprop de comentatori.Cei de la RDS incearca sa le ,, fure'' job-ul celor comisarilor de cursa din moment ce hotarasc ce masuri vor sa fie luate pe circuit.
    5 9
  • Intr-adevar, ferr1, fara Alonso F1 va fi mai saraca, sa speram ca se va reintoarce cat mai curand. Nu stiu de ce am impresia ca daca era la Ferrari, cu monopostul de anul asta, ar fi castigat detasat campionatul, dar astea sunt deja doar presupuneri si asa cum stim deja in acest sport cu daca si parca nu merge.
    Interesant este faptul ca Alonso a fost penalizat cu 5 sec ptr, ca a taiat virajul, iar Bottas nu, poate sunt subiectivi si cei la butoanele FIA>.
    Una peste alta cam asta a fost 2018, asteptam cu nerabdare 2019 cu speranta ca vom avea mai multe curse bune si spectacol pe masura.
    Forza Ferrari!!
    15 7
  • Alonso a fost penalizat pentru ca l-a taiat de doua ori.
    3 3
  • Asta a fost si cu acest minunat campionat.Cursa asta a fost completa. chiar daca majoritatea duelurilor au fost in coada grilei iar incidentul dintre Grosjean si Hulkenberg a fost inspaimantator.O cusra emotionanta pentru toti fanii adevarati ai F1.Poate cel mai mare pilot contemporan s-a retras din F1.Putea avea lejer 4-5 titluri mondiale dar nu a fost sa fie.Totusi nu cerd ca Alonso va mai revenii in F1 si nu spun asta din cauza varstei pe care o are.Dar nu are la ce echipa.Macar mai ramane Kimi pentru cel putin 2 ani.Bottas este jalnic efectiv nu poate face nimic cum trebuie.Si cta de mare este in zilele noastre raportul dintre importanta pilotului si a masinii,cum ca pilotul nu conteaza foarte mult iintr-o masina de top Mercedes nu ar fi castigat fara Hamilton.Sau mai indraznesc sa spun ca daca era Alonso in locul lui Vettel acum Ferarri lua ambele titluri.Vettel este bun dar nu intra in categoria celor mai buni cum este Hamilton,Alonso,Ricciardo,Verstappen si poate Ocon cu Leclerc.Bottas este un pilot mediocru insa este locotenentul perfect.Nu exceleaza la nimic nici macr in aparare.Sunt de parere ca Ocon este cu mult peste.Pacat de Vandoorne.Un pilot foarte bun dar care a avut ,,norocul,, de o masina ce nu i se potriveste si de o echipa construita in jurul coechipierului.Putea avea o cariera mare in F1 dar Alonso la distrus.Hamilton a fost aproape nevazut si-a gestionat inteligent cursa si asta a fost.Un sezon frumos chiar daca titlul nu s-a jucat pana in ultima cursa.Sa speram ca la anul nu va mai fi asa.Cei mai buni au castigat chiar daca nu au avut o masina dominanta ca in trecut si nici macar cea mai buna masina.Dupa cursa din Belgia Mercedes a fost extraordinara iar Hamilton a fost la fel.Asta combinat cu putin noroc a facut ca ei sa castige cu mult inainte de final.La anul ne asteapta un sezon fierbinte.It s HAMMERTIME!!!
    14 11
  • @ZZZ Cand ma uitam la Digi opream sonorul. Ala Florin Ion e pe alta planeta si il trage dupa el si pe Antal, care pare un om mai echilibrat. Cei de la Telekom spun lucruri misto, dar mai trebuie sa invete sa vorbeasca. Niste cursuri de dictie si public speaking n-ar strica. I-as asculta cu drag daca ar avea un limbaj fluent, corect si plin de pasiune. Nu ma astept sa fie Guido Meda :))
    5 9
  • kim_vl
    @Chul
    Bottas este " locotenentul perfect" dar "nu exceleaza nici macar in aparare". De acord cu ultima parte, dar te contrazici in fraza: cum sa fie locotenetul perfect daca el nici macar pe sine nu se poate apara, daramite pe Hamilton ?
    Sa ai aceeasi masina cu a campionului mondial, sa pleci de pe 2, Räikkönen sa abandoneze si tu sa termini campionatul pe 5 e penibil. Mercedes a stricat orzul (bani si masina) pe gaste (Bottas).
    11 3
  • @ferr1
    Amice, iti spun amice pentru ca este o formula uzuala de adresare, in 2010 Alonso al tau a stat in spatele lui Petrov trei sferturi de cursa si a pierdut campionatul, ca n-a fost in stare sa-l depaseasca pe ala ! Se intampla pe acelasi circuit de astazi, iar Alonso era pe un Ferrari net superior Renault-ului lui Petrov ! Toti vorbesc de strategia gresita a Ferrari in acea cursa, dar mai nimeni nu aminteste de neputinta lui Alonso de a depasi un pilot slab cu o masina slaba !
    Alonso nu se va mai intoarce in F1, nu are unde, echipele mari nu-l vor, la una mica nu are rost sa se intoarca si nici macat varsta nu-l mai ajuta !
    13 12
  • @Chull Pai daca nici Vettel si Bottas, in ordine, nu au muncit din greu anul asta pentru Hamilton, atunci cine ?
    8 3
  • Serban
    @Chull
    Să fim totuși onești, să-i dăm lui Hamilton ce-i al lui, toată gloria meritată, dar să și recunoaștem că fără ajutorul însemnat și necondiționat al lui Bottas și fără greșelile de începător ale lui Vettel, nu ar fi fost campion mondial anul acesta !
    17 2
  • kim_vl
    @Serban
    Nu se stie. E totusi cel mai bun pilot la ora actuala.
    Nu uita ca si Hamilton a abandonat in Austria si ca au fost cateva greseli importante de strategie in schimbarea pneurilor la Mercedes (am crezut ca si astazi vor face la fel, dar le-a iesit in cele din urma).
    6 5
  • Doamne câte inepţii pe aici:
    "s-a retras cel mai bun pilot de pe grilă"
    "mercedes nu a avut cea mai buna mașină și totuși a câștigat"
    :))))) =)))))
    15 5
  • Frumos dialogul celor trei campioni de la finalul cursei.
    13 0
  • The Dot
    A mai trecut un an, aceleasi scuze penibile, aceleasi personaje patetice.
    Va doresc un 2019 plin de scuze, pentru ca, coloana vertebrala nu veti avea niciodata.
    8 6
  • The Dot
    @Vitel De 3 ori la rand a taiat Alonso sicana. Probabil se saturase sa tot fie cel mai bun pilot al generatiei sale.
    4 11
  • hammer kaka
    fara FIA nu cistiga HAM nimic sau mercedes...si RBR se batea cu ei pe bune
    10 6
  • ferari a luato la falci si anul acesta asa va fi si la anu 100% cum care nu au crezut ca mercedes va lua ambele titluri c mai aveti de zis a anul se va repeta iarasi scenariul cest
    6 3
  • @@ferr
    Eh, cred ca pe-atunci nu te uitai la curse, Renault-ul lui Petrov era, la final de sezon, peste Ferrari-ul lui Alonso care a suferit cronic in dezvoltare. Iar pe atunci nu erau drs ca sa poti depasi. Ce sa spui si tu. Ideea e alta, ca Alonso n-a avut la Ferrari o masina cum a avut-o anul asta Vettel. Si...titlul e deja luat de peste o luna. Asta spune tot.
    7 5
  • Mercedes F1
    Fierari, inca un an de sperante irosite....forza fierari!~
    7 3
  • Mercedes F1
    Sunt foarte multumit ca e fetel acolo si nu alonso. Povestea cu FIA poate ca i-o spuneti si lui fetel sa se mai aline putin, vad ca la unii tine.
    3 4
  • Istoric F1-ala mare
    Cum bre, istoricu' mondial de F1 de pe fb n-a avut dreptate? N-a castigat titlul fetita de la Ferrari?! Dat naibii cu atata cunoastere si stiinta baiatul ala!!
    2 6
  • Cel mai bun pilot din actualageneratie este Ham o spun ca fan Ferrari. Sa ii dam ce ii apartie cezarului, celmai constant,calculat ,inteligent etc, are si defecte dar este si singurul pilot care daca trebuia sa forteze obtine tur dupatur cel mai rapid tur.
    Ferrari poate daca nu gresau atat aveau o sansa, dar cu o masina mai slaba si cu doi piloti mai slabi este greu.Nu uitati ca Botas ii tine oricand piept lui Vetel pe cand Raik nu a fost in stare sa ii incurce pe cei doi piloti de la Mercedes.
    6 2
  • @@@ferr
    Bah, tie iti place sa bati campii la greu, nu ? Ferrari suferind cronic in dezvoltare si Renault peste Ferrari, la sfarsitul lui 2010 ? Atunci cum dracu' a castigat Ferrari trei din ultimele sase curse ale sezonului, iar Renault nu a facut nici macar un podium, desi il aveau si pe Kubica ? Vezi bah ca mai exista si un net de pe care sa te informezi, nu numai visele tale erotice.
    9 4
  • Ala cu "a rond-ul"
    Da bah inteligentule. Ai net si degeaba ca habar n-ai ce sa faci cu el. In ultimele curse Ferrari au fost complet pe-afara. Trebuia sa traiesti in era aia si sa te uiti la curse. Motorul Renault era foarte eficient pe atunci. Stiu, esti fan Vetel si te doare neuronul.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Sezonul_de_Formula_1_din_2010#Calendar_competi%C8%9Bional
    3 6
  • daniel
    @ferr1
    In 2010 la Abu Dhabi motorul monopostului lui Alonso era limitat ca si turatie ca sa nu riste sa se defecteze. De asta nu putea sa-l depaseasca pe Petrov.
    A fost alegerea echipei. Atat pilotul cat si echipa au fost de acord.
    Insa au gresit strategia si l-au scos pe Alo in pluton.

    Un pic de istorie nu strica .....
    4 3
  • Mapispealonso
    @fier de 1
    mereu ai vrut sa pari destept dar tot timpul ai spurcat tot ce nu era alonso al tau, ii critici pe comentatorii de la telekom fara sa stii ca unul dintre ei este mai fan decat tine pentru falconso, cu toate copy/paste urile lui aduse de la publicatii de renume,si publicate pe alt site de motorsport, la digi te ca..ci pe tine ca opresti sonorul....dar unde draci vrei sa auzi ma comentarii care sa ti fie tie pe plac?
    1 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru