Acoperiți de legile europene? VW: "Legislația nu interzice un software precum cel utilizat de noi pe motoarele diesel. Reparăm mașinile din bunăvoință"

de Mircea Meşter
Vineri, 04.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacă în SUA sunt obligați să plătească daune majore șoferilor care au cumpărat mașinile afectate de scandalul Dieselgate, cei de la VW nu se așteaptă la același lucru în Europa. Motivul: aparent, legile europene nu interzic clar "manevre" precum cele realizate de nemți la testele de emisii.

Scandalul Dieselgate, în care cinci mărci ale Grupului Volkswagen au fost prinse trișând la testele de emisii cu ajutorul unui software care limita emisiile atunci când detecta faptul că mașina e supusă unor probe de laborator pe platformă, a schimbat multe lucruri în industria auto.

Iar dacă prima reacție a celor de la Volkswagen a fost de a-și recunoaște greșeala și de a-și cere scuze clienților, moment care s-a lăsat implicit cu demisia CEO-ului Martin Winterkorn, mesajele oficialilor VW s-au mai diluat la un an distanță.

"Software-ul nostru nu e ilegal conform legilor europene"

Într-un material publicat astăzi de Reuters, grupul german dezvăluie motivul pentru care clienții din SUA sunt tratați diferit față de cei din Europa când vine vorba despre despăgubiri. Astfel, dacă cumpărătorilor americani ai motoarelor diesel vizate le sunt răscumpărate în unele cazuri mașinile contra sumei integrale plătite la achiziție, europenii nu vor avea parte de același tratament.

Cauza: aparent, legislația europeană este mult mai permisivă cu încercările constructorilor auto de a "fenta" testele de consum și emisii. Atât de permisivă, încât, spun oficialii Volkswagen, constructorul german nici măcar nu poate fi acuzat efectiv în justiție de încălcarea vreunei legi.

"Software-ul pe care îl conțineau vehiculele cu motoare EA-189 (n.r.

motoarele diesel afectate) nu reprezintă un sistem ilegal conform legilor europene", declară oficialii Grupului VW citați de Reuters. Informația a fost transmisă și de publicațiile Suddeutsche Zeitung, dar și de televiziunile NDR și WDR.

Conform constructorului german, Volkswagen va continua totuși să colaboreze cu autoritățile și modifică mașinile dotate cu motoarele în cauză "din bunăvoință".

VW: "Nu se poate determina clar cât de nocive sunt emisiile NOx" 

O altă problemă atacată de oficialii Volkswagen este cea a emisiilor NOx (Ozid de Azot) specifice motoarelor diesel despre care autoritățile susțin, citând studii medicale, că afectează sistemul respirator.

Germanii contrazic aceste concluzii și susțin că nu există studii clare și relevante care să confirme acest lucru: "Din punct de vedere științific, nu este posibilă o determinare corectă a ratei mortalității sau chiar a deceselor pe anumite grupuri demografice la nivelul actual de cunoștințe în domeniu", spun oficialii Volkswagen.

via Reuters

Comentarii (11)

  • Incredibil, cata aroganta, nemti tata.
    40 10
  • Dacă am urma „logica” excrocilor de la vw atunci nici poți sparge locuința cuiva cu un șperaclu deoarece legislația nu interzice folosirea acestui instrument.
    33 10
  • hazard
    Pai daca e asa de ce VW acuza ca si alti producatori folosesc metode de a pacali?
    24 1
  • Pai daca legea permite fentarea testelor de noxe, de ce le mai facem? De ce mai impunem norme euro 5, 6... Ori legea nu e buna ori interpretarea data de VW e gresita, ori amandoua, ori . . . Dupa logica mea, au dreptul sa circule masinile care se incadreaza in norme. Daca masinile nu se incadreaza nu trebuie sa circule, indiferent de soft, s.a.m.d. Ai mintit ca te incadrezi - platesti, simplu. Cred ca nu sunt neamt, ca nu mai inteleg logica lor, de la o vreme.
    19 1
  • Probabil masluitorii astia fara scrupule se refera la faptul ca indeplinesc conditiile Euro impuse de legislatie doar pe stand acolo unde ''trebuie'' si nu conteaza prin care mijloace .
    13 3
  • Pai, daca legislatie nu interzice, atunci nici cei pacaliti de VW nu ar trebui sa aiba de suferit daca nu merg cu masiniile la reparat, nu?
    6 2
  • @Mikhail from URSS
    Ai dreptate sovieticule. Mai ai fix 2 ani si iti vei cumpara si tu un Volzvagan d'ala ghermancy . Nu stiu daca pe la voi se vinde Golf , am inteles ca i-a luat locul Lada XRAY....opss . Pana data viitoare, Mikhail si papusile Zen va ureaza un cioc de tarie de aici din s(outh)ud. Salutarile mele pisi !
    2 13
  • inexorabil
    Chiar ȋn ultimul meu post (cel de aseară) enunțasem axioma indulgenței perpetue a UE față de potlogăria lui VAG și iată că situația este (nu doar pare) mai gravă decât mi-am ȋnchipuit…Și eu am adoptat o atitudinea prea ȋngăduitoare, dar, când te izbește ȋn mufă o asemenea trufie, nu mai vezi rațiunea pentru care să te menții pe o anumită linie morală…

    Iată ce cloceau nesimțiții: nu repararea propriu-zisă (inclusiv a imaginii lor globale serios avariate), ci contraatacul verbal “argumentat” de lacunele legislative ale mastodontului UE. Cică nu s-a putut stabili cu certitudine cât de dăunători ar fi NOx. Chiar așa? Pe de altă parte, cum adică: ȋn State sunt forțați să plătească ȋn mod cât se poate de clar și de just, iar dincoace de Ocean pretind ca acțiunea de remediere să fie lăsată la latitudinea lor, conform principiului elucubrant: “Ți-am spart capul fiindcă așa am vrut eu, dar nu te ȋngrijora, căci aș putea să mă arăt binevoitor și drăguț suportând cheltuiala spitalizării tale, dar vezi, tot așa: numai dacă vreau eu” ?!

    Chiar nu mă așteptam la această cutezanță a justificării belicoase și penibile ȋn public, care ȋntrece orice ȋnchipuire…Ȋmi pare foarte rău, Volkswagen, dar – cel puțin ȋn ochii mei – ți-ai dat foc la valiză cu efecte eterne…

    Dar ia stai…de ce ar trebui să mă simt mâhnit și revoltat, din moment ce ți-ai ȋnceput periplul istoric cu un furt ordinar și fățiș (degeaba ȋncercasem eu să-i atribui lui Porsche Typ 12 sau chiar lui Audi Typ K Stromlinien Versuchswagen paternitatea celebrului VW Beetle, știind că mă mințeam singur, deoarece nu ȋncape discuție că Broscuța seamănă cel mai bine cu…Tatra 97, dar na! ȋn plină tevatură Dieselgate, taica inexo ȋndemna la exersarea duhului blândeții și la ȋnțelegerea omenească a păcatului). DKW-ul l-ai aruncat la gunoi (exact așa), (re)numele Auto Union l-ai șters din memoria colectivă, iar Audi, ei bine, s-a compromis ca promotor al soft-ului “mincinos”, fiindcă l-ai ȋmpins să gândească și să se comporte ca tine, ȋn loc să rămână un etalon al performanței sportive (considerând, de exemplu, participarea la WRC din anii ’80).
    Ȋn definitiv, ești rușinea epopeii automobilistice, Mașină a Poporului (Hitler: “Masele populare sunt feminine și stupide”).

    Hm, sigur s-ar bucura @Bethurbazal și nu m-ar mai crede “VW lover” (pe mine și pe alții), numai că eu mi-am permis acest rechizitoriu din fermă convingere personală, nu ca să ofer motive de satisfacție lui x sau lui y.
    9 5
  • @inexorabil
    Povesteste-ne despre Buick si cum ''ii da clasa '' lui Lexus un LaCrosse :))) . Ferice de Mustang 2016 ! In alta ordine de idei sper ca te bucura ''idolatizatul'' Volzfaghen AG . O marca care chiar stie sa respecte consumatorii :)))) . Curand vor utiliza uleiul de la tedeiuri sa isi prajeasca carnatii ca oricum legislatia nu prevede ce ulei sa folosesti la prajeala :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).
    7 10
  • inexorabil
    Ești foarrrrrte amuzant, Mafencule cel subtil și imposibil de dovedit ca ființă cu mii de identități. Ȋți repet a nu știu câta oară: nu ești hărăzit prestidigitației politice (“jocurile Puterii”). Bine că nu ești angajat la SRI, că ți-ai trăda poziția și misiunea cât ai zice vruuum! (zgomotul cu care LaCrosse ar trece pe lângă ES 350).

    Hai, vrei să scapi pe laba piciorului tigaia cu ulei ȋncins de la TDI? Eu dețin acasă nu unul, ci două VW-uri! De școală veche…Unul dintre ele (culmea, benzinar) chiar este “Gas Auto”, fiindcă era cât pe ce să nu treacă ITP din cauza depășirii emisiilor…

    De ce am VW? Bună ȋntrebare! Păi, la ce drumuri de toată jena se află prin zona trambalării mele zilnice (casă-slujbă), doar nu te-ai aștepta să le abordez cu vreo feblețe de Buick sau Olds…Ȋmi trebuia ceva de care să nu mă doară inima, dacă ar suferi vreo pagubă (și nu m-a durut). Mi-a lipsit o lungime de undă ca să-mi procur un Olds (Alero), dar am realizat ulterior că, d.p.d.v. mioritic, aș fi săvârșit o uriașă greșeală. Dacă aș fi ales Toyota pentru inevitabilele hurducăieli cotidiene, te-ai fi supărat, așa că n-am luat ȋn calcul această variantă (la starea ta mentală optimă m-am gândit, ȋn primul rând). Iar de Opel…mi-a fost milă (totuși, nu se compară la confort cu vw – apropo de această abreviere, o scriu cu litere din ce ȋn ce mai mici :D). Ȋn fine, satisfacția cu care mă voi dispensa de vw a mai crescut astăzi cu câteva procente, din cauza porcăriei la care face referire articolul curent…
    Dar, chiar și așa, nu te bucura că voi scăpa de “Folțfagăn” (nu structurile “de pe dedesubt” și nu emisiile mă deranjează, ci…plictiseala pe care mi-o inspiră design-ul și care mă sugrumă). Rămâne să ne demonstrezi temeinic cum și cu ce l-ar putea contracara TMC pe…Corvette Z06, care, treptat, va deveni un HPSC (dacă știi ce ȋnseamnă). Fatalitate: uite că “dușmanul dușmanului tău” nu este neapărat prietenul tău.
    0 0
  • inexorabil
    Automarket, ce-ar mai fi de adăugat? Nimic. Poate doar mesajul predominant de la sfârșitul jocurilor video din perioada adolescenței mele: “You won!”. Ȋntr-adevăr, ați câștigat…jocul argumentelor (publicitare) pro-Toyota, iar consecința automată va fi că vw va fi lovit ȋntruna (dar și din cauza propriei sale atitudini sfidătoare) – deși va fi interesant de văzut dacă se va plasa, totuși, ȋn vârful ierarhiei mondiale din acest an. Corifeul deghizării stângace (Ȋ.P.S. Mafiosie, cine altul?) va zburda pe aici, netulburat, ani ȋn șir, sorbind aceeași suculență a voluptății pe care i-o oferă libertatea nedozată (și avizată cu parafă de “sus”, adică din redacție) de a macula orice și pe oricine care i se pare…vulnerabil.

    Că este sau nu chiar unul dintre voi (așa cum a sugerat @Andy) prezintă mai puțină importanță pentru mine, ȋn lumina noii dialectici cu care voi trata acest site.

    Ȋn ceea ce mă privește, veți avea parte de un inexo de nerecunoscut, adică “pierdut ȋn mulțime” (de utilizatori), axat pe obiectul pasiunii / patimii lui și atât (adio extravaganțe de limbaj). De ce să mă mai agit, atâta vreme cât ne prăjește toyotoff ȋn ulei de TDI, iar voi ȋi puneți la dispoziția tigaia?
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru