Conflictul ruso-ucrainean ar putea duce la interzicerea importurilor de maşini în Rusia

de Mircea Meșter
Luni, 18.08.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Moscova ameninţă cu sancţiuni importante Uniunea Europeană şi SUA după ce acestea au impus la rândul lor limitări şi penalizări în zona financiară şi energetică. Printre acestea se numără interzicerea importului de maşini, lucru care ar afecta serios unii constructori auto.

Conflictul ruso-ucrainean are şanse reale să afecteze toţi constructorii auto care exportă maşini în Rusia. Conform cotidianului rus Vedemosti, citat de Reuters, între interdicţiile pe care Rusia le va aplica Uniunii Europene şi SUA se va număra şi interzicerea importului de maşini produse în alte ţări. 

Anunţul rus vine după ce UE şi SUA au impus Rusiei un set de sancţiuni economice în zona bancară şi în cea energetică, acestea afectând serios unele companii apropiate de Vladimir Putin, preşedintele rus. Sancţiunile vin în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina prin care rebelşii separatişti ruşi au ocupat zona estului Ucrainei. Deşi Rusia neagă constant acuzaţiile implicării în această operaţiune, marile state europene şi americane au confirmat faptul că în spatele trupelor staţionate în Ucraina se află deciziile preşedintelui Putin.

Urmareste Automarket
Interzicerea importului de maşini străine ar însemna blocarea unei treimi din piaţa de maşini noi din Rusia.
Conform planului publicat de jurnaliştii de la Moscova, boicotul nu ar afecta producţia mărcilor străine din Rusia şi nici vânzările modelelor produse în această ţară, ceea ce înseamnă, printre altele, că producţia pacheteleor CKD trimise de Dacia de la Mioveni în fabricile Renault de lângă Moscova nu va fi nici ea afectată.

Până în acest moment, Rusia a impus interzicerea importurilor unor produse din agricultură şi industria cărnii care aveau ca sursă ţări din Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada, Australia şi Norvegia.

Comentarii (9)

  • Pana acum sanctiunile economice ii afecteaza pe rusii bogati, privandu-i de diverse delicatese culinare, haine de firma si probabil ca in viitor si de marcile de lux cu care se falesc.
    Dintre tarile ex-comuniste din blocul sovietic, Romania si Rusia se aseamana cel mai mult, diferenta e ca Rusia are foarte multe resurse pe care le exporta. In rest niciuna din tari nu produce bunuri care sa aiba importanta pe pietele internationale (ma refer la firme proprii, nu la firme apartinand companiilor occidentale, gen Dacia), oligarhi sunt in ambele, politicul dicteaza tot, 30-50% din populatie e la limita saraciei, zonele rurale sunt ca acum 100 de ani, patura de mijloc e subtire, invatamantul si sanatatea sunt de ras etc.
    28 5
  • @Andy parerea mea e ca Romania si Rusia nu prea se aseamana intre ele.....
    Putin e un fel de dictator modern care nu prea are de pierdut prin sanctiunile date de 'occident'.....
    hai sa fim seriosi la cate resurse naturale are Rusia Putin s-iar permite sa vanda gazu si la jumate de pret altor natiuni care au nevoie..
    9 13
  • romania
    C RI M I N A L RUSSIA!
    18 6
  • Andy are dreptate...oricat am vrea noi sa ne credem de europeni...Romania nu este altceva decat o Rusie mai mica.
    9 6
  • @tzenu_bmw Daca ai sa te plimbi mult prin Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia (nu la nivel de mers pe autostrada la modul tranzit pana ajungi la destinatia din vest) ai sa vezi cum arata satele lor, ai sa observi ca nu vei vedea nici in orasele mari masini de lux cu duiumul, parcul auto e mai noi ca la noi, majoritatea locuitorilor oraselor mari isi permit sa iasa in fiecare zi la o terasa si la 2-3 zile la restaurant, lumea e mai de bun simt (pana si comunitarii lor sunt cu 2 clase peste ai nostri).
    Rusia nu si-ar permite sa vanda resurse la jumatate de pret in conditiile in care exporturile resurselor reprezinta peste 60% din exporturile totale (la nivel de 2013). Nu iti trebuie diploma in economie ca sa intelegi ce s-ar intampla daca ar exporta la jumatate de pret.
    Da, Putin cu clica lui reprezinta un sistem autocrat insa in ultimii 25 de ani cam asta s-a intamplat si-n Romania...cu exceptia perioadei lui Emil Constantinescu si va deveni un sistem de tip sino-nordcoreean daca in toamna iese personajul cu alura asiatica...
    15 2
  • Din pacate Rusia tot ramane la stadiul de piata cu-n mare potential de crestere si cam atat, raportat la populatia tarii se vand putine masini, asta din cauza modului de guvernare, un mod de guvernare de tip mafiot, mai ceva ca la noi, ii salveaza resursele imense, inca se mai cred pe vremea URSS-ului, inca viseaza la refacerea imperiului, doar ca nu merge la nesfarsit cu santajul gazelor, asta nu poate fi o politica demna de un stat care vrea sa fie luat in serios.
    9 1
  • Se vede că i-a placut lui Putin ,,Pact cu diavolul,,... A rămas cu un gest -reflex.
    0 0
  • @Andy

    alternativa ar fi sa plecam cu o prejudecata de tipul "e neamt, stie ce face" doar ca neamtul nostru e roman get-beget cu apucaturile de rigoare. Altceva? A, parasutele. Astea sunt bune bune doar de sarit din avion (ca distractie) sau ca metoda de salvare. In nici un caz de pus in fruntea unei tari.

    PS. ca deobicei, vom vota raul cel mai mic.
    7 1
  • Sa fim seriosi! Poporul asta a trimis primul om in spatiu, chiar credeti ca va suferi din pricina restrictiilor la importurile de masini din UE?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru