Ford despre mașinile autonome: "Vor fi pe piață în 4 ani și vor funcționa pe ploaie și ninsoare"

de Mircea Meşter
Luni, 11.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Primele mașini care nu vor avea nevoie de șofer pentru a funcționa fără probleme pe toată lungimea unui traseu vor fi disponibile pe piață în 2020 în zonele metropolitane. Acestea vor fi capabile să funcționeze pe furtună sau iarna, pe ninsoare și zăpezi.

Un workshop organizat astăzi de Ford la propriul stand de la Salonul Auto de la Detroit a dezvăluit câteva informații interesante legate de mașinile autonome și de tehnologia de care au acestea nevoie pentru a ajunge pe piață. Subiectul a atins atât mașinile semi-autonome, cum sunt cele actuale care au cu posibilitatea de a se autopilota pe autostrăzi sau în traficul ultra-aglomerat, cât și cele full-autonome, despre care oficialii Ford susțin că vor apărea pe piață în 2020.

"Cred că primele mașini cu adevărat autonome, în care intri acasă și care te lasă la birou fără ca tu să atingi vreodată comenzile, vor apărea pe piață peste 4 ani. Nu știu însă ce marcă va face primul pas, cert e că noi nu vrem să fim primii, nu pivim asta ca pe o provocare sau ca pe o cursă" a declarat în fața jurnaliștilor Raj Nair, Chief Technical Officer Ford.

Ford dispune la această oră de cea mai mare flotă de mașini autonome testate în Statele Unite, iar în ultimele luni a devenit primul constructor care testează acest tip de mașini în condiții climatice extreme.

"În primul rând, o mașină autonomă trebuie să meargă la fel de bine atât când afară este soare, cât și pe ploaie, pe furtună sau pe zăpadă", spune același oficial Ford, anunțând că marca americană a început în această iarnă să testeze flota de mașini autonome în condiții de iarnă: atât pe ninsoare, cât și cu drumuri acoperite de zăpadă.

Primele zone în care vor exista mașini autonome funcționale vor fi zonele metropolitane, care în acest moment sunt cartografiate de inginerii mărcilor auto. În momentul în care mașinile vor fi gata de lansare, ele vor funcționa în paralel cu cele clasice. "Mașinile autonome vor funcționa în paralel cu mașinile conduse de șoferi. Deci fiți siguri că o astfel de mașină va fi mega echipată cu senzori de toate felurile care să prevină orice accident. În unele cazuri, ele vor putea să prevină accidente potențial cauzate de ceilalți participanți la trafic", încheie Raj Nair.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru