Începe Dakar 2017: Peterhansel, Sainz, Loeb și Hirvonen se numără printre participanți. Doi români se luptă la categoria moto

de Mircea Meşter
Luni, 02.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cel mai dificil rally-raid din lume se anunță spectaculos și foarte greu în acest an, când concurenții vor avea de parcurs 6 etape din 12 la înălțimi extreme prin Munții Anzi. Mani Gyenes și Marcel Butuza reprezintă România la categoria Moto.

Cel mai dificil rally-raid din lume, Raliul Dakar, pleacă astăzi la drum în ediția 2017. În acest an, startul competiției va avea loc în Paraguay, iar competitorii celor cinci categorii ale Raliului Dakar (Auto, Moto, Camioane, Quad și UTV) vor parcurge în următoarele două săptămâni 9000 de kilometri, din care 4000 vor fi cronometrați în cursul a 12 etape care au loc în deșertul sud-american și în Anzii bolivieni. 

Este a 39-a ediție a Raliului Dakar și a noua consecutivă care are loc în America de Sud, după ce cea mai dură competiție de acest tip din lume a fost mutată acum un deceniu din Africa din considerente legate de siguranța piloților. Conform directorului sportiv al raliului, Marc Coma, multiplu câștigător al competiției, Raliul Dakar 2017 va fi "cel mai dificil dintre toate edițiile organizate în America de Sud".

Șase etape din cele 12 vor avea loc la înălțimi extreme în Munții Anzi, altitudinea maximă la care vor ajunge concurenții fiind de 4800 de metri deasupra nivelului mării.

Concurenți de top

"Tuturor ne este ușor frică de perioada pe care o vom petrece la altitudine mare.

Îmi fac griji pentru echipe, pentru staff-uri, pentru mecanici", spune Stephane Peterhansel, francezul de 51 de ani care vizează al 13-lea titlu all-time în Dakar. Acesta va concura în 2017 pentru Peugeot și este favorit la trofeu alături de coechipierul său, Carlos Sainz, alt multiplu cîștigător al competiției.

Un alt concurent de top este francezul Sebastien Loeb, care va participa în acest an pentru a doua oară la Dakar sub steagul Peugeot. În 2016, la prima ediție bifată, Loeb a terminat Raliul Dakar pe locul al nouălea în Clasamentul General. "Anul trecut, ținta pe care ne-am propus-o a fost să terminăm competiția. La cum îl știu pe Sebastien, target-ul din acest an este victoria", a declarat Daniel Elena, copilotul care l-a însoțit pe Loeb în prestigioasa carieră din WRC. Nici Mikko Hirvonen, fostul rival al lui Loeb din WRC, nu va lipsi din lista concurenților din 2017, finlandezul urmând să concureze în acest an pentru Mini.

Doi români pe lista de start

Pe lista de start a Raliului Dakar se află doi români, ambii participanți la categoria Moto.

Emanuel "Mani" Gyenes și Marcel Butuza își vor încerca din nou norocul sub culorile KTM. Gyenes este deja un veteran al competiției, bifând în acest an a noua sa participare, în timp ce Butuza se află la al cincilea său start în competiție. De altfel, Gyenes se așteaptă la o clasare în primii 10 la finalul Raliului Dakar 2017.

Emanuel "Mani" Gyenes.

Cum urmărești Dakar 2017?

Ca de obicei, desfășurarea Raliului Dakar poate fi urmărită pe site-ul oficial al competiției. În România, Eurosport va marca ediția 2016 a Raliului prin rezumate zilnice. Finalul Raliului Dakar 2017 va avea loc în 14 ianuarie, la Buenos Aires.

Comentarii (3)

  • Off -topic..Wehrlein o sa alerge pentru Sauber...
    1 2
  • "În 2017, la prima ediție bifată, Loeb a terminat Raliul Dakar pe locul al nouălea în Clasamentul General."
    De ce vorbim la trecut? Suntem în 2018 și m-am trezit eu dintr-un somn adânc? Ce aveți, domnilor redactori?! E chiar atât de greu să verificați și să corectați un articol? Spre deosebire de noi, cititorii, voi aveți posibilitatea editării unui text postat deja. Atunci? Ce se întâmplă cu voi?
    4 1
  • În sfârșit!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru