Martin Winterkorn, fostul CEO Volkswagen, acuzat oficial de "conspirație" și "fraudă" în SUA în scandalul Dieselgate

de Daniel Popescu
Vineri, 04.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Martin Winterkorn, fostul CEO al Volkswagen, a fost acuzat oficial în Statele Unite de "conspirație" și "fraudă" în scandalul software-ului de păcălire a testelor de emisii. Germanul nu poate fi însă arestat dacă nu părăsește țara natală.

Autoritățile americane continuă anchetă în scandalul Dieselgate care a izbucnit în 2015, iar pe măsură ce descoperă noi probe anunță măsuri împotriva celor considerați vinovați.

O curte federală din Michigan l-a pus oficial sub acuzare pe Martin Winterkorn, fostul CEO Volkswagen, despre care afirmă a aprobat utilizarea în continuare a unui software de păcălire a emisiilor pentru a putea trece astfel de testele de emisii impuse de autoritățile americane.

Astfel, justiția americană a obținut dovezi că, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Wolsburg în 27 iulie 2015, Winterkorn a fost informat că autoritățile americane intenționează să retragă certificarea unor modele ale constructorului din cauza nerespectării standardelor de poluare. În cadrul întâlnirii, Winterkorn "a aprobat decizia să ascundă în continuare față de autoritățile americane software-ul de păcălire a emisiilor", potrivit unui document oficial citat de agenția de presă Bloomberg.

Astfel, Winterkorn este acuzat de fraudarea Statelor Unite și a actului Clean Air Act, care prevede anumite condiții de mediu.

Winterkorn devine astfel persoana cu cea mai înaltă funcție în cadrul Volkswagen care este pusă sub acuzare în scandalul Dieselgate. Cu toate acestea, oficialul nu poate fi arestat de autoritățile americane, întrucât Germania nu extrădează cetățeni în țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Prin urmare, el poate fi arestat și cercetat oficial doar în cazul în care va părăsi Germania.

Între timp, Volkswagen a refuzat să comenteze subiectul. "Volkswagen continuă să coopereze în cadrul investigațiilor Departamentului de Justiție împotriva comportamentului unor persoane individuale. Nu ar fi potrivit să comentăm cazurile individuale", menționează germanii. Via Bloomberg

Comentarii (6)

  • Eu imi aduc aminte asa:
    1. Toyota este acuzata in SUA de neglijenta de la un presupus covor care blocheaza pedala si poate ucide oameni.
    2. Google, Apple si altii sunt acuzati peste tot in Europa de evaziune fiscala si sunt amendati cu miliarde.
    3. VW au ghinionul sa fie primii prinsi cu ocaua mica si SUA doreste sa ia masuri care aduc pana acum daune de peste 10 miliarde de dolari
    4. SUA si EU isi impun cu schimbul tot felul de taxe pe import si se acuza de sicanari sau de comert ne-echitabil.

    Nu vi se pare suntem intr-un continuu razboi?

    On topic: Clean Air Act? Pe bune? SUA care s-au retras din acordul de la Kyoto?
    13 3
  • nu SUA s-a retras ci clovnul portocaliu la indemnul si sub influenta unui lobby agresiv.

    E extrem de ciudat ca in SUA exista departamente si institutii care ajung sa se bata cap in cap iar la sfarsit, situatia sa ajunga pe undeva prin Congres care solutioneaza problema in urma presiunilor jucatorilor economici cu influenta in cercurile politice. Situatii aberante in care pana si FBI isi pune frana iar dosarele pe care le instrumenteaza sunt duse la tocator pentru ca interesul national o cere.
    7 5
  • Adrian
    Foarte interesant si adevarat ceea ce au scris cei dinaintea mea. Cu toate astea la noi exista #rezist si lumea nu mai poate cu legile justitiei, si mustata lui Dragnea.
    4 6
  • someone
    foaie verde, laba gastii, cum o fo ashe ramane, treaba voastra, io v-am spus.
    cum nenea la vartsa si banii lui nu mai are motiv sa iasa din germania, sua poate sa faca orice, ca nu o sa il aduca in fata congresului.
    2 0
  • americanii stiau foarte bine ca nu il pot aduce pe il capo di tutti capi pe teritoriul SUA. Nu e prima data cand justitita americana a pus sub acuzatie cetateni germani ce au scapat datorita conventiilor internationale. Adevarat ca pe altii i-au oprit la usa avionului si au beneficiat de reducerea pedepsei ca urmare a colaborarii acestora cu oficialii.

    revenind la oaia noastra neagra...e o chestiune de principiu.
    0 0
  • inexorabil
    Către bășcăliosul vianu: dacă te ȋnverșunezi să continui cu desconsiderarea președintelui democratic ales al celei mai puternice națiuni, atunci va fi imposibil să realizezi că domnia sa a răzbit ȋn viață datorită unor calități care ȋl ȋndrituiesc să acționeze și să se pronunțe ȋn chestiuni de politică (inclusiv externă) și economie, pe când tu ești doar unul dintre nenumăratele exemplare comune, nediferențiate (un autentic haștagist), pironite ȋn insectarul istoriei. “Și tu ce ești?”. Cel ȋnsărcinat cu administrarea insectarului. “Vorbe de psihopat”. Mulțumesc de compliment! Cea mai gravă jignire la adresa mea este să fiu considerat un om obișnuit.

    Și, ȋntre timp, poate ȋți reglezi ortografia, imperiozitate la care m-am pretat și eu.

    PS. De când ai devenit așa de priceput la realități intrinseci americane? Faptul că te rotești ȋntr-un scaun din rromanika nu ȋnseamnă că vezi/analizezi lumea. Că de! afluxul cotidian de politologi de studio aduce cu o invazie de omizi.
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru