Maşinile cu volan pe dreapta, aproape să fie interzise în România. Va trebui să-ţi iei permisul în Anglia

de Daniel Popescu
Marti, 05.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Şoferii care vor să conducă maşini cu volanul pe dreapta vor fi nevoiţi să-şi ia permisul de conducere într-o ţară în care se circulă pe partea stângă şi să facă 20 de ore suplimentare de şcoală, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică.

Se anunţă vremuri grele pentru proprietarii celor aproximativ 10.000 de maşini cu volan pe dreapta înregistrate în România, după ce mai mulţi parlamentari au iniţiat un proiect de lege prin care conducerea acestor maşini va deveni aproape imposibilă în ţara noastră.

Proiectul de lege prevede ca şoferul unei maşini cu volanul pe dreapta să aibă permisul de conducere obţinut într-o tară cu circulaţie pe stânga, cum ar fi Anglia, Irlanda, Cipru, Malta, Japonia, India sau Australia.

În plus, el va trebui să parcurgă 20 de ore de conducere la o şcoală de şoferi la volanul unei maşini cu volan pe dreapta, pentru a se adapta cât mai bine traficului. Nu în ultimul rând, proprietarul unei astfel de maşini va fi nevoit să monteze oglinzi periscopice.

Urmareste Automarket
Nerespectarea acestor trei noi condiţii va fi sancţionată cu amendă de 800 de lei şi ridicarea certificatului de înmatriculare.
În prezent, singura condiţie impusă de RAR pentru omologarea unei maşini cu volan pe dreapta este ca fasciculul luminos să fie mutat de pe stânga pe dreapta.

Proiectul de lege vine ca urmare a unei analize care a arătat că, în cazul accidentelor în care sunt impicate şi maşini cu volan pe dreapta, vina aparţine şoferilor acestor maşini în 90% dintre situaţii.

Legea este în dezbatere publică, va fi discutată de Senat în februarie, iar decizia de adoptare a acesteia va aparţine Camerei Deputaţilor.

Via Digi24

Comentarii (43)

  • Asa ar fi de bun simt...altfel ar trebui legiferata si conducerea cu ochii legati.
    60 7
  • In sfarsit un lucru bun.
    55 12
  • La mine in zona doar politistii au Audi TDI cu volan pe dreapta.
    Oare cum o sa fie ? :)
    50 8
  • Mi se pare normal. Nu sunt putini cei care au provocat accidente grave mai ales in depasiri din cauza masinilor cu volan pe dreapta. Vor pe dreapta sa se mute in UK !
    43 10
  • Eu nu inteleg de ce s-au putut inmatricula in Romania aceste masini...
    44 6
  • O întrebare pentru AUTOMARKET: de ce ați pus o poza cu sigla Dacia?
    Romanii de aici nu cumpăra un sh Dacia cu volan pe dreapta
    17 11
  • oglinzi
    ce sunt alea oglinzi periscopice?
    10 3
  • Era și cazul. Mă întreb cât o mai tărăgănează... Ca și cu fumatul?
    22 2
  • Pe mine era sa ma loveasca intr-o parcare unul cu masina cu volan pe dreapta, numere de uk., etc. Noroc ca eram langa masina si am apucat sa strig la el. Ma intreb cum se descurca in trafic?
    21 4
  • Cred că această lege va fi declarată neconstituțională.
    9 4
  • Chiar ma rog la Dumnezeu sa dea asemenea lege ,pentru ca te trzesti in trafic cu unu care merge pe doua benzi si te miri de ce? are volanul pe dreapta si mai si vorbeste la telefon
    14 4
  • @oglinzi - http://lmgtfy.com/?q=oglinda+periscopica
    4 1
  • 3 politisti mi-au dat dislike :))))))))))

    Sa detaliez putin:

    Toate sunt AUDI A4 B6 1.9TDI culoare neagra sau albastra :) + un bmw e39 525d parca.
    25 6
  • costel
    cu 50lire iti schimbi foarte usor permisul romanesc in cel englezesc....
    mare kkt
    portite se gasesc ...;))))))
    11 1
  • E simplu ,mergi in Uk la posta completezi un formular cu datele din permisul romanesc ,platesti 50 lire il predai pe ala romanesc si in 10 zile iti vine prin posta permis Britanic. :))))))))))))))))))))))
    13 0
  • conduc cu volan dreapta de 5 ani,sotia la fel..culmea ironiei am fost zgariat de un*sofer*cu volan pe stanga!! cine e sofer conduce pe care parte vrea.. oare nu mai au altceva politicienii de facut??
    7 17
  • Uk driver
    Dragii mei, masinile cu volan pe dreapta sunt si vor fi legal de condus in orice tara la fel ca si cele cu volan pe stanga. In Anglia exista o multime de masini cu volan pe stanga care circula pe strazi iar foarte multe sunt si inmatriculate in UK. Deci daca UK permite inmatricularea masinilor cu volan pe stanga Romania de ce nu ar permite inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta? Faptul ca niste idioti care conduceau masini cu volan pe dreapta au provocat accidente din cauza ca au fost ei teribilisti sau mai stiu eu asta e alta problema.
    26 12
  • Uk driver
    O alta problema in Ro este lipsa de autostrazi, daca le-am avea nu ar mai exista atatea incidente provocate de depasirile efectuate pe drumurile nationale, judetene, etc. Referitor la subiectul articolului cu permisul in UK, Irlanda, etc este foarte simplu. Orice imigrant care locuieste sau lucreaza in UK isi poate preschimba permisul foarte simplu prin depunerea unei cereri si permisului european. Un plic, o cerere, niste poze, o taxa si in 2 saptamani e acasa preschimbat.
    7 3
  • Din cate accidente se intampla pe drumurile din Romania datorita soferilor obraznici si inconpententi cu permise luat pe spaga ,din astea sunt doar o masina cu volan pe dreapta la fiecare 760 de accidente .

    Este adevarat ca e mai dificil sa conduci probabil o masina cu volan dreapta in rom.
    12 1
  • Ce faci daca ai de dus copilul la urgenta si singura masina disponibila este a unui vecin (care indeplineste criteriile cretine din aceasta propunere) ?? O sa iti iei mega-amenda ca nu ai permis "legal" si ai mers cu masina cu volan pe dreapta ca sa iti salvezi copilul?

    De ce ne legam de soferi cand ar trebui sa ne legam de masini? O masina este un bun personal ca buletinul, sa il iei cu tine permanent ? Care-i problema cu soferii cand ei au mainile pe aceiasi pozitie? .. masina este problema.

    Initiative legislative de kkt, emise de imbecili care inainte de '89 erau lacatusi si sudori si acu s-au trezit senatori cu doctorate in "stiintele apararii" ...
    2 20
  • Unchiule, vorbesti prostii! Pe principiul tau, poti sa conduci fara permis daca ai o urgenta, nu? Problema nu se pune asa!
    Cred ca ai o masina cu volan pe partea dreapta si te-ai ofiscat cand ai aflat de aceasta initiativa. Sper sa devina lege.
    In anul 1990, am vazut pentru prima data o masina cu volan pe partea dreapta, o Toyota. Aceasta masina avea montat in partea stanga pe bord, un sistem de oglinzi periscopice care ii permiteau conducatorului auto sa vada daca circula alte vehicule pe sensul opus. Nu am mai vazut astfel se sisteme la nicio masina cu volan pe dreapta care circula in Romania.
    Jepcarii de la RAR nu ar fi trebuit sa permita inscrierea in circulatie daca nu aveau astfel de sisteme de oglinzi periscopice.
    17 9
  • qwerty
    ..... sau suni la salvare
    7 1
  • Parlamentarii incurajeaza sustragerea de la aceasta lege. Oamenii ori nu le vor mai inmatricula in Romania, ori isi vor schimba permisul in UK (daca locuiesc acolo). In Romania nu exista o baza de date care sa contina data intrarii in tara a unui automobil cu numere de inmatriculare straine, deci vor putea tine masina cu numere de UK/Irlanda cat vor vrea.

    In plus, asta le va permite sa nu isi faca RCA, pentru ca, din nou, politia romana nu poate verifica daca o masina e asigurata in alta tara.

    Cum ar zice englezii, win-win !
    3 0
  • Centauri
    Sunt liber sa imi iau masina de unde vreau. De ce sa platesc dublu in Ro pe o cazatura de masina cand o pot lua din UK?! Atunci cand guvernantii nostri nu voteaza pt ei pensii si salarii nesimtite mai debiteaza porcarii de genul asta. Rusine!
    4 11
  • Bogdan
    Foarte simplu, permisul de anglia se obtine in schimbul permisului de Romania daca ai adresa de domiciliu , nimic spectaculos...
    5 0
  • Cineva
    Proiectul de lege prevede ca şoferul unei maşini cu volanul pe DREAPTA să aibă permisul de conducere obţinut într-o tară cu circulaţie pe STANGA, cum ar fi Anglia, Irlanda, Cipru, Malta, Japonia, India sau Australia.

    Cum vine asta? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    5 3
  • Numai asta ne lipsea,in rest totul merge struna in Romania.
    Cretinilor,dati legi care sa ajute la crearea de locuri de munca ;legi fara portite si nu va mai legati de orice nimic.
    Ce spuneti daca englezii si irlandezii ar da o lege in aceeasi idee pentru cei care conduc masini cu volan pe stanga?
    Aha......Numai ca ei au cap, gandesc, pe cand voi sunteti plante .
    4 9
  • NU ITI TREBUIE PERISCOPICE....VEZI LA FEL DE BNIN OGLINDA DIN STANGA...IAR LA DEPASIRE STAI MAI IN SPATE DISTANTA DE O MASINA SI POTI DEPASI LEJER
    NU MAI ABERATI VOI AICI CARE NU AVETI VOLAN PE DREAPTA.
    ARTICOLUL E O PORCARIE SA MAI COMETEZE 2 AFONI...NU SE POATE IMPUNE O ASEMENEA LEGE INTRUCAT SUNTEM IN UE...ACEIASI TREABA CU MASINILE INSCRISE IN BG...NU SE POATE! LASATI TATA VOLANUL COMENTATORILOR CA NU E GRU DE INVARTIT SI LUCRATI MAI MULT LA DEZVOLTAREA VOASTRA PSIHICA....3 SFERTURI DIN CEI CE COMETATI SUNTETI CAZUTI IN CAP...
    14 8
  • tandem
    o intrebare care poate parea stupida : nu am voie nici macar in vizita ? ( tranzit )
    2 3
  • Un sofer cretin este un sofer cretin la volanul oricarei masini.Nu mai blamati masinile pt iresponsabilitatea unor soferi.Daca nu s-ar mai da permisele pe guma de mestecat nu ar mai fi atatea accidente
    11 5
  • Astfel de lege exista si in alte tari din UE, Polonia de exemplu. Deci se poate!
    Stiu ce inseamna sa conduci o masina cu volan pe celalata parte intr-o alta tara.
    Si nu cred ca se pot compara traficul si drumurile din UK cu cele din Ro.
    Degeaba stai mai in spate... cand ai un TIR in fata si oricum ti se baga alti soferi in fata, ghici in ce tara?
    4 4
  • ceguevara
    Mai draga,
    eliminati voi taxele aberante pentru înmatricularea masinilor second hand si atunci nimeni nu isi va mai aduce masini cu nr de BG sau de UK.
    Astfel de legi sunt neconstitutionale ,nu poti interzice circulatia unui autovehicul produs in U.E.indiferent unde se afla volanul.
    Ca si conducator auto "pe ambele parti" recunosc ca fara un pic de skill in U.K. mi-ar fi greu sa conduc in RO.
    Bref,lasati masinile sa circule libere si aplicati sanctiuni celor care nu respecta regulile de circulatie.
    13 2
  • kurtos
    in sfarsit o lege buna ;cu masinile inmatriculate in alte tari (bulgaria) cand luati masuri ca o lalaiti cu legea asta de ani buni ?pt pensii speciale nu ati lalait-o asa urgent ati votat-o
    4 4
  • Niste cretini cei care au propus asa ceva ... sunt atatea chestii care ar trebui sa ne preocupe cu mult mai prioritare gen dementi care obtin carnetul de conducere fara sa stie sa citeasca si pe pile ... sa se introduca poligon la loc ... sa nu se mai dea carnete la cretini ... in plus Uk este in UE ... nu este legal ce vor sa faca ...mult fum pentru nimic
    8 2
  • exista o solutie sa fie obligatoriu montari unei camere video pe partea stanga vehiculului cu volan pe dreapta si invers la cele cu volan pe stanga , o camera profesionala ar prinde bine in vehicule
    2 0
  • Oh ce bine!

    Inseamna ca in Romania s-au rezolvat toate problemele si asta a mai ramas de rezolvat.

    Bravo parlamentarilor!
    4 0
  • karoly
    abia astept sa dea legea; doamne ajuta ;va fi super misto ;cocalarii vor ramane fara jucarii
    3 5
  • UK Driver
    Nu este necesara rezidenta oermanenta pentru permis de conducere britanic ci doar o adresa de UK.
    Toate media a dat propunerea de lege in mod eronat, ea prevede ca poate fi condusa masina in 2 cazuri, 1. de catre detinatorul unui permis obtinut in o tara care are circulatia pe partea stanga; si 2. de catre posesorul unui permis obtinut intr-o tara care are circulatia pe partea dreapta DAR dupa un curc de 20 de ore. Deci ori una ori alta, nu ambele. Singura parte comuna este obligativitatea oglinzilor periscopice pentru ambele cazuri.
    E de fapt de inteles pentru ca legea se vrea privind circulatia si nu inmatricularea masinilor cu volanul pe partea dreapta. E de la sine inteles ca nu poti opri un cetayean britanic sau posesor de astfel de permis la granite si sa-l oblige sa faca curc de 20 de ore inainte de ai permite accesul. Dar este posibil sa il obligi sa isi monteze acel system de oglinzi.
    2 0
  • Aveti o problema cu marca Dacia? de ce ati pus o poza cu Logan 2 cu volan pe dreapta? serios, ati vazut voi logan cu volan pe dreapta in romania?
    Site-ul vostru merita zero vizualizari din partea poporului.
    2 0
  • Adrian
    Problema nu e cu volanul! Problema e doar soferul!!
    Conduc, in romania, o masina cu volan pe dreapta din 2008, 8 ani, peste 80 mii de kilometrii parcursi. accidente zero!
    De ce conduc o masina cu volan pe dreapta? Pentru ca atunci cand am cumparat-o era singura varianta la acest model. e vb de o toyota 4x4. Masina este intretinuta numai cu piese originale, inlocuirea articulatiilor fata si a suspensiei au costat 2000$ plus multe alte piese. Tu ce piese ai pe masina?
    Cine a facut accident cu o masina cu volan pe dreapta va face accident si cu o masina cu volan pe stanga. Cati dintre voi care blamati masinile cu volan pe dreapta ati dat spaga sa va luati permisul de conducere? Din punctul meu de vedere sunteti un pericol public si ar trebui sa aveti permisele anulate
    6 0
  • smecherie
    si cine si-a luat banii pe taxa de inscriere si rar sa dea banii la baiatu inapoi :v
    0 0
  • soferul
    soferu e de vina nu masina ca sunt retardati care nu conduc bine pe stanga ,,,au permis cu mita ,,,,nu au 8 clase da is in regula,,,,,,rusine
    1 0
  • Sunteti varza cu comentariile voastre. Le dati apa la moara astora din conducere sa ceara bani si mai multi. NU este posibil sa ceri nimic suplimentar atata timp cand oriunde in europa se pot conduce astfel de masini si mai mult: in UK se pot de asemenea inscrie si conduce masini cu volan stanga. Nu poti face tu in Romania ce nu se face in alta parte ca nu esti tu mai cu motz.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru