Melbourne: doar un taximetrist din 234 testaţi a trecut un test de cunoştinţe de bază

de Mircea Meșter
Miercuri, 20.08.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Deoarece clienţii s-au plâns în repetate rânduri de faptul că taximetriştii din Melbourne greşesc traseele şi nu nimeresc adresele, autorităţile i-au supus la un test de cunoştinţe pe cei cu experinţă mai mică de cinci ani. Rezultatele au fost dezamăgitoare.

Rezultatul testării ne arată ceea ce clienţii ne spun de foarte mult timp: şoferii nu sunt îndeajuns de bine instructaţi înainte de a profesa. Acest lucru trebuie să se întâmple dacă vrem ca standardele din industrie să crească"

Graeme Samuel
Comisia de testare a taximetriştilor din Melbourne
Testul anual la care sunt supuşi taximetriştii din Melbourne a scos la iveală lacunele pe care le au practicanţii australieni ai acestei meserii. Astfel, din cei 234 de şoferi de taxi testaţi de autoritatea centrală de control a statului Victoria, doar unul a reuşit să adune peste 85% din puncte, scorul minim pentru ca un candidat să fie considerat admis. 

Testul de cunoştinţe a fost introdus în luna iunie pentru prima dată în istoria companiilor de taxi din Melbourne şi implică întrebări din diferite zone tangente cu taximetria. Evaluarea a acoperit atât testarea cunoştinţelor vitale pentru un taximetrist - hărţi, străzi şi obiective de interes turistic - cât şi întrebări legate de comportamentul adecvat în faţa clientului. Autorităţile australiene au introdus acest test în urma solicitărilor repetate ale clienţilor care s-au plâns de faptul că unii şoferi de taxi nu se descurcă prin oraş, alegând trasee greşite şi fiind de multe ori în situaţia de a cere sfaturi de la trecători pentru a găsi adresele cerute de clienţi.

Conform rezultatelor testului, rata de eşec a fost de 99.6%, singurul şofer de taxi care a reuşit un punctaj de trecere fiind o femeie: Karen Downie, instructor la una dintre companiile australiene de taximetrie. În rest, scorurile au fost dezamăgitoare pe linie, chiar dacă autorităţile susţin că rezultatul este unul scontat: "Având în vedere că şoferii de taxi nu au fost testaţi riguros anterior, nu este deloc surprinzător că un procent atât de ridicat dintre ei a picat acest test.

Partea bună este că industria taxi a reacţionat pozitiv la rezultatele slabe şi a schimbat deja modul în care taximetriştii sunt instructaţi pentru ca standardele să urce şi mai mulţi şoferi să treacă acest test", declară Graeme Samuel, preşedintele comisiei care s-a ocupat de testare.

Cele mai dificile întrebări pentru taximetriştii din Melbourne au fost considerate cele legate de comportamentul adecvat în faţa clienţilor cu probleme psiho-motorii şi cele legate de camera de siguranţă pe care fiecare taxi din Australia o are instalată în habitaclu. Aceasta înregistrează toate cursele, iar filmele sunt utilizate ca probe în cazul unor incidente în care sunt implicaţi fie şoferii, fie pasagerii acestora.

La testul de cunoştinţe pentru taximetrişti este obligatoriu să participe şoferii de taximetre aflaţi în primul an de activitate, instructorii de taxi şi cei care au mai puţin de cinci ani experienţă în domeniu. Ratarea examenului îi confiscă taximetristului dreptul de a profesa până la o evaluare ulterioară.

Un fragment din test poate fi analizat AICI.

via The Guardian

Comentarii (10)

  • Aș fi bucuros să se organizeze și în București așa ceva.
    22 0
  • In Bucuresti evaluatorii ar zace batuti crunt de taximetristi prin santuri
    21 0
  • antonny
    in Bucuresti peste 75% dintre taximetrist merg la adresa fara sa fie nevoie de ghid /gps /tableta ....noi avem problema cu tinuta/ o limba straina de circulatie pentru a tine o converasatie si problema cu masinile (mizerabile ,flota invechita .....)
    16 0
  • Ar trebui sa vedeti cine sunt soferii de taxi din Australia.Nu trebuie sa mire pe nimeni ce se intampla acolo.
    1 1
  • Cred ca taximetristii romani stiu chiar foarte bine rutele...pentru ca stiu sa aleaga rutele mai lungi, in favoarea lor si in detrimentul clientului. In privinta comportamenului lor fata de clienti...cum ti-o fi norocul, vere! Nu prea vezi multi cu carti in mana, eventual cu un cancan ceva...
    6 0
  • octav71
    Noroc ca in Romania internetul este ieftin si Androidul intuitiv, Altfel... era dezastru. Nu ca asa ar fi bine!
    Examene psihologice si medicale? Antiperspirante cumva? Niste sapun si ceva cursuri de igiena personala? 1 ron pentru fiecare injuratura spusa de fata cu clientul? Idem pentru cele mai elementare reguli de circulatie incalcate?Examene anuale?
    Neah, ma trezesc imediat :)
    7 0
  • samariteanul
    Instructati sau instruiti?
    2 0
  • In Ro Taximetristii trebuie sa rapunda la intrebarea:
    -este voie sa parchezi pe prima banda la semafor si in intersectii ?
    1 0
  • cineva
    Taximetriștii - ȘTIE - întotdeauna și orice îi vei întreba. Așa ie ei făcuți.
    1 0
  • Ori articolul e tradus cu Google Translate ori sunteti RETARDATI. Duceti-va sa va INSTRUCTATI.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru