Ministrul de Interne: "Vom reevalua proiectul schimbării Codului Rutier, amenzile sunt prea mari"

de Sebastian Toma
Marti, 17.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Anumite sancţiuni propuse în Proiectul de schimbare a Codului Rutier sunt prea mari şi unele nu pot fi probate în instanţă, motiv pentru care MAI va reevalua modificările propuse, informează colegii de la Hotnews.

Esential 200 de puncte amendă ar fi sancţiunea maximă pentru trecerea pe roşu, conform proiectului propus de modificare a Codului Rutier.
80 de lei este cuantumul unui punct de amendă.
Schimbările dramatice propuse pentru Codul Rutier nu se vor aplica în forma anunţată săptămâna trecută, informează Hotnews. Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne, a declarat că anumite sancţiuni contravenţionale sunt prea mari şi că vor revizui propunerea iniţială de modificare a Codului Rutier. Totodată, o parte din faptele menţionate în propunerea de modificare a Codului Rutier nu pot fi probate în faţa instanţei, spune Radu Stroe. Cu toate acestea, Ministrul Afacerilor Interne promite pedepse drastice pentru abateri grave de la Codul Rutier, cum ar fi conducerea sub influenţa alcoolului şi depăşirea flagrantă a vitezei legale pe un segment de drum.

"Amenzile sunt intr-adevar prea mari, iar anumite fapte ce nu pot fi probate in fata instantei e greu sa le sanctionezi direct prin lege.

Prin urmare, ne vom revizui punctul de vedere, dar fapte precum conducerea sub influenta alcoolului, depasirea vitezei, trecerea peste calea ferata, conducerea fara permis, toate aceste fapte vor ramane foarte grav sanctionabile inclusiv cu amenzi. Proiectul va suferi modificari", a declarat ministrul de Interne. Propunerea actuală vizează amenzi mărite de peste zece ori (în materie de puncte de amendă) faţă de actualul Cod Rutier, acestea putând să ajungă la multe zeci de mii de lei în cazul în care un şofer nu ar respecta culoarea roşie a semaforului sau nu ar purta centura de siguranţă.

Urmareste Automarket
Printre propunerile care vor fi modificate se numără cele legate de durata perioadei de suspendare a permisului de conducere în cazul unor abateri soldate cu sau fără pagube materiale, dar şi posibilitatea măririi unor sancţiuni în cazul în care un şofer repetă contravenţia respectivă într-o perioadă dată de timp.
Însă, membrii comisiei vor ca sancţiunile legate de neacordarea de prioritate şi nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată sau depăşirea vitezei maxime permise pe un segment de drum cu o valoarea ridicată să nu fie la fel de blânde ca în prezent.

Via Hotnews

Comentarii (9)

  • Scrooge
    Demisia domnule ministru............
    19 4
  • DEMISIA!*
























    *in masa!
    14 4
  • Vasilica
    Este egal cu 0 daca se exclama aici in spatiul virtual.
    8 4
  • Terck13
    Si cum Crede Maiosul ca va rezolva problema amenzilor cand un om care nu poate financiar lasa carnetul o luna- 2 apoi si-l i-a inapoi neplatind acea amenda .... daca face esa cel putin 5 persoane pe zi doar intr-un singur oras.... sa ne gandim la nivel de judet apoi al cel de tara cat va pierde Maiosul ?
    Idea nu este de amenzi de milairde ci de aplicarea acestora la TOTI.
    Nu zic ca pt depasirea cu 10-20 km a vitezei trebuie sa platesti 1000 ron... ci ceva care sa fie cuantificat de salariul mediu sau de castigul lunar al persoanei in culpa (gen elvetia Austria).
    Nu zic pt cei cu influente in sange sa i-a carnetul e firesc dar nu sa faca alcolemia 0 unde in UE mai e asa ? Sa nu zic ca Maiosi ar mai trebuie sa cotizez si un pic la infrastructura ca lasa de dorit ...
    8 2
  • Problema nu este cat de mari sunt amenzile. Erau bune si alea vechi dar trebuiau si platite. Deci trebuie sa plateasca toti amenzile in loc sa le marim si sa plateasca si mai putin decat platesc acuma.
    10 1
  • In Germania vine gaboru la usa daca nu ai platit o amenda si ramai fara permis 30 zile daca nu platesti nu primesti. Da la noi si amenzi mari si coruptie. Ramai fara permis ca te loveste Guta si da spaga aduce 2 martorii mincinosii si conform legi sa ramai fara permis 2-3 ani. Misto!
    14 1
  • Sa aplaudam prostii care au votat USL.
    6 9
  • On the spot fines for not wearing a seat belt and being caught driving while using a mobile phone work. These are two driving restrictions that are being abused greatly here in Romania.
    If a driver is not able to pay the on the spot fine the car is impounded.
    If that was the case people would be forced to wear a seat belt and not use their mobile for texting or conversion while driving.
    Romania would be a safer place to drive.
    0 4
  • Usd,Usl, Psd, Prm...= 0 Tot noi avem de suferit. Sa dai vina unu pe altu ca ala a votat cu Usl... Psd.. sau alte zdrente politice care isi vad de ciolan. Asta e atitudine Romanului dam de la unu la altu si ei impart pe munca noastra banii nostri. Felicitari domnu Dan! Mare om mare caracter! meriti un oscar!
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru