Noi ne chinuim cu autostrăzile, iar norvegienii vor construi tuneluri subacvatice plutitoare

de Bogdan Mirică
Miercuri, 27.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul din Norvegia a aprobat 22.7 miliarde de euro pentru construcția unor tuneluri subacvatice suspendate.

În vreme ce la noi viaductele costă zeci de milioane de euro și nici măcar nu se construiesc, într-o țară ambițioasă ca Norvegia podurile și tunelurile nu mai sunt de multă vreme o soluție pentru infrastructură.

Având în vedere relieful dificil al țării, brăzdat de fiorduri adânci, norvegienii au gândit o soluție ingenioasă de conectare a zonelor greu accesibile. Guvernul a aprobat 25 de miliarde de dolari, echivalentul a 22.7 miliarde de euro, pentru construcția unor tuneluri subacvatice plutitoare.

Esential 22.7 miliarde de euro vor costa tunelurile subacvatice suspendate.
Spre deosebire de tunelurile clasice, acestea ar fi mult mai aproape de luciul apei, iar spre deosebire de poduri nu ar fi afectate de condițiile climatice dure. Tunelurile plutitoare ar rămâne suspendate la 30 de metri sub apă și ar urma să fie construite în paralel, câte unul pentru fiecare sens de mers. Tunelurile vor fi ținute la suprafață de pontoane uriașe.

Având în vedere că este o soluție care nu a mai fost încercată până acum nicăieri în lume, termenul de finalizare al proiectului a fost fixat pentru anul 2035.

Inginerii urmează să realizeze o expertiză amănunțită și să confirme fezabilitatea proiectului.

via carscoops

Comentarii (13)

  • Probabil va fi construit din cauciuc-))).

    Alt material nu ar putea rezista la oscilatiile structurale defazate provocate de valurile din timpul furtunilor...

    Va pica sigur la studiul de fezabilitate...
    11 17
  • vlad, sunt la fel de curios ce materiale ar putea alege, cat si cum vor compensa legile fluidelor!
    9 6
  • Romania nu e nici macar la nivelul Sloveniei sau Croatiei....nordicii sunt cu 300 de ani peste noi. Nu ii vom ajunge niciodata. Asta e....
    29 2
  • Am vazut un documentar pe aceasta tema in urma cu ceva ani , tunelul ramanea fix indiferent de conditii , legaturile intre tunel si pontonul de la suprafata oscila .
    11 2
  • bai fratilor ,ce povestiti? faceti comparatii cu ro inutile ,voi nu realizati ca romania e produs de piata la nivel mondial adica mai pe romaneste tocmai suntem vanduti pe bucati...daca se construieste ceva in tara asta e numai pt. interesul european...momentan dumnezeul nostru ...adica ,pardon era sa uit ,momentan dumnezeul nostru e politica americanilor.
    19 7
  • la noi se inunda metroul fara sa fie scufundat in ocean .
    14 0
  • O stire extrem de interesanta.
    0 0
  • Sébastien Loeb
    numai bun ptr a fi distrus de maimutele musulmane...
    3 1
  • istoria intereselor economice
    de cand a inceput vestul sa se dezvolte, influentat de rulajul banesc al evreilor si emanciparea economica, a fost dus un razboi economic nevazut cu rasaritul ostil la naturalizari de evrei si cu o credinta greu de prelucrat in spiritul mercantilismului.
    4 8
  • mihnea
    @istoria intereselor economice: da, aia era problema, razboi economic pentru ca nu suportam naturalizarile de evrei. de aia e germania nr 1 in europa, ca a naturalizat evre (mai ales in perioada 1942 - 1945). una peste alta, noni credem toate prostiile in loc sa ne vedem de treaba, iar vestul "decadent si corupt" construieste tuneluri subacvatice suspendate fix ca sa ne faca noua in ciuda ca nu putem fi prelucrati in spiritul mercantilismului (dovada fiind ca parcam bmw-ul X5 in fata garsonierei cf 2).

    @vlad Mai stiu eu pe niste unii ca tine care ii spuneau unui tanar ca un obiect mai greu ca aerul nu va zbura niciodata. Pe tanar il chema Traian Vuia
    2 0
  • Tot ce e posibil am fost an norvegia am lucrat pe camionsi am vazut ce tuneluri au nu am decat cuvinte de lauda bravo lor , conducatori tari noastre nu au ochii sa vada realizarile si sa copieze si ei ceva , rusine sa le fie numa escroci.
    1 1
  • Sigur, când altora le merge bine, noi venim cu stereotipuri de genul "marțienii sunt de vină"! Noi suntem curați ca lacrima! Noi n-avem nicio vină!
    4 0
  • mai e o gramada de timp pana atunci...
    daca vede oprescu, face unul in 4 ani prin herastrau!

    deh, 10 ani cu basescu, acum iara cu sri la putere, normal ca nu se face nimic in tara, doar e "vanduta" pe spagi/ordine.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru