În Norvegia, 80% din mașinile noi vândute în 2022 au fost electrice

de Tiberiu Safta
Marti, 03.01.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Anul trecut, vânzările de mașini noi în Norvegia au fost reprezentate de vehicule electrice în proporție de 80%. Totodată, una din cinci mașini pe șoselele țării scandinave sunt electrice.

Mașinile electrice au început deja să domine piața auto din Norvegia. Potrivit celor mai noi date, anul trecut au fost vândute 138.265 de vehicule cu zero emisii pe piața auto din țara scandinavă. Asta înseamnă că 79.3% din totalul de mașini noi vândute în 2022 au fost reprezentate de vehicule electrice.

Norvegia și-a doborât, astfel, propriul record stabilit la finalul lui 2021, atunci când 64% din vânzările de mașini noi erau reprezentate de cele electrice. În clasamentul mărcilor, Tesla este lider cu o cotă de piață de 12.2%. Mai mult, în ultima lună din an, mașinile electrice au reprezentat aproape 83% din vânzările de mașini noi în această țară.

În traducere, asta înseamnă că una din cinci mașini pe șoselele din Norvegia sunt electrice. Cu toate acestea, guvernul din țara scandinavă a început deja să reducă din beneficiile oferite pentru posesorii de mașini cu zero emisii.

De exemplu, începând cu 1 ianuarie, reducerea de 25% a TVA-ului este valabilă doar pentru mașinile cu un preț de până la 500.000 de coroane, adică circa 47.500 de euro.

Vehiculele electrice care sunt vândute la un preț mai mare vor fi supuse impozitării.

Începând din 2025, toate mașinile noi vândute în Norvegia vor trebui să fie numai electrice sau pe bază de hidrogen. Unele mărci, precum Hyundai, vor comercializa doar astfel de vehicule începând din luna ianuarie a acestui an.

via Economica

Comentarii (4)

  • Pe lângă asta au introdus și taxa per kg. Pentru o electrică de 2,1 tone ar mai fi 1900 euro. Altă frână și asta. Deci ideea lor ar fi să favorizeze electricele mai ieftine (implicit cu puteri mai mici) și mai ușoare(Renault, Hyundai, Fiat, etc). Nu ca la noi, statul dă 12.000 euro și ei își cumpără Mercedes EQS.
    2 1
  • Nu ca la noi, statul dă 12.000 euro și ei își cumpără Mercedes EQS si apoi baga cate 30 de minute de moka la hypermarket
    4 0
  • Stie lumea ca 80% din exporturile Norvegiei sunt hidrocarburile?
    3 0
  • Aia care exporta petrol si cumpara electrice???
    Unii chiar nu stiu cum sta treaba.
    Au abia vreo 10 ani de cand circula cu electricele si ii invata romanii ca le scade randamentul la baterie, iarna le scade autonomia la jumatate si nu vor mai putea circula cu ele:))
    Au bagat taxe la kg, dar taxele la dieseluri si benzinare care sunt?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru