Prețurile la carburanți ar putea fi plafonate: autoritățile vor să se asigure că eliminarea supraccizei va avea efecte la pompă

de Daniel Popescu
Miercuri, 24.10.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consiliul Concurentei va analiza împreună cu Ministerul Finanțelor opțiunile prin care să plafoneze prețurile la carburanți în cazul în care va fi eliminată supraacciza de 7 eurocenți pe litru.

Prețurile la carburanți au început din nou să crească încet, dar sigur, pe măsură ce cotațiile internaționale ale petrolului au depășit scăderile drastice din ultimii ani.

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că intenționează să elimine supraacciza de 7 eurocenți (0.33 lei) pe litru, însă oficialii se tem că prețurile la pompă vor rămâne în mare parte neschimbate. În acest context, instituția va începe în perioada următoare o serie de analize împreună cu Consiliul Concurentei pentru a introduce măsuri prin care prețurile la carburanți să fie plafonate.

"Urmează ca experţii din Ministerul de Finanţe şi ai Consiliului Concurenţei să analizeze diferitele opţiuni. Este prea devreme să spun când se va finaliza procesul. Preocuparea este ca reducerile de taxe să fie transmise către consumatori, respectiv să se vadă într-o scădere a preţului la pompă, dar rămâne să vedem exact cum pot fi intențiile puse mai bine puse în practică", a declarat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Pentru moment nu este clar modul în care se va aplica o eventuală plafonare a prețurilor sau valorile de referință ale acestora.

Plafonarea prețurilor la carburanți ar urma să se realizeze în același mod ca plafonarea tarifelor pentru polițele de asigurare RCA.

Conform legii, plafonarea preturilor poate fi aplicată pentru o perioadă de cel mult 6 luni, însă aceasta poate fi prelungită ulterior cu încă 3 luni.

Via Mediafax

Comentarii (10)

  • unu altu
    Nu doar supracciza aia e vinovata pentru preturi, sunt si taxele de import (ca doar mai bine importam decat sa folosim ce avem), mai sunt spagile si impozitele, mai sunt adaosurile comerciale a fiecarei firme care preia sau transporta combustibilul, si cate si mai cate.....

    Degeaba abereaza ei cu scumpirile internationale, ca intern e problema. Culmea ca in alte tari nu exista asemenea fluctuatii de pret.
    16 1
  • someone
    stim ce procent din pretul la pompa reprezinta efectiv pretul carburantului. restul, adica mai mult de 50% sant taxe. la care se adauga tva. ca nu le mai ajunge la cat fura .
    si terminati cu comparatiile cu alte tari din ue, caci e irelevanta comparatia din absolut toate punctele de vedere: economic, social, salarial, moral, educational chiar si medical.
    si toate astea ni se trag de la limbrici ( cine stie bancul, cunoaste )
    16 3
  • Prețul la pompă se va plafona în cele din urmă. La 7 lei, până în 2020, după aia se va mai plafona de câteva ori. Măcar electricele sunt din ce în ce ieftine, deci nu disperați.
    9 1
  • Adrian
    Sunteti obsedati de spagi, furt si manevre fratilor. Ura asta v-a aburit mintea. Ca o melodie pe repeat: spaga, furt, manevre! Tranca - tranca toata ziua.
    Nu totul e asa in tara asta, incercati sa mai vedeti si partea pozitiva. Astia incearca sa mai elimine o taxa, dar pentru voi tot nu e bine. Lasa c-or sa vina ceilalti si toate taxele vi se vor parea normale. Ba veti vrea sa dati bani in plus, ca sigur vor fi folositi spre gloria mult-visata a tarii de catre politicieni imaculati, painea lui Dumnezeu !
    17 8
  • @dan_grc
    masinile electrice ca idee sunt fantastice....insa in realitate sunt un dezstru...
    In primul rand pt romanul de rand o masina electrica fie ea noua sau second e foarte scumpa......in al 2-lea rand mai mult de jumatate dintre noi locuim la blocuri la etaje cum incarci o masina electrica care trebe lasata cateva ore bune conectata la o priza....
    in al 3-lea rand ar trebui sa te bazezi pe statiile de incarcate oferite de autoritati....care sunt si putine si probabil nici in zona in care locuiesti si bla bla....deci practic in ro e imposibil sa folosesti o masina electrica zi de zi ca masina personala....
    13 3
  • De 20 de zile pretul petrolului tot scade, de la 75$ la 66$ in prezent. Vreo schimbare la pompa? Cei mai mari hoti sunt petrom, rompetrol si lukoil. In toate tarile au accize (poate chiar si mai mari) dar la noi isi impart piata cum vor. Clar e cartel. Consiliul concurentei nu a facut si nici nu va face ceva.
    14 0
  • @tzenu Desi argumentatia are puncte valide, concluzia este gresita: NU "este practic imposibil sa o folosesti" ci trebuie sa bifezi niste lucruri. Sunt multi oameni care fie stau la casa sau la blocuri cu parcari subterane, fie lucreaza in cladiri de birouri cu incarcatoare disponibile. Masina electrica nu este un panaceu universal ci o optiune pentru unii oameni deocamdata. Generalizarea asta.....

    @adig01 20 de zile nu inseamna nimic la petrol. Titeiul nu se vinde la litru, sau la galeata, el se tranzactioneaza in general pe bursa si la cantitati mari care pot tine o rafinarie ocupata luni intregi. Deci o variatie a pretului petrolului pe bursa, se poate simti in pretul de la pompa mult mai tarziu.

    Ca sa lamurim o chestie: pretul combustibilului la pompa are 3 componente:
    1. pretul petrolului pe bursa -este relativ egal in toate tarile europene
    2. taxele si accizele - variaza de la stat la altul
    3. costurile cu rafinarea+aditivarea+transportul+adaosul comercial - variaza de la comerciant la altul.

    Informatiile relevante pentru punctul 1 si 2 se gasesc pe site-ul comisiei europene pentru energie.
    Doar asa se pot face comparatii relevante, altfel e can-can
    3 1
  • Prefer o suprataxare mare dar constanta in timp. Acum 3-4 ani s-a scăzut TVA-ul la alimente de la 19% la 9%, astăzi alimentele sunt mai scumpe decât cele cu TVA 19%! Alt exemplu: când carburantul a scăzut sub 5 lei s-a văzut vreo reducere la transportatori!?
    Statul nu poate sa fie eficient cu astfel de propuneri, trebuie doar sa fie capabil sa impoziteze corect profitul. Mercurialul este pentru analfabeți.
    Mașinile electrice in Romania au eficienta egala cu "0" din cauza infrastructurii.
    3 0
  • Dar lista autostrazilor construite din acea taxa cand o publica? Ca parca d-aia o iau ... Aaaa nu s-a facut nici una, Si-atunci, unde sunt banii???
    3 0
  • Nu va fi nici o ieftenire la pompa,chiar daca elimina spraacicciza "ponta"..Ca de la 1 ianuarie se maresc din nou accizele la combustibil,tigari,alccol.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru