Taxa auto poate fi recuperată și fără a apela la instanță: banii sunt returnați în cinci ani

de Sebastian Toma
Miercuri, 26.08.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O ordonanță de urgență schimbă modul de recuperare a taxei auto, fiind posibilă redobândirea banilor fără a apela la instanță. Statul răspunde în 45 de zile și returnează banii în cinci ani.

Esential 5 ani durează procesul de restituire a taxei auto fără a apela la instanțe.
45 de zile trebuie așteptat un răspuns de la organul fiscal abilitat privind cererea de restituire a taxei auto.
Recuperarea taxei auto a devenit un proces mult mai simplu pentru cetățenii care doresc să facă acest lucru, titrează Digi24. În urma unui OUG, aprobat în data de 26 august 2015 de Guvernul României, cetățenii care doresc recuperarea taxei auto/taxei de înmatriculare pot să facă o cerere la organul fiscal de care aparțin. În termen de 45 de zile, organul fiscal la care a fost înregistrată cererea este obligat să-i răspundă contribuabilului. Dacă răspunsul organului fiscal va fi favorabil, deponentul cererii își va recupera banii în cinci ani, în tranșe de 20% din sumă pe an. Chiar dacă sunt refuzați de organul fiscal la recuperarea taxei auto, cetățenii pot să facă o contestație la răspunsul autorităților.
Abia în cazul refuzului contestației respective va fi necesar pentru contribuabil să apeleze la instanță, locul în care trebuiau să apeleze toți cei care voiau să-și recupereze taxa auto.

În ciuda perioadei lungi de rambursare integrală a sumei încasate, Guvernul a prevăzut și o dobândă pentru suma care va fi restituită. Astfel, contribuabilii care doresc să își recâștige contravaloarea taxei auto sau a taxei de poluare vor primi și o mică dobândă pentru suma care le revine. Valoarea dobânzii respective nu a fost specificată, dar va fi actualizată cu indicele de prețuri de consum publicat pe portalul Insititutului Național de Statistică, deci ne putem aștepta la o valoare unică pentru toate cazurile la nivel național, în vederea evitării noilor acțiuni în instanță ale cetățenilor. Din păcate pentru persoanele interesate de recuperarea acestei taxe, următorul proprietar al vehiculului respectiv va fi nevoit să achite timbrul de mediu pentru a-și putea transcrie dreptul de proprietate al mijlocului de transport.

Odată restituită taxa auto, transcrierea dreptului de proprietate al vehiculului va duce la o nouă solicitare de plată a taxei, dar pentru noul proprietar


Restituirea cuantumului taxei auto va fi făcută din bugetul Fondului pentru mediu, sau bugetul de stat (după caz) și va fi virată în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire. În plus, Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern are în vedere instituirea obligației de plată a timbrului de mediu la transcrierea dreptului de proprietate în cazul vehiculelor pentru care s-a emis decizia de restituire a taxei auto (indiferent de denumirea sa la momentul aplicării).
Această obligație de plată nu modifică nimic pentru cei care cumpără mașini pentru care nu a fost plătit timbrul de mediu, respectivii cetățeni fiind nevoiți și acum să plătească taxa pentru a înregistra dreptul de proprietate ale unui vehicul care este deja înmatriculat în România.

Via Digi24 | Sursă foto 

Comentarii (7)

  • inexorabil
    Ce stupizenie...Oricum, taxa asta este absurdă. Iar dacă, mai nou, autorităţile au de gând să restituie banii, atunci de ce îi mai încasează?? Şi de ce trebuie să dureze cinci ani??? Adică, fraiere, ţi i-am luat pe loc, dar, dacă îi vrei înapoi, uite, aşteaptă şi tu cinci ani, cu tot cu nevoile sau urgenţele tale, pe care eu, statul, urinez la greu din toate poziţiile. Eh, nu fi necăjit, căci îţi răsplătesc răbdarea şi îmi retrag batjocura prin intermediul unei "mici dobânzi", cu care le poţi face cinste prietenilor povestindu-le aventura ta cu fiscul cel minunat.

    Altă tâmpenie colosală: recuperezi contravaloarea taxei, semn că maşina, iar nu tu ca persoană, nu trebuie să suporte taxa, dar următorul proprietar va fi obligat s-o plătească!? Este un fel de şterge-te la fund chiar dacă nu faci nimic.

    Mda, nu este indicat să pătrunzi în miezul "logicii" instituţionale de la noi. Mai degrabă ai reuşi să elucidezi mecanismele găurilor negre decât "raţionamentele" conducătorilor (dar nici cetăţenii de rând nu strălucesc mental, deoarece, de obicei, ei dispreţuiesc politicianul şi idolatrizează legiuitorul, deşi, în fond, este vorba despre aceeaşi persoană...).
    13 0
  • O aberatie monunentala,de ce colecteaza o taxa pe care tot ei decid sa o restituie?daca admit ca trebuie restituita este evident ca si ei recunosc oficial ca este gresita incasarea ei,atunci de ce o mai incaseaza?
    Singura explicatie ar fi ceva de genul ” hai sa furam noi banii acum iar povara restituirii sa cada pe fraierii care vin la putere dupa noi” !
    13 0
  • spurcatii de sus...mafiotii...
    2 0
  • Scorpionul_negru
    5 ani ? In 5 ani nu mai au nici o valoare ! De asta urasc eu STATUL ! Oricand la orice ora pot il fentez si imi bat joc de el. Pt ca merita !
    0 0
  • Timbrul actual nu se restituie. Doar taxele dinaintea timbrului actual, in toate formele lor.
    1 0
  • RUSINE ROMANIA RUSINE PENTRU ASEMENEA PROCEDURI. IN CURAND VOM AJUNGE DIN URMA PE SIRIENI IN DRUMUL SPRE GERMANIA
    1 0
  • leonidas
    Va dau eu banii in cinci ani si puteti sa-i pastrati excroci ordinari. Pai daca tara asta-i condusa de penali ce ne mai miram ce le tuna prin cap. Oare cand vom face o Revolutie adevarata? Ma tem ca niciodata. Suntem prea prosti.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru