Proiect de lege: autostopul ar putea fi interzis

de Sebastian Toma
Marti, 17.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă emis de Guvernul României ar putea face autostopul o practică interzisă la noi în ţară. Amenzile propuse pentru cei care iau pasageri de ocazie variază între 1.000 şi 5.000 de lei.

Esential 1.000 de lei este amenda minimă pe care o propune Ministerul Transporturilor pentru un şofer care transportă persoane în regim comercial.
Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul său un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are scopul de a interzice transportul ilicit de persoane, care ar putea să ducă la interzicerea simultană a autostopului. Motivaţia din spatele acestui proiect este că transportul ilicit de persoane, identic în ochii legiuitorilor cu autostopul, afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate şi mediul concurenţial. Iniţiatorii proiectului de lege spun că persoanele fizice care efectuează "transport ilicit de persoane" practică o concurenţă neloială faţă de transportatorii autorizaţi şi nici nu plătesc taxe la stat pentru această activitate. Şoferii care încalcă această normă ar putea fi sancţionaţi cu amenzi situate între 1.000 şi 5.000 de lei. 

Proiectul care prevede interzicerea autostopului, o practică răspândită la nivel global, este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transportului.

Iniţiatorii proiectului de lege nu au luat în calcul practica autostopului cu titlu gratuit şi nu explică nicio metodă de diferenţiere a călătorilor de ocazie faţă de pasagerii "legitimi" ai unui autoturism. Altfel spus, nu este explicată diferenţa dintre o călătorie cu prietenii în vacanţă folosind autoturismul personal şi transportul contra-cost al autostopiştilor.

Urmareste Automarket
În baza acestui plan, Ministerul Transporturilor îşi propune garantarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane, eliminarea practicilor de transport fraudulos de persoane prin utilizarea autovehiculelor neautorizate în acest sens şi întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate. Printre aceste măsuri se numără şi introducerea sancţiunilor contravenţionale care să-i facă pe şoferi să se gândească de două ori înainte de a efectua ilicit transport de persoane cu autovehiculul personal.

Via RTV | Digi24 | Ministerul Transporturilor | Credit foto: Clive Stewart/Volvo

Comentarii (24)

  • Edrany
    Wait...what??! Cred ca se plictisesc foarte rau aia de la Ministerul Transporturilor..
    62 0
  • Marian
    Mi s-a intamplat de multe ori ca fiind singur in masina la drum lung sa prefer sa iau pe cineva "la ocazie" doar sa nu ma plictisesc singur in masina si sa adorm la volan. Ce e asa de grav ca nu vreau sa merg cu masina goala?
    58 1
  • tu-i alegi sa guverneze tara si ei fac interesele si-si manifesta prostia pe banii cetateanului. sa nu-i iei la suturi si sa-i trimiti la draku'?!
    43 1
  • Cretinii astia care ne guverneaza, pot da dovada de multa creativitate uneori... Nu scriu injuraturi, doar le gandesc. Fiti gand la gand cu mine :)
    39 0
  • inexorabil
    Fleosc! Putea fi inserat doar titlul, fara alte explicatii, ca tot ne dadeam seama pe loc ca la mijloc colcaie interesele unor "pretini" cu firme private de transport persoane, ancorati in Guvern...Parli-v-ar focul gheenei cu incalcarile voastre flagrante si sistematice de Constitutie, de drepturile omului, de legi, de norme nescrise de convietuire sociala. Si sunt foarte deceptionat de Jandarmerie, care isi (re)confirma faima execrabila de batausi calificati in feuda autoritatilor abuzive. Inainte, pe vremuri, activa sub ordinele "burghezo-mosierimii", dar acum sta smirna in fata imbogatitilor de carton ai "tranzitiei". Nu generalizez, n-or fi toti asa, dar nu m-ar mira sa-i puna de paza la iesirile din localitati, ca sa-i "altoiasca" pe "ilicitii" care i-ar lua in masinile lor pe zgribulitii de frig care nu vor decat sa ajunga acasa, la caldurica. Asta fiindca gagiii nu pot impozita autostopul. Impozitati, ba, totul, ba chiar si daca scap eu vreo bancnota din buzunar, astfel incat, daca este o hartie de 10 lei, sa ajunga jos 5 lei. In schimb, idei pe voi de redresare economica neam, canci si ioc! Intr-adevar, rromanika este "frumoasa adormita", cum inspirat scandeaza cei cativa temerari manifestanti.
    26 0
  • Era foarte necesara o ordonanta de guvern in acest sens! Sanatatea, educatia si restul merg struna!
    32 0
  • autostopistul terorist
    autostopul politic se va amenda deoarece e sportul preferat al parlamentarilor nostri?sar dintr-o masina politica in alta numai sa ajunga la destinatie adica la ciolan.daca ma duc pe un drum de tara si ma ia o caruta pana in sat se pune?
    30 0
  • Dacia Plant
    Maine o sa vedeti impozit pe autostop.
    30 0
  • tataia
    O aberatie mai mare nu se putea!
    25 0
  • Sincer mie mi se pare o masura foarte stupida. Eu trebuie sa merg 150 de kilometri dus-intors pana la facultate si acasa in fiecare weekend. Nu intotdeauna imi permit sa platesc 60 de lei biletul de autobuz, plus alte cheltuieli, in fiecare weekend cateva luni la rand. Nu numai asta dar prefer sa fac autostopul decat sa astept ore in sir autobuzul care trece de 2 ori pe zi pe acesta ruta. Facand autostopul am intalnit o gramada de oameni interestanti si de treaba care la randul lor m-au luat pentru ca nu vroiau sa calatoreasca sute de kilometri singuri. Nu vad nimic rau in asta dar se pare ca atot-inteleptul stat roman vede. Cum au spus si cei dinaintea mea este clar ca aceasta "ordonanta de urgenta" este ordonata ce vreun detinator de firma de transport persoane. Poate credeau ca suntem prea ocupati cu sarbatorile si nu vom remarca.
    30 0
  • Romania,romani,Ponta,taxe care pana la urma sunt acceptate de catre toti.Taxa pe prostie,pe cand?
    24 de ani de la marea aglomeratie. Va mai iesi lumea in strada ? CAND ?
    12 0
  • ok, daca eu nu iau bani, pentru ca nu am chef, sunt eu extramega bogat... atunci mie ce o sa imi faca?
    17 0
  • asa ne trebuie daca am votat in parlament numai idioti.Ce lege ati vrea sa scoata niste idioti?o idiotenie de lege normal.Cu sanatatea am rezolvat-o,cu aurul la fel,cu invatamantul,gazele,superimunitatea,eliberarea puscariasilor,nivelul de trai,locurile de munca, toate le-au rezolvat.Din cauza asta nu merge tara,daca nu stiati,la autostopisti.Mare mai e gradina lui Dumnezeu,multi prosti sar gardul.
    12 0
  • antonny
    Sa controleze firmele de transport pe care le detin si au pus monopol ......Nu am vazut nici o casa de marcat pe nici un microbuz ????nu fac evaziune de cateva milioane de euro !!!!!
    12 0
  • Bruton
    Oare cata implicare are Miron Mitrea la aceasta OUG. El are cel mai mult de castigat. A impinzit tara cu microbuzele lui. C&I
    10 0
  • ...iar in America ,ca veni vorba de "practici la nivel global",pe autostrazi sint benzi separatesi folosite numai de masinile incarcte cu mai multi pasageri,de ce nu s-au inspirat din asa ceva,la noi?
    8 1
  • laurentyu742
    pe cand ordonanta de urgenta pe hotia si prostia politicianului roman?
    7 0
  • Politicianul nostru nu e prost, doar isi protejeaza afacerea.
    8 0
  • Ivanoff
    In plus Ponta se bucura ca a plagiat di nou. Foarte frumos .Ii doresc o acadea .
    10 0
  • AndreiRN
    Tara Hotilor?
    7 0
  • Astia care au propus legea sa stea cu mine in frig dupa o zi de munca sa vada cum este sa nu te ia nimeni ...
    7 0
  • mai bine ar vedea soferi de microbuze care nu dai bilet si baga banii in buzunar - deci fac evaziune la greu! dar nu se intampla asta; nu ii intereseaza deoarece in perioada alegerilor le pun microbuze la dispozitie sa plimbe alegatorii prin tara
    microbuzele care opresc dupa calatori nu blocheaza traficul?? decat cei care iau la ocazie?? WTF
    pa p-s pe parlamentarii care vor superimunitate!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    7 0
  • Eu sunt de acord, insa numai dupa ce:
    - le face un training soferilor de autobuze si microbuze, training legat de folosirea apei si sapunului;
    - gramatica limbii romane, pentru dezvoltarea numarului de cuvinte stiute, intrucat unii sunt repetitivi in injuraturi;
    - test psihologic in fiecare an, filmat si arhivat;
    - examen de obtinerea permisului la fiecare 5 ani;
    - confiscarea autovehiculului in cazul in care nu sunt emise bilete sau este depasit numarul de calatori;
    Chestii din astea de prost-gust.
    Abia dupa asta poti emite pretentii de noi taxe. Respecta-mi drepturile si apoi ma penalizezi.
    6 1
  • inexorabil
    Ooo, dacă aşa pui problema, @octav71, stai că m-ai stârnit :) Ce vrăji mai face Samantha, respectiv isprăvi şoferii de maxi-taxi? Fără să fie o constatare universal valabilă, am remarcat că mulţi dintre dânşii urinează eminamente pe regulile de circulaţie, ca şi majoritatea taximetriştilor. În primul rând, semnalizarea nu există pentru ei! Trebuie să intuieşti tu, cel din maşina următoare, în ce direcţie vor s-o apuce şi să te bucuri de nişte reflexe sigure, bine antrenate. Apoi, gagiii schimbă benzile pe principiul neaoş "Propteşte-te repede oblic şi pe jumătate ieşit, astfel încât proştii din spatele tău să n-aibă de ales, acordându-ţi prioritate, că doar ai multe suflete cu tine de ocrotit"...Într-un trafic sufocant, o asemenea "tactică" se cunună cu "succesurile" în lanţ. Apoi, se practică "la greuceanu" celebrele "opriri între staţii", deşi, culmea, ditamai anunţul tronează chiar lângă şofer: "Vă rugăm nu solicitaţi opriri între staţii. Riscăm să fim sancţionaţi!"...continui eu: "...de viaţă, fiindcă un client neurcat = un bilet netăiat = un patron înfuriat". Apoi, condiţiile de confort, care, în dese cazuri, lasă de dorit...Apoi, şoferul care opreşte brusc dimineaţa, chiar lângă automatul de cafea de la boutique, că de! doar n-o muri de poftă, durându-l fix în pix că unii pasageri lucrează tot la privat, unde punctualitatea este şi normă, şi evanghelie! În fine, ce boroboaţe să mai enumăr? Ştiţi care-i spiritul Constituţiei noastre: "În România, nimeni nu este mai presus de lege, cu excepţia celor care o fac şi a celor care o fuck".
    7 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru