Guvernul a suspendat taxa auto pentru automobilele înscrise deja în România

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 31.01.2012
Taxa de mediu nu se va mai aplica timp de un an pentru automobilele înscrise în România înainte de 01.01.2007, spune noua Ordonanţă de Urgenţă emisă de Guvernul României.

Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care suspendă pentru un an articolul din taxa auto 2012 care viza taxarea primei schimbări a dreptului de proprietate pentru automobilele înmatriculate în România înainte de 01.01.2007. Persoanele care au plătit această taxă îşi vor primi banii înapoi, iar cei care vor să transcrie dreptul de proprietate al unui asemenea vehicul nu trebuie să mai plătească taxa de mediu, informează cei de la Mediafax citând surse oficiale. În schimb, cei care vor cumpăra automobilele respective după 13.01.2012 vor plăti taxa auto pentru acestea dacă Guvernul nu schimbă din nou această lege.

Suspendarea "taxei de primă vânzare" este argumentată în document atât prin dificultăţile de ordin tehnic legate de obţinerea documentelor pentru prima transcriere a dreptului de proprietate şi calculul taxei pentru aceste automobile, cât şi prin necesitatea reevaluării impactului pe care taxa îl are pe plan economic şi social.

Practic, guvernanţii şi-au dat seama că acest bir va bloca piaţa auto din România şi au preferat să nu îngreuneze şi mai tare demersurile de vânzare ale proprietarilor care se străduiesc să-şi recupereze o parte din banii cheltuiţi cu automobilele cumpărate înainte de 2007.

Reducerea cuantumului taxei auto 2012 cu până la 25% este în continuare valabilă, ceea ce va stimula înmatriculările de automobile rulate de import în ţara noastră. Din păcate pentru ANOFM, încasările sale vor fi reduse cu aproximativ 240 de milioane de lei în urma acestei măsuri. Dacă taxa nu ar fi fost suspendată şi pentru automobilele înmatriculate în România înainte de 01.01.2007, statul ar fi câştigat înca 336 de milioane de lei în urma transcrierii dreptului de proprietate a 110.000 de automobile.

CLICK AICI pentru a citi mai multe despre Taxa Auto 2012.

Via | Mediafax

Comentarii (11)

  • grigore
    @Automarket
    "În schimb, cei care vor cumpăra automobilele respective după 13.01.2012 vor plăti taxa auto pentru acestea dacă Guvernul nu schimbă din nou această lege." - Jur ca nu m-am prins... Poate vreti sa ziceti de anul viitor pe vremea asta, adica 2013 cand ar expira ordonanta mentionata..
    Dar saracul ANOFM (Agentia Nationala pt Ocuparea Fortei de Munca) ce treaba are cu taxa asta, ca m-ati derutat complet...
    13 0
  • ?
    o simpla intrebare ce sau facut cu bani incasati din taxa auto......au fost plantati macari 10 pomi daca tot suntem grennpeace ....deci mai era si nenea Al Gore premiat cu premui Nobel a avut factura energetica la propria resedinta 300.000 $ deci unde e logica si imi cumpar masina hibrid ca dar e moda dar ..... acas am 10 dormitoare 12 bai etc., afi ecolocic nu se reduce numai la auto sau emisi de co2 mai sunt si risipa de apa ,mancare, bunuri etc...
    9 1
  • Anonim
    @isa.t
    Ce sa se faca? S-au investit in alfabetizarea populatiei, dar din ce ai scris tu acolo rezulta ca nu s-a obtinut nimic.
    9 0
  • ..............
    Asta m-am intrebat si eu unde merg banii din taxa auto ce se face cu ei???as vrea sa fiu lamurit eu si sigur toti aceia care au platit aceasta taxa pe nedrept.Cred ca vor sa acopere gaurile din stratul de ozon cu banii astia...:)
    5 0
  • @anonymous
    in primu rand cred ca am mai multa scoala decat anii tai de viata si in al doilea , evoluția si adaptarea ta s-a stopat ....................Prost nu e cel ce nu intelege unele lucruri, ci acela care le intelege pe toate pe dos.
    4 4
  • foarte tare
    Amanarea asta este o chestie extrem de tare....cine dracu isi mai cumpara o masina care se incadreaza in legea asta suspendata cand stie ca de la anul o sa moara cu ea de gat sau o sa piarda f mult...oricum lovitura e data...masinile care se incadreaza aici deja au pierdut mult din valoare...in special cele putin mai vechi
    2 0
  • Când prea ai de toate, dormi liniştit ca un bebe în fiecare zi şi te scoli alintat de soarta-ţi “favorabilă”, minte ce-ţi mai trebuie?...
    …La caricaturile de la Putere mă refer, care s-au sclerozat într-atât de evident încât nici măcar o tactică electorală abilă nu le mai duce tărtăcuţa să conceapă, ci o apucă direct pe mirişte graţie unor stupidităţi nemărginite, care te lasă de-a dreptul perplex, îţi taie răsuflarea, ce mai! Pe cine mă-sa crede DobiBoc că amăgeşte dacă îşi lasă dinadins fizionomia neîngrijită, mimând tulburarea adâncă faţă de neajunsurile populaţiei (ca să pricepem noi, talpa şi prostimea ţării, că vinovat pentru deriva teribilă a României ar fi de fapt Captain Planet!) sau preocuparea entuziastă pentru munca destoinică efectuată pe acelaşi palier “praxiologic” cu amărăştenii, învârtind 2-3 lopeţi de zăpadă leşinată (musai în faţa camerelor TV, desigur). Cât despre faza de Gâgă cu “uite-o, nu-i!” taxa de mediu, este ca şi cum guvernanţii ne-ar zice: “Fraţilor, bucuraţi-vă că acum nu vă mai tăiem capetele cu securea, ci peste un an cu ghilotina”…OK, dar eu am pretenţia s-o comande la Henckels-Solingen, adică o firmă serioasă, nu vreun ştift, ca să simt şi eu pe gâtul meu renumita calitate germană :)
    În loc de epilog: ştiţi că în Apocalipsă se vorbeşte despre nişte dihănii oribile care vor apărea din fundul pământului ca să terorizeze lumea. Mie mi se pare că trei dintre ele s-au grăbit să iasă ceva mai devreme, mai precis fiind o singură pocitanie cu trei capete: Băsescu-Boc-Udrea…
    3 0
  • Precizare suplimentară
    Mă întreb omeneşte de ce se consideră TB (Târâie Brâu) “preşedintele tuturor românilor” dacă numai 3 din 17 milioane de cetăţeni cu drept de vot l-au ales ?! Al naibii de reprezentativ este prin prisma morală (aia legală este pentru fraieri congenitali!) la nivel naţional. Eu, unul, l-am evitat şi in 2004, şi in 2009, însă regret enorm că l-am gratulat în 2007, la cacealmaua cu “suspendarea”, fiindcă mi se păruse că, făcând abstracţie de funcţia lui, vestiţii “cei 322” (parlamentarii care îl suspendaseră) hăituiau un om în carne şi oase, ceea ce repudiez dintotdeauna. Dar pe urmă a avut grijă Golden Blitz-top-drinker să-şi agaţe la degetul mic prima instituţie teoretic democratică a ţării…Acum văd că se agaţă de altceva, respectiv de gesturi disperate, doar-doar ar mai şterge din impresia deplorabilă pe care a răspândit-o pretutindeni prin prismă UMANĂ! Astfel, l-a condamnat (absolut taaaaardiv) pe Năstase la 2 ani…De ce nu 20, deoarece şi acest umflat piţigăiat de huzur aristocratic s-a comportat faţă de bogăţiile strategice naţionale într-un mod total descalificant, impardonabil chiar! Păi islamiştii care au încercat să dărâme WTC în 1993 au fost potcoviţi cu sute de ani per cap de carceră grea, în schimb al nostru Bombo, care a dărâmat o ţară întreagă împreună cu Moş Sărsăilă Ilici (de religie incertă), s-a trezit recompensat cu un sejur splendid de 2 ani la un hotel de cinci stele (cred că mi-ar plăcea şi mie…doar nu credeţi că va fi tratat ca un puşcăriaş de rând…). În atare condiţii, în care răbdarea cetăţenească ne este paradită din greu zi de zi până la cote patologice, puşlamalele acestea antologice care se pretind politicieni de rang european (!?) nu vor să ne rezerve nici măcar hatârul plăpând de a ne bucura şi noi de maşina dorită, care în nici un caz nu reprezintă vreo limuzină de soi, ca să nu ne impute apoi gagiii că de-abia avem apă cât să împingă sarmaua care ne stă în gât şi nouă ne zboară gândul la vreo sufragerie pe roţi…
    3 0
  • IN SFARSTI!!!! primul site care prezinta in detaliu si concis despre ce taxa e vorba!!
    Deci sa nu mai ne agitam, cele aduse de afara raman tot cu taxa. Asta e Romania, se putea anula taxa pt masinile aduse de afara care sunt mult mai bune si toti am fi avut motoare euro 3 si 4, orice roman are 2000-300 de euro sa isi cumpare o masina cu aceste normle de poluare.

    ROMANIA TE IUBESC!!!
    0 0
  • Ioana Alexandra
    Nu serios!!!!Intr-adevar orice roman are 2000-3000 E,mai ales cei care muncesc pe salariul minim de 540 net si au si copii la scoala,nu?
    Aia ce-si mai pot cumpara?O sacosa de plasic la 10 bani?
    0 0
  • Anghel
    eu detin o mazda din 18ian 2007 cu euro 4 motor 2300 benzina la care atentie! taxa auto 2014: 2834 Euro (12607 Lei)
    deci pana la urma se pare ca se doreste inmatricularea unor masini mai vechi care din punct de vedere tehnic sunt mult mai periculoase ca sa nu mai vb de poluare,daca tot este numita taxa de mediu.
    La siguranta nu se mai gandeste nimeni?din fericire toti mergem pe aceleasi drumuri si sper sa nu le intre frontal o rabla fara frane sau fara directie la care ei au favorizat inmatricularea! eu sunt patit cu un accident frontal pe sensul meu cu un logan care s-a invartit ca un titirez ,noroc ca am avut unde sa trag si am scapat doar cu partea laterala stearsa.Sunt tanar tatic si ma gandesc cu groaza la ce viitor ii asteapta pe copii nostri.Dar cum multi nu au de ales, inghit si uite asa in curand se vor lauda cu marea reusita de anulare a taxei*pt masini vechi care vor deveni bombe pe roti.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru