Proiectul de lege privind interzicerea autostopului a fost aprobat de Guvern

de Sebastian Toma
Luni, 01.09.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru cei care transportă persoane fără autorizaţie. Pentru ca legea să fie aprobată mai este necesar acordul Parlamentului.

Esential 5.000 de lei este cuantumul maxim al amenzii propuse pentru un şofer care transportă pasageri fără autorizaţie, conform noului proiect de lege aprobat de Guvern.
Guvernul României a aprobat un proiect de lege care prevede amenzi pentru cei care transportă persoane fără autorizaţie. Proiectul a fost discutat iniţial la sfârşitul anului trecut şi implica sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru şoferii care transportă contracost pasageri fără să aibă o autorizaţie în acest sens, ceea ce ar înseamna că puţini conducători auto ar mai accepta pasageri în regim de autostop. Scopul proiectului, spun autorităţile, este de a elimina evaziunea fiscală apărută din transportul ilegal de persoane.

Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru cei care fac autostopul, dar nu există o metodologie clară de diferenţiere a şoferilor care transportă autostopişti cu titlu gratuit şi de cei care fac ilegal taximetrie sau transportă persoane între localităţi.

Guvernanţii motivează proiectul prin existenţa fimelor de transport autorizate, care plătesc taxe şi impozite pentru fiecare bilet vândut, în timp ce şoferii care nu au autorizaţie în această direcţie fac evaziune fiscală. Dacă proiectul va fi aprobat şi va intra în vigoare, aplicaţiile de car-sharing contracost populare în SUA şi în alte state din Vest, precum "Lyft" şi "Uber", nu vor putea fi utilizate şi în ţara noastră. Cele două aplicaţii menţionate mai sus implică o procedură simplă de inscriere, în urma căreia utilizatorul primeşte dreptul de a comanda un şofer care îl ridică şi transportă cu maşina proprie şi îl plăteşte pe acesta prin intermediul aplicaţiei.

Urmareste Automarket
Pentru ca proiectul să intre în vigoare şi echipajele de poliţie să sancţioneze contravenienţii, proiectul trebuie întâi să fie aprobat de Parlamentul României.
Până atunci, nu vor fi aplicate sancţiuni şoferilor care transportă autostopişti. Practicarea taximetriei fără autorizaţie şi transportul de persoane la scară mare vor fi în continuare pedepsibile prin lege conform normelor existente.

Via Digi24

Comentarii (24)

  • Rus Alin
    Daca o vad pe soacra ca sta pe marginea dumului si eu o iau cu masina, iau amenda?
    34 4
  • Astia au idee ce procent din populatia Romaniei sta in mediul rural (in jur de 50%), unde in cele mai multe cazuri transportul in comun este aproape inexistent sau complet inexistent. Daca un om de la tara nu isi permite sa cumpere o masina, trebuie sa stea cate 6-8 ore sa astepte un autobuz daca are o treaba. Pai ce mama naibii de lege ii asta. Ii clar conceputa pentru a castiga si politicienii nostri o bucata din ce vor face transportatorii in plus dupa intrarea in vigoare. Bine ca in occident, Uber, Lyft si servicii asemanatoare sunt permise dar in Romania nu pentru a crea un monopol a pietii in favoare "transportatorilor". In plus, cretinitatea asta de lege nu face o distinctie clara intre a lua pe cineva in masina de dragul de al lua (prieten, coleg, vecin, cunostinta, om dp strada) si a lua pe cineva pentru bani, deci cum mama naibii o sa verifice politia lucru asta. Te opresc si te intreaba daca le ceri bani la aia din masina? Cum functioneaza defapt tot procesul asta de sanctiune?
    43 1
  • Acum face Ponta taxa pe Autostopist :)))
    23 1
  • Maimutoi in costume italiene cu creie de insecte!
    Pentru foarte multi oameni, autostopul e singura metoda de transport.
    Cum zice Sam, cum vor face diferenta? Prin Europa circula tinerii toata ziua cu autostopul, din Austria pana in Portugalia si inapoi, doar cu autostopul, asta e o practica de cand e automobilul.
    Mie mi se pare normal sa incalce aceasta lege drepturile omului. Am dreptul sa iau pe cine vreau in masina mea, proprietate privata, inregistrata pe persoana fizica, care persoana sunt eu, fizic.
    Avand dreptul sa iau pe oricine in masina mea, am dreptul sa intreb persoana daca e dispusa sa-mi dea o tigara, 100 de lei sau o felatie pentru bunatatea de care am dat dovada. nu?

    Evaziune fiscala? ce evaziune fiscala ma neandertalienilor? da voi cu afacerile voastre de sute de milioane de euro? cu interprinderi si combinate vandute pe nimic, contracte cu statul pe banii mei? asta ce pana de dreptate fiscala e?
    Astia de spala parbrize si-ti cer taxa de parcare ca sa nu-ti sparga masina, ce pana mea fac? Tiganii borati care vand porbum pe plaja ce fac ma? investesc in brandul tarii?

    Exista transportatori autorizati care platesc taxe si impozite? da, exista, dar ce fac ei cu calatorii? sar cu ei in prapastie cu dube vechi de 10 de ani care alearga cu viteze de peste 120 la ora prin tara, noaptea, pe ceata si drum cu 2 benzi nemarcat.
    Transportatori autorizati cu soferi bauti si cu mai multe amenzi decat are bunica icoane pe pereti, cu autocare care mai au inca cauciucurile din fabrica, adica de prin 96 asa, fara nici un sistem de siguranta sau confort, ei se imbogatesc nefacand nici o investitie si dupa ce-mi omoara familia intrand frontal intr-un cap de pod, arata cu degetul, televiziunea zice ca-i Basescu de vina, si uite asa... asta-i Romania mea.
    52 3
  • Sa-i vad cum vor demonstra ca soferul a cerut sau a luat bani de la autostopist??
    ca cica iei amenda numai daca transporti contracost.
    Mare dreptate ai Mowgli,cei cu autorizatie nu numai ca infunda banii in buzunarele lor, si declara numai o parte din incasari sa nu plateasca impozite , saracii, nu le ajung banii de investitii in cauciucuri si masini noi dar patronii firmelor au cate 2-3 vile cu toate cele pe langa.
    29 0
  • Mircea
    Asta e Romania in care traim dragilor ! Foarte bune comentariile de mai sus , reflecta realitatea
    23 0
  • Astia de la guvernare sunt complet cretini, o maimuta proaspat ciuruita de un vanator dement este mult mai inteligenta decat ei! Asa pot fi considerati autostopisti toti cei care nu poarta acelasi nume cu soferul..... Cum poti demonstra ca cei din masina iti sunt rude...... In fiecare oras, zonele de unde se aduna autostopistii transportabili contracost sunt clar stabilite, de ce nu trimit capusele militienesti sa rezolve problemele acolo? In loc sa puna sobolanii care traiesc din bani publici la munca ei dau tot felul de legi una mai tampita decat cealalta!
    20 1
  • marius
    Nu va intra in vigoare legea decat dupa alegeri. In loc sa faca autostrazi o dau pe taxe, taxe si iar taxe. Nu vreau sa duc discutia in aria politica, dar Ponta nu are voie sa castige prezidentialele !
    23 1
  • @mowgli sa mai completam ca acele autocare scot un fum pe la esapament ca daca te-a prins acolo mori intoxicat si evident ca nu platesc taxa de poluare!
    13 1
  • "care transportă persoane fără autorizaţie"
    aha
    deci aflam din acest articol, ca ne putem ... fara nici o problema pe celelate 4>7 locuri din masina ura in loc sa platim aberante autorizatii
    10 1
  • cineva
    In mod normal, aici ar trebui sa apara un comentariu, dar am ramas fara cuvinte... din nou.

    Multumim, mai P...onta !
    10 1
  • Azi dimineata am venit la Bucuresti cu masina personala si de la limita judetelor VL-AG am luat o persoana pana la Pitesti doar asa de conversatie, nu i-am luat nici un ban si intr-adevar a fost putin surprins. Cum demonstram daca ma oprea un nea politaiu ca nu am nevoie de 5 lei sau cat ar fi vrut sa dea omu?
    15 1
  • Claudiu
    Prea multe biruri are tara asta in care ne mancam tineretea si sanatatea pt.a trai de azi pe maine.Luati in calcul ca sunt un mic intreprinzator,muncesc si chiar ma spetesc min.10 ore pe zi,iar daca mi-as inregistra toate veniturile,as putea linistit sa nu ma ridic din pat,probabil ca as consuma mai mult decat as putea produce legal.Legal:24% T.v.a,16% impozit pe profit,16% impozit pe dividende.Fortand un calcul iese un 56% cota parte cu statul! E drept nu se ajunge procentual chiar acolo.O asociere si la pierdere le-ar surade? Merg prieteni si cunostiinte la munca in strainatate,lucreaza ceea ce exercit si eu si fac inzecit(fara exagerare).Doar ca o parte dintre noi se incapataneaza sa stinga lumina in Romania :) Concluzionand era un banc,nu mi-l aduc perfect aminte,legat de fiscalitatea romaneasca,care suna cam asa: Daca un lucru merge,impoziteaza-l.Daca continua sa merga,mareste-i impozitele.Iar daca merge in continuare,controleaza-l la sange,sigur e ceva putred la mijloc.Sa-i vad homeless pe guvernanti astia,pupa-mi-ar obrajorii fesieri . P.s.Am postat cu ciuda si oarecare frustrare.
    20 1
  • Numai si numai legi facute da-n pulea .`Rati ai draq faceti si voi bah ceva cum trebuie pt binele prostimii ,ca la nemti sau scandinavi tu-va-n gura de hoti!!!
    8 1
  • Tara arde si baba se piaptana.Sa va traiasca prim ministrul! Tot din cauza lui Basescu.Totul este din cauza lui base. Este ca o eminenta cenusie pt.Romania.Noroc ca aveti un prim min.care respire numai "anti base".Vai de capul vostru!
    4 0
  • ma p...s pe legea lu ponta si a acoolitilor lui...atit timp cit e masina mea iau si giboni la autostop...
    11 0
  • Cum afla politaiul ca persoana e luata la autostop? Pai conform politicilor de pana acum - vezi taxa auto - politaiul te va amenda dupa care tu te vei chinui prin instante sa-ti recuperezi banii - asta daca ai alti bani, timp si rabdare!!!
    4 0
  • antonny
    la fiecare votare ,transportatori isi pun la dispozitie pentru 24 H microbuze..... autocare pentru a cara voturile de la fiecare sectie de votare
    4 1
  • Ca sa adune bani de la transportatorii pe care ii apara Ponta e de ajuns sa faca politia controale la firmele de transport in comun de la tara.Stiyi cum e la mine la tara?Din 10 calatori niciunul nu are bilet.Soferul e si patronul firmei de transport.Nu il controleaza nimeni.Daca eu nu iau la ocazie ca nu am voie,creste numarul clientilor fara bilet la microbuz .Parca Dragnea are o firma din asta de transort nuu?Deci e o lege data cu dedicatie.Asa cum sa modificat un articol din constitutie sa nu faca odrasla lui Tiriac puscarie pentru droguri.
    1 1
  • navetist
    da saracu navetistu ce face naveta cu masina personala ca numai asa poate, el nu are dreptu sa-si mai scoata din carburantu asta de-i mai scump ca-n Germania, si el bietu face naveta pentru 300 euro?
    2 0
  • AndreiRN
    Incet dar sigur se strange streangul in jurul gatului roman.
    1 0
  • si astia cu microbuzele de ce nu dau bilete?eu nu sunt obligat sa astept microbuzul plec cu cine vreau ca e democratie!!!!!!!!!asta e cea mai aiurea lege..huaaaaaa
    1 1
  • mehmed
    Fratilor, cred ca si in jungla din Papua Noua Guinee exista legi mai bine gandite decat in parlamentul Romaniei condus de Victor Viorel...
    Cum naiba debiteaza astfel de legi si le mai si promulga?
    Suntem de rasul curcilor si implicit al Europei.
    Nu l-as pune pe Mickey Mouse-ul asta din fruntea Guvernului nici macar la pastoritul oilor pt ca sigur le-ar pierde la cat de ''destept'' e.
    Citisem mai devreme pe un alt site comentariul unui tip care se intreba (pe buna dreptate, de altfel) daca trebuie sa declaram si numarul persoanelor care ne intra-n casa. In masina mea, pentru care platesc impozit anual, rovigneta, RCA, din nou rovigneta (de data asta in pretul benzinei, pt cei care-si aduc aminte de marirea pretului la benzina cu aceasta justificare), vii tu ca Stat sa-mi dictezi pe cine iau la autostop?!?
    Ne platesc ei cumva pretul benzinei? (care in momentul de fata e cel mai mare din Europa)
    Pai daca o vad pe maica-mea sau pe tatal meu facand autostopul, ma opresc langa el si-i spun sa apeleze la un taxi sau la o firma de transport persoane de-a lu' Mitrea?
    Guvernantilor, face-ti-ne un bine si dispareti!!!
    Clonati-l pe Tepes! Cate unul pt fiecare judet si poate ne va fi mai bine...
    3 1
  • roxette
    atata timp cat masina este a mea pot sa iau pe cine vreau . daca imi iau in masina sotia si pe tata socru cum justific, pt sotie este clar dar pt tata -socru. hei parlamentarilor, treziti-va . de unde sti tu organ al legii ca eu iau bani celor care merg in masina mea, d-l Mitrea n-ai creier nici cat o musca. nu mai aveti clienti pe masinile dumneavoastra de transport ? La ce interval de timp pleaca masinile dumneavoastra, cat costa biletul la firmele dumneavoastra de transport. Ce fac astept 30 -60 de minute pana vine alta masina , un microbuz are aproximativ 25 de locuri , de fiecare data cand am mers cu asa ceva , pe langa ca nu mi-a dat bilet intreg , l-a mai si umplut pana stateam ca sardinele.Tu ca stat imi spui ca facem evaziune , dar voi care sunteti la putere ce evaziune faceti de 25 de ani si ca sa vad mai spun inca ceva , d-l mitrea chiar credeti ca soferii dumneavoastra sunt ff cinstiti si nu fac evaziune cand opresc la fiecare ulita si i-a persoane si nu le da bilet.
    Rusine sa va fie . O sa faceti o lege prin care nu mai avem dreptul sa ne calce nimeni pragul usii.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru