Ţiriac Collection - galeria de automobile clasice se deschide pentru publicul larg

de Dragoș Băltățeanu
Joi, 28.11.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O parte din automobilele clasice deţinute de Ion Ţiriac vor putea fi admirate de public în cadrul galeriei Ţiriac Collection ce îşi va deschide porţile pentru public vineri, 29 noiembrie.

Ţiriac Collection, galeria ce reuneşte o parte din colecţia personală de automobile clasice şi moderne ale omului de afaceri Ion Ţiriac îşi deschide porţile pentru publicul larg pe 29 noiembrie. Pasionaţii de automobile vor putea admira peste 60 de automobile şi motociclete putând regăsi aici peste 30 de mărci precum Jaguar, Mercedes-Benz, Rolls Royce, Cadillac, Ferrari, Aston Martin, Maserati, Ford, Chevrolet, Jensen, Bentley, dar şi Harley Davidson şi Indian.

Cele 64 de modele expuse sunt doar o parte din automobilele şi motocicletele din colecţia personală a lui Ion Ţiriac, colecţie ce numără peste 250 de exemplare. Toate sunt în stare de funcţionare, iar la fiecare trei luni, o parte din automobilele expuse vor fi schimbate. 

Din pasiune pentru maşini, am colecţionat vehicule fabricate începând cu anii 1899. Am acum bucuria de a împărtăşi această pasiune cu vizitatorii galeriei.

Ion Ţiriac
Dintre modelele expuse la inaugurare, unele au poveşti aparte. De exemplu, un Ford Mustang Mach 1, produs în 1970, ce a fost achiziţionat de Ion Ţiriac chiar în acel an după finala Cupei Davis din Cleveland şi vândut ulterior. Maşina a fost regăsită de către fiul lui Ion Ţiriac în 2003 şi readusă în colecţie. În galerie poate fi admirată singura colecţie de şase modele Rolls Royce Pantom produse până în 1972.
Din această colecţie fac parte Phantom I carosat de Charlesworth din 1927, Phantom II Sedanca De Ville by Windovers din 1934, Phantom III Touring Limousine by Freestone&Webb din 1937, un Phantom IV carosat de Hooper din 1952, un Phantom V Park Ward  ce a aparţinut lui Sir Elton John şi un Phantom VI din 1972. Modelul Rolls Royce Phantom IV se va alătura colecţiei din 2014, el fiind momentan expus la Muzeul Rolls-Royce din Munchen.

Cel mai vechi exemplar din colecţie este un Hurtu 3 1/2 Quadricycle din 1899. Doar şapte exemplare mai există în lumea întreagă.

Colecţia Ţiriac mai conţine şi câteva maşini de raliuri printre care o Lancia Fulvia HF din 1969, o Lancia Delta Integrale 1993 şi un foarte rar Ford RS 200 din 1986. Pentru cei care preferă modele exotice, colecţia Ţiriac conţine şi un Jaguar XJ220, in Aston Martin V8 Vantage din 1981, dar şi un Lamborghini Diablo din 1991. 

La capitolul automobile moderne, vizitatorii vor putea admira un Mercedes-Benz CLK DTM AMG din 2006, dar şi deja celebrul Mercedes-Benz SLR Stirling Moss, unul dintre cele 75 de exemplare produse. 

Urmareste Automarket
Ţiriac Collection găzduieşte şi patru motociclete: Indian Scout 741 (1943), MV Augusta 175CST Disco Volante (1953), Harley Davidson FLH 80 Electra Glide (1979) şi Honda GL1500C Valkyrie (1998).

Colecţia Ţiriac este găzduită de un spaţiu special amenajat de 2.200 mp amplasat pe Calea Bucureştilor nr.289, în Otopeni.

Clădirea ce adăposteşte colecţia se află chiar în interiorul complexului Ţiriac Auto de lângă aeroportul Otopeni. Începând cu 29 noiembrie, colecţia poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 14-19 (miercuri-vineri) şi 10-19 (sâmbătă-duminică). Preţul unui bilet de intrare este de 15 lei, elevii, studenţii şi pensionarii având acces cu bilet redus de 7.5 lei. Copiii în vârstă de până la 6 ani inclusiv au accesul liber.

Comentarii (14)

  • in sfarsit si la noi....

    15 lei maximum? zic ca merita
    16 5
  • 10 lei, cred ca era de ajuns. Nu este toata colectia.
    12 11
  • Ma bucur ca nu doar Ion Tiriac se bucura de aceste masini...
    10 3
  • @lorinczi
    mda.....se mai bucura si Ion Ion Tiriac. :)
    20 3
  • Oare dupa ce o sa moara cu care dintre ele va pleca dincolo...
    10 14
  • xedos6
    galerie de arta...
    10 2
  • @Automarket

    Modelul Ford din 1986 este RS200, nu ES200
    7 2
  • @DAC

    Eu zic sa mergi matale la Muzeul Tehnic din Bucuresti, unde nu vezi nici un sfert din masinile expuse de Ion Tiriac si sa vezi cat e biletul de intrare. Daca ti se pare scump un bilet de 15 lei pentru a avea posibilitatea sa vezi aceste minuni, imi pare rau sa-ti spun, dar nu ai ce cauta acolo, dupa cum nu ai ce cauta in nici un muzeu. Clateste-ti ochii cu masinile moderne si albe care trec pe strada! Pentru tine e mai mult decat suficient!

    @bbb
    Nu are importanta ce se intampla dupa ce murim. Plecam toti in costum de lemn si atat! Important este ce lasam in urma noastra! Ion Tiriac este unul dintre oamenii care chiar a facut ceva pentru cei din jur, discret,fara sa se laude asemeni altora. De aceea, fara sa ma gandesc la ce se va intampla cand o sa treaca la cele sfinte, ma rog sa-i dea Dumnezeu multi ani de trait de acum incolo!
    20 5
  • Daca vin cu o factura de Metro de 15 lei ebine?Ca tot aia e...
    11 6
  • Foto 11....foarte frumos modelul. Cat o costa un asemenea exemplar ?
    3 5
  • ps. stie cineva ce mode de RRl este ?
    3 3
  • @Scorpionul Negru

    @Scorpionu'

    Cred ca este vorba despre un Phanton I. Costa de la 100 000 de dolari la multe sute de mii de dolari, functie de pe pedigree... Sunt exemplare care se vand chiar cu 500 000 de dolari. Spun cred, pentru ca intre un modelul acest si modelul precedent, respectiv Silver Ghost, exista o destul de mare asemanare. Tind totusi sa cred ca ca este un Phnatom pentru ca Silver Gost este cea mai scumpa masina din lume si ma indoiesc ca, daca ar avea-o Ion Tiriaca, chiar si la averea sa, ar prefera sa o expuna.
    2 4
  • Legat de cost putem sa facem comparatie cu Hellenic Auto din Atena unde un bilet costa 5Euro .
    0 1
  • http://infoinsider.ro/2013/12/10/clasor-auto-bijuteriile-de-familie-ale-lui-tiriac-restul-copiilor-colectioneaza-timbre-si-abtibilduri/
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru