Drivetest Ford Mondeo (2014-prezent)

2.0 Diesel Turbo (TDCI) 150CP 4x4 Man6 Titanium
Ford Mondeo (2014-prezent) zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 10.12.2015
Succes literar

Care este rețeta unui bestseller? Ce trebuie să scrie un autor pentru a putea câștiga inimile publicului? Să fie o intrigă ușoară? Un vocabular ușor de descifrat? Câteva scene indecente? Limbaj trivial presărat pe alocuri? Poate și un final pe care nimeni nu-l aștepta?

Ford și-a dorit un bestseller. Și pentru asta a continuat să scrie a patra carte din seria Mondeo. A scris pe înțelesul tuturor, a folosit multe metafore și a ilustrat corect volumul care se adresează unei mase mari de oameni.

Ford Mondeo (2014-prezent)
2.0 Diesel Turbo (TDCI) 150CP 4x4 Man6 Titanium

  • Pret de pornire 24.300 €
  • Pret model testat 30.050 €
  • Taxa auto 0 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Un bestseller. Asta a făcut Ford din motorul diesel 2.0 TDCI, instalat pe majoritatea modelelor sale din gamă. Unitatea cu patru cilindri are o carieră lungă în spate, mai ales în compania lui Mondeo. Noi am regăsit agregatul de 2.0 litri ceva mai silențios, ceva mai rafinat, cu mai puține vibrații, mai ales la repornirea sistemului stat-stop.

Motorul livrează 150 de cai putere, însă cuplul este cel care ne interesează, pentru că cei 350 de Nm fac din Mndeo o berlină destul de dinamică, echilibrată din punct de vedere al resurselor. Momentul motor este oferit devreme, adică de la 1500 de rotații, însă își pierde din suflu pe măsură ce acul turometrului urcă în zone mai înalte. Chiar și așa, Mondeo se achită de sarcini într-un regim de condus mai alert. Motorul se simte decent chiar și atunci când în mașină se află cinci pasageri și bagajele lor.

Cutia manuală cu șase rapoarte are o timonerie ceva mai lungă, dar precisă. Etajarea transmisiei este destul de scurtă pentru primele rapoarte și ceva mai lungă în cazul ultimelor trepte. 

Consum

Și fiindcă a venit vorba despre consum, trebuie să precizăm că el poate fi ușor influențat de faptul că instalarea unei tracțiuni integrale crește masa berlinei.

În condiții de exploatare fără menajamente, și cu o viteză de rulare care a depășit deseori 120 de km/h, versiunea testată de noi a consumat între 6.1 și 6.5 litri în afara orașului. În oraș, stilul de condus decent promite să te oprească la o medie de 8.2 litri/100 de kilometri.

Cifrele oficiale, înscrise în cartea tehnică, promit un consum mixt de numai 4.8 litri/100 de kilometri. Comparat cu ceilalți rivali, doar Volkswagen Passat și Skoda Superb consumă ceva mai puțin. Opel Insignia este departe de valorile modelului Ford.

Performanţe

Chiar dacă vorbim despre trepte ceva mai lungi, versiunea testată de noi prezintă performanțe dinamice decente, capabile să mulțumească familiștii.

100 de km/h ajunge să fie indicat de acul vitezometrului după 10.3 secunde. Am spus performanțe decente, ceea ce înseamnă că e loc de mai bine în segment. Volkswagen Passat, Skoda Superb și chiar Opel Insignia reușesc un sprint mult mai rapid.

Ca un făcut, viteza maximă a lui Ford Mondeo, adică 215 km/h, este identică cu cea a rivalilor amintiți mai sus.

Interior

Despre interiorul lui Ford Mondeo am tot vorbit. L-am comparat cu cel al lui Passat și l-am considerat ceva mai sobru și nu atât de interesant. Este fără îndoială superior celui pe care îl găsim pe Opel Insignia și poate ceva mai animat decât în cazul lui Skoda Superb.

Materialele sunt bune, finisajele sunt și ele la un nivel plăcut. Spațiile de depozitare sunt numeroase, specifice unei mașini de familie, cu un lăcaș inteligent pentru telefonul mobil și cu buzunare largi la nivelul portierelor.

Și pe locurile din spate se călătorește în deplin confort, spațiul pentru picioare fiind suficient chiar și pentru pasageri adulți. Pare a fi, totuși, ceva mai puțin loc decât pe bancheta unui Passat. Despre Skoda Superb, campionul segmentului la acest capitol, nici nu are rost să amintim.

Portbagajul se înscrie în media segmentului, cu 550 de litri, iarăși ceva mai puțin decât în cazul lui Passat și Superb.

În ceea ce privește ergonomia, Ford a aglomerat cam multe butoane pe volanul lui Mondeo. E nevoie de timp pentru a te obișnui. Tot de obișnuință este nevoie și la nivelul butoanelor de pe planșa de bord, chiar dacă aici totul este mai aerisit. Butoanele sunt completate și de câteva funcții acționate tactil, de pe ecranul generos al sistemului multimedia.

Preţ de achiziţie

Actualul Ford Mondeo pleacă de la 24.300 de euro, însă pe noi ne interesează socotelile necesare unui client care își dorește siguranța unei tracțiuni integrale.

Versiunea testată de noi, dieselul 2.0 TDCI de 150 de cai putere, echipat cu 4x4 și nivel de echipare de top, adică Titanium, va scoate din buzunarul clienților 30.000 de euro.

Este un preț bun, dacă ne gândim că un Opel Insignia comparabil este cu 1000 de euro mai scump.

În cazul principalului rival, adică un Volkswagen Passat 2.0 TDI cu transmisie manuală, nivel de echipare Highline și tracțiune integrală 4Motion, eticheta indică un preț cu 800 de euro mai mare decât cel al lui Mondeo.

Fie că vă vine să credeți sau nu, Skoda Superb este cel mai scump din această comparație, ajungând la 31.600 de euro într-o versiune comparabilă.

Siguranţă

Ford Mondeo este unul dintre laureaţii sesiunilor de teste EuroNCAP. A patra generaţie Ford Mondeo a obţinut scorul general de cinci stele, în condiţiile în care standardele de testare s-au înăsprit considerabil.

Modelul a primit 86% din punctele disponibile la protecţia pasagerilor adulţi, 82% la protecţia copiiilor şi 66% la protecţia pietonilor. Nivelul echipamentelor de siguranţă active a fost punctat cu 66%. Compartimentul pasagerilor a fost stabil la impactul frontal şi ocupanţii au fost protejaţi bine la acest tip de impact.

Ţinută de drum

Ajungem și la capitolul care a generat de fapt testul pe care îl citiți acum: introducerea unei tracțiuni integrale și modul în care aceasta influențează ținuta de drum a actualului Mondeo.

Știm deja că mașina a fost apreciată pentru păstrarea ținutei de drum sportive, închegate, cu care ne-au obișnuit generațiile anterioare. Prin urmare, o tracțiune integrală nu putea aduce decât aspecte pozitive.

Cu un sistem de repartizare a cuplului către roțile cu o aderență mai mare, sistemul 4x4 inteligent trimite resurselor în marea majoritate a timpului către roțile anterioare. Excepție fac momentele în care acestea pierd din aderență, când accelerăm puternic la plecarea de pe loc sau atunci când abordăm un viraj cu mai mult aplomb.

Situațiile care aduceau de obicei fenomenul ”torque steer” pe versiunea cu tracțiune față dispar complet. Nu o să mai descoperiți acel bec care pâlpâie în bord la fiecare demaraj în forță.

Bucuria unei tracțiuni integrale se va simți și mai bine pe sectoarele de drum virajat. Aici vei putea experimenta limite ceva mai extinse decât în cazul modelului cu tracțiune față. Mare parte din cuplu va fi trimis către puntea spate pentru a evita subvirarea. Direcția precisă va contribui și ea la o traiectorie precisă. Să nu exagerăm însă cu actele de bravură, pentru că există situații în care aderența poate fi și ea pusă la încercare.

Pentru cei care vor să știe cât de confortabil este un Ford Mondeo, răspunsul este simplu: aveți bărci mai bune în segment. Aici vorbim despre o mașină cu implicare.

Vizibilitate

Ford Mondeo are o problemă cu montantul stânga faţă. La majoritatea maşinilor acest stâlp ridică uneori probleme de vizibilitate, dar la noul Mondeo acesta jenează vizibil unghiul privirii pe virajele de stânga. Este necesar să-ți muţi privirea alternativ între parbriz şi geamul lateral pentru a observa traficul atunci când virezi la stânga.

Poziţia la volan este uşor înaltă, o caracteristică specifică modelelor Ford, dar nu este nimic deranjant. Numeroasele reglaje ale scaunului şi volanului ajută pe oricine să îşi găsească poziţia la volan.

Luneta nu este tocmai generoasă, având și un unghi mare de înclinare. De asemenea, nici montanții spate nu sunt tocmai discreți. Noroc cu oglinzile laterale bine proporționate.

Tehnologie

Capitolul tehnologie a fost foarte bine detaliat de colegul meu Dragoș, cu ocazia testului internațional. Așa că nu o să mai trec în revistă amalgamul de sisteme ale unuia dintre cele mai tehnologizate sedanuri din segmentul mediu.

O să le punctez doar pe cele cu care te întâlnești frecvent și care îți influențează experiența la volan. Instrumentele de bord au un afișaj hibrid, și analog și digital. Sunt culori plăcute, este destul de intuitiv și ușor de folosit. Este însă departe de complexitatea unui Virtual Cockpit cu care poate fi comandat Passat.

Nu același lucru îl spunem despre sistemul multimedia SYNC2. Aici rolurile se inversează și vorbim de o complexitate mai mare decât în cazul rivalului amintit mai devreme.

Sistemul are multe funcții, are cea mai bună recunoaștere vocală din segment. E drept că interfața sistemului multimedia te poate pierde prin mulțimea de funcții, mai ales atunci când realizezi că modul tactil nu este atât de sensibil pe cât ți-ai dori. Uneori trebuie să apeși de două ori pe ecran.

Sistemul de asistență la parcare este util, mai ales atunci când ai de făcut o garare. Chiar se străduie să alinieze mașina perfect. Enervant de perfect. Avem și o cameră de marșarier pentru cei care nu au încredere în sisteme și vor să facă ei toată treaba. Camera are însă o rezoluție destul de slabă.

Sistemul de navigație vine cu o mulțime de informații pentru tine și pasagerii tăi. Poți consulta oricând informații despre un anumit punct de interes. E drept însă că toată această tehnologizare este împachetată într-o grafică ușor îmbătrânită.

În termeni generali, putem considera că Mondeo vine cu aproape tot ce îți poți dori în materie de tehnologie. Lasă însă de dorit modul în care împachetează acest amalgam de sisteme. În cazul altor rivali, ele sunt poleite ceva mai frumos. Dacă sunteți pragmatici și mizați strict pe funcționalitate, atunci Mondeo este răspunsul.

Design

Toți s-au grăbit să spună că Ford s-a agățat cu o ultimă suflare de Aston Martin. Grila noilor modele ale Ovalului Albastru a fost confundată intenționat cu cea regăsită pe supercarurile constructorului britanic.

Poate. Însă nu văd unde ar fi problema. Să arunce cu pietre constructorul care nu s-a inspirat din segmentul mașinilor exotice! Adevărate surse de vise necurate pentru oamenii de rând, supercarurile pot inspira detalii de design. E ca atunci când Elvis Presley le-a aprins tuturor dorința de a-și lăsa favoriți.

Ford Mondeo este o apariție. Iar asta se datorează în mare parte grilei impozante. Contează mult și LED-urile frontale, precum și semnalizarea dinamică, asemănătoare celei regăsite pe modelele de top Audi. Accesul publicului larg la o asemenea tehnologie, fie ea numai cu rol estetic, reprezintă o mare realizare Ford.

Nu ne-a placut

  • Montantul frontal
  • Grafica navigației
Date tehnice - Ford Mondeo (2014-prezent) 2.0 Diesel Turbo (TDCI) 150CP 4x4 Man6 Titanium
Combustibil
Diesel
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1997
Lungime mm
4871
Putere maxima CP (rpm)
150 (3500)
Latime mm
1852
Cuplu maxim Nm (rpm)
350 (2000)
Inaltime mm
1482
Viteza maxima km/h
215
Greutate kg
n/a
Acceleratie 0-100 km/h s
10.3
Ampatament mm
2850
Tractiune
integrala
Volum rezervor litri
66
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
550
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Ford Mondeo (2014-prezent)

Ultimele teste

Comentarii (27)

  • 4matic
    Sunt de parere ca e cea mai atragatoare masina din segment. Imi place si Mazda 6,dar parca Mondeo are un look mai dinamic.
    49 21
  • din pacate ford a furat designul de la Aston Martin. Da..si tiganii fura si politicienii si noi furam pe la semafoare sau pe linia de tramvai timpul unui concetatean... asta-i viata :)) noasta.
    16 50
  • app
    Daca furau si spatele de la Ferrari faceau o masina ...
    14 26
  • cifrele astea de consum sunt ata de departe de realitate de parca ar fi construit de VW...
    28 17
  • "Motor / Transmisie:treptele sunt destul de scurte, chiar și primele, iar asta nu face decât să favorizeze un consum bun."
    "Performanţe:chiar dacă vorbim despre trepte ceva mai lungi,......"
    Cum oare or fi treptele cutiei !???
    Ne-am lămurit buştean
    29 2
  • @rov Esti prost...informat. Ford nu a furat nimic. Aceiasi oameni care au lucrat la designul Aston (care erau angajati Ford si atunci) au facut designul si la aceasta masina.
    37 5
  • Asta cu furatul grilei e mai complicată. Știu că unii din designerii Aston Martin au rămas la Ford și după ce nu au mai deținut marca britanică. Ei nu pot avea drepturi asupra elementelor de design?

    Știu și că grila Aston Martin datează de peste 50 ani, dar dacă Ford a deținut Aston, nu credeți că poate au ceva clauze care să le permită asta? Altfel, cum de Aston nu a deschis gura până acum?

    Întreb, nu spun că așa stau lucrurile. Cei care cunosc mai bine situația poate au plăcerea să-mi clarifice. Dar nu mi se pare chiar furt cum acuză unii.
    22 1
  • @automarket
    "Treptele sunt destul de scurte, chiar și primele, iar asta nu face decât să favorizeze un consum bun. Performanțele însă..."

    "Chiar dacă vorbim despre trepte ceva mai lungi, versiunea testată de noi prezintă performanțe dinamice decente, capabile să mulțumească familiștii."
    15 1
  • @Moldovean

    bine punctat, chiar daca designul grilei este 100% AM, posibil sa existe clauze contractuale cu privire la proprietatea si/sau folosirea designului de catre Ford si dupa vanzare.

    cat despre designerii lui AM si a lui Ford....BUAHAHAHAHAHA....grila Aston Martin este un "heritage" nu are nici o legatura cu ce designeri au lucrat la un model sau altul. E o mostenire preluata. Punct. Iar designerii actuali nu pot "lua" cu ei un design care nu le apartine si la care nu participat decat printr-o relativa modificare.
    10 3
  • @eee cifrele de consum sunt departe, mai ales cand intr-un test pe mai multe zile ai timp doar sa vezi cat consuma masina cand ii dai in goarna. sunt convins ca la un mers intins cu 100 km/h pe cruise consuma pe la 5 sau chiar sub. iar consumurile oficiale pentru extraurban nu se fac la 100 km/h
    11 1
  • hazard
    Au rezolvat problemele motorului 2.0 tdci? Toate cele cinci Ford Mondeo 2.0 tdci cumparate de firma noastra se opreau in mers, la peste 100kmh !!! ... la concurenta nu am avut asemenea probleme "marunte" , chiar daca aveau noxe cu mult peste norma legala.
    10 32
  • hazard, vezi ca vorbesti prostii. E un mod urat de a face anti reclama Ford si reclama Vw. Nu mai veni pe-aici cu mizerii de-astea absurde despre Ford, auzi, ca se opreau in mers la peste 100 km/h :))
    25 8
  • @hazard
    Confirm si eu, motorul de 2.0 tdci a avut (si cred ca are) probleme foarte serioase.
    10 25
  • Daca v-ati uita la versiunea cheala, ati zice ca e identica cu vechiul mondeo. Cred ca va lasati dusi de val cand vedeti jante mari si faruri cu xenon+Led.
    12 13
  • @AM Ati spus ca in oras consumul promite sa se opreasca la 8.2 dar in poza cu ceasurile de bord pe ca ati incarcat-o se observa un consum de 12.3. Acela cum a fost obtinut ? :)))
    7 3
  • realitatea
    @rov @gogu Designul actualei grile are 100% ADN-ul lui Ford.
    A fost desenata de Ian Callum cand acesta a raspuns de departamentul de stil a lui Aston Martin dupa preluarea de catre Ford. (Ian Callum a fost angajat a lui Ford de prin anii '70). O grila asemanatoare a avut AM numai in perioada 1958 - 1968. Inainte sau dupa aceasta perioada AM a avut alte forme de grila. Grila actuala a lui AM a fost desenata in perioada Ford si ramine a lui Ford. Ei pot face orice interpretari vor pe acasta. AM are dreptul de la Ford de a folosi grila asa cum a fost in perioada cand Ford si-a redus participatia in AM (2007)
    17 2
  • hazard
    @Sebi este treaba ta crezi..
    Revenind la subiect: eu stiu ce am patit, si se pare ca si altii au patit-o. Da , este incredibil si extrem de periculos ce se poate intampla cu 2.0tdci. Si da, in cazul celor cinci masini, se oprea brusc la viteze mai mari de 100kmh.

    Asa cum s-a aflat de mizeriile facute de VW , asa e bine sa se stie si de rateurile date si de alti producatori, in acest caz Ford cu motorul 2.0 tdci.
    7 15
  • E interesanta insa deja e veche, Fusion fiind de cativa ani lansat in SUA. Acolo deja Chevy a lansar noul Malibu care e peste oferta Ford (tactica buna pe care au folosit-o si la noul Camaro vs. Mustang, lansand generatia noua dupa ce Ford a facut schimbarea). E interesant ca in SUA Passat e cea mai ieftina oferta in clasa medie de volum, nu cea mai scumpa ca in Europa.

    E un model ok, dar cu Talisman si noua Optima dupa colt nu prea vad vreun motiv de a o alege in Europa, mai ales ca Ford-ul sta asa si asa si la capitolul materiale interioare iar la ergonomie e chiar printre cele mai slabe. Mazda 6 si Passat raman oferte la acealsi nivel sau peste (cu tot scandalul VW ca nu te obliga nimeni sa cumperi unul din motoarele problematice)
    13 16
  • Ca o parere strict personala, tractiunea integrala pe o masina mare necesita ceva mai multa putere, nu e vorba doar de acceleratia pana la 100, dar tractiunea integrala ingreuneaza masina si contribuie la o pierdere de putere la viteze mai mari, mai ales la depasiri, deci e nevoie de ceva mai multi cai, macar 180 pe un astfel de model, altfel versiunea 4x2 150 cai este suficienta.
    15 3
  • hazard, da mai multe explicatii, sa vad ce argumente aduci. Cum adica se oprea la peste 100 km/h? si daca chiar e pe bune, zi-mi si mie ce diagnostic au dat mecanicii?
    17 1
  • Conduc de mai bine de 3 ani un Ford cu motor 2.0 TDCI de 163 CP si in cei peste 70.000 de km parcursi nu am avut nici macar o eroare la motor ca sa nu vorbim de opriri din mers. Asa ca marmota poate sa impacheteze ciociolata mai departe.... In afara de asta consumul facut la pompa pe site-ul spritmonitor.de este de 5.67l/100 km. De la alte comentarii ma abtin!
    33 4
  • 5 stele din 5 la ținuta de drum acordate de un cunoscător în domeniu spune
    totul despre calitatea acestui model!
    La urma urmelor cred că esențial la o mașină este felul în care percepi călătoria din A în B şi câtă plăcere îţi face ca şi conducător, respectiv pasager, să parcurgi drumul respectiv.
    19 4
  • Clar voi prezentatorii Automarket - sunteti fani Passat. Clar. Clar. Clar.

    Parca vad o invidie in ceea ce scrieti si cred ca sunteti constienti ca Mondeo e mai bun - dar nu recunoasteti.
    Ne uitam pe raportul Apia si vorbim.

    Succes
    PS - sigur aveti Iphoneane si doar pe astea le vedeti in viata voastra.
    10 11
  • bogdan
    Salut, Am un Ford Mondeo modelul nou, luat in septembrie. Modelul este 180 CP, automata, diesel. Este o masina super ok, are insa evident si niste mici pacate: intr-adevar display-ul se misca cam greoi, upgrade-ul la navigatie se lasa asteptat (nu stie de ex autostrada de la Sebes la Sibiu, etc) . Motorul insa trage super bine, suspensia se poate modifica la alegere: sport, normal, comfort. Se simte diferenta foarte mare intre aceste 3 moduri. In modul comfort masina nu mai simte soseaua, de aceea recomand aceasta setare doar pe autostrada. Consumul mixt, dupa aproximativ 4500 km, este undeva la 5.2 L. O valoare corecta dat fiind ca masina am inteles ca are 1725 kg goala.
    Versiunea testata de Automarket am inteles ca este si mai grea din cauza AWD-ului.
    10 4
  • Mai Bogdane !!!! Tu ai condus masina fara carte sau talon?? Vezi ca ai trecuta greutatea acolo.Nu mai veni cu presupuneri asupra greutatii.
    0 6
  • @bogdan
    Are consumul ala cand mi-oi vedea ceafa! Mai pune in 1,5 litri in extraurban si te cred.
    4 4
  • bogdan
    @ toma Salut
    Ai dreptate, am verificat si pe talon scrie 1607 kg. Consumul este cel de pe bord, nu l-am verificat la pompa!
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru