Alonso a câştigat la Valencia! Schumacher, primul podium de la revenirea în F1!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 24.06.2012
Fernando Alonso a câştigat la Valencia, iar Michael Schumacher a terminat pe locul 3 şi a obţinut astfel primul podium de la revenirea în Formula 1 la capătul unei curse pline de spectacol şi răsturnări de situaţie.

Fernando Alonso a obţinut duminică o victorie nesperată în Marele Premiu al Europei, devenind primul pilot care obţine două victorii în acest sezon la capătul unei curse spectaculoase şi atipice pentru circuitul de la Valencia sărac în oportunităţi de depăşire.

Plecat doar de pe locul 11 al grilei, pilotul Scuderiei Ferrari a câştigat trei poziţii la start, iar ulterior a depăşit piloţi precum Kimi Raikkonen şi Pastor Maldonado pentru a urca până pe locul 4. Spaniolul a profitat de o nouă gafă la boxele McLaren pentru a-l depăşi pe Lewis Hamilton, însă momentul care a decis cursa a venit în turul 34.

La restartul cursei după intrarea Safety Car-ului pe circuit ca urmare a unui incident intre Heikki Kovalainen şi Jean-Eric Vergne, Alonso l-a depăşit pe Romain Grosjean şi apoi a devenit lider după abandonul lui Sebastian Vettel, pentru ca ulterior să aibă cale liberă spre victorie.

Cursa părea să fie o simplă formalitate pentru Vettel, care îşi construise un avans de peste 20 de secunde în faţa lui Grosjean, însă diferenţa s-a anulat după intrarea Safety Car-ului, iar la reluarea cursei a abandonat din cauza unei defecţiuni tehnice la monopostul Red Bull Racing.

Peste numai opt tururi, Grosjean a avut o soartă similară în urma unei probleme la alternator, însă nici Hamilton, cel care a pierdut aproximativ şapte secunde din cauza montării greşite a pneului stânga-fată la ultima intrare la boxe, nu a putut termina pe locul doi.

Britanicul a abandonat după ce a fost implicat într-un incident cu Maldonado după ce pneurile sale au început să cedeze, pilotul din Venezuela acroşându-l şi trimiţându-l în gardul de protecţie de pe marginea circuitului cu numai două tururi înainte de final.

Toate aceste incidente aveau să-l ajute în cele din urmă pe Michael Schumacher să obţină primul podium de la revenirea în Formula 1 în sezonul 2012. Germanul a intrat la boxe cu 15 tururi înainte de final şi a revenit pe locul 11, însă a profitat de pneurile proaspete pentru a progresa rapid şi constant în pluton, iar numeroasele abandonuri din faţa să l-au propulsat pe ultima treaptă a podiumului, în spatele lui Kimi Raikkonen.

Pilotul echipei Mercedes a rezistat eroic în faţa atacurilor succesive din final ale lui Mark Webber, care a obţinut locul 4 în ciuda faptului că a plecat doar de pe locul al 19-lea al grilei de start.

Force India a obţinut locurile 5 şi 7 prin Nico Hulkenberg şi Paul di Resta, între cei doi intercalându-se Nico Rosberg, cel care şi-a revenit după un debut foarte slab de cursă.

Jenson Button nu a putut termina mai sus de locul 8, în timp ce Sergio Perez (Sauber) şi Maldonado şi-au trecut în cont ultimele puncte puse în joc.

Caterham a obţinut una dintre cele mai mari performanţe din istorie după ce a terminat pe locurile 13 şi 14 prin Vitaly Petrov şi Heikki Kovalainen, în timp ce Felipe Massa a ocupat doar poziţia a 16-a. Depăşit cu un tur din urmă de Alonso, brazilianul a fost implicat şi într-un acroşaj cu Kamui Kobayashi (Sauber), care va fi penalizat cu cinci poziţii pe grila de start a Marelui Premiu al Marii Britanii.

Marele Premiu al Europei a consemnat patru abandonuri, iar Hamilton a fost considerat clasat pe locul 19 ca urmare a faptului că a parcurs peste 90% din numărul de tururi. Cel mai bun timp în cursa a fost stabilit de Rosberg, pilotul Mercedes fiind cronometrat cu 1:42.163 în turul 54.

Valencia - Clasament cursă:

 1.  Alonso        Ferrari                    1h44:16.449
 2.  Raikkonen     Lotus-Renault              +     6.421
 3.  Schumacher    Mercedes                   +    12.639
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +    13.628
 5.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    19.993
 6.  Rosberg       Mercedes                   +    21.176
 7.  Di Resta      Force India-Mercedes       +    22.866
 8.  Button        McLaren-Mercedes           +    24.653
 9.  Perez         Sauber-Ferrari             +    27.777
10.  Maldonado     Williams-Renault           +    34.653
11.  Senna         Williams-Renault           +    35.961
12.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +    37.041
13.  Petrov        Caterham-Renault           +  1:15.871
14.  Kovalainen    Caterham-Renault           +  1:34.654
15.  Pic           Marussia-Cosworth          +  1:36.551
16. 
Massa Ferrari + 1 lap 17. De la Rosa HRT-Cosworth + 1 lap 18. Karthikeyan HRT-Cosworth + 1 lap 19. Hamilton McLaren-Mercedes + 2 laps Fastest lap: Rosberg, 1:42.163 Not classified/retirements: Driver Team On lap Grosjean Lotus-Renault 41 Vettel Red Bull-Renault 34 Kobayashi Sauber-Ferrari 34 Vergne Toro Rosso-Ferrari 27 Glock Marussia-Cosworth 1 World Championship standings, round 8: Drivers: Constructors: 1. Alonso 111 1. Red Bull-Renault 176 2. Webber 91 2. McLaren-Mercedes 137 3. Hamilton 88 3. Lotus-Renault 126 4. Vettel 85 4. Ferrari 122 5. Rosberg 75 5. Mercedes 92 6. Raikkonen 73 6. Sauber-Ferrari 60 7. Grosjean 53 7. Williams-Renault 45 8. Button 49 8. Force India-Mercedes 44 9. Perez 39 9. Toro Rosso-Ferrari 6 10. Maldonado 30 11. Di Resta 27 12. Kobayashi 21 13. Hulkenberg 17 14. Schumacher 17 15. Senna 15 16. Massa 11 17. Vergne 4 18. Ricciardo 2


Comentarii (97)

  • Bogdan
    Exceptional Schumacher. Exceptional. Azi a jucat soarta pentru el. Iar el a fost pe faza si a cules ceea ce i s-a oferit.
    Bravo !!!!
    72 8
  • YUHUUUUUUUUUUUUUUUUUU....excelenta cursa. in sfarsit un podium pentru Schumi; Alonso de vis...ce mai poti spune.
    x-zone....dupa cum ar spune robotzii....sa sugi o ceapa :P
    61 9
  • Genial Alonso!!!

    A plecat de pe 11, inainte de intrarea Safety Car-ului era pe 4 si cu sansa de partea sa, Alonso castiga aceasta cursa! Incredibil!

    Felicitari si lui Schumacher pentru primul sau podium de la revenirea in F1. Si frumoasa si cursa de recuperare facuta de Webber!
    65 6
  • asfafsaf
    CEL MAI PROST SOFER DIN LUME ESTE SUMACHERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR PAPAPAPPAAP
    5 55
  • Bogdan
    O cursa de poveste. Patru piloti din fata scosi de soarta din cursa ... Grojean era sa le-o faca.
    Maldenado ... jos palaria. Pacat ca nu si-a pastrat cumpatul.
    32 7
  • Fratilor, trebuie sa recunosc ca Alonso jumatate de cursa a luptat pe branci, iar cealalta jumatate a avut marre noroc. Oricum, felicitari lui!!! Vettel-condoleante, la fel si Hamilton, rusine!!! mecanicilor de la McLaren...si asa mai departe!
    24 2
  • asfasfsa
    CICA EXCEPTIONALA CURCA ...auzi..daca au abandonat 10 alti driveri a prins si eu podium.. acum peste 10 ani ma prinde altu ..scuze bajetii!!!
    8 42
  • Excelenta cursa si felicitari Alonso!Felicitari si lui Schumi dar cel mai mult ma bucur totusi pentru Webber care a urcat 15 pozitii pana pe 4.
    36 3
  • O cursa imprevizibila. Felicitari lui Alonso. Cu toate ca nu inteleg strategia din calificari, a facut o cursa excelenta. El impreuna cu Kimi au facut cu adevarat spectacol.
    Felicitari si lui MSC, in sfarsit a prins un podium.
    In rest, cu totii au fost norocosi din cauza problemelor avute de Vettel si Hamilton.
    45 0
  • Bogdan
    Ce tigan Alonso. I-a lasat pe toti sa il astepte.
    Oricum ... felicitari si lui. A condus ca un mare campion ce este.
    18 37
  • Bogdan
    Ferrari iesi iar in fata. Un podium integral pentru ei. Mai rar asa ceva. Nu cred ca a mai fost un astfel de podium.
    30 3
  • Another one bites the dust...
    Hamilton... prrrrrr
    :))))))))))))))))))))

    FORZA FERRARI!!!!!!!
    46 17
  • Bogdan
    Nu imi pot incapea in piele de fericire. Schumacher pe podium. Sper sa se fi spart ghinionul pentru el. Ce podium.
    50 4
  • becoo`
    a venit si vremea in care schumacher se bucura ca a luat locul 3 ... dupa kimi si alonso, cei doi cu care s-a batut pe final de cariera. Altadata ar fi fost un esec. Dar vorba lui Marinescu, sunt mii de piloti tineri care sunt departe de timpii lui schumacher de acum.
    ps: sa nu uitam de abandonul tehnic al lui vettel. Deci victorie tipica alonso - abandon tehnic al altuia si safety car. Tot la capitolul "tipic" - prostie tipica hamilton, din aceea care l-a costat cel putin doua titluri - nu putea intelege ca nu poate rezista in fata lui maldonado, sa cedeze si sa ia si el acolo ceva puncte. Prostia asta il poate costa campionatul, chiar daca vina ii apartine mai mult lui maldonado.
    17 12
  • Ce podium-fantastic-cel mai frumos podium!
    21 0
  • ... si totusi pacat pentru Vettel si Hamilton. Amandoi au fost scosi din cursa fara sa fie greseala lor.
    26 19
  • el Magico
    Splendid, incredibil...fara cuvinte...Alonso el Magico. Multumiri din partea fanilor F. Alonso si nu in ultimul rand fanilor Ferrari....pur si simplu TALENT PUR....Alonso e sarea si piperul in F1. Multumim F. Alonso si Ferrari.
    44 11
  • Imi cer scuze ca am uitat sa-l felicit si pe Schumacher! Felicitari neamtule!!! ;) Asa le dai multora peste bot...:))
    24 4
  • Conspiratia Universului.
    Lewl.
    Toti vor ca Ferrari sa castige.
    Ce e atat de special la ei? Nu au caracter.
    14 47
  • @chandlerbing-Nu te bucura chiar asa de tare.Alonso a meritat victoria intr-adevar dar Vettel ar fi meritat-o mai mult,iar Hamilton a avut ghinion cu idiotul de Maldonado si cu idiotii de la boxele Mclaren.In plus,daca Vettel nu abandona,Alonso iesea al doilea.Oricum,Ferrari trebuie felicitata prin cursa magnifica facuta de Alonso dar Massa a dezamagit...din nou.
    24 17
  • Bogdan
    Alonso spune ca a oprit masina pe circuit dupa cursa pentru ca au avut o problema. Asa ca scuse pentru postul de mai devreme unde l-am facut tigan.
    20 13
  • becoo`
    tocmai ma uit la conferita de presa de dupa cursa. Kimi acelasi (fata de alonso si schumi) parca ar fi terminat un meci de box (in care a luat bataie crunta) nu o cursa :)
    11 1
  • alonso e un pilot pe care nu-l plac dar mi-a devenit mai simpatic pentru felul cum s-a comportat pe podium! este un mare pilot! bravo raikkonen! bravo schumacher! cred ca maldonado ar trebui sanctionat pt ca din pacate influenteaza negativ lupta pt titlul mondial! totusi maldonado merita un contract platit cu circa 5 milioane pe an, in niciun caz sa nu e un pilot care sa aduca bani! imi place mentalitatea lui dar din pacate este un pilot care nu poate castiga titlul insa poate face alti piloti sa piarda titlul ruinandu-le cursa...
    22 9
  • o cursa superba...cred ca acum cei care afirmau ca Shumi nu trebuia sa se intoarca in F1 acum trebue sasi scuipe dintii...sa vazut din nou stilul exceptional in care conduce masina,stilul in care se apara si in care face depasiri..........pacat si de Vettel,a meritat mult mai mult victoria decit Alonso
    20 12
  • Bogdan
    Zice Schumi in conferinta de presa ca la finalul cursei nu stia pe ce loc se afla, ca cica ar fi aflat de la cei de boxe.
    Chiar asa o fi ?
    11 8
  • ferari 2012
    O cursa de vis.Pleci de pe 11 si termini pe 1. Asa trebuie sa fie piloti din f1.Schumi , astazi ai fost super, chiar meritai podiumul.THE ICEMAN a fortat bine pe ultimele tuturi si putea sa-l depaseasca pe HamHam.Webber o cursa de recuperare excelenta/Ar fi fost frumos sa fie si el pe podium.Felicitari celor 4. Cat de spre vettel si hamilton pot spune o cursa de toata jena.Pastor M. un adevarat pilot kamikaze. BRAVO FERRARI, SCHUMI , THE ICEMAN SI WEBBER.
    18 5
  • posibil sa nu fi stiut...situatia sa rasturnat destul de repede si probabil nu a reusit sa fie pus la curent pe ce pozitie se afla
    14 2
  • In sfarsit Schumi a reusit,congratulatione(astept si o victorie anul asta),dar Alonso a furat spectacolul,bv. lui dar nu cred ca va ajunge campion cu Ferrari cum au fost colegii lui de podium.CIAO
    15 14
  • ady1671
    un podium de vis. cea mai tare cursa de pana acum
    22 0
  • 1. vettel merita cel mai mult sa castige cursa
    2. pacat de grosjean
    3. daca mecanicii McLaren nu o faceau lata din nou hamilton ar fi fost in postura lui alonso
    4. alonso castiga meritat... e un norocos totusi
    5. raikkonen si schumacher... bravo lor!
    24 22
  • ady1671
    un podium de vis. cea mai tare cursa de pana acum
    19 0
  • Bogdan
    Intr-adevar, Maldonado a dovedit din nou ca se afla untr-un moment favorabil carierei lui. Va trebui insa sa invete sa controleze impulsurile.
    Are timp. Si pentru moment situatia ii este favorabila.
    17 1
  • sherlock
    Felicitari lui Alonso. Din pacate Hamilton nu a gresit, dar s-a vazut inca cu 2 tururi inainte sa il depaseasca Raikonen ca nu mai avea pneuri. Eu cred ca era mai intelept din partea lui Hamilton sa-l lase pe Maldonado sa-l depaseasca, pentru ca avea cauciucuri mai bune. Cred ca a fost si greseala lui.
    20 3
  • Briliant...o cursa extraordinara...podium complet Ferrari :)). Bravo Alonso, modul cum a obtinut victoria si cum a celebrat-o a fost senzational. Raikkonen o cursa echilibrata, frumoasa. Iar despre Schumacher....YOU'RE BACK :X:X:X:X:X:X:X:X. Asteptam cat mai multe dinastea de la tine sezonul asta, felicitari. Webber o cursa frumoasa, 15 pozitii recuperate pe un circuit ca asta chiar e o performanta. Slab Button, pacat de Grosjean, Vettel si Hamilton. Ham creca a cam fortat-o acolo dar asta e...Incepe sa se vada tensiunea in lupta pentru titlu...frumos. Asteptam cu nerabdare Marea Britanie. Numai bine!!!
    23 0
  • bb brunes
    Pentru inceput, cititind mai sus, Massa cred ca a fost mai bun ca niciodata, iar daca nu ar fi fost supus acelui accident, spre final, era sigur in puncte. A avut un start destul de bun si chiar la un moment dat se tinea mai bine decat Alonso...
    Iar in ceea ce il priveste pe Vettel, nu cred ca ar fi meritat victoria, caci practic masina rapida i-a permis sa se distanteze, in timp ce Alonso depasea in spate ca nebunul, la fel si Webber care a demonstrat ca e la fel de bun ca si coechipierul sau ori chiar mai bun decat el.
    Ca sa castigi, ai nevoie clar de talent, masina buna, dar si noroc..acele abandonuri au fost norocul lui Alonso si jos palaria pentru faptul ca a facut o cursa chiar interesanta, la cate depasiri a fost partas...iar Kimi si Schumacher..poate unul dintre cele mai frumoase podiumuri, mai ales din acest sezon.
    25 5
  • @bogdan, andrei
    a stiut sau nu schumacher ca era pe 4 ... habarnam. Oricum dupa gestul facut de alonso, se pare acesta ca nu l-a crezut. Oricum lipsa de respect din partea lui, mai ales ca nu va sta la 43 de ani alaturi de castigatorii care vor fi atunci ....
    4 9
  • Poate ca Hamilton nu era in postura lui Alonso, daca Raikkonen a trecut asa usor si urma Maldonado. Alonso a avut noroc cu Hamilton la boxe dar la 4 secunde date de Alonso in ultimele 3 tururi lui Hamilton oricum il depasea in cursa. Apropo Hamilton a depasit pe steag galben si Raikkonen la fel, cam Schumacher era al doilea dar................. Si in nu in ultimul rand atat Alonso cat si Kimi si Schumacher au avut noroc de abandonul lui Vettel. Oricum sa pleci dupa 11 si sa termini primul este ceva foarte tare.
    31 1
  • ferari 2012
    Poate ca vettel ar fi meritat mai mult victoria ca alonso insa voi vati uitat la cursa?.Alonso a facut jumatate din depasirile cursei, iar acelea pe exteriorul primului viraj au adus atentie cursei.Daca nu rea fernando A. probabil ca sforaiati cand se flutura steagul in patratele. RESPECT ALONSO.
    33 2
  • bbrbrubrunes
    de unde stii matali ca are vettel iar!! masina si restul nu? Eu cred ca e cel mai bun, doar abandonurile tehnice l-ar putea face sa rateze campionatul. A iesit in fata mereu, rbr de anul asta e departe de a fi cea mai buna masina. Il surclaseaza clar pe webber care nu e un handicapat precum massa. Dar fiti fara grija, vettel va reveni.
    7 17
  • Bogdan
    Ce parere aveti despre strategia pneurilor - care anul asta este cea care castiga cursele? Schumacher a plecat pneuri medii si apoi a trecut pe sfot-uri.
    La ceilalti nu m-am uitat. Dar imi pare ca in aceasta cursa a jucat mai bine ca ceilalti.
    11 1
  • Felicitari tuturor pentru aceasta cursa extraordinara.Chiar am avut 3 campioni mondiali pe podium care si-au arata valoarea.Alonso a avut noroc dar a facut multe depasiri si Dumnezeu l-a ajutat sa castige la el acasa.Cred ca Vettel si Hamilton meritau mai mult dar asa a fost sa fie astazi.Sper ca la Silverstone sa fie la fel de tare cursa si sa castige cel mai bun.
    20 0
  • Multumesc Alonso,Kimi si Schumi,tocmai mi-ati adus primul meu loc 1 la F1.champ!
    Superba cursa,pacat de cei care au abandonat si care erau in carti mari,acolo in fata dar asta e F1 la ora actuala,un pic de loterie.
    19 0
  • Bogdan
    Am ascultat interviurile date de Ross Brawn si Nico Rossberg si sunt surprins de dimensiunea nebuloasei care pluteste in jurul comportamentului pneurilor.
    Adica ... vineri isi fac un plan, trasand o strategie si apoi, se dovedeste ca erau departe pe camp si ca realitatea este alta si sunt nevoiti sa schimbe strategia de la o schimbare pe cursa la doua schimbari. Dupa care se dovedeste ca pneurile lui Nico se comporta altfel decat se asteptau si omul pierde timp pe circuit ...
    Pare, intr-adevar, ca totul este o loterie.
    8 3
  • ciprian
    ziceti de alonso ca a avut noroc dar cursa trecuta cand a avut ghinion
    21 2
  • Bogdan
    @neamu. Imi pare rau, dar mi-a scapat faza. Ma uitam la fata lui Schumi. Am sa incerc sa revad conferinta de presa.
    5 2
  • pacat ca apar comenturi de la uni care nu au nici o treaba cu f1 si mai ales in aceste momente ..frumoase ..cind 3 fosti campioni mondiali au urcat pe podium !!!! si ca sa mi i au si negative vettel nu avea ce cauta pe podiun ..nu a facut nimic nu s a batut cu nimeni nu a depasit pe nimeni ....si el vroia s a cistige ...las ca e bine asa cum e si fara el !!!
    13 6
  • Bogdan
    Foarte tare interviul cu Hamilton. Cica: " nu lasi oamenii sa te depaseasca, pentru ca in felul asta nu poti castiga curse."
    Am revazut faza incidentului dintre el si Maldonado si ... da, nu a fost vina lui. A fost agresiv, scotand-ul pe Maldonado in afara circuitului, dar ... avand in vedere ca el se afla pe trasa ideala ... legea este de partea lui.
    Prin urmare, o spun din nou, Maldonado trebuie sa invete sa se stapaneasca.
    11 6
  • Bogdan
    @jax Ai dreptate si te inseli.
    Ai dreptate cand spui ca nivelul discutiei de aici este jalnic. Nu se ridica peste galgaiala de mahala. Nimic tehnic, nimic despre F1, despre strategii ... nimic. Doar injuraturi si frustrari exprimate in damboviteanul limbaj al birjarilor.
    Te inseli cand spui ca Vettle nu s-a luptat cu nimeni. A castgat pole-ul. A dica i-a batut pe toti. Apoi a luat un avans de 20 de secunde de-a lungul primelor doua treimi ale cursei. Adica a fost mai rapid decat cei din spatele lui. Cel de pe locul doi nu a fost incetinit de nimeni. Daca putea avea oportunitatea sa isi faca cursa nestingherit si sa se tina de el.Dar ... asta nu s-a intamplat.
    Deci hai sa fim corecti.
    14 7
  • bb brunes
    A castigat pole-ul, datorita faptului ca si masina l-a ajutat...asa cum nu a fost cazul lui Webber sau a celor de la Ferrari ce au recunoscut problemele cu pneurile..in ceea ce priveste cele 20 de secunde, Hamilton avea vreo 3 piloti in spatele sau ce il tineau ocupat, de aceea era si cel mai lent dintre acestia si astfel a pierdut mult in fata lui Vettel, iar apoi au venit schimbarile de pneuri, de unde si diferenta destul de mare;noroc sincer ca a venit safety car ul, ca altfel ar fi fost un podium plictisitor...
    11 4
  • tiberiu
    nu are lagatura cu logica cum actioneaza hamilton in cursa. Nu lasa oamenii sa il depaseasca din ambitie. Dar astfel nu castigi campionate ...
    13 4
  • bbbrunnneeesss
    hai las-o moarta cu "vettel are masina si webber nu", teoria conspiratiei bla bla, doar asa ca sa nu recunosti meritul lui vettel. Daca mergea si webber bine ziceai ca au masina. Buun. Daca webber e departe de vettel "nuuuu e meritul lui vettel, nu", e "tradat de echipa" ca le-ar strica niste puncte si bani in plus... Hai las-o moarta. A castigat alonso, dar omul zilei a fost vettel.
    7 12
  • @ nenea mircea din optzeci si patru????? ti-a picat netul? hai ca nu are rost sa fii suparat...astea sunt cursele...lasa ca data viitoare va castiga hammy, probabil daca vor scurta cursele ca sa nu mai fie nevoie sa intre pe la boxe:)
    22 1
  • nielul
    victorie tipica alonso: abandon tehnic al principalului concurent si safety car. "Mare" pilot, recunosc. Alonso nici nu-si mai aduce aminte cand a castigat si el o cursa pe merit.
    10 18
  • o cursa superba, in care alonso a dat tot ce a avut mai bun din el si din masina. un raikkonen constant si probabil o sa asistam cat de curand la o victorie:) iar sunt schumacher insetat dupa sampanie. probabil ca acum schumi a inchis gurile celor ce il vedeau pensionar. cu cateva tururi inainte de final era pe 9 iar apoi pe 3...ok 2 au avut probleme dar a depasit 4 piloti in cateva tururi. superb...asteptam o victorie si din partea lui. in concluzie un podium superb, completat de piloti care au scris istorie la ferrari. goooooooo ferrari
    24 1
  • misto cursa, bravo alonso si ferrari, bravo kimi, bravo schumi, de cand vroiam sa-l vad pe pe podium, pacat de vettel si hamilton, in rest nu stiu ce sa zic o cursa pe cinste
    16 1
  • Felicitari pentru Schumacher !Totusi cred ca acesta este un podium nemeritat sau mai degraba nemuncit, pentru toti cei trei venit in urma ghinionului avut de ceilalti.Cred ca bucuria destul de stapanita a celor doi, respectiv Schumacher si Raikonnen dovedeste acest lucru.Victoria trebuia sa fie fara indoiala a lui Sebastian Vettel,nu cred ca exista dubiu.
    6 13
  • un schumacher*
    1 2
  • Bogdan
    Am citit mai sus in cateva comentarii despre cat de matur a fost Hamilton atunci cand si-a aparat pozitia in fata lui Maldonado.
    Asa este. Cei de la McLaren au remarcat si ei ca era mai corect din partea lui sa cedeze pozitia in cursa, in felul asta consolidandu-si pozitia din clasament.
    Dupa cum se vede ... a fi pilot in F1 necesita nu numai reflexe in cursa ci si maturitate si o minte limpede. Lucruri la care Hamilton se pare ca nu prea exceleaza. La fel cum, in anumite momente ale carierei, nici Schumacher nu a excelat. Cu toate ca, avand in vedere cele 7 titluri castigate, putem spune ca se afla, totusi, pe plus si la acest capitol.
    11 5
  • bb brunes
    Si deci schimband pneurile si incercand sa treaca peste problemele deja declarate, Webber nu a reusit nimic ieri in calificari pentru ca e de zece ori si chiar mai mult de atat, mai slab decat Vettel? Caci oricat de slab ar fi fost, chiar si cu probleme ajungea macar in primii zece, insa a recunoscut dupa ca masina lui nu a fost clar in cea mai buna forma. Iar astazi chiar a mers foarte bine, insa, ca si Alonso, au ajuns pe acele locuri depasind si aparandu-si pozitiile, nu fiindca erau cei mai rapizi, caci masina Ferrari e clar cel mult a patra masina ca performanta, in acest sezon. Da, au fost abandonuri, insa chiar si cu acestea, cei doi amintiti mai sus nu recuperau atatea pozitii...daca nu ma insel, Alonso ajunsese pe 3 inainte ca toate aceste abandonuri sa aiba loc...se numeste noroc, intr-adevar, insa norocul il ajuta sa pastreze acea diferenta intre el si Hamilton? Sau ce sa mai zic de depasiri...sunt buni cu totii, ca altfel nu ar mai concura in asemenea competitie, insa uneori trebuie sa recunosti talentul pilotului, caci asa si Schumacher, exemplul cel mai potrivit, este clar cel mai bun dintre toti, insa ai nevoie si de altceva alaturi de aceasta indemanare in a conduce...
    Caci si anul trecut, Vettel a castigat majoritatea curselor plimbandu-se in fata de unul singur...daca il ajungea acum Hamilton sau cei de la Lotus, ce sa mai zic de Alonso si cei aflati in spatele sau, clar nu cred ca mai avea parte de aceasta victorie meritata..
    13 3
  • daca vettel ar fi asa bun cum nu e ...daca e pe 6-7 se pierde intotdeauna nu am ce merit s a i recunosc ....putem fi corecti dar el nu stie s a lupte inca ...poate v a invata ..nu trebuie s a va uitati ca avind acum o masina buna gata hai s a tinem cu el ...pacat s a mai discutat si pe alte forurumuri
    daca ar schimba echipa de la cursa la cursa fiecare pilot atunci am vedea cine are stofa !!!!!!!!!!!!!! dar nu se poate pt ca totul este o afacere ca si in fotbal ........trebuie bani bani si bani ...la bastani si sugruma spectacolul ...macar azi am avut parte de o cursa frumoasa !!!!!!!!!!
    11 5
  • p.s. pe hamilton il omoara ambitia si ar destula !! mai bine il lasa pe kimi sa l rupa pe alonso !! era o nebunie ...
    13 8
  • adevar graiesti ...nivel !!!!!!!!!!!!!
    3 6
  • Bogdan
    As vrea sa intelegeti cu totii care discutati despre cat de bun este sa nu un pilot, comparandu-l cu coechipierul lui si facand alte comentarii subiective ca diferenta dintre o cursa reusita si una ratata este, uneori, infima si nu are legatura, de cele mai multe ori, cu valoarea pilotului.
    Sunt atatea lucruri tehnice care pot sa nu mearga cum trebuie la o masina ... Este nevoie doar de un set de pneuri mai ciudat ca sa pierzi o gramada de timp pe circuit. Sau de un singur surub care sa nu fie strans cum trebuie si vibratia indusa sa genereze o pierdere de timp suficienta cat sa termini undeva spre locul 14-15.
    Din comentariile facute la Sky dupa cursa am aflat ca Grojean a abandonat pentru ca pe masina nu a mai fost suficient curent si astfel pompa de benzina ... s-a oprit. Pare hilar, dar ... asa stau lucrurile.
    Este adevarat insa ca, o pozitie prosta in cursa, poate fi uneori datorata si unui foarte complicat curs al evenimentelor, cu foarte multe variabile si ca determinanta se poate dovedi o plasare defectoasa intr-un viraj, pe la inceputul cursei, moment din care lucrurile au inceput sa decurga nefavorabil. Aici putem vorbi despre experienta. Si noroc. Lucruri care tin doar de pilot.
    9 3
  • daca hammy vrea sa mai castige curse ar trebui sa procedeze precum loeb cand a facut pana:))
    8 2
  • Nu sunt fan Alonso, dar ca iubitor de F1 trebuie sa-mi dau jos palaria in fata lui.Cu noroc si binenteles cu mult talent a facut o cursa la care multi piloti viseaza.Bravo Alonso! Felicitari lui Schumacher pentru ca ne-a adus o mare bucurie prin obtinerea locului 3.Sper ca s-a spart sirul de ghinioane si ca echipa Mercedes ii va pune la dispozitie un monopost cu care sa-si puna in valoare talentul imens pe care il are.Bravo Schumacher!
    27 1
  • @jax
    nu este adevarat ca atunci cand sebastian este pe un loc mai in urma nu face nimic.recupereaza cat poate si apoi are o strategie: mai bine sa ia ceva decat nimic ca tot ziceau cei mai de sus de aceasta stapanire care ii lipseste lui hamilton.Sebastian o are de aceea este dublu campion si numai cei ce nu vor sa recunoasca ca este un pilot de excpetie nu o recunosc ...
    5 11
  • Bogdan
    @cipf1
    Din greseala ti-am dat un vot negativ la comentariu. Am apasat din viteza pe butonul gresit.
    Si eu sper acelasi lucru. Sa se fi spart ghinionul pentru el.
    8 1
  • La capatul zilei Alonso castiga cursa.....iar Hamilton si Vettel isi sufla mucii in batista.
    20 6
  • @davidenko
    ai vrea tu sa le mananci mucii celor doi how lame ...
    3 18
  • @Sebastian05
    Hai sa nu-mi spui ca stii si tu engleza?
    6 3
  • draga iti pot descrie si in chirchiza ceea ce am vrut sa spun oricum se pare ca se gasesc multi care sa subscrie impertinentei si grosolaniei. hai sa nu ma intrebi acum daca stiu si romana. multumesc
    3 5
  • @scuderia
    corectare: doar kimi si schumacher au scris istorie la ferrari din cei trei de pe podium. Daaa?!
    6 5
  • ciamurlia
    nu mai zice nimeni ca vai f1 e o loterie a pneurilor? Nuuu, acu' a castigat Alonsău... acu' e pe bune, ce mai ....
    ps: nici nu ma asteptam la altceva
    3 9
  • Cei care sunt frustrati ca a castigat Alonso bagativa frustrarile undeva stiti voi unde.Nu sunt fan Alonso dar a condus bine a avut si noroc si deci bravo lui.
    15 3
  • el Magico
    ciamurlia.............ai dreptate si eu spun la fel ca astazi formula 1 este o loterie si cred ca toata lumea spune la fel dar.......ce a facut Alonso astazi si nu numai astazi este talent si DARUINTA....
    16 3
  • mobius
    A devarul este ca Vettel nu se poate lauda ca munceste prea mult pentru ceeace are. Meritul sau cel mai mare este de a conduce un monopost de exceptie (o secunda si ceva pe tur fata de McLaren-ul lui Hamilton, care este, s-a dovedit, o masina dintre cele mai bune), pe trasa ideala, destul de putin pentru a spune ceva despre talentul sau. Se poate spune insa cu toata convingerea ca Webber munceste intr-adevar, iar rezultatele sale (locul doi in clasamentul general), sunt obtinute prin munca si talent cu o masina evident mai slaba decat a lui Vettel. Nu-l consider vinovat pe Maldonado in incidentul cu Hamilton si spun ca Alonso in locul sau ar fi cedat pozitia si ar fi castigat puncte. Ma bucur mult pentru reusita lui Alonso, in pofida multora a muncit mult constant cu ratiune si talent pentru pozitia pe care o are in momentul de fata si pe care o merita din plin. Cine vorbeste de norocul sau uita deliberat de multele sale ghinioane si monopostul slab cu care concureaza. Ma bucur si pentru restul podiumului si in special pentru Schumacher, trebuia sa-si confirme in sfarsit valoarea. In concluzie si eu consider aceasta cursa ca fiind cea mai spectaculoasa din ultimi ani.
    16 4
  • Vettel nu munceste prea mult ?Serios ?Are ceea mai buna masina nu de aceea a si castigat azi nu la fel si in celelalte 6 curse ale sezonului?Monopostul Red Bull nu este cel mai bun la ora actuala are unele avantaje si dezavantaje. nu are cea mai buna viteza de varf sau cel mai bun drs.Au cel mai complet pilot da,dar nu si cel mai bun monopost.Daca monopostul ar fi fost in regula Sebastian ar fi castigat astazi .In orice caz munca este depusa de toata lumea de fiecare mecanic,inginer sau pilot.Niciunul nu poate fi acuzat ca nu isi doreste sa castige sau ca nu munceste indeajuns de mult.Munca este o treaba relativa.Calitatea pilotului in schimb este vizibila .
    8 14
  • Vettel e bun dar are si material la dispozitie pe cand Alonso cu o masina care nu e printre cele mai bune scoate untu din ea si are rezultate si aici se vede calitatea pilotului
    22 4
  • Care mai considera ca McLaren are cel mai bun monopost de pe grila de start in momentul actual abereaza.....

    P.S : Vine Silverstone poate se gandesc si cei de la Macca sa termine cu comedia ieftina ce o fac la pit-stop-uri cu Hamilton.
    8 2
  • No Name
    Frumoasa rasturnare de situatie, pacat de Vettel, a avut masina competitiva (sunt curios ce imbunatatire aerodinamica aduce podeaua dubla a monopostului RBR), dar, pana la urma, felicitari castigatorilor!

    PS Sunt curios pe unde umbla hadic...(pardon, nu merita sa-i spun "hadicapat", jignesc persoanele lovite de soarta) frustratul ala de x-zone, autorul elucurbatiilor din stirea de ieri?

    http://formula1.automarket.ro/stiri/vettel-va-pleca-din-pole-position-in-marele-premiu-al-europei-45398.html
    2 0
  • Felicitari Alonso!!!!
    Fumoasa cursa, cea mai frumoasa de pana acum. Pacat de abandonul lui Vettel, Grosjean si chiar Hamilton. Oricum la ce lupta a dus pana la venirea safety car-ului Alonso chiar merita victoria.
    A facut spectacol!!!
    @all: nu exista cea mai buna masina . pe unele circuite cea mai buna pare a fi Redbull, dar pe altele McLaren exceleaza. In momentul de fata si Lotus cred ca are una dintre cele mai competitive masini de pe ciurcuit.
    Inca o data: Felicitari Alonso!!!
    24 1
  • MICHAEL SCHUMACHER IS ALIVE AND KICKING
    0 1
  • Lotus si RedBull exceleaza pe circuite cu temp. foarte ridicate
    Ex. Bahrain si Valencia
    Masinile McLaren si Mercedes se descurca foarte bine pe temp. mai scazute.

    O sa-mi sara toata lumea in cap ...dar daca "Degetel" va pastra ritmul de la Valencia pana la SC...atunci cred ca va cucerii si al 3-lea titlu.
    5 7
  • cosmin
    nu se arata ca anul acesta o sa fie anul lui vettel ar fi frumos sa mai castige si altcineva indiferent cine ar fii
    8 4
  • ciprian
    va tot certati ca vetel nu e bun ca schumacher la fel si alonso s.a.m.d. in fiecare cursa fiecare monopost se comporta altfel ; depinde si de strategie si de noroc. Toti sun foarte buni si aici ma refer la primii 7 - 8 SI INTODEAUNA castiga cel care a avut o stategie buna si cel putin un gram de norc printre multe altele; de exemplu cursa trecuta alonso daca schimba o data cu hamilton avea asigurat locul 2 astazi daca hamilton ceda era pe 4 si tot asa
    8 1
  • ciprian
    de une iau si eu cursa vreau sa o revad
    2 0
  • cosmin
    cel mai frumos podium al ultimilor ani
    5 0
  • Ciprian.

    Urmareste porogramul Digi, o dau in derulare. Chiar in seara asta va fi la 0.00.
    2 0
  • @(scuderia). da ai dreptate. alonso urmeaza. dar oricum prin cursele care le are la activ cu ferrari demonstreaza ca nu este ultimul venit:)
    5 1
  • comentariu
    @sebastian05
    prietene azi Vettel chiar nu merita sa castige cursa,
    Nu zic ca nu-i bun pilot sau talentat (cele 20 de secunde avans inainte de intrarea safety car-ului sunt de departe si meritul lui nu numai a masinii) dar masinile celor de la Ferrari sunt varza
    Deci da-i tu mataluta lui Vettel un ferrari si mai vedem dupa aceea ce castiga, de abia daca mai prinde podiumul
    Si la cati bani a bagat Red Bull in F1in ultimii anii si la ce organizare si ingineri aueu zic ca au scos cea mai buna masina in ultimii 2 ani poate si anul acesta
    4 3
  • O singura intrebare am :In opinia ta de ce nu ar fi meritat sa castige Vettel ?Pentru ca ai fost mai mult decat subiectiv si conform spuselor tale Alonso merita pe deplin sa castige pentru ca a avut cea mai proasta masina ?Nu tin sa te contrazic ,intradevar cei de la ferrari nu au cea mai buna masina, dar s a vazut cum in ultimele curse au adus destule imbunatatiri monopostului si astfel si alonso a avut o sansa sa castige.cum se face ca si anul trecut cei de la ferrari au o masina la fel de "capabila" si totusi un asa excelent si fenomenal pilot,alonso,nu a facut decat ... nimic ?
    2 6
  • cica un podium nemeritat pt schumacher si ceilalti doi.d c?pt au abandonat altii?dar knd schumacher abandoneaza d c nu e ghinion?cred k schumacher merita acest podium mai mult decat oricine de pe circuit,i-a fost refuzat de prea multe ori sezonul acesta.
    3 0
  • AndreiF1
    @Valencia 2012: O cursa extraordinara, cu un final total neasteptat, si cu un podium la fel de neasteptat. Dar o bucurie fara margini pentru fanii Ferrari si cei ai lui Schumacher (care au asteptat 2 ani si 5 luni pentru un podium al favoritului lor). Bravo Alonso, as spune ca acesta a fost cea mai buna cursa a ta in acest sezon, sau de cand esti la Ferrari, Raikkonen s-a tinut bine, iar Schumacher... pur si simplu a fost cursa lui :)

    Ma uit la clasamentul contructorilor si imi dau seama ca baietii de la Ferrari n-au nici o sansa cu un pilot ca Massa. Nu stiu ce face baiatul asta dar mai prost ca el nu poate conduce nimeni, cred ca si cei de la Cateham fac o treaba mai buna ca el. La piloti il avem pe Alonso dar la constructori... anul viitor cand aduc un alt pilot pentru ca Massa este terminal ca pilot. Accidentul din 2009 i-a terminat cariera, si efectele se vad in fiecare cursa, cel putin 2012 este cel mai prost sezon din cariera lui.
    5 2
  • @comentariu
    vei vedea ce si cum ... chiar o sa i se dea un ferrari lui Vettel, acelasi pe care il va avea si Alonso.
    1 0
  • peHamilton oricum il depaseau toti-era vizibil incomodat de,deteriorarea pneurilor"McDonald's" nu este atit de fiabila pe cat pare sau se afirma..in comparatie cu Ferrari sau Taurul furios!
    0 0
  • Fantastic podium! Acest comentariu vine dupa ce am citit "Dupa sapte ani", semnat de F1 Editor: Daniel Popescu. Scurt, atotcuprinzator-si indiferent de simpatiile noastre-de suflet! Pe buna dreptate, @octav71 formulase atat de frumos: "...de pus pe dvd si de invatat din ele,..."!!!
    Referitor la articolul de fata, Wrap-ul (foto din titlu) putea sa-l contina si pe Kimi; este o mare impartialitate, lipseste steluta de la 10 acordat editorialului, evenimentului in sine; nu era cazul!
    0 0
  • scuze AndreiF1 dar cred ca la adresa lui Massa gresesti foarte mult,poate te uiti putin in urma si vei vedea ca in sezonul 2008 Massa a terminat campionatul la doar un punct diferenta de Hamilton,dar daca ne gindim putin mai bine(sau mai cinstit) trebue sa fim de acord ca titlul de Campion trebuia sa fie a lui Felipe,deoarece acea diferenta de un punct nu a facuto Hamilton prin depasire,dar a facut-o Timo Glok prin o simulare de defectiune a monopostului(dupa cursa credca o suma destul de frumoasa cu multe zerouri a intrat in contul lui Timo),in cazul in care Hamilton termina pe pozitia pe care o avea inainte ca Glok sai cedeze pozitia cei doi aveau sa fie la egalitate de puncte iar Massa devenea Campion..............iar referitor la rezultatele slabe nu cred ca vina totala o poarta doar el,echipa are si ea o parte din vina,deoarece din prima zi de cind Alonso a venit la echipa a fost pilotul nr unu iar asupra lui Felipe sa pus o presiune enorma,de citeva ori i sa cerut sa cedeze pozitia pe care o avea in cursa in favoarea lui Alonso,in 2010 i sa cerut chiar sa cedeze si pozitita de lider a cursei..............si la acest capitol ar fi mult prea mult de discutat
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru