ANALIZĂ: Noul monopost Ferrari F150 în detaliu

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 28.01.2011
Automarket vă prezintă în detaliu principalele caracteristici tehnice ale noului monopost Ferrari F150 pentru sezonul 2011 al Formulei 1.

Ferrari a devenit vineri prima echipă care şi-a lansat oficial monopostul pentru sezonul 2011, cu ajutorul căruia speră să întrerupă supremaţia rivalilor de la Red Bull Racing.

Interesul pentru aceasta lansare a fost cu atât mai ridicat cu cât regulamentul tehnic a suferit câteva schimbări majore, cele mai importante fiind reintroducerea sistemului KERS şi posibilitatea de a modifica unghiul de atac al aripii spate. Luând în calcul că este doar o versiune preliminară a monopostului cu care Ferrari va concura în Marele Premiu al statului Bahrain, F150 are un caracter mai puţin agresiv decât ne-am fi aşteptat.

În general, F150 reprezintă doar o evoluţie a monoposturilor utilizate de Ferrari în ultimii doi ani, fapt devenit clasic în această perioadă de timp în care echipa nu a reuşit să introducă inovaţii tehnice radicale.

ARIPA FAŢĂ - ACEEAŞI CA A MONOPOSTULUI DIN 2010

 

Aripa faţă a lui F150 este similară cu cea utilizată anul trecut şi beneficiază inclusiv de sistemul de ajustare a unghiului de atac, sistem care a fost eliminat din regulament în 2011. În mod cert, această aripă a fost implementată pe F150 pentru a nu dezvălui echipelor rivale adevărata configuraţie a componentei care va fi utilizată în teste şi în cursa inaugurală din Bahrain. Acest lucru este însă de înţeles având în vedere că aripa faţă are un rol aerodinamic semnificativ în performanţa generală a monopostului.

NASUL MONOPOSTULUI - LA ÎNĂLŢIME

Lucrurile se schimbă radical în ceea ce priveşte nasul monopostului, care este semnificativ mai înalt decât al monopostului F10. Acest lucru asigură o circulaţie mai bună a aerului în extremitatea podelei şi, implicit, îmbunătăţeşte performanta generală datorită creşterii vitezei de circulaţie a aerului.

PĂRŢILE LATERALE - DESIGN OBIŞNUIT

 

Ferrari a adoptat un design "cuminte" pentru părţile laterale ale monopostului, care nu ies în evidenţă din acest punct de vedere. Acestea sunt netede şi "blânde" de-a lungul monopostului, în ciuda faptului că regulamentul tehnic ar fi permis o uşoară agresivitate în această zonă.

ARIPA SPATE - CUVÂNT DE ORDINE: AJUSTABIL

 

Aripa spate include noul sistem de modificare a unghiului de atac. Astfel, există o "clapetă" a cărei înălţime poate fi ajustată de la minim 14 mm la cel mult 50 mm, scopul fiind îmbunătăţirea depăşirilor prin posibilitatea de a urmări îndeaproape un pilot poziţionat la cel mult o secundă în faţă.

SUSPENSIA SPATE - TRADIŢIONALA PUSHROD

Deşi se anticipa că va adopta suspensia spate de tip pullrod utilizată de Red Bull Racing, Ferrari a rămas fidelă suspensiei de tip puhsrod. Până anul trecut, utilizarea unei suspensii spate de tip pullrod nu era tocmai eficientă din cauza introducerii dublului-deflector, însă interzicerea acestei componente pentru 2011 a deschis calea pentru adoptarea pe scară largă a suspensiei pullrod.

Din anumite motive, Ferrari a decis însă să mizeze pe acelaşi tip de suspensie utilizat şi anul trecut, cel mai probabil pentru a nu risca un experiment eşuat. Aparent, deflectorul utilizat în prezent pe F150 este unul simplu, însă cel mai probabil acesta va fi îmbunătăţit permanent pe parcursul sezonului.

SISTEMUL KERS - POZIŢIONARE SUB REZERVOR

Reintroducerea sistemului KERS în Formula 1 a determinat o nouă repoziţionare a rezervorului de combusitibil, mai ales că spre deosebire de 2009 realimentările cu combustibil sunt interzise. Din cauza greutăţii sistemului, KERS a fost amplasat, în cazul noului F150, sub rezervorul de combustibil, imediat în spatele cockpitului.

ALTE ELEMENTE

  • Sistemul de evacuare este poziţionat altfel decât la F10 şi nu mai iese atât de mult în evidenţă, însă inginerii vor introduce modificări semnificative la aceasta componentă.
  • Carcasa de motor este simplă, fără "coadă de rechin", însă nu este exclus ca această variaţie din urmă să fie evaluată pe parcursul testelor de iarnă.

Indiferent de concluziile care apar după aceasta lansare, un lucru este sigur: monopostul cu care Ferrari va concura în Bahrain va fi diferit în mare măsură de ceea ce am văzut vineri la Maranello.

Comentarii (14)

  • Ferrari
    O analiza foarte reusita, bravo Daniel! (:
    19 0
  • Mavric
    @Daniel Popescu
    http://www.auto-blog.ro/ferrari-f10-masina-cu-care-scuderia-ataca-titlul-mondial-in-formula-1/ aripa fata e 80%asemena cu cea din 2010, aripioara aia mica (a 3-a daca i-as putea spune) fiind mai lunga iar in lateral de tot a 2-a aripioara are o suprafata mai mica... e adevarat ca deosebirile par a fi de doi bani... dar cum spuneau si altii adevaratele modificari le vom vedea pe circuit.
    11 5
  • Mavric
    All
    Mi se pare mie sau podeaua este mai ridicata?
    8 6
  • ha ha ha :))
    Unde este acel "extrem design" de care vorbea Aldo Costa prin decembrie? :)) O masina proiectata mai degraba dintr-o conceptie conservatoare, schimbarile radicale mult trambitate sunt cele la care i-a obligat regulamentul tehnic pt anul aceasta. Abia astept sa vad Mp4-26 :X Whitmarsh spune ca va genera polemici. Abia astept :X Berlin. 4 februarie. :X
    13 13
  • cupra_r
    dap
    fain fiatu asta!!!
    10 12
  • salutare
    MIrcea nu te grabi,pe pista s-ar putea sa avem surprize de la acestdesign saracut!
    19 2
  • Eu n-am vazut nimic radical la exteriorul monopostului Red Bull din 2010 si totusi au castigat titlurile. Multi uita ca in acest an avem pneuri Pirelli..
    13 1
  • aripa spate
    cum este corect,ajustarea unghiului de atac sau a unghiului de degajare?
    5 3
  • F150-frumusetea rosie
    Un monopost poate fi agresiv fara sa arate asta. Vezi podeaua si aripa fata deformabila sau evacuarea si suspensia Red Bull care facea diferenta in Q3-uri. De asemenea F-ductul Mclaren. Ferrari F150 ar avea pregatite niste elemente intr-adevar inovative pentru F1, cel putin asa spun anumite informatii scapate din interior. Le vom vedea in testari sau in Bahrein. Personal cred ca monoposturile, din punct de vedere al configuratiei exterioare vor fi asemanatoare. Continutul insa va fi diferit.
    8 1
  • popicul
    aerodinamica
    daca cineva se aseapta sa vada in F 1 o masina care sa sara in ochi, fiind altfel desenata nu stie ce este aerodinamica.
    La acest nivel de dezvoltare este imposibil sa creezi un desen nou. Amanuntele sunt esentiale, cativa milimetri in plus sau in minus pot face ca elementul de caroserie sa fie un salt inainte sau un esec.
    Sa ajuns la un nivel decent cu modelarea matematica si se poate realiza o solutie mediocra pe calculator dar, rafinarea elementelor cere multe ore in tunelul aerodinamic.
    RBR 2010 nu era revolutionara prin linia generala, era super prin niste amanunte pentru care a fost nevoie de cateva curse ca ceilalti sa le observe sau in unele cazuri (McvLaren) sa nu reuseasca sa inteleaga unde e sfaraiala.
    Nu va asteptati la ceva spectaculos nici la McLaren sau RBR, nu vor diferi decat acolo unde nu se vede in poze.
    2 1
  • ferrarif1.ro
    splitters nu?
    cand vorbim de F1, intotdeauna pneurile vor fi cel putin la fel de importante precum aerodinamica - vezi sezonul 2005. Despre interzicerea podelei mobile de la Ferrari... nimic? mai era ceva de discutat si la capitolul blown diffuser...
    2 1
  • adi1618
    ...
    Sunt sigur ca multe din elementele aerodinamice nu vor fi dezvaluite decat la prima cursa sau poate in ultima sesiune de teste pentru a nu copia sau a intarzia cat mai mult procesul de copiere a pieselor. Masina 2010 a celor de la Red Bull a fost o evolutie a modelului 2009 si cat succes a avut. Poate si cei de la Ferrari au mers pe aceeasi mentalitate. Sunt sigur ca si restul echipelor au mers pe aceeasi idee. Mai putin Renault ca intotdeauna. Sau va ramane de vazut
    Toate cele bune
    2 0
  • Mclaren
    Se zvoneste ca Mclaren a adoptat o strategie diferita. Martin Brundell si James Allen au spus sa ne asteptam la ceva "agresiv" din partea mp4-26 si care probabil va starni discutii. Abia astept sa vad noul "copil" a lui Tim Goss :X
    1 1
  • F150
    Buna analiza, sunt total de acord ca adevaratul bolid il vom vedea in Bahkrain, si in plus le inteleg strategia celor de la Ferrari.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru