Avancronica Marelui Premiu de Formula 1 al Turciei

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 05.05.2011
Cursa de la Istanbul marchează debutul sezonului european al Formulei 1, care va clarifica dacă Red Bull rămâne principala favorită la titlu în faţa celor de la McLaren şi Ferrari.

Spre deosebire de ultimii ani, Spania a cedat Turciei cursa care semnalizează debutul sezonului european al Formulei 1, după cele trei Mari Premii desfăşurate în Australia, Malaezia şi China. Situaţia este oarecum ironică în condiţiile în care circuitul de la Istanbul este poziţionat în jumătatea asiatică a capitalei Turciei.

Cert este însă că Marele Premiu al Turciei va aşeza şi mai bine echipele în pluton, după ce fiecare dintre ele şi-a calibrat monopostul la finalul primelor trei curse. De asemenea, Istanbul reprezintă şi locul în care cele mai multe echipe vor introduce update-uri semnificative pentru monoposturi, motiv pentru care lupta pentru victorie se anunţă cel puţin interesantă şi imprevizibilă.

 

RED BULL ESTE FAVORITĂ, ÎNSĂ MCLAREN SUFLĂ ÎN CEAFĂ

Sebastian Vettel are motive de bucurie, întrucât Red Bull Racing rămâne principala favorită la victorie şi în această cursă. Echipa patronată de Dietrich Mateschitz va introduce câteva noutăţi de ordin tehnic, însă componentele vizate nu au fost încă dezvăluite. În schimb, austriecii susţin că au remediat problemele de supraîncălzire ale sistemului KERS, ceea ce ar reprezenta un avantaj major în fata concurenţei. La fel de interesant va fi şi modul în care Mark Webber va reacţiona după un început mai puţin satisfăcător de sezon, mai ales că Istanbul reprezenta circuitul unde a avut un prim conflict cu Vettel.

Totuşi, nici rivalii nu s-au culcat pe o ureche. McLaren va introduce o serie de mici update-uri, care se vor adăuga unui monopost deja competitiv după ce britanici au renunţat la sistemul de avcuare radical înaintea primei curse. În schimb, Ferrari pregăteşte o nouă aripă fată, o nouă aripă spate şi un nou sistem de frane, într-o încercare de a trece peste eşecul din prima parte a anului.

 

CIRCUITUL DE LA ISTANBUL

Fără îndoială, principala atracţie a circuitului de la Istanbul este virajul 8, unul dintre cele mai solicitante din Formula 1. Virajul are o lungime de 640 de metri şi este parcurs în 8.5 secunde cu o viteză medie de 270 km/h.

Un alt punct de interes în acest weekend va fi zona cuprinsă între virajele 11 şi 12, acolo unde va putea fi folosită aripa spate ajustabilă.

Astfel, piloţii vor putea activa DRS-ul pentru a avea şanse mai mari de depăşire chiar înainte de intrarea în virajul 11 şi vor putea utiliza tehnologia până în zona de frânare din virajul 12. Zona de detecţie pentru diferenţa maximă de o secundă dintre doi piloţi a fost stabilită înainte de zona de frânare din virajul nouă.

Iată un tur virtual de pistă pe circuitul de la Istanbul:

 

Date generale despre circuit:

 Lungime tur  5.338 km
 Numar tururi  58
 Distanta totala  309.396 km

 

STRATEGIILE PENTRU PNEURI

La fel ca şi în primele trei etape ale sezonului, uzura pneurilor va juca un rol important în cursa de la finalul acestei săptămâni, în special datorită solicitantului viraj 12. Echipele anticipează că cea mai comună strategie va fi cea cu trei opriri la boxe, însă opţiunile se pot schimba în timp real în funcţie de comportamentul exact al cauciucurilor şi de situaţia de pe circuit. Nu este exclus ca unii piloţi să sacrifice un set de pneuri în calificări pentru a avea unul proaspăt în cursă, strategie vizată după ce Webber a terminat cursa din China pe podium deşi a plecat doar de pe locul 18 al grilei de start.

 

INFORMAŢII METEO

Primele informaţii meteo indică faptul că cele două sesiuni de antrenamente libere de vineri se vor desfăşura pe ploaie sau cel puţin pe un circuit umed, iar temperatura maximă va fi de numai 14 grade. De asemenea, se anticipează că ploile îşi vor face apariţia inclusv în dimineaţa zilei de sâmbătă, ceea ce înseamnă că toate sesiunile de antrenamente vor avea loc pe ploaie. Acest lucru ar putea împiedica echipele să testeze corespunzător setările şi noile componente ale monoposturilor.

În schimb, şansele de ploaie pe parcursul calificărilor sunt reduse, iar procesul de îmbunătăţire a vremii va continua şi pe parcursul zilei de duminică. Astfel, cel mai probabil, cele mai importante evenimente ale weekendului vor avea loc pe un circuit uscat, însă apariţia unor ploi de scurtă durată nu poate fi eliminată complet.

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

Felipe Massa şi-a câştigat renumele de sultan al Turciei datorită celor trei vitorii consecutive obţinute în perioada 2006-2008, însă Jenson Button şi Lewis Hamilton l-au învins pe brazilian în ultimele două ediţii:

 Sezon  Castigator
 2010  Lewis Hamilton (McLaren)
 2009  Jenson Button (Brawn GP)
 2008  Felipe Massa (Ferrari)
 2007  Felipe Massa (Ferrari)
 2006  Felipe Massa (Ferrari)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL TURCIEI

Vettel poate obţine al cincilea pole position consecutiv, ceea ce l-ar apropia şi mai mult de recordul absolut deţinut de Ayrton Senna, cu opt pole-uri consecutive în 1988-1989 Sebastian Vettel (Red Bull), Fernando Alonso (Ferrari), Michael Schumacher (Mercedes GP), Paul di Resta (Force India), Heikki Kovalainen (Lotus) şi Vitantonio Liuzzi (Hispania) sunt singurii piloţi care şi-au surclasat coechipierii în calificări în toate cele trei Mari Premii de până acum; toate cele şase curse de la Istanbul desfăşurate până în prezent au fost câştigate de un pilot care a plecat din prima linie a grilei de start. De patru ori a fost chiar pilotul din pole position; Safety Car-ul a pătruns pe circuit în numai două dintre cele şase curse.

 

PROGRAM

Marele Premiu al Turciei se va desfăşura la sfârşitul acestui weekend după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  Transmisii TV
 Antrenamente 1  vineri, 6 mai  10:00  DigiSport
 Antrenamente 2  vineri, 6 mai  14:00  DigiSport
 Antrenamente 3  sambata, 7 mai  11:00  DigiSport
 Calificari  sambata, 7 mai  14:00  DigiSport
 Cursa  duminica, 8 mai  15:00  DigiSport

 

Comentarii (8)

  • Motorsport Digisport
    06.05.2011
    10.00 – Formula 1 – Antrenamente 1 – Direct – Digisport
    12.00 – WRC – Previw – Digisport
    14.00 – Formula 1 – Antrenamente 2 – Direct – Digisport
    23.30 – WRC – Premiera – Digisport

    07.05.2011
    00.45 – Formula 1 – Antrenamente 1 – Reluare – Digisport Plus
    02.15 – Formula 1 – Antrenamente 2 – Reluare – Digisport Plus
    05.00 – WRC – Reluare – Digisport Plus
    09.00 – WRC – Reluare – Digisport Plus
    11.00 – Formula 1 – Antrenamente 3 – Direct – Digisport
    14.00 – Formula 1 – Calificări – Direct – Digisport
    15.40 – GP2 – Cursa 1 – Direct – Digisport
    23.30 – WRC – Direct – Digisport Plus

    08.05.2011
    05.30 – Formula 1 – Calificări – Reluare – Digisport Plus
    09.00 – WRC – Reluare – Digisport Plus
    10.00 – GP3 – Cursa 1 – Premiera – Digisport Plus
    10.30 – GP3 – Cursa 2 – Direct – Digisport Plus
    11.30 – GP2 – Cursa 2 – Direct – Digisport Plus
    13.00 – WRC – Direct – Digisport Plus
    14.00 – Grila de start – Direct – Digisport
    15.00 – Formula 1 – Direct – Cursa

    09.05.2011
    00.00 – WRC – Reluare – Digisport Plus
    05.15 – WRC – Reluare – Digisport Plus
    09.15 – Formula 1 – Cursa – Reluare – Digisport Plus
    11 0
  • salut
    am gasit acest clip,care sper sa va placa,mai ales cele din segmentul 3 de imagini!
    http://f1gp.ro/2011/05/04/video-bruno-senna-r30-spa/#comment-1283
    1 1
  • ASA CEVA
    http://www.gandul.info/international/un-roman-a-furat-200-de-kilograme-de-suruburi-de-pe-un-circuit-de-formula-1-din-spania-8232170
    0 0
  • cred ca ati facut o eroare in afirmatia ca michael schumacher si-a surclasat coechipierul in toate cusele de pana acum...
    0 2
  • @dany
    şi-au surclasat coechipierii în CALIFICARI în toate cele trei Mari Premii de până acum
    2 0
  • nico rosberg l-a devansat in calificari pe michael scumacher in toate cele 3 curse, nu invers...
    0 0
  • Care este capitala Turciei ?
    raspuns corect-ANKARA , ISTANBUL este fosta capitala a IMPERIULUI OTOMAN
    0 0
  • andrey
    formula1
    unde as putea viziona inregistrarea cursei de duminica,am pierdut-o.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru