Calificările de la Melbourne, amânate pentru duminică din cauza ploii

de Daniel Popescu
Sambata, 16.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ultimele două părţi ale calificărilor pentru Marele Premiu al Australiei au fost amânate pentru duminică dimineaţa la ora 02:00 (ora României) din cauza ploilor puternice.

Sezonul 2013 al Formulei 1 a început cu o amânare neaşteptată a calificărilor din cauza ploilor abundente şi a vântului puternic care s-au abătut asupra circuitului de la Melbourne.

Chiar dacă piloţii au parcurs prima parte a calificărilor, amânate cu 30 de minute pentru a permite scoaterea apei de pe circuit, comisarii de cursă au decis ulterior să amâne succesiv startul celei de-a doua părţi cu câte 20 de minute din cauza noilor rafale de ploaie.

În cele din urmă, la o oră de la sfârşitul primei părţi şi în contextul apropierii serii, comisarii de cursă au anunţat oficial amânarea ultimelor două părţi ale calificărilor pentru duminică la ora 02:00, ora României.

Rezultatele stabilite în prima parte a calificărilor rămân însă valabile: Pastor Maldondo a ratat calificarea în a doua parte a calificărilor, urmând să plece doar de pe locul 17 din faţa lui Esteban Gutierrez, care a rămas blocat pe pistă în monopostul Sauber după ce a derapat pe pista umedă.

Urmareste Automarket
Marussia a reuşit să se poziţioneze pe locurile 19 şi 20 prin Jules Bianchi şi Max Chilton şi să-i învingă astfel pe rivalii de suferinţă de la Caterham.
Giedo van der Garde şi Charles Pic au pierdut amândoi aripile faţă după ieşiri în decor şi loviri ale parapeţilor, iar francezul nu are locul asigurat pe grila de start ca urmare a timpului său, care nu a respectat regulă de 107% din timpul liderului Rosberg.

Pe parcursul celor 20 de minute ale primei părţi au existat şi alte incidente notabile: Felipe Massa (Ferrari) a pierdut aripa faţă după ce a derapat şi a lovit frontal de două ori parapeţii de protecţie, în timp ce Lewis Hamilton a deteriorat uşor aripa spate a monopostului Mercedes şi a fost la un pas să rămână blocat pe iarbă, însă a revenit cu spatele.

Marele Premiu al Australiei va avea loc duminică cu începere de la ora 08:00, ora României.

AUSTRALIA - REZULTATE CALIFICĂRI, PRIMA PARTE:

17.  Pastor Maldonado      Williams-Renault     1m47.614s  + 4.234s
18.  Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari       1m47.776s  + 4.396s
19.  Jules Bianchi         Marussia-Cosworth    1m48.147s  + 4.767s
20.  Max Chilton           Marussia-Cosworth    1m48.909s  + 5.529s
21. 
Giedo van der Garde Caterham-Renault 1m49.519s + 6.139s 22. Charles Pic Caterham-Renault 1m50.626s + 7.246s 107% time: 1m50.616s

Comentarii (19)

  • Acum am vazut..ce ati facut cu vechiul calendar pentru F1? Cand scria si ora calificarilor si a cursei..
    38 0
  • Ce a ajuns si F1, din pacate...Cand era mai spectaculos intrerup astia...Nu mai au cojones pilotii.Pacat!
    17 6
  • Ce vrei sa spui ??!! Eu zic ca ar fi bine sa iasa pilotii pe circuit sa o bage in gard si maine sa plece primul dupa o tragere la sorti. Ploaia intr-o anumita masura ofera spectacol, dar cateodata este naspa, distruge spectacolul. Unii prin accidente si abandonuri inteleg spectacol.
    18 11
  • seby9626
    Nu prea sunt schimbari fata de anul trecut,doar ca mi se pare ca Mercedes merge un pic mai bine,iar Williams a mai scazut si respectiv,Marussia e mai buna decat Caterham.
    11 2
  • Jugarugabi
    mhm, nu vreau sa para ca iau apararea organizatorilor, pentru ca n-am de ce sa o fac din simplul motiv ca au omorat pur si simplu spectacolul cu pneurile, drs-urile, kers-urile si toate aberatiile de genul asta.... dar au procedat corect aici (n.r. a amana calificarile pe duminica) intrucat la ora 19:38, in Australia, soarele apune, iar decizia de a se amana totul pe Duminica, s-a luat la ora 18:50.
    Cum circuitul nu are sistem de iluminare la fel ca Singapore sau Abu Dhabi, nu se putea risca cu o decizia hazardanta.

    Nu inteleg totusi de ce n-au dat drumul la calificari conform planului - ploaie ploaie, dar pt asta exista pneurile de ploaie... sau marele producator Pirelli se lauda degeaba cu 50 l/m degajati la pneurile Cinzano albastre? Ca nu prea inteleg cum vine asta... e Formula 1, nu IndyCar sau NASCAR, ca evenimentul sa fie amanat la o data ulterioara, daca ploua.

    Comisarii de cursa vor spune ca fac asta pentru securitatea pilotilor, insa, in curand, pe ideologia lor, se vor opri cursele pe timp de ploaie si se vor continua dupa o zi.
    14 3
  • Jugarugabi @@mhm
    Pilotul nu stie sa piloteze si pe ploaie? Sau cum vine asta?
    Esti pilot de F1, trebuie sa stii sa o tii si pe ploaie. Nu vrei sa dai cu ea de gard, esti prudent, scoti un timp slab si incerci sa recuperezi in cursa.

    Maine, daca vremea e la fel, ce o sa se intample? Or sa alerge luni ca vor amana comisarii cursa?
    11 12
  • @Jugarugabi, iti dau dreptate, nu era destula lumina, dar nici eu nu inteleg de ce nu au inceput calificarile cum era stabilit.Si Martin Brundle zicea pe Sky ca nu s-ar fi intrerupt o cursa din cauza ploii, la cum ploua atunci.Si atunci de ce sa nu se dea drumul la calificari?
    In fine, discutie lunga.
    @@mhm, eu unul nu inteleg spectacol prin accidente si abndonuri desi si alea participa la spectacol.Dar vorbind in general, toate regulile idioate nu fac altceva decat sa inlature spectacolul.Nu mai zic altceva ca ma lungesc prea mult.
    10 0
  • @jugaru
    Tu nu vezi frate ca masinile F1 nu le poti conduce pe ploaie ca asta ??? Masinile F1 au viteza mare, nu ai cum sa conduci pe o asa ploaie
    4 16
  • sunt de acord cu mhm in ce priveste amanarea inceperii calificarilor ! Acceleratia , din cte stiu eu, nu e un comutator pornit - oprit ci o pedala cu ajutorul careia se poate accelera cat permite aderenta de pe circuit. Scrie undeva in regulament ca trebuie obtinut un timp anume pe tur pentru a te califica in pole position ? Nu! trebuie numai sa fie mai bun decat al celorlalti !~
    13 2
  • ceasca
    da, masinile se pot pilota si pe ploaie. Numai ca riscul de accident este mult mai mare. S-ar putea gasi insa solutii, cum ar fi limitarea puterii motorului si niste pneuri mai bune de ploaie, mai putin performante dar mai sigure.
    11 3
  • la ce ora e cursa maine ?
    2 4
  • @frt: Scrie in articol: Marele Premiu al Australiei va avea loc duminică cu începere de la ora 08:00, ora României.
    5 6
  • @ceasca
    Bai voi sunteti tampiti ??? Frate asta este sport de VITEZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.
    0 15
  • @@ceasca
    nope, doar tu ...
    la ce-mi foloseste viteza daca este doar pe uscat, pe ploaie lipsa totala din lipsa de securitate
    Ramane un sport de viteza.... de pilotaj cat mai bun. 400 km/h nu-mi spun nimic. Dar 250 intr-un viraj in care se poate lua cu 250 pe uscat da. Dar 150 intr-un viraj care se poate lua cu 150 in siguranta pe ploaie da. Pilotii nu strang din dinti si apasa pe acceleratie. Piloteaza!!! Chiar si in conditiile limitarii puterii motorului pe ploaie sau a pneurilor mai putin performante tot cei mai buni piloti vor fi in frunte. F1 nu a avut mereu 900 cp si pneuri ultraperformante, dar competitie si sport de viteza a fost mereu!!
    17 0
  • @ generatia piloti Play Statio
    urmăresc formula 1 de la începuturile anilor 90, atunci nu se opreau cursele/calificările din cauza ploii, acum cum picura putin si gata, toti se ascund in boxe. pt. cei mai tineri, cautati pe interne curse din anii 90 sa vedeti

    exemple: Spa 95 (calificari si cursa), Monaco 97, Spa 97, Spa 98, etc
    1 0
  • mirel_f1
    nu s-au clasat in debutanti in afara de ploaie nu prea a fost mare lucru deabia astept maine cursa
    2 0
  • gigilica
    aceasta ”fuga” dupa spectacol a inceput atunci cand s-au interzis testele dintre sezoane, renuntarea la anumite sisteme, culminand cu un singur furnizor de pneuri, parerea mea este ca F1 a devenit mai anosta ca acum 10 ani, efectiv este o simpla procesiune de masini care se zbat sa termine cursa cu cateva picaturi de benzina si un rand de pneuri
    7 4
  • Anghel
    Salut. Stie cineva daca Digisport transmite in direct calificarile?Si daca nu, un link unde pot sa le vad pe net?Multumesc anticipat.
    0 1
  • Dagoth Ur
    Vettel poreclit si "Won Again",Alonsica,nu fi trist,locul 5 e de fapt in linia 2a ca Masa e baiat bun
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru