Constructorii vor o piaţă deschisă pentru motoare în F1

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 24.09.2011
Mercedes şi Renault solicită eliminarea restricţiilor privind numărul maxim de echipe pentru care pot furniza motoare în Formula 1.

Constructorii majori din Formula 1 încearcă să-şi consolideze poziţia în Formula 1 prin obţinerea unui număr cât mai mare de echipe cărora să le furnizeze motoare, însă regulamentul tehnic le pune piedici în acest sens.

Conform regulamentului, un constructor poate furniza motoare pentru mai mult de trei echipe doar cu acordul FIA. Chiar dacă a obţinut acordul forului mondial pentru a oferi motoare pentru o a patra echipă din 2012 (Williams), Renault face presiuni pentru ca această regulă să fie eliminată, mai ales că este deschisă să furnizeze unităţi şi pentru o a cincea echipă.

"Fac presiuni pentru o piaţă deschisă a motoarelor, pentru că suntem în Formula 1, iar regulamentul nu poate rezolva toate problemele", a declarat Jean-Francois Caubet, directorul Renault Sport.

De aceeaşi părere sunt şi rivalii de la Mercedes, care consideră că echipele trebuie să aibă libertatea de a-şi alege furnizorul de motoare. "Dacă cinci echipe aleg motorul X, ar trebui să fie libere să facă asta într-o piaţă deschisă", a precizat Norbert Haug, directorul Mercedes Motorsport.

Limitarea numărului de echipe pentru care un constructor poate furniza motoare a fost implementată în 2009 de FIA pentru a permite furnizorului independent Cosworth să câştige clienţi. Britanicii vor furniza unităţi doar pentru Virgin şi Hispania în 2012, în condiţiile în care ultima intenţionează să treacă pe motorizare Renault în 2013.

O deschidere a pieţei ar avea efecte negative şi asupra celor de la Pure, care vor să furnizeze motoare în Formula 1 din 2013.

Pe de altă parte, dacă un constructor are foarte mulţi clienţi şi decide să se retragă brusc din Formula 1, echipele respective ar putea avea mari probleme să găsească rapid un alt furnizor de motoare.

Via | GMM

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru