Echipele ar putea accepta bugetul maxim propus de FIA

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 12.05.2009
Echipele sunt dispuse sa accepte bugetul maxim de 40 de milioane de lire sterline pentru 2010 daca FIA modifica modul in care sunt verificate cheltuielile, sustin apropiate situatiei.

Toyota si Red Bull si-au manifestat in mod public intentia de a nu participa in sezonul 2010 al Formulei 1 daca regulamentul tehnic propus de FIA nu va fi modificat, in contextul in care si ceilalalti patru constructori sunt decisi, potrivit unor informatii neoficiale, sa boicoteze inscrierile in noul sezon competitional.

Cu toate acestea, potrivit unor surse apropiate situatiei citate de publicatia Autosport, echipele ar putea accepta limita de 40 de milioane de lire sterline, insa numai in cazul in care modalitatea de calcul a cheltuielilor va fi schimbata.

In regulamentul tehnic, FIA stipuleaza ca toate cheltuielile vor fi inregistrate de contabili angajati de forul mondial, iar echipele nu agreaza aceasta idee. O posibila solutie este ca fiecare echipa sa isi angajeze proprii contabili sau ca aceste calcule sa fie realizate de contabili complet independenti. De asemenea, echipele nu sunt de acord cu implementarea a doua seturi de reguli tehnice pentru echipe, insa aceasta problema ar disparea daca toate echipele din Formula 1 ar accepta in mod voluntar bugetul maxim de 40 de milioane de lire sterline.

Tony Purnell, consultantul tehnic al FIA, nu este surprins de amenintatirile echipelor legate de parasirea Formulei 1 si spune ca acestea nu au dorit niciodata schimbarea regulamentului.

Oficialul forului mondial a oferit si cateva exemple de reguli care in prezent sunt banale, insa care au primit initial dezaprobarea team-urilor.

"De fiecare data cand aveam nevoie de schimbarea regulamentului echipele au sustinut ca vine Armageddon-ul: Parc Ferme, inghetarea motoarelor, trecerea de la motoare V10 la V8, KERS. De fiecare data au spus ca Formula 1 va decadea. Aceste experiente au tendinta de a determina FIA sa fie mai rezistanta la toata aceasta isterie. Oamenilor nu le plac schimbarile", a declarat Purnell in cadrul unui interviu acordat publicatiei Autosport.

Se speculeaza ca una dintre propunerile echipelor va fi ridicarea limitei maxime a bugetului, insa Purnel sustine ca o crestere peste 40 de milioane de lire sterline ar ingreuna aparitia noilor echipe in competitie.

"Vrem sa atragem noi echipe si daca fortam prea mult limita noile echipe vor disparea. Asa ca nu putem renunta la obiecitvul de a atrage noi echipe", a adaugat el. "Pe de alta parte, constructorii trebuie sa taie costurile. Principalele companii auto se confrunta cu o criza adanca.

Si in contextul climatului economic, daca esti in fruntea unei companii te gandesti ca trebuie sa cheltui mai putini bani. Si care este domeniul cu cele mai mari cheltuieli? F1".

Pe de alta parte, Purnell sustine ca ideea FIA de a implementa doua seturi de reguli pentru echipe a fost adoptata pentru a le oferi tuturor concurentilor posibilitatea de a alege ruta pe care o doresc.

Pentru a ajunge la un consens, Luca di Montezemolo, presedintele FOTA, se va intalni in urmatoarele zile cu Max Mosley, presedintele FIA, pentru a discuta despre modul in care regulamentul tehnic poate fi modificat. Pana atunci, Ferrari se intruneste marti in sedinta extraordinara pentru a decide viitorul echipei italiene in Formula 1.

Via | Autosport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru