Ferrari: "Red Bull şi Toro Rosso au colaborat în Abu Dhabi"

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 25.11.2010
Directorul tehnic al Ferrari susţine că Red Bull şi Toro Rosso au apelat la "jocuri de echipă" pentru a bulversa strategia lui Fernando Alonso la Abu Dhabi.

Fernando Alonso a ratat şansa de a cuceri titlul mondial în Abu Dhabi în urma unei strategii eronate adoptate de Ferrari privind momentul oportun pentru a efectua schimbul de pneuri.

Spaniolul a fost chemat la boxe la scurt timp după ce Mark Webber a efectuat schimbul obligatoriu de cauciucuri, cu scopul de a ieşi pe circuit în fata australianului. Acest obiectiv a fost îndeplinit, însă pilotul echipei Red Bull s-a poziţionat chiar în spatele lui Alonso după ce l-a depăşit rapid pe Jaime Alguersuari de la Toro Rosso.

Aceasta depăşire a fost însă caracterizata drept "joc de echipe" de Aldo Costa, directorul tehnic al Scuderiei Ferrari, care admite însă că nu acesta a fost punctul decisiv care a stabilit numele noului campion mondial. "Am fost crucificaţi de jocuri de echipă. Ce am văzut în Abu Dhabi au fost jocuri de echipă. Oricum, am luat câteva decizii impulsive şi am greşit", a declarat Costa pentru publicaţia italiană La Repubblica.

Depăşirea efectuată de Webber în defavoarea lui Alguersuari a fost analizată şi de Adrian Newey, directorul tehnic al celor de la Red Bull, însă britanicul exclude posibilitatea că pilotul Scuderiei Toro Rosso să fi cedat poziţia în mod intenţionat.

"Ferrari a încercat să-l acopere pe Webber (n.r - prin intrarea timpurie la boxe) numai pentru că australianul a fost blocat iniţial (n.r - de Alguersuari), aşa că Toro Rosso ne-a făcut o mare favoare. Probabil fără să vrea", a declarat Newey la scurt timp după ce Sebastian Vettel a cucerit titlul mondial în Abu Dhabi.

Via | GMM

Comentarii (22)

  • Sigura ca da!
    Dar chiar sa vrea le-au facut favoarea!Cta ipocrizie din partea RBR!
    7 20
  • Vettel
    Campion Mondial
    Aldo Costa se concentra mai bine la munca lui si colegii lui in frunte cu Alonso, decat sa se uite numai in curtea vecinului. Se pare ca nu stiu sa piarda... si arunca noroi gratuit. Nu-i frumos!
    25 7
  • ...
    Se gasira cine sa vb de ordine de echipa......Inca sunt frustrati dupa ratarea la mustata a titlului si mai ales ca au fost pacaliti de strategia celor de la RBR. Inginerii si staff-ul Ferrari, de la atatea suturi luate dupa de la Monte, iasa la rampa cu diverse declaratii, ca poate poate isi mai scot caciula....Numai in postura acestor strategi, incepand cu Domenicalli sa nu fi fost dupa terminarea MP al Abu Dhabi. Cred ca si-au luat toti suturi de numai....de sus in jos.... >:)
    20 7
  • Nu este cinstit
    Nu este OK ca un om să dețină 2 echipe... CLAR! Ptr că F1 nu este o cursă de familie.

    Eu nu sunt de acord nici datul de motoare. Fiecare cu motorul lui. Dacă faci energizante și nu motoare marș acasă.
    Cred că cel mai bine ar fi să vedem 10-13 constructori în F1... nu 12 bufoni. Vedem 3 echipe Mercedes, vreo 3 Renaul de la anul (și nici astea oficiale... ci de contrabandă)... nu este OK.

    De ce nu este corect ca un om să dețină 2 echipe?
    Ptr că nu există imparțialitate în una și aceeași persoană... este nomal ca Toro Rosso să susțină "boul austriac" :)
    23 18
  • iulian
    KaNe
    nu sunt frustrati doar ca in ultimi ani se unesc mai multe echipe de ninic ca sa bata Ferrari vezi in 2008 favorea facuta lui ham ham de catre glok e doar un exemplu iar anul ista se repeta scuderia nu e proasta si treb sa fi tampit sa nu vezi acest lucru !!!
    9 18
  • Titlu
    Cred ca mai degraba este de vina strategia, iar ceea ce spune de rbr no comment. Sunt fan Alonso , dar nu ma asteptat ca aceasta strategie din partea directorului de ingineri sa faca o prostie . De ce nu l-a lasat pe Fernando sa i-a el o decizie cand sa intre la boxe.
    15 0
  • winnetou
    @coman_norbert
    dar 3 echipe ferrari nu vezi?
    13 4
  • a fost clar ordin de echipa....
    Alguersuari l-a lasat pe Webber sa treaca , insa Petrov nu l-a lasat pe Alonso. Baietii de la Ferrari sa arunce cu noroi cand o sa-l depaseasca pe Petrov. Dupa ce s-au chinuti 55 de tururi sa il depaseaca pe Petrov , incep cu declaratii de genul "vai , X l-a lasat pe Y sa treaca" , unde X nu e Massa si Y nu e Alonso.
    Incep sa demonstreze ca pur si simplu nu stiu sa piarda( (sa ia exemplu de la Peugeot si Audi , la Le Mans).Chiar si daca Webber nu l-ar fi depasit pe Alguersuari , EI TOT NU AR FI REUSIT SA TREACA DE PETROV. Deci nu prea schimba cu nimic problema .
    Acum , sincer.....eu cred ca masonii sunt de vina ..... , poate chiar si Papa , ca e mare fan Red Bull . S-ar putea chiar si Bill Gates sa aiba o oarecare vina...ca a facut Windows ....Ferrari saracii sunt niste victime ale jocurilor de culise =))
    18 5
  • Eroare
    Ati pierdut , si e vina voastra , tipic latin , sigur suntem rude cu italienii , gandesc la fel ca romanii si mereu e altcineva vinovat si mereu se pune le cale o conspiratie impotriva lor ...

    Apucati-va de treaba de masina din 2011 daca nu vreti sa fiti la fel de penibili si peste un an .
    12 2
  • rusinos
    "depinde numai de noi" zicea alonso .

    Daca era cel mai rapid si lua pole nu mai era incurcat de nimeni , jenanta atitudine , se pare ca un singur lucru le-a scapat celor de la ferrari dupa era schumacher , nu au invatat cum sa piarda
    11 1
  • NeoGalaxy
    Renault ca producator de motoare are tot interesul ca una dintre echipele pe care o motorizeaza sa castige titlul. Echipa lor si asa nu mai este echipa lor dar se pot mandri cu titlul la constructori. Renault nu contau in campionat dar in ultima cursa era de asteptat sa-si ajute "fratii". Ceea ce inseamna ca si pe viitor vor face la fel. Si nu de dragul sportului ci de dragul intereselor. Practic baietii de la Ferrari sunt copii mici cu schimbarile de locuri intre piloti, cei de la Renaul si Red Bull au gasit strategia perfecta si mult mult mai usor de implementat. Mercedes nu au pe cine sa se bazeze pentru ca McLaren oricum nu le sunt prieteni iar Force India este intr-o scadere de forma. La fel si Ferrari, Torro Rosso nu le sunt prieteni (ma intreb ce tampit a semnat contractul prin care le da motoare) iar Sauber nu sunt intr-o forma constanta. Acuma putem intelege de ce cei de la McLaren s-au opus motorizarii de catre Mercedes a celor de la Red Bull. Probabil au invatat din greseala din 2009 :)
    13 4
  • Doua echipe
    Daca se analizeaza imaginile se vede clar cum Weber la iesirea de la boxe trece lejer de STR pe cand Massa se chinuie sa il ajunga. Oricat ati spune ca Massa e un pilot slab nu trebuia sa ii puna probleme pilotul de la STR Ferrari. In conditiile in care Weber de abia s-a apropiat de Alonso cu toate ca acesta iesea des pe ''iarba''.
    10 3
  • cititi inainte de a comenta prosteste
    A declaraut ca a fost "jocuri" intre echipe, ceea ce e destul de probabil, dar a admis ca nu din cauza asta a pierdut cursa ci datorita faptului ca au adoptat o strategie gresita.....incepeti sa deveniti penibili cu toata ura asta pentru Ferrari.
    Una peste alta, anul asta Red Bull au demonstrat ca sunt cei mai buni si doar rezultatul final conteaza....astfel de comentarii nu isi au rostul aici.
    11 0
  • @scuze
    A declarat ca au fost*
    2 0
  • ctlnmihai
    Ferrari
    Ferrari ca şi unii dintre fanii acestei echipe încă nu reuşesc să treacă peste amărăciunea înfrângerii..Ei spun că fără posibilul ajutor dat echipei Red Bull de sora ei geamănă mai mică Torro Rosso Alonso ar fi câştigat campionatul..Eu dacă aş spune că dacă Ferrari şi Alonso ar fi fost penalizaţi pentru măgăria de la Hockenheim ,rezultatul ar fi fost acelaşi adică Alonso ar fi pierdut aş fi înjurat..oricum cea mai mare ironie a sorţii e că Torro Rosso cu un motor Ferrari a încurcat un monopost Ferrari
    10 6
  • @ctlnmihai
    Cred ca e prima oara iti spun ca ai dreptate :))
    7 5
  • Nu sunt fan Ferrari!!!
    @winnetou
    da sunt și 3 echipe Ferrari... nu sunt de acord.
    Nu este mai bine să avem 12-13 constructori în F1... nu păcălici.
    Nu sunt fan Ferrari... ptr că nu țin cu echipe... ci cu piloți. Și nu cu Alonso... ci cu Schumacher (de mulți ani)... dar și cu Vettel. Dar apreciez pe Alonso și pe Hamilton... nu sunt extremist ca majoritatea celor de pe acest site. Nu aveți nimic din spiritul occidental în voi... orientalilor... nimic din Platon și Aristotel...
    Doar Sf. Augustin străbate din vorbele și gândurile voastre. În gândirea voastră lipsește Toma. (Cei care cunosc filosofie...ÎNȚELEG enunțul meu).
    11 4
  • @coman_norbert
    WTF? ce treaba are stampila cu primaria?Platon si Aristotel cu spiritul occidental?Pe acelasi principiu , nici tu n-ai nimic din Nyquist in tine :))
    Si doar cei care cunosc teoria sistemelor INTELEG enuntul meu =)) .
    7 1
  • ctlnmihai
    coman_norbert
    da cine este extremist aici?
    3 3
  • calu balan
    Da,da, are dreptate Aldo.Sa se ia de mana cu Fernando. CIOCOLATA SI STANIOLU.
    2 2
  • @Ferrari
    Le doresc la celor de la Ferrari: meditatie si multa munca in liniste. As vrea sa inceteze cu declaratiile in primul rand ca au pierdut pe mana lor si ar trebui sa se concentreze pe ce conteaza cu adevarat.
    Nu imi place Alonso ca om, dar e pilotul echipei Ferrari si respectul pentru echipa nu sta intr-un om.
    2 0
  • ...dupa ce webber a intrat, a iesit in spatele lui alguersuari in urma caruia a pierdut un tur (l-a incetinit)...daca acest lucru nu s-ar fi intampatunci webber ar fi fost in fata lui alonso dupa scimbul de pneuri a amandurora...apoi intr-adevar alguersui l-a tinut pe massa...dar era normal sa se intample asa...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru