FIA implementeaza un buget maxim voluntar pentru 2010

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 17.03.2009
FIA a introdus un buget maxim anual de 30 de milioane de lire sterline pentru sezonul 2010 cu caracter voluntar, iar echipele care il vor respecta vor beneficia de mai multe libertati tehnice.

Consiliul Mondial al FIA a decis in sedinta de marti sa implementeze un buget maxim anual in Formula 1 incepand din sezonul 2010.

Valoarea acestuia este de 30 de milioane de lire sterline (n.r - 33 de milioane de euro sau 42 de milioane de dolari) si va avea un caracter voluntar, echipele avand libertatea sa decida daca vor respecta sau nu aceasta regula.

FIA spera ca prin aceasta decizie sa permita intrarea unor noi echipe in Formula 1, echipele independente urmand de asemenea sa aiba viitorul asigurat. Pentru a forta si constructorii din Formula 1 sa respecte acest buget maxim, FIA a anuntat ca echipele care vor cheltui cel mult 30 de milioane de lire sterline pe an vor avea o libertate tehnica totala.

Principalele prevederi ale acestei libertati totale se refera la posibilitatea de a utiliza motoare fara respectarea unei limite pentru numarul de turatii si fara a respecta programul de inghetare a unitatilor. De asemenea, echipele care respecta bugetul maxim vor putea utiliza aripi flexibile si o podea pentru monoposturi mai eficienta din punct de vedere aerodinamic.

Max Mosley, presedintele FIA, a confirmat ca bugetul maxim de 30 de milioane de lire sterline inlude si salariile pilotilor.

"Bugetul include totul cu exceptia motor home-ului, daca echipa are unul, si a amenzilor impuse de FIA.

Toate cheltuielile vor fi incluse, inclusiv salariile pilotilor si ale sefului de echipa", a explicat Mosley. "Totusi, masurile de a salva bani pe parcursul weekendului de cursa, precum interzicerea realimentarilor, se vor aplica ambelor categorii de echipe. De asemenea, ne gandim la o capacitate mai mare a sistemului KERS pentru echipele care respecta bugetul maxim. Dar toate acestea trebuie sa fie acoperite de cele 30 de milioane de lire sterline, fara nicio exceptie si fara niciun fel de ajutor din exterior".

"Orice lucru furnizat de o alta echipa sau de un furnizor din afara F1 va fi inclus in costurile comerciale cu exceptia itemilor furnizati pe baza intelegerilor de furnizor unic negociate de FIA (de exemplu, pentru pneuri). Motorul va respecta actualul regulament, cu exceptia faptului ca nu va exista o limita de turatii si nicio periooada de inghetare. Totusi, toate cheltuielile cu motoare vor fi scoase din bugetul maxim. Daca motorul este furnizat de o alta echipa va trebui sa ne convingem ca nu exista nicio subventie ascunsa.

Daca o echipa are propriul motor, vom verifica costurile totale la fel ca si in cazul restului masinii. Actuala regula care limiteaza posibilitatea constrctorilor de a oferi motoare unei alte echipe va ramane in vigoare".

Via | FIA

Comentarii (1)

  • NeoGalaxy
    @Buget :))
    Super tare. Lewis + Kimi se pot linge pe bot de bani. Primul castiga prea mult oricum, iar al doilea si-a luat banii degeaba anul trecut. No offence. Oricum castiga prea multa baietii astia... iar daca le ceri un autograf mai ca te bat. Cel putin Lewis nici nu da autografe, iar Kimi... eh... anul trecut au fost niste filme pe tema asta.

    Interesanta este regula cu obligarea pilotilor de a da autografe. Cred ca baietii astia uita ca de pe urma noastra isi cumpara acele iahturi sau ma rog... painea :)))
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru