FIA modifica regulamentul safety car-ului

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 29.01.2009
FIA a anuntat ca intrarile la boxe vor fi permise si in timpul neutralizarii cursei de catre safety car incepand din sezonul 2009.

Sezonul 2008 a fost marcat de numeroase polemici referitoare la regulamentul masinii de siguranta si la modul in care pilotii pot intra la boxe in timpul unui incident petrecut pe pista.

Regulamentul de anul trecut prevedea ca intrarea la boxe este interzisa o anumita perioada de timp dupa producerea unui accident, pentru a evita situatiile in care pilotii conduc cu o viteza mult prea mare in zona respectiva.

Echipele de Formula 1 au testat la unele curse de anul trecut o metoda prin care aceasta problema poate fi eliminata prin utilizarea software-ului pus la dispozitie de catre ECU. Rezultatele au fost promitatoare, in sensul in care pilotii pot fi avertizati prin ECU de viteza maxima pe care o pot atinge in zona unui accident, atunci cand safety car-ul este prezent pe circuit.

Astfel, FIA a decis sa permita pilotilor sa intre la boxe chiar si pe perioada neutralizarii cursei de catre masina de siguranta.

"Regula introdusa in 2007 a fost una proasta, asa ca am revenit la regulamentul din 2006.

Singura diferenta este ca intentionam sa implentam un timp minim pentru revenirea la boxe", a explicat Charlie Whiting, directorul de curse al FIA. "Cand trimitem pe pista safety car-ul, mesajul va fi transmis fiecarei masini, acestea urmand sa aiba un mod "safety car" in sistemul ECU. Imediat dupa ce mesajul ajunge la masina, aceasta va sti unde este pe circuit si va calcula timpul minim necesar pilotului pentru a reveni la boxe. Pilotul va trebui sa respecte asta si informatia va fi afisata pe panoul de control".

"Daca va amintiti, motivul pentru care am inchis pitlane-ul a fost sa eliminam dorinta pilotului de a reveni rapid la boxe. Acum nu mai este cazul, pentru ca nu vei fi capabil sa ajungi la boxe mai rapid decat iti va permite panoul de control".

Noul regulament al safety car-ului va fi implementat incepand cu prima cursa a noului sezon competitional, ce se va desfasura pe circuitul de la Melbourne pe 29 martie.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru