FIA: "Noile echipe pot bloca regulamentul propus de FOTA"

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 08.07.2009
FIA a avertizat FOTA ca regulamentul tehnic pentru sezonul 2010 trebuie aprobat in unanimitate de toate echipele prezente pe grila de start, inclusiv de USF1, Manor si Campos.

Federatia Internationala de Automobilism (FIA) a trimis marti o scrisoare catre toate cele 13 echipe care vor concura in Formula 1 in sezonul 2010, in cadrul careia Max Mosley, presedintele forului mondial, afirma ca regulamentul tehnic pentru sezonul 2010 poate fi modificat numai prin acordul unanim al tuturor echipelor prezente in competitie.

Astfel, FIA sugereaza ca Formula One Teams' Association, formata in prezent din 8 echipe, nu poate decide singura care va fi regulamentul tehnic pentru anul urmator.

"Asa cum stiti, articolul 66 din Codul Sportiv International stipuleaza ca nicio schimbare nu poate fi efectuata regulamentului deja publicat fara un acord din partea tuturor participantilor. Prin urmare, modificarea regulamentului pentru 2010 are nevoie de acordul vostru", se arata in scrisoarea trimisa de Mosley noilor echipe acceptate in Formula 1, si anume USF1, Manor si Campos.

Oficialul britanic a urgentat noile echipe sa ajunga la o intelegere cu FOTA, aratand totodata ca FIA se va implica imediat in acest subiect in cazul in care cele doua parti nu vor ajunge la o intelegere.

"Prin urmare, va solicit sa ajungeti urgent la o intelegere cu echipele FOTA pentru a formaliza principiile in contracte clare si pentru a propune un regulament care sa fie satisfacator pentru toate echipele.

Daca apar probleme semnificative, voi fi bucuros sa implic Senatul FIA, dar sper ca asta nu va fi necesar. Odata ce aceste aranjamente au fost finalizate conform dorintelor voastre, trebuie sa notificati FIA pentru ca regulamentul sa fie modificat in consecinta", se mai arata in scrisoarea lui Mosley.

In plus, Mosley a avertizat in mod direct echipele FOTA ca acordul noilor team-uri acceptate in competitie este vital pentru ca regulamentul tehnic pentru sezonul 2010 sa fie modificat.

De altfel, FOTA va organiza miercuri la Nurburgring o intalnire cu cele trei noi echipe din Formula 1 (USF1, Manor si Campos), dar si cu Williams si Force India, echipe suspendate anterior din organizatie.

Echipele FOTA si-au dat acceptaul de a concura in sezonul 2010 al Formulei 1 numai dupa ce FIA a fost de acord sa modifice regulamentul conform cerintelor acestora. Articolul 66 din Codul Sportiv International stipuleaza in mod clar ca, dupa inceperea inscrierilor pentru sezonul 2010, regulamentul tehnic poate fi modificat numai prin acordul unanim al tuturor echipelor.

"Nicio modificare nu poate fi facuta Regulamentului dupa inceperea perioadei de inscrieri in lipsa unui acord in unanimitate al tuturor concurentilor care s-au inscris deja sau a deciziei comisarilor in caz de forta majora", se precizeaza in articolul 66 din Codul Sportiv International.

Convingerea noilor echipe sa accepte regulamentul propus de FOTA nu va fi insa o misiune usoara, in contextul in care USF1, Manor si Campos s-au inscris in sezonul 2010 pe premisa ca bugetul pentru sezonul urmator va fi limitat la numai 40 de milioane de lire sterline.

Via | Autosport

Taguri: FIA, FOTA, regulament

Comentarii (3)

  • papusarii
    Baietii veseli cred ca mai pot actiona la butoane. Sa-si aduca aminte, daca-i tine memoria, ca Force India si Williams au dat mesaje catre FOTA ca au facut o miscare gresita iesind din asociatie. Probabil ca vor intra in FOTA imediat ce li se va da un semnal in acest sens. Cat priveste noile echipe, acestea nu cred ca-si pot incorda prea tare muschii ptr maxi cel voinic, mai ales ca mai are putin si se duce. Nu am citit ce au semnat FOTA si FIA, dar stiu ca inscrierea in 2010 a echipelor din FOTA s-a facut sub umbrela FOTA si, datorita faptului ca FIA - sub diferite motive - nu modifica regulamentul anuleaza, cred eu, aceasta intelegere, deci si inscrierea.
    0 0
  • manor !
    Manor, echipa a carei conducere este legata de Mosley de pe vremea echiei Simtek, a carei masina a deschis seria neagra de la Imola ucigandu-l pe Ratzemberger la antrenamente, ar putea sa se bage in seama, ca doar de aia a fost admisa. De fapt si mesajul subliniaza ca este vorba de unanimitate, adica ajunge unul sa strice toata jucaria.!!!
    0 0
  • ...
    dar cum?...daca 10 echipe au ajuns la un acord si cele 3 nu sunt deacord atunci ...tampenie
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru