Formula 1 propune un nou format pentru calificări prin adunarea celor mai buni doi timpi

de Daniel Popescu
Luni, 04.04.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Formatul calificărilor ar putea fi schimbat încă o dată cu un sistem în care piloţii să parcurgă doar două tururi rapide în fiecare segment, iar clasamentul să fie stabilit în funcţie de suma celor doi timpi.

Reprezentanţii echipelor, ai FIA şi Bernie Ecclestone s-au reunit duminică dimineaţă pentru a discuta încă o dată despre formatul calificărilor din Formula 1.

Ca urmare a numeroaselor critici venite în urma primelor două sesiuni de calificări în sistem eliminatoriu, în care piloţii au rămas în garaje în finalul sesiunii, intenţia primară a fost revenirea la formatul clasic de anul trecut. FIA s-a opus însă acestei iniţiative şi a propus un alt format, care urmează să fie analizat şi votat joi.

Astfel, fiecare pilot va parcurge doua tururi rapide, iar clasamentul fiecărei părţi va fi alcătuit prin adunarea celor doi timpi. Această regulă se va aplica în fiecare dintre cele trei segmente ale calificărilor. Ipoteza este că, în acest fel, piloţii vor rămâne mai mult timp pe circuit, astfel că vor fi eliminate minutele "moarte" din finalul segmentelor.

Urmareste Automarket
"A fost stabilit un compromis şi avem timp până joi să decidem.
Mai degrabă mergem înapoi spre sistemul din 2015, dar în loc de un singur tur pe sesiune vom aduna doua tururi rapide"
, a explicat Christian Horner, şeful Red Bull Racing.

Un astfel de format ar fi însă mai greu de înţeles de către fanii obişnuiţi decât cel folosit până anul trecut. În plus, ar minimaliza performanţele reale, întrucât se întâmplă frecvent ca un pilot să comită erori într-un tur înainte de a parcurge un tur semnificativ mai bun. De altfel, un astfel de format a fost utilizat şi în 2005, însă a fost abandonat după numai 6 Mari Premii.

Reacţiile piloţilor nu au întârziat să apară, iar Sebastian Vettel a criticat dur propunerea venită din partea FIA. "Este momentul să mergem la circ. Este o idee bună dacă vrei lucruri întâmplătoare, dar Formula 1 ar trebui să fie despre curse. Este o idee de rahat", a precizat el.  

Via Motorsport, Motorsport

Comentarii (12)

  • Vorba lui Kimi R, " In formual 1 exista prea multa politica si sunt multe magarii, insa cei care privesc de afara lucrurile se intreaba: cine sunt astia si ce dracu fac?
    36 0
  • Mie mi se pare tot o porcarie si ideea asta.
    La o adica mi se pare mai animata situatia cu sistemul eliminatoriu decat mizeria asta in care "sanchi" vor fi pilotii mai mult pe circuit. Vor face tot 4 tururi, maxim.
    Sa le dea naibii pneuri la discretie si sa ii lase sa alerge in doua sesiuni de calificari in care sa se selecteze cel mai rapid tur, cum era prin anii 90.
    34 1
  • Salut Gabi, nu te-am mai vazut online demult!!!
    Welcome back man!
    8 2
  • O sa schimbe formatul calificarilor la fiecare cursa? Ar trebui sa se ajunga la un acord si terminati, deja e stresant...
    8 0
  • andrei
    Eu nu inteleg de ce nu se revine la formatul anilor '90 in care pilotii erau liberi sa faca ture, la final orei de calificari facandu-se clasamentul. Singura schimbare ar fi urmatoarea: sa se puncteze si primii N piloti cu un numar modest de puncte (1 sau 2 puncte). Ar fi ceva sa se dea puncte si pe calificari si nu inteleg de ce nu se face asta. Ar ajuta pilotii sa stranga puncte din mai multe sectoare. Eventual ar trebui si pilotul cu cel mai rapid tur in cursa sa primeasca un asemenea premiu. Ar fi mult mai interesant din punctul meu de vedere.
    8 0
  • Imi pare rau sa o spun, motogp-u are acel spectacol ce nu-l are F1. Pacat de investii ...
    5 0
  • "Investitii"
    0 0
  • Schimbarile dese cheia marilor insuccese...
    1 0
  • F1_Fan
    Nu-i mai simplu sa puna biletele cu numarul folosit de piloti intr-o cupa si Bernie... sa extraga ordinea de plecare si gata?
    15 0
  • hamilton a primit ok-ul din partea lui Wolf sa testeze in Moto Gp..
    1 0
  • cred ca tori ramanem uimiti de inteligenta din farful F1, e clar ca nu gasesc alternative, copiaza din ani trecuti cateceva si mai adauga ceva sa fie si mai comic, nu sunt un fan vettel dar are dreptate, e mai mult circ decat competitie, in rest numai bine
    12 1
  • ok, e in regula, depunem noi telespectatorii mai mult efort si gata. Inaintea calificarilor ne interesam care este formatul folosit si tot asa la fiecare cursa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru