Formula E: Avancronica Uruguay: cursă electrică la malul Oceanului Atlantic

de Daniel Popescu
Joi, 11.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Staţiunea Punta del Este de la malul Oceanului Atlantic va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni a treia etapă a sezonului din Formula E, prima competiţie de monoposturi electrice din lume.

Esential 2.8 kilometri este lungimea circuitului din Uruguay
20 de viraje are circuitul din Uruguay
43 de puncte are liderul clasamentului general, Lucas di Grassi, dupa primele doua etape
40 de puncte a acumulat Sam Bird in acelasi interval de timp
Formula E, prima competiţie de monoposturi electrice din lume, ajunge la sfârşitul acestei săptămâni în America de Sud pentru a treia etapă a sezonului, după ce anterior a vizitat continentul asiatic pentru cursele desfăşurate în China şi Malaysia.

Mai exact, a treia etapă a campionatului se va desfăşura în Uruguay, în celebra staţiune Punta del Este de la Oceanul Atlantic, comparată frecvent cu Monte Carlo.

Localizată la 140 de kilometri de capitala Montevideo, staţiunea Punta del Este este compusă din mai multe oraşe, iar în această perioadă se bucură de temperaturi medii de 25 de grade Celsius, perfect adaptate pentru monoposturile de Formula E.

▶ Formula E - detalii complete despre prima competiţie de monoposturi electrice

Circuit la malul Atlanticului

Circuitul stradal pe care vor concura piloţii din Formula E este amplasat pe străzile situate chiar la malul Oceanului Atlantic şi are o lungime de 2.8 kilometri.

În total, există 20 de viraje, cele mai multe dintre ele la 90 de grade, iar cursa se va desfăşura pe parcursul a 31 de tururi şi va avea o durată totală de circa o oră.

Circuitul beneficiază de câteva linii drepte lungi urmate de viraje strânse, motiv pentru care frânarea bruscă va fi esenţială pentru obţinerea unui timp cât mai bun pe tur, iar rularea în imediata apropiere a unui rival va juca un rol important în depăşiri. O potenţială problemă pentru piloţi este tocmai apropierea de ocean, întrucât este foarte posibil ca asfaltul să fie acoperit cu nisip în numeroase zone.

Di Grassi şi Bird, principalii favoriţi

După primele două etape ale sezonului, fostul pilot de Formula 1 Lucas di Grassi şi Sam Bird, fostul protejat al celor de la Mercedes, s-au evidenţiat ca piloţii cu cele mai constante rezultate.

Brazilianul care concurează pentru Audi Sport ABT este liderul clasamentului general cu 43 de puncte, după ce a câştigat cursa inaugurală de la Beijing şi a ocupat locul doi în etapă din Malaysia. Acesta are însă un avans de numai trei puncte în faţa lui Bird, care şi-a trecut în cont un podium în China şi o victorie pe circuitul din Malaysia.

Un potenţial rival pentru aceştia este însă şi Nicolas Prost, care a ratat victoria în etapa inaugurală după un acorsaj cu Nick Heidfeld, pentru ca ulterior să ocupe locul patru în Malaysia.

Programul etapei

Întreaga etapă de Formula E va avea loc pe parcursul zilei de sâmbătă, 13 decembrie.

În România, drepturile TV pentru Formula E sunt deţinute de postul de televiziune Dolce Sport, care nu a anunţat însă oficial dacă va transmite în direct cursa programată la ora 12:00. Iată programul complet al etapei de Formula E din Uruguay, conform fusului orar al României: 

Eveniment Ziua Ora Post TV
Antrenamente 1 Sambata, 13 decembrie 12:15 - 13:00 -
Antrenamente 2 Sambata, 13 decembrie 14:30 - 15:00 -
Calificari Sambata, 13 decembrie 16:00 - 17:00 -
Cursa Sambata, 13 decembrie 20:00 - 21:00 Dolce Sport (?)

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru