Lotus, numele sub care va concura Litespeed in F1

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 07.06.2009
Litespeed a anuntat ca va concura in sezonul 2010 al Formulei 1 sub istoricul nume Lotus in cazul in care FIA va apropa vineri inscrierea echipei in competitie.

Litespeed concureaza in prezent in Formula 3 Marea Britanie si a depus recent actele pentru inscrierea in sezonul 2010 al Formulei 1.

Fondatorii acesteia, Nino Judge si Steve Kenchington, au anuntat astazi ca echipa a obtinut dreptul legal de a utiliza numele Lotus in cazul in care FIA va aproba inscrierea pentru 2010. In acest context, celebrul nume Lotus ar putea reaparea pe grila de start a Formulei 1 incepand de anul viitor.

Compania isi propune sa aiba sediul central in localitatea britanica Norfolk, utilizata anterior de Audi si Bentley pentru pregatirea curselor de 24 de ore de la Le Mans. Echipa a demarat deja planurile pentru formarea staff-ului tehnic, primul nume cunoscut pe lista fiind cel al lui Mike Gascoyne, fostul director tehnic al echipelor Tyrrell, Jordan, Renault, Toyota si Force India. Britanicul a inceput deja munca la designul viitorului monopost Lotus care ar urma sa debuteze pe circuit anul viitor.

De asemenea, Litespeed l-a angajat pe Johnny Herbert drept ambsasador comercial si manager pentru piloti, acesta concurand intre 1990-1994 chiar pentru echipa Lotus.

Legendara echipa Lotus a fost infiintata de designerul Colin Chapman si a debutat in Formula 1 in sezonul 1958.

Pe parcursul unei istorii de peste 30 de ani, Lotus a castigat 7 titluri mondiale la constructori si 6 trofee similare la piloti, Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi si Mario Andretti fiind cei care intre 1963 - 1978 au terminat pe primul loc in clasamentul general.

Dupa titlurile obtinute in 1978, Lotus nu a mai castigat niciun trofeu, ultima victorie din istorie fiind trecuta in contul regretatului Ayrton Senna in sezonul 1987. Ulterior, declinul echipei a fost si mai abrupt, rezultatele nesatisfacatoare si, mai ales, problemele financiare ducand la inchiderea echipei la finalul sezonului 1994.

Lotus nu este singurul nume de legenda care isi propune sa revina in Formula 1 in 2010, celelalte doua fiind March si Brabham. Ultimii au fost deja amenintati ca vor fi dati in judecata de familia Brabham pentru utilizarea fara drept legal a acestui nume.

Via | BBC Sport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru