Lovitura de teatru: Noul sistem de punctare din F1 este ilegal!

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 20.03.2009
Echipele sustin ca decizia FIA de a acorda titlul mondial in Formula 1 pilotului care obtine cele mai multe victorii incalca regulamentul sportiv, motiv pentru care aceasta nu poate fi aplicata in sezonul 2009.

Consiliul Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) a decis marti sa acorde titlul de campion mondial in Formula 1 pilotului care obtine cel mai mare numar de victorii intr-un sezon, indiferent de numarul de puncte castigate.

Decizia urmeaza sa intre in vigoare chiar din acest sezon, insa a fost aspru criticata de peste jumatate dintre pilotii de Formula 1.

Reunite sub umbrela Formula One Teams Association (FOTA), echipele au dat vineri o replica pe masura forului mondial, explicand ca decizia FIA nu poate fi aplicata in 2009 fara acordul tuturor team-urilor implicate in sport. In acest sens, FOTA a facut apel ca echipele si FIA sa cada de acord in privinta unui nou sistem de punctare care sa intre in vigoare incepand din sezonul 2010.

"In urma deciziei Consiliului Mondial din 17 martie 2009 de a schimba modul in care este acordat titlul de campion mondial in Formula 1, echipele au hotarat in unanimitate sa puna la indoiala validitatea acestei decizii. FOTA a facut o propunere care s-a bazat pe rezultatele unui Studiu Global de Audienta, care a permis respectarea preferintelor publicului, iar echipele considera ca aceste indicatii trebuie sa fie luate in considerare".

"Amendamentul propus de Consiliul Mondial al FIA nu a fost realizat in conformitate cu procedurile existente in Anexa 5 a Regulamentului Sportiv si, pe baza articolului 199 din Codul Sportiv International al FIA, este prea tarziu ca FIA sa impuna o schimbare pentru sezonul 2009 daca aceasta nu a obtinut acordul unanim al competitorilor din Formula 1".

"Intrucat schimbarea sistemului de punctare propusa Federatiei Internationale de Automobilism de catre echipe nu a primit aprobarea Consiliul Mondial, nicio schimbare nu poate avea loc in 2009, iar echipele doresc sa-si reafirme dorinta de a colabora cu FIA pentru a defini un nou sistem de punctare pentru sezonul 2010 impreuna cu un set de masuri care sa stimuleze atractitatea sportului".

Anexa 5 a regulamentului sportiv la care face referire FOTA stipuleaza conditiile in care se pot modifica regulile care guverneaza Formula 1. De asemenea, articolul 199 din Codul Sportiv International stipuleaza ca FIA nu poate schimba regulamentul atat de tarziu fara acordul unanim al echipelor.

"Schimbarile efectuate in regulamentul sportiv sunt publicate cu cel putin 20 de zile inainte de inceperea inscrierilor pentru sezonul in discutie, dar niciodata mai tarziu de 30 noiembrie. Astfel de schimbari nu pot fi implementate mai devreme de ziua de 1 ianuarie a anului urmator publicarii acestora, cu exceptia cazului in care FIA considera ca schimbarile pot avea un impact major in designul tehnic al monoposturilor sau in performanta dintre echipe. In acest caz, schimbarile vor avea efect dupa data de 1 ianuarie a celui de-al doilea an ce urmeaza publicarii regulilor.

Perioade mai mici de notificare pot fi aplicate cu conditia obtinerii acordului unanim al tuturor competitirilor din campionat".

Initial, FOTA a propus acordarea a 12 puncte pentru victorie fata de cele 10 obtinute de invingator in prezent. De asemenea, pilotul de pe locul 2 urma sa castige 10 puncte in loc de 8, iar ultimul clasat pe podium ar fi castigat 7 puncte in loc de 6. Propunerea echipelor a fost insa respinsa de Consiliul Mondial al FIA din 17 martie.

Sezonul 2009 al Formulei 1 va incepe pe 29 martie la Melbourne, acolo unde se va desfasura Marele Premiu al Australiei.

UPDATE: In urma comunicatului emis de FOTA, Federatia Internationala de Automobilism a anuntat ca noul sistem, propus si aprobat acum doua zile, va fi amanat pentru 2010 in conditiile in care echipele nu vor fi de acord cu acesta. Mai multe informatii AICI.

Via | FOTA

Comentarii (15)

  • Bravo
    Bravo, sa le dea peste nas idiotilor de la FIA, nu se iau decizii in halul acesta. Inca ceva, o rectificare - sistemul de punctare propus de FOTA ar acorda cate 12, 9, 7, 5, 4 ...1 puncte clasatilor in oridine descrescatoare, nu 12, 10, 7 ... cum ati scris in repetate randuri
    0 0
  • Excelenta miscare
    Sper sa le reuseasca si sa schimbe noua decizie a FIA in varianta veche sau cea propusa de FOTA care mi se pare cea mai fair si pentru cei care castiga si pentru cei foarte constanti.
    0 0
  • da!
    good move;)
    0 0
  • bravo ...
    FOTA ! o atitudine de bun simt si, as plusa spunind ca era si o necesitate. Si care ii contrazice pe "circotasii" de pe site care se tot plingeau ca echipele nu sunt unite, ba mai mult doar unele au "curajul" sa ia atitudine :P
    0 0
  • poftim?
    BINGO! am ras juma' de ora, deci cum? Noul sistem de punctare e ilegal??? =)) =)) =)) Adica iluminatul Bernie face el o noua regula fara sa stie daca e ilegala sau nu??? OMG, pe ce lume traim?! si astia isi dau seama abia dupa doua zile ca sistemul e ilegal...
    0 0
  • se pare ca lovitura a fost tare
    http://www.autosport.com/news/report.php/id/73810
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Bine zis
    Le-a luat cam mult sa-si dea seama ca este ilegala. Interesant este ca si niste aripioare folosite de anumite echipe + o aripa spate sunt tot ilegale. O sa fie interesanta saptamana viitoare pentru ca la Merbourne o sa fie cateva diferente masive la unele masini :)
    0 0
  • ctlnmihai
    Noul sistem de punctare din F1 este ilegal!
    Se pare k Fia e gata sa amane noul sistem prin care pilotul cu cele mai multe
    vixctorii e declarat castigator-The FIA has announced it is ready to postpone its controversial decision to name the Formula One champion with a system based on the number of race victories instead of points won over the season.

    The sport's governing body has declared its readiness to push back the implementation of the new system to 2010 if the teams contest.
    0 0
  • pentru spectacol
    sper totusi ca de la anul sa se faca ceva,trebuie stimulati mai mult pilotii care castiga,diferenta,in puncte,dintre primul loc si celelalte pozitii ar trebui sa fie mult mai evidenta.Poate se adopta propunerea FOTA.
    0 0
  • ctlnmihai
    @michelle
    :D
    0 0
  • Evrika!
    A durat putin pana s-au "descoperit" aceste clauze ale regulamentului sportiv. O miscare strategica din partea FOTA, cu toate ca ei trebuiau sa stie din momentul aprobarii noului sistem ca acesta e ilegal. In orice caz, Bernie & Co au reusit sa faca tsunami printre piloti si lumea din jurul F1.
    0 0
  • FOTA nu e FAI
    Pentru stirea lui ally_great : FOTA este asociatia echipelor iar decizia cu acordarea titlului a luat-o comisia sportiva a FAI. Cei de la FOTA prin vocea presedintelui lor Luca de Montezemollo au reactionat imediat si au definit absurde masurile luate. Ieri au pus pe hartie si au argumentat cele spuse anterior.
    Eu cred ca FAI ar fi fortat regulile daca ar fi putut dar in fata unanimitatii opzantilor se vor mai gandi si sfatui pentru a face in 2010 un regulament eficient.
    Daca nu era finalul de sezon 2008 umbrit de acea depasire... cred ca nimeni nu se gandea la schimbarea regulilor.
    FAI a schimbat regulile numai in conjunctuti speciale. Daca va amintiti, actualul sistem a fost adoptat dupa ce Schummi a dominat campionatul in asa hal incat la jumatatea lui era deja campion.
    Atunci au trecut de la 9-6-4-3-2-1 la actualul 10-8-6-5-4-3-2-1. Inainte, in epoca turbo, pentru ca era o problema de fiabilitate a masinilor se mergea pe un sistem ce lua in calcul numai un numar limitat de rezultate.
    Cred ca felul cum va decurge campionatul ce va incepe se va schimba sau nu regulamentul.

    0 0
  • Sistem punctare
    Cred ca este o decizie buna amanarea schimbarii sistemului de punctaj. Cred ca in noul punctaj ar putea intra si alte criterii de punctare decat clasarea pilotului pe un anumit loc la finalul cursei. Astfel cred ca ar fi ideal sa mai fie punctate:
    - pilotul care reuseste pole position
    - pilotul care reuseste cel mai bun timp pe un tur in timpul cursei
    - pilotul care face cele mai multe depasiri.
    Sa vedeti atunci spectacol meserias...mai ales pe la mijlocul clasamentului unde pilotii s-ar depasi una-ntr-una numai pentru a lua punctul sau punctele. Cred ca asta ar aduce un plus pentru spectacol
    0 0
  • Punctare...
    Cel ce ia pole position deja e avantajat de pozitia de la start. Mai degraba cel care are cel mai bun rezultat in ansamblu in calificari + alte criterii de punctare amintite mai sus
    0 0
  • Firicel zice
    Prea mult fum....Va astept la Melbourne
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru