Mercedes face primul pas în spate la echipa de Formula 1: germanii rămân cu numai o treime dintre acțiuni, la fel ca Ineos și Toto Wolff

de Daniel Popescu
Vineri, 18.12.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mercedes a anunțat că va deține doar o treime dintre acțiunile echipei de Formula 1 după ce grupul britanic Ineos a preluat o treime dintre acțiuni. Ultima treime este deținută de Toto Wolff, care și-a prelungit contractul pentru încă trei ani.

Presa internațională a speculat insistent pe parcursul acestui an că Mercedes intenționează să se retragă din Formula 1 ca urmare a dominației autoritare din ultimele șapte sezoane, în care a obținut toate titlurile la piloți și constructori.

Chiar dacă informațiile nu erau exacte, acestea au avut totuși un sâmbure de adevăr. Daimler a anunțat vineri că își reduce numărul de acțiuni la echipa de Formula 1 de la 60% la numai 33.33%.

Chiar dacă nu este pentru prima oară când își reduce numărul de acțiuni, acum este pentru prima oară când Daimler nu mai este acționarul majoritar al echipei. În plus, nu va rămâne nici măcar acționarul principal.

Pachetul de acțiuni a ajuns la grupul britanic Ineos, una dintre cele mai mari companii de produse chimice din lume, cu afaceri anuale de aproape 70 de miliarde de euro. Astfel, Ineos va deține tot 33.33% dintre acțiuni, în timp ce directorul de motorsport Toto Wolff și-a mărit de asemenea cota de la 30% la 33.33%.

Cu numai câteva zile în urmă, Ineos a cumpărat uzina Daimler de la Hambach (Franța), acolo unde anul viitor va produce noul model Grenadier.

Conform înțelegerii, Ineos va continua să producă modelul electric Smart EQ Fortwo în cadrul uzinei franceze.

Practic, Mercedes-Benz, Ineos și Wolff vor avea acum o influență egală în cadrul echipei de Formula 1. Cu această ocazie, Wolff a anunțat că își prelungește contractul cu echipa pentru încă trei ani.

În ciuda acestor schimbări, Mercedes insistă că "echipa va rămâne în continuare echipa de uzină Mercedes-Benz și va continua să utilizeze un șasiu Mercedes și motoare Mercedes în următorii ani", potrivit unui comunicat.

Chiar și așa, noul acord pare să fie doar un prim pas spre retragerea Mercedes din Formula 1 peste câțiva ani.

Pentru moment, Lewis Hamilton nu a anunțat încă prelungirea contractului cu Mercedes pentru sezonul 2021, însă un anunț oficial este așteptat până la Crăciun. 

Via The Race

Comentarii (1)

  • Ineos actionar 33% Mercedes F1 ! Ineos Grenadier, SUV si camioneta cu motoare BMW !!! Pe cand un BMW cu motor Mercedes ? Sau invers ?
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru