O nouă eră pentru Formula 1: Ecclestone, îndepărtat de la conducere și înlocuit cu Ross Brawn, care promite reguli mai simple

de Daniel Popescu
Miercuri, 25.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Noul proprietar al Formulei 1 l-a îndepărtat de la conducere pe Bernie Ecclestone, iar Ross Brawn se va ocupa de aspectele sportive și tehnice ale competiției. Britanicul anunță deja o serie de simplificări ale regulamentului.

Liberty Media a finalizat la începutul acestei săptămâni achiziționarea Formulei 1 de la fondul de investiții CVC Capital Partners și a anunțat deja o serie de schimbări importante în structura de conducere.

Cea mai importantă dintre acestea este înlăturarea lui Bernie Ecclestone, britanicul în vârstă de 86 de ani care a condus competiția timp de 4 decenii. Noul proprietar a anunțat că Ecclestone va păstra un titlu de "președinte onorofic" și va putea în continuare să ofere sfaturi, însă nu va mai avea nicio influență reală asupra competiției.

Așa cum era de așteptat, Ecclestone a fost înlocuit cu 3 persoane. De departe, cea mai importantă nominalizare este cea a lui Ross Brawn, reputatul inginer care a câștigat titluri mondiale cu Benetton, Ferrari, Brawn GP și Mercedes.

Britanicul este noul director executiv al Formulei 1, iar în acest rol se va ocupa de aspectele tehnice și sportive ale competiției. Iată câteva dintre posibilele schimbări pregătite de Brawn pentru sezonul 2018 sau 2019:

 regulamentul sportiv va fi simplificat.

Brawn nu a oferit exemple concrete, însă una dintre regulile controversate a fost introducerea a trei tipuri de pneuri pentru cursă, care a generat neclarități pentru fani. "Obiectivul pentru viitor este simplitatea. Sunt momente când nu-mi dau seama ce se întâmplă într-o cursă", explică el.

 sistemul DRS ar putea fi eliminat. "DRS nu este popular. Fanii știu doar că apeși un buton și depășești monopostul din față. Asta vor ei să vadă?", se întreabă Brawn;

 circuitele istorice au importanță strategică pentru calendar. "Nucleul F1 este tradiția. Silverstone este foarte important. Multe circuite noi sunt interesante, dar vor să fie aici pentru că există Monaco, Silverstone, Monza, Hockenheim sau Nurburgring".

Din punct de vedere al regulamentului tehnic, Brawn anunța încă de anul trecut o posibilă schimbare a motoarelor, întrucât acestea nu au avut efectul scontat asupra fanilor. În plus, noile unități introduse în 2014 sunt foarte scumpe.

Pe de altă parte, aspectele comerciale ale competiției, care includ contractele cu televiziunile pentru transmisiunile Formulei 1, vor fi gestionate de Sean Bratches, în timp ce Chase Carey a fost numit CEO al Formulei 1.

Via Motorsport, Motorsport, F1 Fanatic

Comentarii (12)

  • Eu o consider o veste foarte buna. titluri cu 4 echipe si o persoana pe care orice echipa o vrea la conducere, reprezinta un gir care merita oferit. Ross Brawn este un om care este dedicat sportului cu motor, si un vizionar puternic. Bernie era un lider cu mana de fier, dar care a fost dominat de cursa pentru bani probabil dictata de CVC Capital, pe de alta parte a cam pierdut contactul cu latura sportiva, motorsportul, atentia lui fiind captata din ce in ce mai mult de latura financiara, de profit cat mai rapid. Nu pot sa il condamn, F1 a rezistat mult ani in diferite ere politice si financiare, cu foarte multe provocari, dar atat fanii F1 cat si lumea interioara F1 isi doresc altceva decat directia in care a luat-o acest sport.
    Ross Brawn nu are o sarcina usoara, intrucat are de infruntat multe provocari. Echipele mici sunt foarte inventive, dar in pericol de deces financiar, echipele mari sunt frustrate pentru ca au calusul in gura pentru dezvoltarea libera, contractele preferentiale produc si mai mari dezechilibre, si in aceasta aura avem un regulament sportiv care nu poate fi schimbat brusc, dar care este in multe directii chiar ilar. Cred insa ca Ross Brawn are atat caracterul necesar, cat si aptitudinile tehnice cat sa aduca o schimbare pozitiva.
    Ramane sa vedem, dar eu am incredere ca vin vremuri mai bune.
    38 1
  • "Obiectivul pentru viitor este simplitatea. Sunt momente când nu-mi dau seama ce se întâmplă într-o cursă"

    apai noi istilalti ce sa mai zicem; dar nu-i vorba ca nu intelegem ce vedem, intelegem insa ca nu ne place sa vedem prea multe balarii marginale sportului

    "DRS nu este popular. Fanii știu doar că apeși un buton și depășești monopostul din față. Asta vor ei să vadă?"

    Pai chiar asta doreau sa vada. Dar s-au razgandit.

    "Nucleul F1 este tradiția. Silverstone este foarte important. Multe circuite noi sunt interesante, dar vor să fie aici pentru că există Monaco, Silverstone, Monza, Hockenheim sau Nurburgring".

    HALELUIA
    17 0
  • F1 este un spor prea greu de manageriat de o singura persoana oricat de capabila se credea acea persoana. O echipa care se poate ocupa de Formula 1 asa cum trebuie este un lucru foarte bun. Dar pana atunci sa vedem sezonul actual. Ross Brawn se pricepe si este foarte bun pe partea tehnica si in loc sa avem 6 lideri diferiti care decid diferite lucruri (multe dintre ele stupide) la sfatul lui Ecclestone mai bine sa existe cineva ca Ross Brawn.

    Nu stiu daca sa ma bucur, dar cel putin pentru moment ma gandesc ca-i un lucru bun. Vor urmari cu placere, cum vor evolua lucrurile.
    18 0
  • Florin
    Cred ca venirea lui Ross Brawn la șefia F1 cam inseamna sfarsitul dominației Mercedes. După ce l-au scos pe usa din spate, cred ca a venit venea ca Ross sa le plateasca niște polițe. În plus se pare că regulamentul dictat de Bernie era schimbat la câtva ani în funcție de care echipa platea mai mult. Daca se schimba regulamentul cu privire la motoare, DRS si altele, se cam niveleaza valorile, în special a echipelor mai mari; dat pot profita si echipele mici care stiu exploata momentul ( cum a fost situatia echipei BrawnGP)
    8 1
  • Mclaren ,Torro Rosso,Force India si Hass au trecut testele de siguranta impuse de catre FIA
    5 3
  • Bernie a avut un rol deosebit în dezvoltarea F1. Îi mulțumesc.
    Brawn este un inginer de geniu. Îi urez succes. Și da, fanii doresc să vadă cât mai multe depășiri adică o luptă reală nu doar fete de la Căpâlna înșirate pe circuit că devine monoton.
    10 0
  • Problema e ca Bernie nu se da batut. Exista zvonuri aparent din surse credibile care spun ca Bernie vrea sa faca o Formula alternativa. Impartirea echipelor actuale in doua Formule ar fi un dezastru pentru F1 . Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile.
    2 4
  • Aducerea lui Brown cu siguranta aduce mai multa expertiza tehnica. Dar dincolo de schimbarile pe care le-at putea implementa mai repede, cred ca formula 1 s-a indepartat de ceea ce se numeste consistenta.

    Sunt prea multe schimbari de regulament, haotice si care induc complexitate din ce in ce mai mare. Ar fi fain ori sa ne intoarcem la f1 cu motoare mai mari si aderenta mecanica.

    Oricum, orice schimbare va veni, acesta va fi pentru 2018, iar din perspectiva declaratiilor unor piloti referitor la curse plicticoase, sper sa nu incep sezonul 2017 cu gandul la 2018.

    O zi buna
    3 0
  • "Ousted former Formula 1 chief executive Bernie Ecclestone is tipped by some insiders to be planning a breakaway series. (BBC chief F1 writer Andrew Benson)" http://www.bbc.co.uk/sport/formula1/38722575
    2 0
  • In sfarsit, vom vedea ceva schimbari in viitor. Cat despre Bernie, vorba romanului "Lasa-ne...lasa-neeeeee". La 86 de ani ce mai vrei?
    Ia-ti minora cu tine si traieste sanatos si multi ani pe insula ta din Caraibe.
    8 0
  • pentru kimi...o sa fie voie cu votka in torpedou
    1 7
  • Interviu cu Ross Brawn pentru cine are timp si chef sa citeasca. http://www.espn.co.uk/f1/story/_/id/18558956/ross-brawn-vision-f1-part-one
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru