OFICIAL: Adrian Newey pleacă de la Red Bull Racing

de Alexandru Monenciu
Joi, 02.05.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Adrian Newey pleacă de la Red Bull Racing. În cei 19 ani petrecuți la echipă, Newey i-a ajutat pe austrieci să câștige, în total, 13 titluri mondiale.

Adrian Newey este o figură marcantă în Formula 1. Celebrul designer și inginer de monoposturi a petrecut 19 ani la echipa Red Bull Racing, timp în care austriecii au câștigat 7 titluri mondiale la piloți și 6 titluri la constructori.

În ultimele zile au apărut foarte multe zvonuri care vorbeau despre plecarea lui Newey de la Red Bull Racing. Acestea s-au adeverit în urma unui comunicat oficial, emis chiar de către echipa austriacă.

Potrivit acestui comunicat, Adrian Newey va pleca din funcția de director tehnic în primul trimestru din 2025. Până atunci, Newey va dezvolta în continuare viitorul hypercar RB17.

Mașina va fi dezvăluită în vara acestui an și știm că va fi echipată cu un motor V10 care se va tura până la 15.000 de rotații pe minut. Unitatea va dezvolta peste 1.000 de cai putere, iar masa proprie a viitorului RB17 va fi de 900 de kilograme.

Producția va fi limitată la doar 50 de exemplare, iar prețul se va învârti în jurul sumei de 5.8 milioane de euro.

via Carscoops

Comentarii (7)

 • Ernest Knoors
  "Pentru cei născuţi după ultima ploaie, vreau sa ma prezint: inginer de motoare pentru F1, am lucrat si la Maranello.
  Dacă, ca legendă a designului, vrei să faci încă un „ultim dans” și poți conduce Ferrari la un nou titlu al piloților sau al constructorilor, da, aceasta ar fi decizia extraordinară pentru cariera sa.
  Cred că Ferrari a etalat foarte clar unde se află ambiția lor, pentru că l-au luat și pe Hamilton.
  Cu Fred Vasseur fac pași buni.
  Dacă Newey are ambiția de a câștiga un alt campionat mondial cu o a patra echipă, Ferrari este o opțiune nu doar foarte bună, ci extraordinara. Ar fi un sfârșit remarcabil al carierei sale.
  Dacă trebuie să-mi pun toti banii pe mutarea asta, Newey la Ferrari, n-am pentru ce sa ezit, îl vom vedea în curând pe Adrian în spatele unei farfurii frumoase de paste în Maranello.”
  0 2
 • Un asa mare inginer ca tine, ar trebui sa fie destul de cult, incat sa nu faca cacofonii (la mine e intentionata). Spun asta doar pentru ca te-ai dat rotund.
  In rest, ai dreptate.
  1 1
 • Doar o rumoare
  Newey a purtat deja mai multe discuții cu șeful echipei Williams, James Vowles, despre o întoarcere surpriză la vechiul său angajator. În anii 1990, Newey a fost, deși încă aflat la începutul carierei sale, forța motrice din spatele succeselor lui Nigel Mansell, Damon Hill și Alain Prost . Toți au devenit campioni mondiali cu mașini proiectate de Newey.
  Cu Vowles la cârmă, Williams își face încet, dar constant drumul înainte. Vowles a spus întotdeauna că Williams a fost si este un proiect pe termen lung, dar cu Newey la bord, ar putea fi făcute progrese uriașe într-un interval scurt de timp.
  Dacă Newey trece într-adevăr la Williams, el va putea face față mașinii din '26 cu brio si la timp.
  Newey este lăudat de prieteni și inamici deopotrivă pentru că este, de obicei, unul dintre primii, daca nu chiar primul, care ajung sa extraga rapid si enorm dintr-un nou regulament tehnic.
  0 2
 • Ralf Schumacher
  „Max Verstappen va părăsi si el echipa Red Bull.
  Alături de alți ingineri buni care au garantat că vor merge în altă parte, unii dintre ei cu Adrian Newey.
  În ceea ce privește viitorul Red Bull, fără influența unuia dintre cei mai mari designeri ai F1, cred că viitorul lor este foarte sumbru.
  Red Bull va dispărea în mediocritate si în scurt timp.”
  0 3
 • bobita
  Verstapen a spus că nu pleacă de la RB şi că 150.000 de dolari oferiţi de Mercedes, dacă oferta este adevărată, nu sunt atractivi, el fiind preocupat să performeze: să concurez pt locurile 5-6 m-ar face morocănos...
  1 0
 • RacingLife
  Viziunea sa de ansamblu şi maniera unică de abordare l-au transformat în cel mai de succes designer de maşini de GP din istorie. Dar care a fost implicarea sa reală din ultimul deceniu la Red Bull şi în ce rol s-ar putea încadra la Ferrari (dacă semnează)?
  Pe 1 mai Red Bull Racing a emis un comunicat oficial în care anunța despărțirea de inginerul britanic. Aceasta avea să se petreacă efectiv la finele lui martie 2025, dar până atunci sarcinile acestuia se concentrau efectiv asupra hypercar-ului RB17. Colaborarea cu grupul tehnic ce se ocupă de monopostul/monoposturile de F1 se întrerupe complet. Comunicatul ce poate fi citit integral pe site-ul echipei, încerca să mascheze anumite lucruri ce au fost apoi descifrate şi care prezintă un tablou extrem de interesant în privința viitorului apropiat al F1.
  Nu vom trece în revistă realizările inginerului genial de 66 de ani, ci vom insista asupra câtorva aspecte cheie care să lămurească nişte chestiuni ce au fost prea mult deformate de mantia legendei.
  Care a fost natura contribuției sale efective la Red Bull în era 2014-2024?
  Adrian Newey a avut contribuții inegale în ce priveşte conceptele Red Bull de-a lungul anilor, primul monopost la care implicarea sa a fost mai importantă fiind RB3. Dar abia cu debutul noilor reguli, în 2009, impactul său s-a simțit din plin. “Mă simt cel mai fericit atunci când lucrez la un monopost ce trebuie să respecte o mare schimbare de regulament” sublinia el în 2017. A fost cazul cu RB5 şi urmaşul său RB6, apoi cu seria deschisă de RB7 în 2011.
  Noua schimbare de regulament din 2014 a prins Red Bull pe picior greşit, iar asta nu datorită echipei tehnice de sub comanda lui Newey, ci datorită Renault. Primul monopost al noii ere conceput sub bagheta britanicului îşi revendica supremația asupra etalonului Mercedes W05 la capitolele apăsare aero, împachetare şi marginal grip mecanic, dar unitatea de propulsie germană era în altă ligă. Dacă Red Bull RB10 ar fi avut sub capotă un PU comparabil, atunci Vettel şi Ricciardo s-ar fi bucurat de un avantaj de până la 0.5s/tur. Realitatea a fost că Mercedes ar fi putut scoate un ecart de 1.6s/tur grație celor peste 80CP în plus, dar avansul aproape obscen a fost mascat prin mapări mai ponderate pentru a nu determina FIA să impună anumite măsuri. Din acest punct interesul lui Adrian a început să se diminueze, nu s-a mai implicat de la început atât de adânc în dezvoltarea următoarelor monoposturi, dar ideilea sale au salvat Red Bull de două ori de la deraiere, în 2017 şi 2019. Asta după ce rezultatele din tunelul de vânt prea îngust duseseră la interpretări eronate ale inginerilor aerodinamicieni. Ideile sugerate de el au transformat maşinile acelor ani în unele ce au învins până la urmă în câteva GP-uri. Dar maniera de abordare se schimbase. În continuare “putea presăra pulbere de aur peste munca celorlalți colegi”, dar nu se mai implica cu atât aplomb în dezvoltarea de la zero a unui monopost, conceptul de bază nu era exclusive al lui. Abia ascensiunea Honda i-a readus motivația în 2021, dar aportul său în stilul Williams 1991-1996 sau Red Bull 2009-2014 nu a mai fost niciodată văzut. Schimbarea de Regulament din 2022, cea mai radicală din istorie poate, l-a readus în prim plan, chiar dacă nu la nivelul de implicare pre 2014. Totuşi conceptul de bază al noii serii de dominatori Red Bull a fost trasat de el. Mai mult, “la această maşină (RB18-N.N.) am conceput suspensia față şi cea spate şi alte părticele şi componente” recunoştea el la finele lui 2022. RB19 a fost o evoluție firească a lui RB18, în plus cântărind cu circa 14kg în minus. Dar RB20? Deşi ideea din spate rămâne aceeaşi (platformă cât mai stabilă în detrimentul unui nivel maxim de downforce ce nu poate fi însă exploatat) inputurile britanicului s-au redus simțitor. Dirjorul a fost Pierre Wache-directorul tehnic RBR, cu un aport notabil din partea aerodinamicianului şef Enrico Balbo (ce a proiectat aproape în exclusivitate podeaua) şi al designer-ului şef Craig Skinner. Meritul lui Newey aici constă în faptul că a reuşit să-i învețe pe membrii echipei de proiectare să gândească la unison şi în direcția corectă indicată de el în a doua parte a lui 2021. Astfel că pe acel schelet au reuşit să pună la punct o evoluție mai radicală ce respectă ideile fundamentale ce au stat la baza lui RB18, dar exploatează într-o manieră diferită de 2022-2023 fructele ideilor lui Newey.
  Deci care este rolul său efectiv în organizația tehnică Red Bull? Funcția ocupată este de şef al biroului tehnic. Teoretic şi practic, din punct de vedere structural, el este liderul ce conduce grupul tehnic. Dar, mai important, are libertate completă în privința gradului de implicare. O poate face masiv precum în cazul RB7, parțial dar prin mutări cheie (RB18) sau marginal (mici indicații sau doar pur şi simplu aruncă un ochi pe planurile monopostului creat de echipă)-cazul RB20. Doar oferindu-i această libertate completă, l-a convins Christian Horner să continue pentru aproape 20 de ani alături de Red Bull.
  Ce îl face diferit de orice alt inginer proiectant contemporan, este acea viziune de ansamblu de care vorbea Napoleon în urmă cu peste două secole când explica ce îl difernțiază pe el de ceilalți generali din Europa. Dacă unii dintre aceştia (printre care şi câțiva de sub comanda sa) erau nişte tacticieni foarte capabili, tutoror le lipsea acea viziune strategică de ansamblu. Cam aşa stă şi treaba cu Newey şi ceilalți ingineri. Asimilat greşit de unii drept aerodinamician, competențele sale trec mult peste hotarele aerodinamicii. Excelând atât în privința dinamicii fluidelor, cât şi în inginerie mecanică, el alimentează din când în când cu ideile sale acel grup tehnic din care se remarcă déjà amintiții Balbo şi Skinner, dar şi Ben Waterhouse (şef al departamentului performanță) şi Paul Monaghan (şef departament inginerie auto). Directorul tehnic Pierre Wache coordoneaza activitatea tuturor departamentelor tehnice.
  Ce face Adrian Newey efectiv în epoca recentă? Fiind un om al conceptelor ce este ajutat de faptul că poate privi din avion şi nu prin gaura cheii, nimeni nu intuieşte mai corect ca el care este cheia care să deschidă uşa exploatării corecte aunui set nou de reguli. Are o abilitate unică de a readuce în prim plan idei trecute ce pentru unii reprezintă capitole închise, ghidându-se uneori după maxima conform căreia nicio o idée sau concept nu sunt plafonate definitiv, trebuie doar anticipat cum să le readuci în joc. Efectiv el studiază textul regulamentelor tehnice, apoi aruncă o privire pe soluțiile tehnice găsite de fiecare departament. După care, în funcție de motivația generată de fiecare proiect/regulament, alege să se implice, ideile sale acționând ca un liant ce uneşte cele mai viabile soluții. Soluții ce luate în parte pot părea speciale, dar fără acest ultim ingredient ce le îmbină armonios, rămân nefezabile. De multe ori se implică personal în crearea mai multor componente pe care le proiectează el însuşi, pentru că sunt situații în care “nu faci bine decât ceea ce faci tu însuți”(Napoleon).
  Asemănările cu idolul său, Colin Chapman, sunt frapante din acest punct de vedere. Dar dacă fondatorul Lotus era obsedat de a schimba şi inova permanent-asta şi pentru că regulamentul era infinit mai permisiv, Adrian are o abordare mai potolită ce se pliază mult mai bine complexității tehnice a epocii moderne. În plus, pregătirea sa tehnică teoretică este mult mai solidă. Da, Chapman a fost un pilot mult mai bun decât va fi vreodată Newey, rivalizând la acest capitol cu Rudolf Uhlenhaut…
  Trecând aceste aspecte în revistă, putem spune că rolul său a fost cel al unui super consultant ce îşi oferă opiniile din când în când şi alimentează grupul tehnic cu soluții ce se dovedesc cruciale. Contractul oferit de Horner i-a oferit acea libertate de exprimare şi acțiune ce i-au alimentat creativitatea-întotdeauna excepțională când FIA impune un nou set de reguli tehnice.
  Dacă majoritatea componentelor unui monopost sunt concepute de alții, ele trebuie să se subordoneze ideilor generale trasate de Adrian Newey. Standardele de performanță şi perimetrii de funcționare al acestora îndeplinesc țintele stabilite de el. Altfel spus, fundația a fost trasată de el. Iar la seria noii ere venturi a conceput şi pilonii (a se citi suspensiile) plus “alte părticele şi alte componente”. Aşa că nu e deplasat să numim RB18, RB19 şi RB20 drept “maşini Newey”. Chiar şi viitorul RB21, pentru că fundația şi țelurile urmărite sunt cele propuse de el în 2021.
  De cum şi pâna la finele lui martie 2025 se va ocupa exclusiv doar de viitorul hypercar RB17 ce va fi prezentat publicului la GP-ul Austriei 2025. Implicarea sa tehnică în cadrul echipei de F1 este încheiată. Această perioadă, aprilie 2024-aprilie 2025 va funcționa precum ceea ce numesc englezii gardening leave, în sensul că până în luna aprilie a anului următor nicio echipă de F1 nu va putea beneficia de serviciile sale. Cum munca la monoposturile 2026 este permisă doar de la 1 ianuarie 2025, aportul său va conta dacă va semna cu o altă echipă, în speță Ferrari. Ce a stat la baza deciziei lui Horner de a a nu bloca accesul altor echipe la serviciile inginerului britanic, alegând perioada la care acesta va lucra la RB17 ca pe un gardening leave mascat? Dincolo de aspecte secundare, este vorba de recunoaşterea pe care i-a datorează lui Adrian Newey pentru alăturarea la proiectul său în 2006 şi continuarea alături chiar când lucrurile nu au stat ca pe roze precum în 2014-2019. Anumite negocieri cu conducerea Ferrari în stilul celor legate de Laurent Mekies în 2023 nu trebuie excluse.
  Contactele lui Adrian cu Scuderia sunt clare, Frederic Vasseur se ocupă de fazele prelimnare, ca şi în cazul Lewis Hamilton. John Elkann i-a dat mână liberă francezului în negocieri, dar momentul final implică o discuție între el şi Adrian Newey. La momentul actual, conform celor mai sigure surse, Elkann i-a oferit 100milioane $ pentru patru sezoane, dar există o mare flexibilitate în ce priveşte acest aspect. Este cunoscut că britanicul nu pune un mare preț pe chestiunile financiare acum…dar Amanda Newey pune, la fel şi managerul său din discuțiile cu Red Bull Racing (Horner), Eddie Jordan. Ferrari îi poate oferi lui Newey ceea ce nicio altă echipă nu poate: să îşi încheie en fanfare cariera la cea mai faimoasă echipă din istoria motorsportului, asta în timp ce poate crea un model (sau mai multe?) de stradă Ferrari pornind de la o coală albă de hârtie. Asocierea dintre cele două nume dă o greutate infinit mai mare viitorului model decât orice alt astfel de proiect, fie că se numeşte Red Bull, Aston Martin sau chiar Mercedes.
  Elkann e dispus să-i ofere libertate completă, fără niciun fel de sarcină trasată, modul în care ar acționa fiind similar cu ce a avut la Red Bull în ultimii ani. Mai mult, Scuderia încerarcă să-i aducă alături câțiva colaboratori importanți de la echipa austriacă: Ben Waterhouse, David Morgan (responsabil dezvoltare aero RBR), Alessandro Germani (lider al departamentului dezvoltare aero RBR).
  Pentru o mai bună integrare, vrăjitorul britanic ar trebui să se mute în Italia. În 2014 era dispus să facă asta, dar numai că un anume Marco Matiacci nu l-a aşteptat pe aeroportul din Bologna atunci… Luca di Montezemolo reuşise atunci să îl convingă, apoi a fost înlăturat neceremonios de Sergio Marchionne. Ar fi fost ultima mare lovitură pentru Montezemolo, comparabilă cu aducerea lui Schumacher, Brawn şi Byrne în 1995-1996.
  Vom vedea un anunț oficial în curând? Contractul e finalizat în proporție de 90% cum susțin cele mai de încredere surse din Italia?
  Va fi un succes această posibilă viitoare colaborare? “Sfatul meu pentru orice inginer care vine la Ferrari, este să ia cecul cu salariul şi să îl pună în cel mai vizibil loc de pe birou, spunea omul care a redresat Scuderia pe plan aero începând cu 1982, Harvey Postlethwaite. Când lucrurile nu merg bine, priveşte la suma cu multe zerouri de pe acea bucățică de hârtie şi gândeşte-te că doar Ferrari îți poate oferi asemenea sumă…Apoi poți pleca spre casă într-un automobile roşu cu motor cu 12 cilindri…”.

  Valentin Raducan
  0 1
 • @bobita
  Mai adaugă trei zerouri, pentru suma pe care ai oferit-o tu(150 000), garantez, Max Verstappen nici nu se ridică din pat.
  0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru