OFICIAL: Noul sistem de punctare din F1: invingatorul ia 25 de puncte!

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 11.12.2009
Sistemul de punctare din Formula 1 va fi modificat radical incepand din sezonul 2010, castigatorul cursei urmand sa fie recompensat cu 25 de puncte in loc de 10, ca pana in 2009.

Consiliul Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA) a acceptat vineri propunerea echipelor din Formula 1 ca sistemul de punctare pentru curse sa fie modificat.

Astfel, incepand din sezonul 2010, castigatorul unei curse va primi 25 de puncte in clasamentul general, in timp ce ocupantul locului 2 va fi recompensat cu 20 de puncte. Ocupantul ultimului loc pe podium va primi 15 puncte, in timp ce pentru locurile 4-10 se vor acorda puncte dupa sistemul 10-8-6-5-3-2-1.

In acest fel, numarul pilotilor care vor castiga puncte in urma unei curse a crescut de la 8 la 10, fapt ce reflecta cresterea numarului de echipe din competitie de la 10 la 13.

Sistemul de punctare valabil pana in acest sezon a fost implementat pentru prima oara in 2003 si a functionat dupa regula 10-8-6-5-4-3-2-1, prin care erau recompensati numai primii 8 clasati.

Sistemul adoptat vineri de FIA este asemanator cu cel din MotoGP, cu exceptia faptului ca in Campionatul Mondial de Motociclism sunt recompensati primii 15 piloti.

Ramaneti alaturi de Automarket pentru a citi o analiza detaliata a efectelor pe care noul sistem de punctare il va avea asupra modului in care va fi decis campionul mondial.

Via | FIA

Comentarii (9)

  • Buna treaba
    Sa nu ramana nimeni fara puncte. Sa nu zica nimeni ca alearga degeaba.
    1 0
  • excelent sistem
    Jean Todt deja isi face simtita prezenta :D sistemul a adus foarte mult spectacol in motogp,competitie de mii de ori mai interesanta ca F1 in ultimele sezoane
    1 0
  • foarte bine
    De mult se cerea o astfel de schimbare. Majoritatea campionatelor merg pe o astfel de formula de punctare. Sansele sa iasa doi piloti la egalitate sunt mult reduse.
    1 0
  • NeoGalaxy
    @Punctare si punctaj
    Este interesant noul punctaj pentru ca vor aveam ocazia de a vedea scoruri foarte mari. Astfel de la 140 puncte, 250 puncte vom trece la 3000 puncte si 7000-9000 pentru constructori, ceea ce este interesant de urmarit :)
    0 0
  • medalii?
    Nu mai dau si medalii cum se vehicula la un moment dat? :D
    0 0
  • pt NeoGalaxy
    Scuze pt mesaj, dar trebuie sa il pun. TU UNDE NAIBA AI FOST LA SCOALA DE NICI NISTE CALCULE SIMPLE NU ESTI IN STARE SA FACI? Intr-o cursa se vor acorda (25+20+15+10+8+6+5+3+2+1)X2, adica 190 de puncte. Deci in cele 19 curse se vor acorda in total 190X19 puncte = 3610 puncte, din care 1805 in clasamentul pilotilor si 1805 in cel al constructorilor. DE UNDE DREAQ 7000-9000 de puncte?
    0 0
  • Chiar ?
    Nu sunt de acord cu Cobra, nici in Moto GP nu este spectacol, se bat pentru titlu 2-3 piloti. Ca se dau puncte la mai multi este bine numai pentru echipele mici care au sanse mai mari sa faca ceva punctisoare cu care sa scape de cheltuielile de transport.
    0 0
  • moto gp
    stoner, rossi, lorenzo, pedrosa, edwards pe ici pe colo, dovizioso, elias, de angelis care fac spectacol sunt intr-adevar putini. Sa nu uitam de ce-i care urmeaza sa vina de la 250cc. parerea ta...lupule :)
    0 0
  • sistem punctaj
    Mi se pare aberant noul sistem. vor fi diferente enorme intre echipele mari si cele mici. Daca se dorea o modificare pentru acordarea de puncte primilor 10 clasati, putea sa propuna maxim 15 puncte pentru locul 1. Va fi o diferenta de cateva sute de puncte intre sa zicem Ferrari si Sauber. Macar puteau aplica regula de pana in 1990 (cele mai bune clasari 11 din 16) sau ceva asemanator. Sau puteau impune un regulament tehnic mai strict pentru a duce la o fiabilitate mai redusa a masinilor ( stim f. bine faptul ca de ex. daca vedem un Ferrari abandonand ni se pare ceva foarte ciudat).
    Acest sistem de punctaj nu va avantaja echipele mici ci numai -cred- pe Ferari, Mc Laren, Mercedes si poate Red Bull. Ajung sa cred ca sistemul de punctaj din Indycar este mult mai bun decat cel nou din F1.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru