Pirelli intră în locul Bridgestone în Formula 1 din 2011! Vezi toate schimbările de regulament!

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 23.06.2010
Pirelli va fi noul furnizor de pneuri în Formula 1 începând din sezonul 2011, iar sistemul de calificări va fi modificat.

Consiliul Mondial al FIA s-a reunit miercuri la Geneva pentru a decide structura regulamentului tehnic şi sportiv pentru sezonul 2011.

Deciziile forului mondial sunt cele anticipate de presa internaţională în ultimele săptămâni şi includ referiri la noul furnizor de pneuri, la posibilitatea de a modifica unghiul de atac al aripii spate în timpul curselor, dar şi la sistemul de calificări, prin care piloţii lenţi riscă să nu ia startul în cursă.

În plus, au fost aduse clarificări şi în privinţa regulamentului Safety Car-ului şi a modalităţii în care piloţii trebuie să revină în pitlane la finalul calificărilor, aceste modificări urmând să se aplice chiar de la Marele Premiu al Europei din acest weekend.

Automarket vă prezintă lista completă a deciziilor luate miercuri de Consiliul Mondial al FIA:

SCHIMBĂRI PENTRU SEZONUL 2011

 

  • Pirelli va furniza pneuri în Formula 1 între 2011-2013: Pirelli revine în Formula 1 ca furnizor de pneuri pentru prima oară după retragerea din 1991, după ce a câştigat lupta cu Michelin şi Avon. Pirelli va fi unicul furnizor de pneuri în competiţie pentru o perioadă de trei ani începând din sezonul 2011. Compania italiană înlocuieşte astfel Bridgestone, care şi-a anunţat retragerea încă de la finalul anului trecut.
  • Regula timpului maxim de 107% din cel mai bun timp va fi reintrodusa în calificări: Începând din 2011, orice pilot al cărui timp depăşeşte 107% din cel mai bun timp realizat în prima parte a calificărilor nu va avea permisiunea de a lua startul în cursă.
    Totuşi, comisarii de cursa pot accepta excepţii în acest caz, dacă pilotul respectiv a stabilit un timp competitiv în antrenamente. Această decizie va fi însă pur subiectivă şi va rămâne strict la latitudinea comisarilor de cursă. Această regulă a mai funcţionat în Formula 1 în perioada 1996-2002
  • Piloţii vor putea modifica aripa spate în timpul curselor: Începând din 2011, piloţii au posibilitatea a ajusta aripa spate cu unicul scop de a îmbunătăţi şansele de depăşire în timpul curselor. Activarea va fi posibilă numai după primele două tururi ale cursei şi numai dacă pilotul se afla la cel mult o secundă în spatele unui pilot din faţă. Sistemul va fi dezactivat imediat după ce pilotul frânează şi nu poate fi utilizat de pilotul care este atacat.
  • Sistemele de tip F-duct vor fi interzise: FIA a decis să interzică orice sistem, componentă sau procedură care necesită mişcări din partea pilotului şi care au drept scop alterarea caracteristicilor aerodinamice ale monoposturilor. Astfel, echipele vor fi nevoite să renunţe la sisteme de ventilaţie de tip F-duct, întrucât piloţii trebuiau să acopere anumită găuri cu genunchiul său să ia mâinile de pe volan pentru că aceste componente să fie activate.
  • Greutatea minimă a monoposturilor va fi de 640 kg: FIA a decis ca greutatea minimă a monoposturilor să crească de la 620 la 640 kg. Motivul este legat de reintroducerea sistemului KERS în F1 în 2011, care va avea un impact semnificativ asupra greutăţii monoposturilor.

SCHIMBĂRI CU EFECT IMEDIAT

 

  • O nouă regulă pentru Safety Car: Piloţii nu vor mai avea dreptul de a efectua depăşiri chiar dacă Safety Car-ul părăseşte circuitul în ultimul tur al cursei. Până în prezent, regulamentul prevedea că piloţii pot efectua depăşiri după ce trec de prima linie a Safety Car-ului în cazul în care maşina de siguranţă intra în pitlane în ultimul tur.
    Această clarificare a regulamentului a sosit în urma controversei iscate de Michael Schumacher la Marele Premiu al statului Monaco, când l-a depăşit pe Fernando Alonso în ultimul tur după ce maşina de siguranţă a intrat în pitlane.
  • Revenirea la boxe după calificări: Piloţii vor fi obligaţi să respecte un timp maxim pentru că aceştia să nu încetinească ritmul în turul de revenire la boxe de după încheierea calificărilor. De asemenea, piloţii vor fi obligaţi să conducă până în pitlane dacă trebuie să furnizeze o mostră de combusitibil la finalul antrenamentelor. Măsura a fost luată după ce Lewis Hamilton a oprit monopostul pe pistă la calificărilor din Canada pentru că nu avea suficient de multă benzină pentru a reveni la boxe.
  • Ho-Ping Tung a primit licenţă provizorie pentru patru curse: FIA a anunţat că Ho-Ping Tung, pilotul de rezervă al echipei Renault, a primit o licenţă provizorie de patru curse. Măsură ar putea sugera că pilotul de naţionalitate chineză va concura pentru Renault în patru curse din acest an, cel mai probabil în locul lui Vitaly Petrov.

Via | FIA

Comentarii (17)

  • Deci de motoare nu se ating asa cum se zvonea??
    2 1
  • xiorel123
    @I.O.N
    Asa se pare, dar consider ca regula legata de timp/circuit n-o sa stearga plangerile legate de intarziati.
    3 0
  • xiorel123
    timpi
    Era mai bine daca procentajul era de 17%. Daca cel mai bun timp era de 60sec pilotul cu 17%mai lent avea o intarziere de 10.2sec...
    3 1
  • Corneliu
    Cum adica "orice pilot al cărui timp depăşeşte cu 107% cel mai bun timp realizat "? Asta inseamna ca la un minim de 1:30, se poate califica pana la 3:00 si un pic; corect e "orice pilot al cărui timp depăşeşte 107% din cel mai bun timp realizat"...
    6 0
  • @xiorel123
    Scuza-ma , dar 10 secunde pe un tur de 1 minut , este IMENS.
    In conditiile de fata le sunt permise intarzieri de maxim 8 secunde la un tur de pista de 2 minute. Ceea ce este este mai rezonabil. Se incearca evitarea situatiilor in care echipele au timpi de Formula2 (vezi Hispania).Asteptam de mult revenirea acestei reguli , pentru ca era cazul. In special anul asta cand cele 3 echipe noi nu isi prea justifica locul pe grila.
    6 0
  • ..............
    ...........
    e bn ca au intrat italienii cu cauciucurile lor ca japonezii aia nu erau buni de nimica
    3 8
  • giusepe hashimoto
    @...............
    da
    s-a trecut de la cauciuce de orez in cauciuce de macaroane :D
    foarte bune
    10 4
  • ShittyMF
    regula 107%
    extras din comunicatul de presa al FIA
    -----------------------------
    The grid
    From 2011, any driver whose best qualifying lap exceeds 107% of the fastest Q1 qualifying time will not be allowed to take part in the race. Under exceptional circumstances, however, which may include setting a suitable lap time in a free practice session, the stewards may permit the car to start the race. Should there be more than one driver accepted in this manner, the grid order will be determined by the stewards.
    3 0
  • LuvRaluK
    107%
    Vad ca multi sunt cam nelamuriti pe aci asa ca o sa va aduc eu aminte de matematica de scoala generala.
    107% inseamna 107/100 (107 supra 100), adica 1,07
    Deci de exemplu daca timp ul de pole position e de 1 minut 40 de secunde, atunci ca sa poata participa la cursa fiecare pilot trebuie sa scoata un timp sub 1 minut 47 de secunde (deci nu e chiar o regula asa horror).
    7 4
  • NeoGalaxy
    Eternal Ferrari Fan
    Greutatea de 640kg o sa fie interesanta de impartit intre punti (si asta fara benzina), modificarea unghiului aripii spate sa vedem cum va da roade, dar in rest, schimbari de nuanta si nu de fond. Este posibil sa fie totusi niste pasi necesari pentru schimbarile din 2013. Vedem anul viitor cum va sta treaba :)
    3 1
  • salutare
    O PROSTIE TOTALA REGULA DE 197%!
    DIN MOMENT CE AU SCOS-O SI-AU DAT SEAMA CA E PROASTA,DAR ACUM O REINTRODUC!!!CE AIUREA!!!!!!!!
    scuze de capslock,din greseala
    1 4
  • erata!
    *am vrut sa scriu107%
    2 2
  • xiorel123
    @Dpp
    Ai dreptate-n tot ce ai scris si-ti multumesc pt.explicatii!
    @LuvRaluk-"107% inseamna 107/100 (107 supra 100), adica 1,07
    Deci de exemplu daca timp ul de pole position e de 1 minut 40 de secunde, atunci ca sa poata participa la cursa fiecare pilot trebuie sa scoata un timp sub 1 minut 47 de secunde"---helloooo!!sa fie depasit cu 100%inseamna sa fie de doua ori mai slab. Nu ti s-a predat regula de 3 simpla sau esti ruda cu Vanghelie? :)))
    6 1
  • xiorel123
    @Dpp
    Pe mine m-a derutat explicatia "orice pilot al cărui timp depăşeşte cu 107% cel mai bun timp realizat în prima parte a calificărilor nu va avea permisiunea de a lua startul în cursă"-insemna sa aiba un timp dublu + 7% ceea ce era de necrezut :))
    3 1
  • Pirelli
    Cool forza Pirelli :)
    0 0
  • NeoGalaxy
    Eternal Ferrari Fan
    Pneuri Pirelli pentru urmatorii 2 ani, mama de abia astept :) Totusi poate era mai bine sa ramana pentru inca 2 ani baietii de la Brigdestone si din 2013 sa fie mai multi furnizori si poate si un mic razboi al pneurilor :)
    0 0
  • regula cu 107% era destul de buna ... nu am inteles de ce au scos-o ... "daca nu esti instare-stai acasa" mi s-ar parea o regula foarte buna ;)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru