PREVIEW Marea Britanie: Red Bull şi McLaren, favorite pe noul "Arena"

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 09.07.2010
Red Bull şi McLaren se anunţă drept principalele favorite la victorie în acest weekend pe circuitul de la Silverstone, care beneficiază de o secţiune nouă de mare viteză numită Arena.

Marele Premiu al Marii Britanii marchează jumătatea sezonului 2010 al Formulei 1 şi va reprezenta un bun indicator al modului în care se va derula ultima parte a campionatului.

Pe lângă rivalitatea accentuată dintre McLaren şi Red Bull, etapa programată în acest weekend propune şi o necunoscută în privinţa noii configuraţii a circuitului de la Silverstone.

Pe de altă parte, echipe precum Renault, Ferrari şi Mercedes GP nu trebuie excluse din ecuaţie, întrucât fiecare va introduce noi update-uri pentru acest sfârşit de săptămână.

NOUTĂŢI TEHNICE

McLaren Mercedes tine capul de afiş al noutăţilor de ordin tehnic la Silverstone. Echipa condusă de Martin Whitmarsh va introduce noul sistem de evacuare similar cu cel adoptat de Red Bull la începutul anului, prin care gazele de eşapament sunt eliminate prin deflectorul spate pentru îmbunătăţirea eficientei aerodinamice. Echipa va decide vineri noapte dacă va utiliza această configuraţie a sistemului de evacuare şi în calificări şi cursa, în funcţie de feedback-ul primit din partea celor doi piloţi.

Rivalii de la Red Bull nu plănuiesc update-uri majore, însă demn de remarcat este că Mark Webber va utiliza vechiul sasiu al lui Sebastian Vettel, întrucât precedentul a fost deteriorat în urma accidentului suferit la Valencia. La rândul lor, cei de la Ferrari speră să revină în lupta pentru victorii graţie unor mici update-uri pentru monopostul F10, chiar dacă în mod obişnuit circuitul de la Silverstone nu le este favorabil.

CIRCUITUL DE LA SILVERSTONE

Pentru ediţia din acest an, organizatorii Marelui Premiu al Marii Britanii au introdus o nouă secţiune de mare viteză botezată "Arena", datorită căreia se anticipează ca Silverstone va deveni cel mai rapid circuit din calendarul competiţional. De altfel, circuitul are două sectoare de mare viteză, în timp ce ultimul sector este presat cu viraje lente.

Diferenţa de abordare dintre cele două tipuri de configuraţii este şi motivul pentru care setările monoposturilor sunt dificil de ales pe acest circuit.

Iată un tur virtual de pistă pe noua configuraţie a circuitului de la Silverstone:

 

INFORMAŢII:

- Cu numai câteva zile în urmă, Robert Kubica şi-a prelungit contractul cu Renault până la sfârşitul sezonului 2012. Francezii nu au anunţat încă numele coechipierului său, însă Vitaly Petrov are şanse reduse de a rămâne la echipa

- Bruno Senna va fi înlocuit pe tot parcursul weekendului de pilotul de rezervă Sakon Yamamoto. Cauzele înlocuirii nu au fost încă dezvăluite de echipa spaniolă, însă aceasta este prima schimbare de piloţi din acest sezon al Formulei 1. VREME Şansele de ploaie în Marele Premiu al Marii Britanii sunt foarte reduse în acest moment, în ciuda faptului că norii vor fi prezenţi în număr destul de mare pe cer. Temperaturile maxime zilnice vor varia de la 28 de grade vineri la 29 de grade sâmbăta, în timp ce cursa va avea loc la 24 de grade.

DATE CIRCUIT

 Lungime tur
 5.891 km
 Tururi parcurse
 52
 Distanta totala
 306.747 km

 

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

McLaren este echipa care a câştigat cele mai multe curse la Silverstone în ultimii doi ani, în timp ce rivalii de la Renault, Ferrari şi Red Bull şi-au trecut la rândul lor în cont câte un succes.

 Sezon  Castigator
 2005  Juan Pablo Montoya (McLaren)
 2006  Fernando Alonso (Renault)
 2007  Kimi Raikkonen (Ferrari)
 2008  Lewis Hamilton (McLaren)
 2009  Sebastian Vettel (Germania)

 

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL MARII BRITANII

- Jenson Button şi Lewis Hamilton au ocazia să obţină al patrulea podium consecutiv.

Primul dintre ei nu a terminat însă niciodată în primii trei în acest Grand Prix.

- Numai patru dintre piloţii care au plecat din pole position în ultimiii 15 ani au câştigat această cursă - Ferrari nu a mai obţinut niciun pole position de la Marele Premiu al Braziliei din 2008, în timp ce Red Bull a ocupat prima poziţie pe grila de opt ori în ultimele nouă Grand Prix-uri

- Niciun pilot nu a reuşit să câştige puncte în fiecare cursă din acest sezon

- Vitaly Petrov (Renault) este singurul pilot care a fost surclasat de coechipierul sau în toate sesiunile de calificări din 2010.

PROGRAM

Marele Premiu al Marii Britanii se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora
 Antrenamente libere 1
 vineri, 9 iulie
 12:00
 Antrenamente libere 2
 vineri, 9 iulie
 16:00
 Antrenamente libere 3
 sambata, 10 iulie
 12:00
 Calificari  sambata, 10 iulie
 15:00
 Cursa  duminica, 11 iulie
 15:00

Comentarii (2)

  • automarket
    nu zau
    Va cam grabiti voi cu concluziile..cine cu cine se va bate, vedem maine in calificari.
    7 3
  • NeoGalaxy
    Eternal Ferrari Fan
    O mica greseala: Sebastian Vettel (Germania) :P
    9 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru