PREVIEW Ungaria: Ultimul asalt înaintea vacanţei de vară

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 29.07.2010
Red Bull, Ferrari şi McLaren speră să obţină victoria în ultima cursă premergătoare pauzei de vară din Formula 1.

Marele Premiu al Ungariei reprezintă ultima etapă înainte de pauza de patru săptămâni din această vară, motiv pentru care toate echipele speră să obţină un rezultat care să le permită să abordeze cu încredere ultimă parte a sezonului.

După o săptămână marcată de controversele născute după Marele Premiu al Germaniei din cauza ordinelor de echipă ale Scuderiei Ferrari, în urma cărora Felipe Massa i-a cedat victoria lui Fernando Alonso, punctul de reper al weekendului va fi tripleta Red Bull, Ferrari şi McLaren, toate cele trei echipe sperând în continuare la titlurile mondiale.

Pe de altă parte, acest weekend este unul special pentru Felipe Massa, care aniversează un an de la producerea dramaticului accident care i-ar fi putut periclita cariera şi viaţa.

NOUTĂŢI TEHNICE

Pauza de numai o săptămână dintre cursele de la Hockenheim şi Hungaroring a împiedicat echipele să introducă update-uri majore în acest weekend. Singura excepţie notabilă este Force India, care va testa în antrenamentele libere de vineri noul sistem de evacuare ce permite eliminarea gazelor de eşapament prin deflectorul spate. În funcţie de datele acumulate în antrenamente, echipa va decide dacă va utiliza aceasta componentă pe tot parcursul weekendului.

În rest, echipele vor introduce update-uri minore adecvate configuraţiei circuitului de la Hungaroring, în timp ce Williams va avea prilejul să evalueze o serie de îmbunătăţiri programate iniţial pentru Marele Premiu al Germaniei.

CIRCUITUL DE LA HUNGARORING

Circuitul de la Hungaroring este unul dintre cele mai solicitante pentru piloţi din calendarul competiţional. Liniile drepte sunt cvasi-inexistente, astfel că distanţa dintre viraje este foarte mică, motiv pentru care piloţii trebuie să rămână permanent concentraţi. În plus, circuitul este strâmt pe toată lungimea sa, astfel că şansele de depăşire sunt extrem de reduse.

În acest context, este de anticipat că toate echipele vor pune accentul pe rezultatele din calificări, un pole position asigurând aici o şansă foarte mare de a trece primul linia de sosire.

Iată un tur virtual de pistă pe circuitul de la Hungaroring:

 

INFORMAŢII

- Bridgestone va furniza pneuri super-soft şi medium pentru acest weekend. Ca de obicei, se anticipează că piloţii promovaţi în ultima parte a calificărilor vor utiliza pneuri super-soft, urmând să le înlocuiască cu cele medium în prima parte a cursei.

- Hispania Racing a confirmat că Sakon Yamamoto va pilota pentru echipa şi în Marele Premiu al Ungariei, alături de brazilianul Bruno Senna. Karun Chandhok va rămâne astfel în garajul echipei pentru a doua oară consecutiv.

- Paul di Resta va pilota pentru Force India în prima sesiune de antrenamente libere în locul lui Vitantonio Liuzzi

VREME

Primele informaţii meteo din Ungaria sugerează că vineri şi sâmbăta exista şanse de aproximativ 70% ca ploaia să îşi facă apariţia. Astfel, scenariu de la Hockenheim s-ar putea repeta, ceea ce ar afecta programul obişnuit al echipelor de evaluare a pneurilor şi setărilor. Temperaturile vor oscila în intervalul 26-28 de grade, în timp ce duminica vor ajunge la 29 de grade. În acest moment se anticipează ca cerul va fi senin pe parcursul cursei.

DATE CIRCUIT

 Lungime tur
 4.381 km
 Tururi parcurse
 70
 Distanta totala
 306.630 km

 

REZULTATE ÎN ULTIMII CINCI ANI

 Sezon  Castigator
 2005  Kimi Raikkonen (McLaren)
 2006  Jenson Button (Honda Racing)
 2007  Lewis Hamilton(McLaren)
 2008  Heikki Kovalainen (McLaren)
 2009  Lewis Hamilton (McLaren)

 

Lewis Hamilton a obţinut două victorii consecutive pe circuitul de la Hungaroring, în timp ce Michael Schumacher, Kimi Raikkonen şi Fernando Alonso au urcat la rândul lor pe prima treaptă a podiumului într-una dintre ultimele cinci ediţii ale evenimentului.

STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL UNGARIEI:

- Dacă va câştiga cursa de la Hungaroring, Alonso va ajunge la 24 de victorii în cariera şi îl va egala în clasamentul all-time pe cvintuplul campion mondial Juan Manuel Fangio.

- Vettel, Hamilton şi Webber sunt singutrii piloţi care au câştigat curse în acest an după ce au plecat din pole position

- Ferrari nu a mai plecat din pole position de la Marele Premiu al Braziliei din 2008 - McLaren a câştigat ultimele trei ediţii ale Marelui Premiu al Ungariei, care aniversează în acest sezon 25 de ani de existenţă.

- Numai una dintre ultimele cinci curse a fost câştigată de pilotul care a plecat din pole position, în contradicţie cu reputaţia de circuit pe care depăşirile sunt imposibile.

- În ultimii 10 ani, numai doi dintre piloţii care au castigat în Ungaria au obţinut titlul mondial în sezonul respectiv: Michael Schumacher în 2001 şi 2004.

- Schumacher a câştigat de patru ori în Ungaria, mai mult decât oricare alt pilot.

- Williams nu a mai obţinut nicio victorie de 100 de Mari Premii.

Ultimul triumf al britanicilor datează în Marele Premiu al Braziliei 2004.

PROGRAM

Marele Premiu al Ungariei se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora
 Antrenamente  libere 1
 vineri, 30 iulie
 11:00
 Antrenamente  libere 2  vineri, 30 iulie  15:00
 Antrenamente  libere 3  sambata, 31 iulie
 12:00
 Calificari  sambata, 31 iulie  15:00
 Cursa  duminica, 1 august
 15:00

Comentarii (15)

  • Hungaroring
    In calificari Alguersuari va pierde un arc de resort si va lovi pe Alonso in casca si astfel se va termina scandalul cu ordinele de echipa :D
    7 12
  • Hungaroring
    ... sau posibil de la Pedro de la Rosa ;)
    4 10
  • NeoGalaxy
    Eternal Ferrari Fan
    Hungary 2010 ----> I'm coming!
    4 7
  • Corneliu
    Hamilton
    Cum poti spune ca Hamilton a castigat de doua ori consecutiv dupa ce ai pus tabelul care arata ca a castigat in 2007 si 2009, in 2008 castigand Kovalainen? Parca aceeasi greseala ai facut-o si anul trecut...
    11 0
  • Semantica asta
    Corect este "care i-a periclitat cariera şi viaţa" si nu "care i-ar fi putut periclita cariera şi viaţa".

    Think about it...
    2 3
  • Ne vedem acolo
    Maine sunt la Hungaroring tot week-end ul. Ne vedem acolo! Lasati posturile si haideti sa vedem cursa la fata locului!
    7 0
  • Care mergeti la Hungaroring
    Nu va luati bilete de la casa ci de la bisnitari sunt cu pana la 50% mai ieftine. Nu va luati bilete la super gold, nu veti vedea mare lucru, doar veti beneficia de copertina!

    Succes!

    Succes McLaren!
    6 3
  • rayn380
    Hungaroring
    N-ati zis nimic ca mereti in Ungaria....Dmd sau Neo...sunteti din vestul tarii?? Eu stau in TM si de mult timp tot vreau sa merg, din pacate nu am nici un prieten pasionat de F1, toti is microbisti frate....Acum este cam tarziu, dar poate la anul organizam ceva si ma luati si pe mine...asta daca nu-mi purtati ranchiuna, ca deh mi-s fan McLaren....anyway, n-am nici o treaba cu faze din astea....atata timp cat acel cineva este pe aceeasi lungime de unda cu mine, n-am nici o problema. Nus cum este in cazul vostru.....Va invidiez...:|
    3 5
  • @Cyrus
    Ai dreptate, singura sansa ca McLarenurile sa iasa in fata este ca Ferrari si RBR sa aiba probleme.
    Cam mult 4 amortizoare.
    F duct, singurul gadget al lor nu prea face treaba pe un circuit lent ca Hungaroring.
    Sa consume Red Bull sa le dea aripi (fata).
    Si inca ceva, ce faceti cu Kubica ?
    3 3
  • @rayn380
    Eu sunt din Sibiu. Plec la 4 de dimineata si am cazare la un hostel in budapesta. Stau tot week-end ul.
    4 0
  • @rayn380
    Ar fi frumos sa organizam ceva la anul!
    3 0
  • Hungaroring
    Ddaca reusim sa organizam ceva pt Hungaroring anul viitor, ridic si eu manutza sa ma luati din Arad :) @all care vor fi acolo - distractie maxima, iar ceilalti care ramanem in spatele monitoarelor, vizionare placuta! P.S. : mi-ar placea sa avem parte de surprize in MP al Ungariei, atat in ceea ce riveste pole-ul, cat si in cursa.....numa' sa nu mai avem cursa manipulata sau victorie simulata, ok? il anunta cineva si pe Alonso?
    3 2
  • rayn380
    "numa' sa nu mai avem cursa manipulata sau victorie simulata, ok? il anunta cineva si pe Alonso"

    Ce tare ai fost la faza asta ally_great....:D
    2 1
  • @rayn380
    spune ca nu e adevarat? By he way, azi a aparut masina lui Alonso pe prima pagina a ziarului local. Prea mult rosu pt prima pagina :))
    0 0
  • Alonso
    La ora actuala Alonso este singurul pilot din rasa pura Stewart, Prost si Schumacher, piloti care puteau castiga Mari Premii cu masini inferioare adversarilor. Ceilalti sunt profitori a unor masini mai bine facute decat Ferrari.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru