Renault, banuita de trucarea accidentului din Singapore

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 31.08.2009
FIA va investiga evenimentele de la Marele Premiu al statului Singapore din 2008, echipa Renault fiind banuita ca a trucat accidentul spectaculos al lui Nelson Piquet Jr. pentru a-i permite lui Fernando Alonso sa castige cursa.

Renault este din nou in centrul atentiei Federatiei Internationale de Automobilism (FIA), de data aceasta in privinta cursei inaugurale desfasurata in Singapore in luna septembrie a anului trecut.

In timpul primei curse pe timp de noapte din istoria Formulei 1, Nelson Piquet Jr. a avut un accident major, izbindu-se violent de parapetii de protectie si provocand astfel aparitia Safety Car-ului pe circuit. In momentul in care masina de siguranta a intrat pe pista, Fernando Alonso era unul dintre putinii piloti care efectuase deja intrarea la boxe, iar acest lucru i-a permis sa devina liderul cursei.

Spaniolul a reusit sa ramana in frunte si sa-si adjudece victoria, presa internationala speculand la vremea respctiva ca accidentul coechipierului sau a venit exact la momentul potrivit.

La aproape un an distanta de la acest eveniment, FIA a intrat in posesia unor dovezi concrete legate de acest caz si va deschide o ancheta ampla pentru a lamuri circumstantele exacte ale accidentului lui Piquet Jr.

"FIA confirma ca o investigatie este in curs de derulare referitoare la evenimentele dintr-o cursa anterioara", a declarat un purtator de cuvant al forului mondial pentru publicatia britanica Autosport.

Sursa noilor dovezi este in acest moment incerta, insa nu este exclus ca Piquet Jr.

sa fi oferit noi informatii forului mondial dupa ce a fost concediat de la Renault cu putin timp in urma.

Iata accidentul lui Nelson Piquet Jr. care a condus indirect la victoria lui Alonso in Marele Premiu al statului Singapore:

Via | Autosport

Comentarii (49)

  • ar fi culmea...
    ....sa se dovedeasca ca e adevarat la aproape 1 an de cand s-a intamplat. Piquet este mai mult ca sigur "informatorul".
    0 0
  • nu exclud:)..
    de aceeasi parere,ala "micu" a dat informatiile utile..oricum e tardiv..
    0 0
  • clar Piquet
    da dovada de multa ura fata de Briatore, pe care vrea sa se razbune "no matter what" si in cine loveste facind lucrul acesta. E cu doua parti aceasta declaratie: da, e foarte grav ca i s-a cerut acest lucru [daca se va adeveri, insa sustinind existenta unor fapte atit de grave, sunt sigura ca au ceva cu care sa le si dovedeasca], nu atit pentru ca au avut tentativa de frauda [lol, care echipa nu a avut, dovedit sau nu ?], ci pentru ca a-i cere unui pilot sa isi riste viata sa si/sau a altor piloti pentru o nenorocita de victorie, mi se pare deosebit de abject. Un accident acolo, nu este o mica iesire in decor sau "a walk in a park". Insa, sincer, la cit de multe stiu despre Briatore, eu chiar il vad in stare de a "urzi" asa un plan diabolic. Dar acum, dupa ce sunt chiar ingrozita de ce pot unelti unii pentru cistig, ma intreb cit de fair, cit de onorabil si cit de cinstit este Nelson Jr facind aceasta declaratie dupa aproape 1 an, si ca o consecinta a faptului ca a fost dat afara din echipa pentru ca nu a dat rezultatele asteptate de ei ? Un fel de pay-back? Cit de dezgustator si injositor este acest gest ? Ma intreb daca eu as fi team leader mi-as dori ca un astfel de pilot sa faca parte din echipa mea ? Macar pentru un minut ? Dincolo de gravitatea implicatiilor "planului" echipei Renault, mi-e teama ca Piquet si-a cam dat cu stingul in dreptul ...
    0 0
  • Dani ...
    azi ai fost foarte "indragostit" in postari / punctari ... putine stiri ... sper ca e doar caldura, cum spunea ally ... [si stirea aceasta e cam afara grilei, care spune clar: "Echipa investigata de FIA dupa cursa -10 "]
    0 0
  • @michelle_b
    FIA nu a confirmat oficial ca investigatia vizeaza in mod particular echipa Renault. De aceea am acordat doar jumatate din punctele din grila.
    0 0
  • ctlnmihai
    Renault, banuita de trucarea accidentului din Singapore
    Si Alonso a avut o reactie la fel dupa ce a plecat de la Mclaren..Cand mclaren a fost pedepsita in australia,Alonso a fost unul care printr-un interviu a luat atitudine impotriva fostei echipe..daca se confirma ca Piquet a furnizat acele informatii nu-l condamn..
    0 0
  • michelle_b
    gestul lui Piquet,daca el e la origini,este proportional cu acuzatia adresata echipei Renault..totusi,privind accidentul acum,mi-e destul sa cred cineva poate risca atat de mult..putea fi rezolvata introducerea safety Car-ului mult mai elegant si putin riscant..complicat si prea multe variabile.Se pare ca pisica blanda...:)
    0 0
  • ctlnmihai
    bre,nu compara perele cu merele!
    0 0
  • diesel08
    desi o sa ti se para ciudat [si mie mi se pare :P] de data sunt de acord cu ctlmihai. si Alonso, dupa ce s-a suparat de McLaren si-a "amintit" in mod convenabil de "fapta" la care a luat parte ...
    0 0
  • offffffff - butonul EDIT,
    suparat pe McLaren
    0 0
  • michelle_b-ca s-o lamurim
    Alonso a facut-o intr-un cadru oficial,ca martor CITAT-daca cineva stie ce inseamna asta,interesul lui fiind acela de a-si apara statutul de pilot.Pe langa asta,asocierea cu cazul in "speta Renault" nu este potrivita,Alonso nefiind persoana care a declansat scandalul de spionaj.El putea fi potentiala "victima" in cazul in care pilotii McLaren erau in pericol de a fi suspendati.
    0 0
  • mda...
    este adevarata partea cu citatia. Insa "scurgerea de informatii" de unde a pornit ? Si ce timing perfect ! Whatever, este istorie povestea aceea si sunt sigura ca deschidem cutia Pandorei daca intram in acel subiect ...
    0 0
  • ctlnmihai
    @diesel08
    Amandoi sunt la fel.. ca faptele difera e alta problema..Si Alonso si Piquet si-au barfit fostele echipe..Renaul a mai fost iertata de Fia in 2007 dupa ce Mclaren o acuzase de spionaj parca.. oricum nu cred ca se va lua vreo decizie impotriva echipei Renault
    0 0
  • "fapta" la care a luat parte ...
    ..afirmatia ta se traduce-alonso a participat la procesul de spionare a echipei Ferrari.Probabil ca a purtat schitele furate de la Ferrari prin padoc.
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    Si in plus eu m-am referit la declaratia data de Alonso dupa incidentul din Australia 2009.. Cand putea sa taca din gura ..declaratia data presei fiind data benevol
    0 0
  • ctlnmihai
    poate ai vrut sa spui AMANTREI sunt la fel..daca tot sapi prin tomberoane,fa-o cum trebuie:)
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    pai nuu acum vrei sa scriu numai de bine de idolul tau Alonso ?? sincer expresia
    prin tomberoane te apropie de neo... de obicei comentariile tale pareau destul de echilibrate :) sau poate ma insel eu..
    0 0
  • @michelle_b
    Try to speak in just one language! Chiar e penibil ce faceti cu limbaje , e un trend sau ce???
    0 0
  • ctlnmihai
    neo cred ca ar fi folosit alt termen,eu am gasit un eufemism..tomberonul este un obiect cat se poate de onorabil,continutul insa...iar eu..nu am "idoli"..nu sunt practicant,asta inseamna ca nu ma rog si nici cruce nu fac:),stii ce zic,stimabile?:)
    0 0
  • scenariu SF
    wow - tocmai am avut un "feeling" de super scenariu SF. Ce ar fi daca bietul Piquet nu are absolut nici o legatura cu investigarea echipei Renault ? Sa spunem ca FIA va investiga. Sa spunem ca este adevarat si automat se vor gasi probe. Ce se va intimpla ? Well, daca se va tergiversa putin procesul de investigatie, Renault nu va putea fi pedepsita pe sezonul 2009, ci probabil va fi banata pentru sezonul 2010. Cum si asa au existat informatii ca Renault ar putea sa se retraga din F1, cu aceasta sanctiune, eu spun ca sigurat Renault se va retrage. Consecinta ? Un anumit sef de echipa "malefic" va putea cumpara echipa Renault pe un pret mic [evitind astfel sa nu pateasca acelasi lucru cu Peter Sauber]. Si astfel, se vor avea loc doua efecte: Alonso liber de contract [prin banarea echipei] va putea pleca inca de la pronuntarea sentintei la ce echipa doreste [sau cu care a semnat], iar pe grila de start in sezonul 2010 vom avea o echipa noua: Briatore-nu-stiu-cum F1. Ce ziceti ? Bun scenariu SF/horor/actiune ? Oricum, de imaginatie da dovada =))
    0 0
  • ctlnmihai
    michelle_b
    mie mi-e frica cand iti imaginezi tu vreun scenariu..90 % se indeplinesc..
    0 0
  • michelle_b
    eu zic ca ai putea fi un bun jucator de sah,daca nu cumva esti,caz in care as fi onorat sa facem o partida:)
    0 0
  • Jolerto
    ok. I'll do it, but than you have to answer to all those who will yell that here is a Romanian site and I shall use our language. It happened before. And there is just one thing that I don't understand: why can't you people see that if someone addresses to someone else [by using that person name in front of the words] it means that the first person is talking with the second person ?. Furthermore, if I do post here it's not for others to measure my writing skills or to check my grammar, but only to express my opinion on one subject or the other. Have a nice day ...
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    subiectul e incheiat..daca e vorba sa ne luam la misto asta pot sa o fac si eu ..dar cu tine chiar nu vreau sa fac asta :)
    0 0
  • porcarie
    Nu cred ca un pilot intreg la minte ar risca un asemenea accident numai pentru victoria colegului lui...o stupizenie mai mare nu am mai auzit
    0 0
  • porcarie
    Nu cred ca un pilot intreg la minte ar risca un asemenea accident numai pentru victoria colegului lui...o stupizenie mai mare nu am mai auzit
    0 0
  • mda...
    ctlnmihai, si eu sper ca nu e asa, insa chiar am "presimtit" foarte multe din lumea F1, iar tu ai fost unul din cei carora le-am spus cu mult inainte de a se intimpla. diesel08, multumesc de compliment, dar, desi joc sah, rabdarea este punctul meu foarte slab si din acest motiv, din pacate nu imi place sahul ...
    0 0
  • ctlnmihai
    baleiez zone largi,nu cred ca ai vrea sa ai de-a face cu "misto-ul""meu.Oricum,e prea mult offtopic si nu eu sunt acela l-a generat.Este de datoria celui care a inceput sa incheie,ca orice creatie:)
    0 0
  • michelle_b
    constructia logica o ai..:)gata cu offtopicul!
    0 0
  • ...
    hopa...poate isi ia hammy la revedere de la titlul de anu trecut si il ia massa:))
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    bine.. esti cel mai ,cel mai ,cel mai :) sper ca orgoliul tau e satisfacut
    0 0
  • ctlnmihai
    e tot "off":) si nu e bine.
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    cand am discutat pe marginea articolului nu ti-a convenit .. cand am discutat offtopic la fel..
    0 0
  • ctlnmihai
    bine d-le,e in regula:)
    0 0
  • ctlnmihai
    diesel08
    acum ma simt mai linistit:)
    0 0
  • @michelle_b
    I understand you concern! Thus, this is a public site , a sort of public forum , so we all see what you are posting in you comment , so if you by any chance are willing to address someone in particular you may use private messages , chat , e-mail , telephone etc. Furthermore, i am not saying it is bannable if you use more than one language at the same time , it might alter your expression , it does not sound good , it certainly does not look good , as i can see you are great with English and Romanian , therefore , you can use each language separately to try expressing yourself ! To conclude , in these days i see this trend taking over which is not the best way to have a dialogue or just to share your opinion , so my belief is that if we can just use one language correctly to express something , it would be just awesome! also we should avoid using : "eu is happy " ca te face sa apari ca un prost ....parerea mea...
    0 0
  • @michelle_b
    Ce bine ca am gresit la cuv nr 3! :))
    0 0
  • jolerto - total offtopic si scuze pentru asta ;)
    Zici sa nu amestecam cuvinte din alte limbi cu limba romana ? Cam despre asta vorbesti, nu e asa: "e un trend sau ce??? " Adica, pe limba noastra: e o moda ? Este vreun curent nou printre useri? Am inteles ca esti bine intentionat. Posibil ca e minunat ceea ce iti doresti [singur spui asta: "awesome"], dar utopic. Eu cred ca oamenii nu sunt perfecti. Si mai cred, ca fiecare are un stil propriu, care, bineinteles ca unora sau altora li se poate parea ciudat/deplasat/interesant/placut/vulgar ... etc [pina maine]. Insa asta tine de personalitatea fiecaruia si fiecare este liber sa se exprime [cred eu] cum doreste si cum poate [simte, are chef, chiar si "cum vrea muschiul lui", etc]. Ceea ce voiam sa spun mai sus era de fapt ca daca in fata unui post este trecut un nume, persoana care posteaza i se adreseaza acelei persoane al carui nume apare. Normal ca oricine poate citi, tocmai de aceea este postat public. Nu este vorba de treburi personale sau secrete, insa eu consider ca este firesc ca acea persoana sa raspunda, nu altii sa se erijeze in avocati/aparatori/purtatori de cuvint. Apoi nu prea inteleg cum pe un site despre formula 1 cind nu avem absolut nici o parere sau informatie despre subiectul stirii [si te rog sa ma crezi ca NU ma refer la tine!], postam doar ca sa jicnim alti useri, ca sa ii corectam/ridem de punctuatie, gramatica, formatul propozitiei, greselile de tastare, etc. Parerea mea e ca in afara de un IQ subtirel nu dovedeste nimic faptul ca eu corectez pe cineva care a scris cu greseli [de orice natura]. Un exemplu: nu numai la cuvintul 3 ai gresit [si aici eu spun ca mie imi displace total prescurtarea de cuvinte, pe model chat sau mess, insa din acest motiv nu opresc pe nimeni sa o foloseasca si nici nu atrag atentia cuiva care o foloseste], ci "try expressing" este o traducere fortata, corect este "try to express"; la "taking over" este din nou fortata traducerea si corect ar fi "becaming more common" sau "flourishing". Acum in afara de timp pierdut si lipsa de o alta preocupare, ce am dovedit eu ? Sau care e legatura cu formula 1? Inca o data repet: inteleg punctul tau de vedere, insa acum, pe bune, daca eu "sunt mai mult decit very happy" asa, cui fac rau ?
    0 0
  • Pacat de Alonso
    Sunt si eu de parere ca nimeni nu isi asuma riscul unui astfel de accident si as mai spune in plus ca nu cred ca cineva ar putea sa ceara cuiva asa ceva (nu se vorbeste aici de fundamentalisti musulmani care sunt in stare sa moara cu bomba in brate), macar pentru faptul ca o astfel de actiune implica cel putin doi oameni si multa comunicare, in acest caz prin radio. As fi de acord cu scenariul lui michelle_b, in sensul ca totul este o inventie a lui Flavio Briatore cu scopul de a prelua echipa, dar si in acest caz e greu de prevazut ce implicatii si ce final poate avea o astfel de tevatura. Eu nu cred ca este ceva de investigat in acest caz, iar asa zisele probe pot sa fie niste falsuri. Imi pare rau pentru echipa Renault, pentru ca, lasand la o parte investigatia de care se vorbeste, acolo se intampla ceva ce nu este in regula si parerea mea este ca Alonso este unul dintre perdanti.
    0 0
  • @michelle_b
    Un singur lucru nu inteleg.... cum in naiba poate fi ceva o traducere fortata daca nu il traduc ci scriu in limba aceea ....taking over.... l-am tradus de la ceva ? Nu!
    0 0
  • Jolerto
    o traducere fortata inseamna cind gindesti in limba romana si traduci in engleza. In caz concret, spui "i see this trend taking over". In limba engleza "taking over" se foloseste la preluarea "cu forta" sau "silita" ca urmare, in principiu, a unui plan anterior bine pus la punct, si se refera la preluarea unei firme de exemplu. Patrunderea masiva in lingvistica sau utilizarea in vorbirea fluenta a unor neologisme nu este "taking over" pentru ca nu are cum. Ar putea fi daca este o urmare a unei legi sau a unei noi reguli, ceea ce nu este cazul, insa tot nu "suna bine". Pentru a vorbi/scrie corect intr-o limba straina nu este permis sa traduci ceea ce gindesti in limba materna...
    0 0
  • Alonso
    s-ar putea ca pina la urma, in cazul in care se va dovedi ceva, sa fie totusi cistigat. Evident, asta daca putem considera ca adevarata semnarea contractului cu Ferrari [vezi birfele care in F1 au cam avut o baza in momentul in care s-au intins pe o perioada lunga, vezi sustinerea bancii Santander pentru Ferrari, vezi declaratia lui Whitmarsh, care, apropo, Dani nu a postat inca stirea, insa si-a cerut scuze echipei Ferrari]. Daca Fernando isi doreste la Ferrari, asta il va ajuta sa o faca mai repede. Insa va avea de suferit mult la capitolul imagine si, cum Fernando nu este Lewis, ci este foarte orgolios nu stiu cit ii va fi de bine totusi. Vom vedea ... Pina nu scoateti pumnalele fanii lui Lewis spun ca ma refer strict la faptul ca nici un om orgolios nu ar fi facut vreodata afirmatia: "Am mintit, dar nu am vrut".
    0 0
  • NeoGalaxy
    @FIA
    Este SF ce se intampla, desi... ia sa caut si eu niste dovezi din 2007, poate cine stie, o anumita echipa va candida in 2010 degeaba... ia sa vad unde am pus fisierele alea audio...
    0 0
  • michelle_b
    hai sa-ti spun,daca tot spui ca nu-ti place sahul:)speculatia de dragul speculatiei nu inseamna ca rationezi,dimpotriva.Inseamna ca undeva rationamentul tau,intrebuinteaza informatia periferica,indoielnica,gen"mi-a spus mama ca i-a zis vecina".Si de-aici poti dezvolta orice.Poti face scenariu de film,poti sa scrii un articol de ziar...nu te lasa fermecata de lubrifierea prea mare a creierului.E riscant.
    0 0
  • michelle_b
    incearca simtul masurii.elimina paradoxul,si asteapta.S-ar putea sa ai surprize.
    0 0
  • michelle_b
    asta pentru ca iti permiti sa speculezi,liber,dar intr-un spatiu public.daca o faceai acasa era altceva:)
    0 0
  • NeoGalaxy
    @diesel08
    Mai riscant este sa discuti cu o femeie de lubrifiere zic eu.
    0 0
  • diesel08
    pentru ca ne-am intins la acest articol aproape sfidind penibilul cu offtopic-ul [chiar o sa il rog pe Dani sa stearga posturile in afara de subiect], daca doresti o replica, lasa o adresa de mail si iti dau replica cu placere. o zi buna iti doresc!
    0 0
  • michelle_b
    mircea_tohatan@yahoo.com
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru